Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Da li ste ZA ili PROTIV stvaranja "nove," ili "trece" Jugoslavije?

ZA.
33
28%
PROTIV.
87
73%

Total votes: 120

Edin H.

#76 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by Edin H. »

spreca wrote:
Karajic10 wrote:Razocaran sam vecinom odgovora na temu. Vama su mozgovi tako isprani da je to strava. To sto su Srbi imali najvise ljudi na visokim pozicijama je zbog cinjenice da ih je najvise i bilo a ne da je kao sto vi mislite postojao neki plan da je Srbi kontrolisu ili slicno. Ja prvi necu da zivim u BiH sa Bosnjacima koji smatraju Hrvate i Srbe kao "komsije/susjedi" umjesto nase brace, sunarodnjaka. Zivila Jugoslavija!

pa sta cekas pici.....zastozivis sa ispranim mozgovima zbog takvih kao ti se je i raspala juga
Naravno da sam za 100%, ko god je zivio u bivsoj Jugoslaviji i nije bio zatrovan nacionalizmom zna kako je to bila dobra drzava.
Dok god se interes nacije stavlja na prvo mjesto u bilo kojoj sferi zivota ispred drugih vrijednosti, jasno je da tesko moze biti iole ozbiljnog napretka. NS BiH je pravo ogledalo stanja u drzavi.
Ali vecina (istina mahom slabije obrazovanog) naroda je je zadovoljna postojecim stanjem, stoga se nisu stekli preduslovi za radikalne promjene.

Da li je to moguce u ovom vremenu slobodnog ispoljavanja nacionalnih interesa i volji naroda (citaj nametanje svoje volje manjim narodima gdje i kad god za to imas priliku), naravno da nije. Ali nije izgledalo previse vjerovatno da ce ljevicar, Jevrej, sin marksiste doci na celo Liberalne partije u Engleskoj, pa eto desilo se jucer.

Ali kao sto rece onaj sa Evrovizije - ovo je Balkan, a mi smo ipak uspjeli da na svjetskom nivou napravimo znacajnu stvar i doprinesemo obogacivanju oksfordskog rjecnika :roll: , te su morali unijeti glagol to balkanise - divide a territory into small, hostile states iliti podijela teritorija na manje neprijateljske raspolozene drzave.
dejvidbovi

#77 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by dejvidbovi »

Protiv, naravno.
Bez uvrede ikome, ali čisto sumnjam da bi Srbi ikada više pristali da vuku ove ''ostale'' za sobom. Uspjeli su nas zaj.ebati 2 puta, drugi put čak i toliko da smo prešli preko ustaških zločina, sve zarad neke glupe ideje ''bratstva i jedinstva''. Ali treći put sumnjam da će uspjeti. Srbi su svjesni da su najviše nevolja doživjeli upravo od tih s kojim su bratinili i jedinili i da im najmanje dobrog oni misle.
Takođe, mislim da griješite kada kažete da su Srbi uništili Jugu, s obzirom da je njima bio najveći interes da u njoj ostanu jer su bili najbrojniji narod, razbacan svuda. Ali, naravno tu je komunistička vlast učinila grešku, iscrtavajući avnojevske granice koje nisu bile realne, a sve iz straha od Srba i njihove brojnosti, ali takođe i iz straha od srpskog ''kur.čenja'', kojeg je dosta bilo uvijek i uvijek će ga vjerovatno i biti, jer Srbi su jednostavno ponosni što su Srbi i to na svakom koraku ističu, što su im ''braća'' najviše i zamjerala. Našavši se u takvom stanju avnojevskih granica, njima je Juga bila strateški interes. U srpskoj ratnoj politici je bilo mnogo grešaka, ali molim vas budite iskreni pa recite- da li je logična želja jednog naroda da živi u istoj državi, bez da se mora ''premještati'' i napuštati svoja vjekovna ognjišta? Zemlju za koju mu već stotinama godina unazad ginu djedovi. Ipak, Srbi su ti koji su oslobodili ove prostore čak tri puta u zadnjih 100 godina tako da je jasno zašto misle da im pripadaju ti isti prostori, mada to naravno nije tačno.
Čitam da bi neku Jugu bez Srbije... Bojim se da to nije moguće. Jer Juga je bila neka vrsta ''Velike Srbije'', ako ćemo iskreno, tako da ne postoji Juga Bez Srbije, isto kao što se pokazalo da ne postoji, na žalost, ni Srbija bez Juge. Ali, Srbi jednostavno ne žele novu Jugu ma kakve to posljedice imalo po njih same, ali to je jednostavno opšta klima u narodu.
Komrad

