Glasanje-only fools and horses

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Njanjavi

#1 Glasanje-only fools and horses

Post by Njanjavi »

E ljudi da vas pitam.
Ja se nikad u zivotu nisam registrovao za glasanje nit sam kad u zivotu glasao, al sinoc odem na onu stranicu cik-a, unesem ime, prezime, maticni broj i izbaci mi dje sam dodjeljen da glasam po mjestu prebivalista.
E sad, jel to sad neka nova furka da si automatski nekako registrovan da mores glasat il je ovo neka mucka.
I zadnje pitanje, ako je neka mucka, imal kakve sanse da ja saznam ako se moj glas krao do sad, mogul ja znat ikako za koga sam glaso do sad iako nikad nisam glasao.
Sanjarko

#2 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by Sanjarko »

Automataska je registracija odkako su CIPS uveli i ove biometrijske licne karte ako se nevaram. A za glasanje da provjeris neznam. Mozda je moguce upitom u CIK.
Njanjavi

#3 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by Njanjavi »

Hvala majstore :)
Krokodajl

#4 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by Krokodajl »

Saznat za koga si glasao ne možeš jer je glasanje anonimno pa niko ne zna koji je tvoj listić.

A u bazi si jer si u CIPS-u.
Sanjarko

#5 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by Sanjarko »

Ma sumnjao sam ja da li se moze saznati za koga je glasao ali mozda moze saznati je li ikako glasao jer kaze sam da dosad nije nikada glasao.

:roll: Samom sebi. :D
insomnia78

#6 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by insomnia78 »

Evo kaze da i ja mogu
Krokodajl

#7 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by Krokodajl »

Vizionar 1985 wrote:Ma sumnjao sam ja da li se moze saznati za koga je glasao ali mozda moze saznati je li ikako glasao jer kaze sam da dosad nije nikada glasao.

:roll: Samom sebi. :D
To bi možda i moglo biti moguće provjeriti, jer prilikom glasanja se glasač potpisuje kod OIK/GIK da je pristupio glasanju odnosno pojavio se na glasačkom mjestu.

Može se pozvati na zakon o pristupu informacija i obratiti OIK/GIK/CIK i zatražiti da mu se dostavi informacija da li je glasao na prethodnim izborima što oni mogu da utvrde uvidom u te spiskove i potpise, eh sad koliko se to čuva ne znam.

Ne kažem da je to zakonski moguće ali u praksi je moguće.
valjuga

#8 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by valjuga »

Meni piše da mogu dvaput!

Jednom ljeti
Jednom zimi :mrgreen:
problemnatravunu

#9 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by problemnatravunu »

Njanjavi wrote:E ljudi da vas pitam.
Ja se nikad u zivotu nisam registrovao za glasanje nit sam kad u zivotu glasao, al sinoc odem na onu stranicu cik-a, unesem ime, prezime, maticni broj i izbaci mi dje sam dodjeljen da glasam po mjestu prebivalista.
E sad, jel to sad neka nova furka da si automatski nekako registrovan da mores glasat il je ovo neka mucka.
I zadnje pitanje, ako je neka mucka, imal kakve sanse da ja saznam ako se moj glas krao do sad, mogul ja znat ikako za koga sam glaso do sad iako nikad nisam glasao.
Odlično je sto si se odlucio da izadješ na glasanje, i sto si promislio šta li su radili prijasnjih godina sa "tvojim glasom"-možda ništa, a možda si bio u službi prevare...
Zato ja svima kažem, izađi na izbore, ne dozvoli da neki kriminalci mogu nekaznjeno manipulisati tvojim glasom...

:thumbup: :bih:
Njanjavi

#10 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by Njanjavi »

Nisam ljudino niti cu, samo me zanima da li se moj glas zloupotrebljavao.
Pa cu da pisem mail i da pitam gospodu iz cika.
Vidicemo kakav ce biti odg.
problemnatravunu

#11 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by problemnatravunu »

Image
mayab

#12 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by mayab »

Njanjavi wrote:Nisam ljudino niti cu, samo me zanima da li se moj glas zloupotrebljavao.
Pa cu da pisem mail i da pitam gospodu iz cika.
Vidicemo kakav ce biti odg.
Šteta...
Dope_Man

#13 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by Dope_Man »

Glupa ti je odluka da ne glasas. A sto se tice prijavljivanja, ja se nikad nisam nista posebno prijavljivao. I ja sam mislio na prvima da moram, ali sam samo otkrio da sam vec prijavljen u svom mjestu prebivalista i to je to, na svakim izborima bi mi jedina obaveza bila da odem rano u nedjelju i zaokruzim sta mi cejf, i tako vec mislim 5ti put ce biti sad.
Sanjarko

#14 Re: Glasanje-only fools and horses

Post by Sanjarko »

Ja nisam dosad nikako glasao. Uvijek nesto iskrslo pa nisam. Prvi put licnu nisam imao tek napunio punoljetnost a mislim da se sa tim i nije moglo glasati, par puta zbog prehlade nisam mogao a ostalo sto nisam se nesjecam. Baksuz na kub. Ali ove kontam da glasam ako opet nesto baksuzno ne iskrsne.

:jbt: Samom sebi. :D
Post Reply