Gitara za pocetnika

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Partizzanka

#1 Gitara za pocetnika

Post by Partizzanka »

Dobro jutro drugovi i drugarice,

treba mi mali savjet za kupovinu gitare za pocetnika ....

recimo jel`ova dobra?
http://www.chorder.com/classical-nylon- ... /c45-7796/

vidim imaju neki fazoni klasicna i akusticna - koja je razlika?
Eniac

#2 Re: Gitara za pocetnika

Post by Eniac »

Partizzanka wrote:Dobro jutro drugovi i drugarice,

treba mi mali savjet za kupovinu gitare za pocetnika ....

recimo jel`ova dobra?
http://www.chorder.com/classical-nylon- ... /c45-7796/

vidim imaju neki fazoni klasicna i akusticna - koja je razlika?
Za tu Yamahu pise da je klasicna gitara, znaci gitara za klasicnu muziku.

Klasicna gitara je za sviranje klasicne muzike, kao sto su kompozicije Albeniza, Tarrege, Bacha, itd, a kao primjer sviranja na youtube vidi najveceg gitaristu svih vremena Andresa Segoviu. Ili Anu Vidovic koja je vrhunska gitaristica ali ima potpuno razlicit stil od Segovie. Klasicne gitare su sa plasticnim zicama, malo su drugacijeg oblika i konstrukcije od akusticnih gitara (sto se tesko vidi, ali ko poznaje gitare zna razlike), i uglavnom su sve istog oblika ali razlicitih velicina.

Akusticne gitare su gitare sa kojima se svira rok, kantri, bluz, folk, pop, dzez itd, na primjer Bob Dylan kao prvi koji mi pade na pamet, Johnny Cash (poslusaj njegovu verziju pjesme U2 "one") Led Zeppelin, Django Rainhart, itd, nema ko nije koristio akusticnu gitaru. Sviraju se i sa plasticnim i sa metalnim zicama, iako su u 99% slucajeva metalne zice na akusticnim gitarama. Ima vise oblika tih gitara, vidi recimo: http://www.musicradar.com/tuition/guita ... e-557230/1

U klasicne nikada, a u akusticne se cesto ugradjuje elektronika i pickupovi (elektromagneti) pomocu kojih se gitara prikljucuje na pojacalo ili uredjaje za snimanje. Kako akusticna ima metalne zice to je koristenje pickupa jednostavno. Kod klasicne (ili akusticne koja koristi plasticne zice) ona se ili pomocu mikrofona "prikljucuje" na pojacalo ili se na gitaru stavi piezoelektricni "pickup" koji hvata vibracije tijela gitare, pretvara ih u elektricne signale i onda se taj piezoelektricni senzor prikljucuje na pojacalo. Ali to se rijetko radi, uglavnom se klasicna gitara pojacava ili snima tako da se stavi mikrofon pred gitaru pa sepojacava ili snima zvuk koji mikrofon hvata. I akusticna puno bolje zvuci kada se pojacava i snima mikrofonom nego kada se koristi ugradjeni ili posebno dokupljeni pickupovi i elektronika.

Znaci prvo treba znati koja vrsta muzike ce se svirati da bi se odabrala gitara za tu vrstu muzike. Ako je gitara za dernek, mogu oba tipa ali bolje akusticna. Za pocetnike ima jedna prednost kod klasicne u stvari ne kod gitare nego kod zica, plasticne zice manje cijepaju kozu jagodica prstiju pocetnicima pa je lakse svirati od metalnih zica.

Yamaha pravi dobre gitare, ali i oni imaju raspon od jeftinih i manje-vise losih modela do skupih vrhunskih modela. Tako da ti samo ime proizvodjaca niste ne znaci. Gitara se kupuje tako da se isproba, tesko je kupiti gitaru preko interneta. Ne odgovara svakome svaka gitara. Velicina ruke gitariste, stil sviranja, konstrukcija gitare (vrata), itd. uticu da nekome jedna gitara savrseno odgovara, a nekom drugom ta ista gitara nikako ne odgovara.

Raspisah se ja. Mogao bih jos, ali za sada dosta :).
jasmin93

#3 Re: Gitara za pocetnika

Post by jasmin93 »

Poenta, uzmi klasicnu jer je laksa za pocetnika. Vremenom, kad pohvatas akorde i pocnes nesto svirati, predjes na kvalitetniju akusticnu i to bi onda trebalo liciti na nesto.