#78 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by Komrad »

protiv jugoslavije
protiv europske unije
xsk

#79 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by xsk »

Edin H. wrote: Naravno da sam za 100%, ko god je zivio u bivsoj Jugoslaviji i nije bio zatrovan nacionalizmom zna kako je to bila dobra drzava.
Dok god se interes nacije stavlja na prvo mjesto u bilo kojoj sferi zivota ispred drugih vrijednosti, jasno je da tesko moze biti iole ozbiljnog napretka. NS BiH je pravo ogledalo stanja u drzavi.
Ali vecina (istina mahom slabije obrazovanog) naroda je je zadovoljna postojecim stanjem, stoga se nisu stekli preduslovi za radikalne promjene.
Da li je to moguce u ovom vremenu slobodnog ispoljavanja nacionalnih interesa i volji naroda (citaj nametanje svoje volje manjim narodima gdje i kad god za to imas priliku), naravno da nije. Ali nije izgledalo previse vjerovatno da ce ljevicar, Jevrej, sin marksiste doci na celo Liberalne partije u Engleskoj, pa eto desilo se jucer.
Ali kao sto rece onaj sa Evrovizije - ovo je Balkan, a mi smo ipak uspjeli da na svjetskom nivou napravimo znacajnu stvar i doprinesemo obogacivanju oksfordskog rjecnika :roll: , te su morali unijeti glagol to balkanise - divide a territory into small, hostile states iliti podijela teritorija na manje neprijateljske raspolozene drzave.
:thumbup:
kiky

#80 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by kiky »

dokle više ta pitanja o jugoslaviji ...
zar nije dosta dva puta - ista katastrofa ...
netreba vampira budit treći put ...
postoje ta eu, pa et, ko voli da se ujedinjuje nek čeka ...
:D
Zla polusestra

#81 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by Zla polusestra »

Naravno da sam za Jugoslaviju. Pa jedan narod treba i mora da živi u jednoj državi. ;-)
I ujedinićemo se opet. Živi duh slovenski.... :)
To je bratski savez, savez po krvi. ;-)
osa

#82 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by osa »

Zla polusestra wrote:Naravno da sam za Jugoslaviju. Pa jedan narod treba i mora da živi u jednoj državi. ;-)
baš, savetzkoji se raspao u krvi, potocima krvi, i to nekoliko puta....
NightSkyWalker

#83 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by NightSkyWalker »

Zla polusestra wrote:Naravno da sam za Jugoslaviju. Pa jedan narod treba i mora da živi u jednoj državi. ;-)
100,000 ubijenih,
Hiljade silovanih zena,
Hiljade porusenih dzamija,
Stotine masovnih grobnica,
Lazno bratstvo i jedinstvo,
4 godine pod granatama,
1,600 ubijene sarajevske djece,

=

bratko savez za novi genocid.
Zla polusestra

#84 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by Zla polusestra »

I koliko god se puta taj savez raspadao, sa ili bez krvi, uvijek se stvarao opet ;-) . Da smo različiti narodi, već bi se nekako podijelili i ne bi bilo želje da se ujedinimo opet. Do sukoba među Južnim Slovenima dolazi samo zbog toga što pripadaju različitim religijama. Da pripadaju istoj, bilo kojoj, nikad sukoba ne bi bilo. I to je izvor svakog zla.

