Vidjecemo da li ce se politicari oglasiti povodom ovoga ili ce se, kao sto salihh kaze slomiti da sve opovrgnu, buduci da je i samo istrazivanje ukazalo na veliko nepovjerenje i negativno misljenje o njima.
Sto se tice politicara nista novo, ali me cudi nezainteresiranost medija (ne znam je li danas nesto objavljeno) ili ni jedni ni drugi nemaju sluha za nesto pozitivno sto se moze izvuci iz svega ovoga.
Ili ce ovo istrazivanje jednostavno ignorisati.
U istrazivanju je ucestvovalo 3580 ispitanika (2175 Federacija BiH, 1331 RS i 74 District Brcko), sa podrucja svih kantona, regija i distrikta, stariji od 18 godina.
Rezultate ankete nisu losi, mnogi ce biti iznenadjeni dijelom koji se tice pitanja samoidentifikacije odnosno postotkom ispitanika koji prihvataju bosanskohercegovacki identitet (tacnije devet od deset ispitanika).
Manjina od 14% ispitanika odbacuju bh identitet pri cemu je najvazniji faktor vjeroispovijest. Ne iznenadjuje me da ispitanici sa iskljucivim identitetom nisu za promjene, clanstvo u EU te da je veca vjerovatnoca da bi pribjegli nasilju za postizanje politickih ciljeva.
Rezultati ankete po pitanju samoidentiteta:
Misljenje o lokalnim politicarima i institucijama je vrlo negativno, vjeruje se da je korupcija jako rasprostranjena. Velika vecina je za novu politicku strukturu i po mogucnosti centralizovanom sistemu. S druge strane, buduci da je anketa ukazala na apaticnost i nezainteresiranost za politicko angazovanje, tesko da ce brzo doci do nekih vecih promjena. Ne cudi me ni da dvije trecine mladih zeli emigrirati, najvise zbog politike, nezaposlenosti i korupcije. Kratkorocno, vecina ispitanika nije zainteresirana za deminiranje, hvatanje ratnih zlocinaca, reformu policije, nego za poboljsanje standarda, borbu protiv korupcije i ujedinjenje, a dugorocno ulazak u EU.