Sent from my LG-P760 using Tapatalk
Partizzanka

#4 Re: Gitara za pocetnika

Post by Partizzanka »

Joooj drugovi hvala vam puno

druze Eniac, svaka cast ovo je za laika poput mene i vise nego dovoljno :) a i da si jos pisao meni ne bi bilo mrsko citati
covjece i primjere si stavio

ja sam stvarno laik a htjedoh kupiti partizanu gitaru kao poklon iznenadjenja
ali se on vec snasao i od sinoc smo vlasnici jedne lijepe akusticne gitare (sad se grohotom smijem radi ovih plasticnih i metalnih zica, da nam vidite prste :lol: )
eh sad naravno ja ne znam koji je to model niti marka ali znam da je iz 2012 i da nema ogrebotina niti bilo kakvih drugih ostecenja
i prelijepo zvuci :)
Eniac

#5 Re: Gitara za pocetnika

Post by Eniac »

Partizzanka wrote:Joooj drugovi hvala vam puno

druze Eniac, svaka cast ovo je za laika poput mene i vise nego dovoljno :) a i da si jos pisao meni ne bi bilo mrsko citati
covjece i primjere si stavio

ja sam stvarno laik a htjedoh kupiti partizanu gitaru kao poklon iznenadjenja
ali se on vec snasao i od sinoc smo vlasnici jedne lijepe akusticne gitare (sad se grohotom smijem radi ovih plasticnih i metalnih zica, da nam vidite prste :lol: )
eh sad naravno ja ne znam koji je to model niti marka ali znam da je iz 2012 i da nema ogrebotina niti bilo kakvih drugih ostecenja
i prelijepo zvuci :)
Super. Sretno. Ako ima kakvih pitanja, bujrum, tu smo da odgovorimo :)

Nadam se da ste rijesili pitanje koje zice koristiti, kako nastimati gitaru i jos poneku sitnicu koju treba uraditi prije samog sviranja i ucenja kako se svira.
Mali_Vuk

#6 Re: Gitara za pocetnika

Post by Mali_Vuk »

Evo jedan video za motivaciju :)

Ridjobrki

#7 Re: Gitara za pocetnika

Post by Ridjobrki »

Yamaha C 45 je sjajna gitara za početnika, toplo preporučujem :thumbup:

I nema veze kasnije šta se svira na kojoj gitari, za potrebe "kućnog dernečkog korisnika" važi samo ono Njegoševo pravilo:

"...a u ruke Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita."

:-D
Eniac

#8 Re: Gitara za pocetnika

Post by Eniac »

Ridjobrki wrote:Yamaha C 45 je sjajna gitara za početnika, toplo preporučujem :thumbup:

I nema veze kasnije šta se svira na kojoj gitari, za potrebe "kućnog dernečkog korisnika" važi samo ono Njegoševo pravilo:

"...a u ruke Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita."

:-D
Imao sam ja prije nekih 25-30 godina jednu gitaru koju sam dao nekome malo nakon rata. Da si tu gitaru uzeo u ruke vidio bi da ta Njegoseva ne vazi u svakom slucaju. Naime, ova je bila cisti pakao za sviranje. Problem je bio u konstrukciji. Nema tog gitariste koji ce dobro svirati gitaru kojoj se vrat u toku sviranja pocne pomjerati pa umjesto 3 stepena u odnosu na trup gitare kada pocnes svirati vrat zavrsi sa uglom od 10 stepeni u odnosu na trup :) Dok su drugi gitaristi nosili rezervni set zica i stimere kao obaveznu opremu ja sam umjesto tih normalnih stvari nosio klijesta i sarafcigere kojima sam zatezao vrat :)

Dobro, malo pretjerujem, nije bas 10 stepeni, ali zaista se vrat pomjerao pa sam nakon svake dvije do tri kompozicije morao zatezati vrat. I stalno iznova sitmat igitaru. Pa sam hodao sa krvavim jagodicama prstiju jer su se pomjeranjem vrata zice udaljavale od vrata i trebalo ih je sve jace pritiskati da bi se sviralo. A nije se imalo novca za kupiti drugu. Da mi je bilo sresti konstruktora te gitare...
fiatpuntomk2