Ne trebamo gledati u prošlost, već se okrenuti budućnosti. Zar treba i narednih sto godina pominjati rat, grobnice i slično? Pa Njemačka je ratovala sa cijelim svijetom, trebali bi ih svi mrziti, a oni su u dobrim odnosima sa svima.
Karajic10

#85 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by Karajic10 »

BSn wrote:nesto sto se toliko puta raspalo i sto se pokazalo u konacnici nefunkcionalnim, opet sastavljati?
.
Koja te drzava podsjeca na sve to navedeno, osim Juge?
Karajic10

#86 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by Karajic10 »

[quote="Zla polusestra"]Do sukoba među Južnim Slovenima dolazi samo zbog toga što pripadaju različitim religijama. Da pripadaju istoj, bilo kojoj, nikad sukoba ne bi bilo. I to je izvor svakog zla. [quote]

APSOLUTNO APSOLUTNO APSOLUTNO!
osa

#87 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by osa »

Zla polusestra wrote:I koliko god se puta taj savez raspadao, sa ili bez krvi, uvijek se stvarao opet ;-) . Da smo različiti narodi, već bi se nekako podijelili i ne bi bilo želje da se ujedinimo opet. Do sukoba među Južnim Slovenima dolazi samo zbog toga što pripadaju različitim religijama. Da pripadaju istoj, bilo kojoj, nikad sukoba ne bi bilo. I to je izvor svakog zla.

Ne trebamo gledati u prošlost, već se okrenuti budućnosti. Zar treba i narednih sto godina pominjati rat, grobnice i slično? Pa Njemačka je ratovala sa cijelim svijetom, trebali bi ih svi mrziti, a oni su u dobrim odnosima sa svima.
ma ja, eto srbi, crnogorci i makedonci, nastaviše živjeti u istoj državi zahvaljujući pravoslavnoj vjeri, kao uostalom i slovenci i hrvati koji danas nastanjuju svoju katoličku zajedničku državu, ljudi kad će te shvatiti da većina ljudi na ovim prostorima nije religiozna, a o tome da su pravi vjernici da i ne govorimo, jedino što je zajedničko je manjak pismenosti, pri tom ne mislim na onu elementarnu pismenost, nego onu malo više razine...
JThomas

#88 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by JThomas »

kakva ba religija, ne budite djeca. svaki rat se vodi da bi se vladalo drugim čovjekom, sve ostalo je izgovor za masu. rokali su se i nijemci zbog vjere prije 350 godina, pa se više ne rokaju. a mi smo nakaradni, pa se i dalje rokamo, to je jedina istina.
Karajic10

#89 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by Karajic10 »

osa wrote:
Zla polusestra wrote:I koliko god se puta taj savez raspadao, sa ili bez krvi, uvijek se stvarao opet ;-) . Da smo različiti narodi, već bi se nekako podijelili i ne bi bilo želje da se ujedinimo opet. Do sukoba među Južnim Slovenima dolazi samo zbog toga što pripadaju različitim religijama. Da pripadaju istoj, bilo kojoj, nikad sukoba ne bi bilo. I to je izvor svakog zla.

ma ja, eto srbi, crnogorci i makedonci, nastaviše živjeti u istoj državi zahvaljujući pravoslavnoj vjeri, kao uostalom i slovenci i hrvati koji danas nastanjuju svoju katoličku zajedničku državu, ljudi kad će te shvatiti da većina ljudi na ovim prostorima nije religiozna, a o tome da su pravi vjernici da i ne govorimo, jedino što je zajedničko je manjak pismenosti, pri tom ne mislim na onu elementarnu pismenost, nego onu malo više razine...
nije bitno bili oni religiozni ili ne, religija ipak dijeli narod.
sofist

#90 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by sofist »

Kako se stvarao? Oba puta su je stvarali politicari, domaci i strani. Narod niko nista nije pitao.

I naravno da nismo isti narod. Ne treba nikome nametati svoju volju ili odredjivati sta ce ko da bude. Svako treba da se izjasnjava kako misli da treba i kako se osjeca. U principu, ideja jugoslovenstva je plemenita i velika ali se pokazala kao utopija i nema sanse da zazivi u praksi.
Zla polusestra

#91 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by Zla polusestra »

Kad ljudi već žele da vjeruju u Boga, bolje je da se vrate vjeri naših predaka - staroslovenskoj religiji. ;-)
Ovako smo podijeljeni sa nečim što nije u našoj prirodi.

