gitarski boksevi- uradi sam!

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
MRAVOJED

#1 gitarski boksevi- uradi sam!

Post by MRAVOJED »

dođoh na ideju da sam napravim box, pa bih volio da, ako netko ima iskustva u tome, napiše par savjeta.
MilanT

Post by MilanT »

Šta podrazumjevaš pod gitarski boksevi; kutija za gitaru ili kutija sa zvučnikom?
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

box ili cab(inet) su kutije u kojima su smješteni zvučnici.

Image
Hendrix

Post by Hendrix »

Ja sam pravio kutiju i moram priznati da za 10% cijene neke "brand-name" kutije možeš napraviti istu ako ne i bolju kutiju.Ako imaš iskustva u radu s drvetom super,ako nemaš nije neki problem,rezanje i lijepljenje je šaša za uradit.Stranica za vidjeti fazone je http://www.colomar.com/Shavano/construction.html sa tonu savjeta i slika kako se radi.Uglavnom,koristi šperploču a ne ivericu sa ormara i biće sve ok.Ja još uvijek nisam pokrio prednji dio kutije jer ne mogu naći finu metalnu mrežu ovde,a tražim je stalno.Ako ko zna gdje ima u Sarajevu ,javljajte!
Pravljenje kutije nije neki jeben zadatak,nije to HiFi da se moraju računati dimenzije i svašta nešto,napraviš kutiju kako tebi odgovara,u kojoj boji hoćeš i na kraju sa svojim "Mravoyed Custom" logom :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

pa gdje si ti hendrixe kućo stara? :D
tebe sam čekao jer znam da si htio one celestione staviti u nešto, pa reko valjda znaš

ja kontam kupiti FANE zvučnike jer su korišteni u Sound City boxovima, a čini mi se da su i cijenom najprihvatljiviji

daje mi reci još, gdje si ti nabavio celestione i koliko su koštali i koji model

i hvala za link.
Hendrix

Post by Hendrix »

Heheh,pa ja ovamo kontam radionicu za kutije otvorit :D
Celestione sam dobio za 100KM/komad,što nije loša cijena s obzirom da su oni od 80$ pa nadalje.Što se tiče tih tvojih,ako imaš povoljnu cijenu idi na Celestion jer ipak su oni zakon ali su skupi.Moji su G12H-100w,i moram priznat da razvaljuju,pogotovo kad se pojača do daske,jer ipak su po 100 vati,distorzija je onakva kakva i treba da bude,nema "prdeža" ni problema sa overloadom.
Ja sam kutiju za 4x10" zvučnike napravio sa ukupnim troškom od 20 maraka,uglavnom za sprej i ljepilo,a materijal sam u kući negdje našo,tako da možeš napraviti mašinu i po.S tim da sam koristio ljepilo za drvo i one šarafe koji se bušilicom uvaljuju,dakle nema zavrtanja rukom ništa,i ispalo je jako ko beton,unutra sam stavio spužve i to je to.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

100 km/komad???

Jel to polovno ili šta? Ako je novo to je super cijena. A gdje si ih kupio?

Ja kontam napraviti 2X12˝ box sa 75wattnim Fane zvučnicima. Svaki košta oko 90$+shipping. Ali kad bih dobio Celestione za tako dobru cijenu, možda bih se predomislio.
MilanT

Post by MilanT »

Mravojed samo za tebe;
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 17748&rd=1

to ti je otprilike 125 Km za dva komada +shipping.
Moraš samo kontaktirati čovjeka da ti kaže koliko je shipping ya tvoju državu. :-)

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 17738&rd=1

ovi su još jeftiniji od istog prodavca.
Hendrix

Post by Hendrix »

Kupio ih od prijatelja,on radi u guiat shopu i zna milion nekih ljudi pa se našlo da je neko kupio ova 2 Celestiona nova ali mu ne odgovaraju i evo ih kod mene.Kod mene je sad na Rolandu 2x12" kutija,nju je još lakše napravit,upola manje žica za lemit :D Samo se čuvaj magneta na zvučnicima,ja i jaran smo psovali sve živo kad magnet privuče lemilicu i sve ono poprska po nama :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

hvala drugari!

Milane, RESPECT!
Hendrix

Post by Hendrix »

E-Bay kod nas tanko radi,najčešće je pušing umjesto šiping :D
Ja sam pokušavo da uzmem nekih stvari,čim čuje da sam u Bosni,odustane.Hrvatska vjerovatno ima bolji rejting-
MilanT

Post by MilanT »

Istina je da neće svi da šalju pakete u Bosnu ali ima ih dosta koji ne šalju van Amerike.Ovaj gora šalje van.
Kada budete tražili 'shipping quote' recite im da želite da se šalje paket "USPS air insured mail" a ne "fedex" ili "UPS" i biti će vam najjeftinije a brzina ista kao sa Fedex ili Ups.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

Sad vidjeh ovo

Image

dajgle cijenu, Jensen zvučnici, odlične kritike

http://www.music123.com/Behringer-ULTRA ... =linkshare
Hendrix

Post by Hendrix »

I ovo je mašina prava,ja sam u Musicians Friend katalogu vidio i nižu cijenu,ne znam kako Behringer ove cijene spušta ali sve su im stvari tako jeftine a kvalitet u rangu najboljih.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ovdje preko zastupnika košta 300 eura.
Post Reply