#9 Re: Gitara za pocetnika

Post by fiatpuntomk2 »

Ma druze u fis vitez i kupi hohner gitaru oko 200 KM pa ako te krene to lahko ces kassnije naci bolju..
Eniac

#10 Re: Gitara za pocetnika

Post by Eniac »

fiatpuntomk2 wrote:Ma druze u fis vitez i kupi hohner gitaru oko 200 KM pa ako te krene to lahko ces kassnije naci bolju..
Bilo bi super da je to tako jednostavno. Losa gitara i teskoce koje donosi koristenje lose gitare ili gitare koja ti ne "lezi" u pocetku ti mogu ubiti" zelju i volju, a da si u pocetku krenuo sa pristojnom gitarom, nastavio bi.

Ali za oko 200 KM se moze kupiti pristojna gitara za pocetnika.
Partizzanka

#11 Re: Gitara za pocetnika

Post by Partizzanka »

nasa gitara je neka Taylor . ne znam koji model
jasmin93

#12 Re: Gitara za pocetnika

Post by jasmin93 »

Kucaj na YT 'Lekcije za pocetnike' i idi polako jednu po jednu. :D

Sent from my LG-P760 using Tapatalk
Eniac

#13 Re: Gitara za pocetnika

Post by Eniac »

Partizzanka wrote:nasa gitara je neka Taylor . ne znam koji model
Nisam nikada koristio te gitare, pa je ovo sto cu napisati cisto teoretisanje.

Taylor je relativno nov proizvodjac, nastali su 1974. Sjediste im je u Kaliforniji, SAD.

Pogledavsi na brzinu nadjoh da je jednu od Taylor gitara svirao David Gilmour iz Pink Floyda. To samo po sebi ne znaci da su im sve gitare dobre, ali znaci da kao proizvodjac u cjelini nije los jer je privukao barem jedno veliko ime. A ima ih jos, mozete ti i pionir pogledati njihovu web stranicu, a ima o njima i na wikipediji.

Hocu reci da gitara koju ste kupili nije od nekog lijevog kineskog proizvodjaca, nego od proizvodjaca koji je ipak stvorio ime. Kao sto rekoh ranije, to samo po sebi ne znaci da je vas model dobar, ali znaci da sigurno nije neko smece. Na brzinu sam vidio da njihove gitare nisu jeftine (najjeftinija njihova koju vidjeh je oko 300 USD, a to su cijene koju u USA imaju ipak bolji proizvodjaci i bolji modeli. Pa akusticnih low end novih Fendera ima za 100 USD, sto dovoljno govori), tako da i to daje neku sigurnost da cak iako ste kupili njihovu najjeftiniju gitaru kupili ste sigurno relativno dobru, ako ne i odlicnu gitaru. U stvari, hocu reci, po svoj prilici niste pogrijesili sa tom gitarom. Sad samo da vam gitara legne, ako se to desi, onda super.

Na youtubeu ima strasno puno lekcija, ali ima jedan problem. Nema lekcija za pjesme sa nasih prostora. Tako da bih ja osim youtube obisao malo pijace i antikvarnice da vidim kakve literature ima za muziku sa nasih prostora. A evo web site gdje ima akorda za muziku sa nasih prostora: http://www.gitare.info

Kada se "udje ufazon" dobra je stvar slusati kompoziciju i pokusavati "skinuti" je, to jeste shvatiti koji akordi i tonovi se koriste, pa je nauciti svirati bez gledanja literature ili youtube lekcija, nego po sluhu.

Za pocetak neka se nauce osnovni akordi u osnovnim pozicijama (A dur i mol, E dur i mol, D dur i mol, G dur, C dur, F dur i mol, H (B) dur i mol) i sa tim akordima se moze svirati ogroman broj pop i rok kompozicija. Kada se to savlada onda nauciti kako se ti akordi hvataju po cijelom vratu gitare, ne samo na prva tri ili cetiri polja. Kada se to savlada uciti sedmice (A7, Am7 itd...). A uporedno uciti osnovne skale (durska, molska, pentatonik). I ovo receno je dovoljno za sviranje 60 posto kompozicija u roku i popu. Pa i donekle bluzu. Ko zeli dzez ima toga jos da se nauci, kao sto su devetke, trinaestice, sus akordi, jos neke skale itd, drugaciji stimovi... ali to je vec za ozbiljne gitariste. Klasika je prica za sebe.