Svako treba da se izjasnjava kako misli da treba i kako se osjeca
Ono si šta jesi. Mogu se ja osjećati kao npr. Francuz, ali jgb nisam....
sofist

#92 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by sofist »

Zla polusestra wrote:Kad ljudi već žele da vjeruju u Boga, bolje je da se vrate vjeri naših predaka - staroslovenskoj religiji. ;-)

Svako treba da se izjasnjava kako misli da treba i kako se osjeca
Ono si šta jesi. Mogu se ja osjećati kao npr. Francuz, ali jgb nisam....
Mozes se ti osjecati kako hoces ali je problem kad ti ja kazem i namecem sta ces ti da budes.
Zla polusestra

#93 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by Zla polusestra »

Mi smo Južni Sloveni. I jesmo jedan narod... koji je, na žalost podijeljen u tri sekte... :sad:

A budale nam nameću da smo nešto drugo, da smo različiti.... a nismo.
sofist

#94 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by sofist »

Zla polusestra wrote:Mi smo Južni Sloveni. I jesmo jedan narod... koji je, na žalost podijeljen u tri sekte... :sad:

Ma dobro sad, mozemo reci i da smo Evropljani pa opet nismo isti ja i neku "...ESKU" iz Rumunije. :roll:
Karajic10

#95 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by Karajic10 »

Zla polusestra wrote:Mi smo Južni Sloveni. I jesmo jedan narod... koji je, na žalost podijeljen u tri sekte... :sad:

:thumbup:
Zla polusestra

#96 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by Zla polusestra »

Ma dobro sad, mozemo reci i da smo Evropljani pa opet nismo isti ja i neku "...ESKU" iz Rumunije.
Rumuni nisu Sloveni. ;-)

Isti mentalitet, isti jezik... toliko toga zajedničkog imamo ;-)
heckler

#97 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by heckler »

Zla polusestra wrote:Kad ljudi već žele da vjeruju u Boga, bolje je da se vrate vjeri naših predaka - staroslovenskoj religiji. ;-)

Jedna od najdrazih funkcija ovog foruma mi je mogucnost pretrazivanja svih poruka od datog korisnika. Pa kad ovako naletim na nekog pacijanta mogu lako da pregledam sve njegove tojest u ovom slucaju njene nebuloze koje je izjavila.

Po tebi znaci trebam da se vratim na "veru pradedova"?

Evo jos njenih bisera.
Samo se vi smijte, smiju se oni koji su neupućeni u stvarno stanje stvari :roll: Multi-kulti :roll: zajednice su osuđene na propast.
Ma samo se vi tješite :roll: . Kad - tad doći će do obračuna Evrope i Islama.
Islam nije u prirodi evropskog čovjeka, jednostavno u Evropi mu nije mjesto.

I necu ulaziti u tvoje motive i sta ti zagovaras i kakva ti je svrha, ali samo znam da meni zivom takvi ko ti nece kapu krojiti niukakvoj srboslaviji.

A inace jako volim ove teme koje savrseno lijepo demonstriraju koliko na ovom forumu ima raznoraznih petokolonasa, salonaca itd itd jer se nalijepe ko muha na govno na svaku ovakvu temu.

:bih:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#98 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by PipiDugaDevetka »

Popuši mi neku stvar ko zaboravi prosuti mozak male Samre u Ulici Sutjeska, ispred bivšeg stana R.K.!
Last edited by PipiDugaDevetka on 26/09/2010 21:22, edited 1 time in total.
JThomas

#99 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by JThomas »

a te budale, su pale sa neba ovdje, ili?

jah eto, nas fine tjeraju da se koljemo kroz milenijume, a mi ne bismo...
heckler

#100 Re: Glasajte: Za ili Protiv "nove" Jugoslavije

Post by heckler »

PipiDugaDevetka wrote:

Popuši mi neku stvar ko zaboravi prosuti mozak male Samre!
Potpis.
Locked