Za pocetak je dovoljno ovih osnovnih 7 akorda u duru i molu (A, B(H), C, D, E, F, G) s tim sto C i G je za pocetak dovoljno samo u duru.

Ako se pitas zasto pisem B(H) razlog je slijedeci: To je isti akord (ili ton ili "zica") samo se recimo u SAD zove B a u Evropi se zove H. Pa ako citas neku knjigu o gitari iz Evrope (ukljucujuci bivsu Jugoslaviju) vidjeces na primjer da se gitara stima u osnovnom stimu od najtanje prema najdebljoj zici ovako E, H, G, D, A, E. A ako citas USA literaturu vidjeces za isto nasitmanu gitaru da pise E, B, G, D, A, E. Taj H(B) ton je apsolutno isti ton, samo se na razlicitim mjestim razlicito zove.

Da imas to na umu kada koristis literaturu i youtube snimke koje su pisali i postavljali ljudi iz razlicitih dijelova svijeta.

Sretno.
Novi Dan

#14 Re: Gitara za pocetnika

Post by Novi Dan »

Pozdrav, Eniac!

Iz sličnog razloga kao i pokretač ove teme, trebam par savjeta. A vidim da ti voliš pisati detaljno (što cjenim), pa odlučih da te zamolim za pojašnjenje.

Naime, prije nekih 8-10 godina, kao srednjoškolac sam nabavio akustičnu gitaru, malo učio svirati, malo i naučio, da bi mi se gitara slučajno slomila nakon par godina i to je bio moj zadnji kontakt sa njom. Ali sama želja za gitarom se izgleda nije posve slomila, i uvijek kad vidim da neko je svira, želja mi se iznova javi. Zadnji put mi se to desilo prije 10-tak dana i ne izlazi mi iz glave. Čak se osjećam i spremnijim za učenje nego prije.

Nisam još uvijek čvrsto odlučio, ali sam malo počeo istraživati o gitari i naletio na tvoje postove. Pošto vidim da si susretljiv, a ja u biti laik, odlučih ti postaviti par pitanja. Za početak bih te zamolio da mi objasniš koja je razlika između akustične i elektro-akustične gitare. Koje su prednosti i mane? Koju bi mi od njih preporučio? Pretpostavljam da elektro-akustična gitara se može koristiti potpuno isto kao i akustična? Da li je pojačalo neophodno, odnosno na kojem principu funkcioniše ta gitara?

Što se tiče ostalih pitanja, manje više sam dobio odgovore čitajući prethodne postove, a ako se sjetim još nekog, javim se!

Pozdrav i nadam se da ti ne dosađujem s ovim!
Eniac

#15 Re: Gitara za pocetnika

Post by Eniac »

Novi Dan wrote:Pozdrav, Eniac!

Iz sličnog razloga kao i pokretač ove teme, trebam par savjeta. A vidim da ti voliš pisati detaljno (što cjenim), pa odlučih da te zamolim za pojašnjenje.

Naime, prije nekih 8-10 godina, kao srednjoškolac sam nabavio akustičnu gitaru, malo učio svirati, malo i naučio, da bi mi se gitara slučajno slomila nakon par godina i to je bio moj zadnji kontakt sa njom. Ali sama želja za gitarom se izgleda nije posve slomila, i uvijek kad vidim da neko je svira, želja mi se iznova javi. Zadnji put mi se to desilo prije 10-tak dana i ne izlazi mi iz glave. Čak se osjećam i spremnijim za učenje nego prije.

Nisam još uvijek čvrsto odlučio, ali sam malo počeo istraživati o gitari i naletio na tvoje postove. Pošto vidim da si susretljiv, a ja u biti laik, odlučih ti postaviti par pitanja. Za početak bih te zamolio da mi objasniš koja je razlika između akustične i elektro-akustične gitare. Koje su prednosti i mane? Koju bi mi od njih preporučio? Pretpostavljam da elektro-akustična gitara se može koristiti potpuno isto kao i akustična? Da li je pojačalo neophodno, odnosno na kojem principu funkcioniše ta gitara?

Što se tiče ostalih pitanja, manje više sam dobio odgovore čitajući prethodne postove, a ako se sjetim još nekog, javim se!

Pozdrav i nadam se da ti ne dosađujem s ovim!
Osnovna razlika je sto elektroakusticna gitara ima ugradjenu elektroniku (Pickup, mali ekvilajzer i najcesce stimer), a akusticna nema tu elektroniku. Elektroakusticna se, naravno, moze koristiti bez pojacala jer je to u stvari akusticna gitara sa dodanom elektronikom. Imas proizvodjace koji prave isti model gitare u akusticnoj ili elektroakusticnoj varijanti.

Mozes kupiti akusticnu gitaru bez elektronike, pa ako pozelis da koristis pickup (zbog pojacala ili snimanja), mozes kupiti pickup koji stavis na gitaru. Na primjer Seymor Duncan Woody, progooglaj.

Ne bih ti preporucio ni jednu. Naime, moras isprobati gitaru. Gitara mora biti udobna za sviranje, a to je individualno za svakog. Neko voli manje, neko vece tijelo (a to mijenja i zvuk). Neko voli deblji, neko tanji vrat. Neko voli da su zice manje udaljene od vrata, neko da su vise. Tako da zavisi od osobe do osobe.

Ono sto ti mogu reci je da mozes recimo u Sarajevu kupiti Fender, Yamaha, Ibanez modele, nove od 250-300 KM pa navise, ali da iole pristojan model tih proizvodjaca krece sa oko 400 KM pa navise. Kada kazem pristojan to znaci da je za tijelo i vrat koristeno pravo drvo, a ne laminirano kao kod jeftinijih modela. Od oko 400 do oko 800 KM mozes kupiti gitaru i za derneka i za scenu, koncert. Bas ozbiljne gitare za profesionalne muzicare krecu za cijenama od oko 800-1000 KM pa navise. Na primjer Martin gitare (nema ih kod nas), pocinju sa cijenama od oko 3.000 USD za najjeftinije modele, pa idu i vise od 15.000 USD. Ovo su sve cijene za akusticne gitare.

Stagg i ostale jeftine proizvodjace necu odbaciti, probaj pa ako ti se svide, nema razloga da ne kupis neku jeftiniju. U svakom slucaju, bolje kupi jeftiniju gitaru koju ces uzivati svirati nego skupu koju neces lako svirati pa ce ti vise stajati nego sto ces je koristiti. Jeftiniji proizvodjaci mogu i u jeftinije gitare stavljati pravo, ne laminirano drvo, ali to je manje vrijedno drvo. Hocu reci imas manje vrijedan mahagonij i vise vrijedan mahagonij. Pa kada vidis da gitara od 300 KM jeftinog proizvodjaca ima tijelo od mahagonija i gitara od 2.000 KM skupljeg proizvodjaca ima tijelo od mahagonija, to znaci da su to razliciti kvaliteti mahagonija. A to vazi za svaku vrstu drveta koristenu u gradnji gitare (usput, gitare se ne prave, gitare se grade. To vazi i za ostale instrumente, dakle instrumenti se grade, ne prave).

Kada sam vec kod drveta, cesto ces vidjeti da se dio vrata gdje su pragovi (ona skoro crna daska oko 2 mm debela na kojoj su pragovi) pravi od drveta koji ima engleski naziv rosewood. Mnogi to prevode kao ruzino (rose) drvo (wood). To je pogresno, ruza nije drvo, to je grm, i nemoguce je napraviti dasku za vrat gitare od grma ruze. Rosewood je drvo koje mi zovemo palisandr, palisandrovina.

Ja imam elektroakusticnu gitaru i nikada je nisam koristio sa pojacalom. Hocu reci, nemoj se zalijetati da kupis bas elektroakusticnu. Razmisli treba li ti ili ne elektroakusticna, nemoj placati nesto sto neces koristiti. Uvijek mozes kupiti pickup za akusticnu gitaru ako ti zatreba, a i ugradjeni pickupovi kod elektroakusticnih gitara i ne daju bas najbolji zvuk (zbog mjesta na koje se stavljaju u tijelu gitare).
Novi Dan

#16 Re: Gitara za pocetnika

Post by Novi Dan »

Hvala na iscrpnom odgovoru, Eniac!

Sad mi je dosta jasnije. Ispravno sam pretpostavio razliku između akustične i elektroakustične gitare. Bio sam se zagrijao za elektroakustičnu, ali poslije ovog tvog izlaganja sam promjenio mišljenje za barem 80%.

U biti ja ne volim električne gitare, pa bih i elektroakustičnu koristio više kao akustičnu, pretpostavljam. Upravo onaj čisti zvuk akustične gitare je to što mi se tako neodoljivo sviđa. A elektroakustičnu sam zaželio, kao iz razloga da mogu preko pojačala imati dodatnu jačinu, odnosno ljepotu zvuka.
Sad sam shvatio da mi je za elektroakustičnu potrebno i pojačalo (ako sam dobro shvatio, ne može se bez njega, je li tako) plus što je sama gitara skuplja. Pa kontam da mi je bolje za taj novac kupiti bolju/kvalitetniju običnu akustaru.

Eh, sada, što se tiče isprobavanja same gitare, shvatam tvoj savjet, ali to kod mene malo teže ide iz razloga što nemam iskustva na osnovu kojeg bi znao šta mi odgovara. Ne sjećam se marke gitare koju sam imao. Imala je malo uži vrat i na to sam se navikao. Kada bih uzeo cimerovu gitaru, nisam mogao da lijepo držim akorde. Znam i da je imala 'tvrde' žice, pa bih često se usjecale previše u prste. Tako da znam da bih volio da ima uži vrat i malo 'mekše' žice, a ravan vrat se podrazumjeva (pošto je ova moja imala malo oštećene pragove, pa je iza osmog praga često 'zvonila').
A ove ostale karakteristike (marka, vrsta drveta tijela i vrata i sl.) ne poznajem dobro, što mi dodatno otežava, ali o tom potom. Vjerovatno ću morati naći nekog iskusnijeg prilikom kupovine.

Nedavno sam u FIS-u u Vitezu vidio gitare, nisam se naročito zadržavao, pošto sam tu bio drugim poslom, ali sam malo bacio oko. Sjećam se jedne prelijepe, crne, bila je 450 KM. Mislim da bih bio spreman toliko odvojiti. Ne znam kakvog je kvaliteta ali pretpostavljam da nije loša, s obzirom na cijenu. Ne mislim koncerte s njom držati, nego uživati u njenom zvuku, onako za svoju dušu. Koje je tvoje mišljenje o tome?

Bilo mi je palo napamen i da kupim kakvu polovnu, vidim na PIK-u se mogu naći oko 150 KM, ali nešto ne želim polovnu. Kakvo je tvoje mišljenje o tim gitarama? Nekako me strah koliko je oštećena (mislim na vrat i pragove), koliko je kvalitetna, jer ne želim da ima mane kao prošla koju sam imao.

Eniac, hvala još jednom na savjetima, dobro su mi koristili!

Pozdrav!
Eniac

#17 Re: Gitara za pocetnika

Post by Eniac »

Novi Dan wrote:Hvala na iscrpnom odgovoru, Eniac!

Sad mi je dosta jasnije. Ispravno sam pretpostavio razliku između akustične i elektroakustične gitare. Bio sam se zagrijao za elektroakustičnu, ali poslije ovog tvog izlaganja sam promjenio mišljenje za barem 80%.

U biti ja ne volim električne gitare, pa bih i elektroakustičnu koristio više kao akustičnu, pretpostavljam. Upravo onaj čisti zvuk akustične gitare je to što mi se tako neodoljivo sviđa. A elektroakustičnu sam zaželio, kao iz razloga da mogu preko pojačala imati dodatnu jačinu, odnosno ljepotu zvuka.
Sad sam shvatio da mi je za elektroakustičnu potrebno i pojačalo (ako sam dobro shvatio, ne može se bez njega, je li tako) plus što je sama gitara skuplja. Pa kontam da mi je bolje za taj novac kupiti bolju/kvalitetniju običnu akustaru.

Eh, sada, što se tiče isprobavanja same gitare, shvatam tvoj savjet, ali to kod mene malo teže ide iz razloga što nemam iskustva na osnovu kojeg bi znao šta mi odgovara. Ne sjećam se marke gitare koju sam imao. Imala je malo uži vrat i na to sam se navikao. Kada bih uzeo cimerovu gitaru, nisam mogao da lijepo držim akorde. Znam i da je imala 'tvrde' žice, pa bih često se usjecale previše u prste. Tako da znam da bih volio da ima uži vrat i malo 'mekše' žice, a ravan vrat se podrazumjeva (pošto je ova moja imala malo oštećene pragove, pa je iza osmog praga često 'zvonila').
A ove ostale karakteristike (marka, vrsta drveta tijela i vrata i sl.) ne poznajem dobro, što mi dodatno otežava, ali o tom potom. Vjerovatno ću morati naći nekog iskusnijeg prilikom kupovine.

Nedavno sam u FIS-u u Vitezu vidio gitare, nisam se naročito zadržavao, pošto sam tu bio drugim poslom, ali sam malo bacio oko. Sjećam se jedne prelijepe, crne, bila je 450 KM. Mislim da bih bio spreman toliko odvojiti. Ne znam kakvog je kvaliteta ali pretpostavljam da nije loša, s obzirom na cijenu. Ne mislim koncerte s njom držati, nego uživati u njenom zvuku, onako za svoju dušu. Koje je tvoje mišljenje o tome?

Bilo mi je palo napamen i da kupim kakvu polovnu, vidim na PIK-u se mogu naći oko 150 KM, ali nešto ne želim polovnu. Kakvo je tvoje mišljenje o tim gitarama? Nekako me strah koliko je oštećena (mislim na vrat i pragove), koliko je kvalitetna, jer ne želim da ima mane kao prošla koju sam imao.

Eniac, hvala još jednom na savjetima, dobro su mi koristili!

Pozdrav!

Nisi dobro shvatio. Za elektroakusticnu ti NE TREBA pojacalo. Elektroakusticnu mozes koristiti sa pojacalom a mozes i bez pojacala. Elektroakusticna gitara je ista kao akusticna gitara, samo su na elektroakusticnoj gitari jos dodani pickup i elektronika.

Dakle, uzmes obicnu akusticnu gitaru. Na nju stavis pickup. I tako dobijes elektroakusticnu gitaru.

Da ponovim. Elektrokausticnu gitaru sviras isto kao obicnu akusticnu, bez pojacala. Ali imas i dodatnu mogucnost da je sviras i sa pojacalom.

Sto se tice razlike izmedju ravnog vrata i zakrivljenog vrata. Ovako. Imas osnovni skolski polozaj sviranja gitare. Ako si desnjak onda sjednes na stolicu. Uzmes gitarku klupicu i stavis je ispod lijeve noge, Stavis lijevu nogu na klupicu. Udubljenje gitare stavis na lijevu nogu. Vrh vrata gitare ti treba biti otpriike u vicini lijevog ramena. Palac lijeve ruke na sredini vrata i sredini sake. Vidi sliku: http://3.bp.blogspot.com/-S6iYvbs1EQU/U ... osture.jpg

Kada tako sjednes, onda ti je lakse svirati gitaru sa ravnim vratom. Tada sve osim osnovnih akorda sviras takozvanim barre hvatanjem (kaziprst lijeve ruke preko svih 6 zica). Tako se svira klasicna gitara.

Ali, ako stojis i gitaru drzis tako da joj stavis remen i objesis je preko ramena. Ili ako sjedis i gitaru drzis na desnoj umjesto na lijevoj nozi. Tada ti gitara moze biti prenisko ili "ruzno" postavljena da bi akorde udobno svirao hvatao barre hvatom. Mozes, ali je teze. Onda se cesto kaziprstom lijeve ruke hvataju 6. ili cak i i 5. zica (dvije najdeblje). U tom slucaju je lakse svirati gitaru sa zakrivljenim vratom. Slicno kao na ovim slikama: http://www.guitar-beginner.com/how-to-h ... uitar.html

Ja kada stojim drzim gitaru visoko, vise nego vecina gitarista, drzim je tako kao da sviram klasicnu koncertnu gitaru, hvatam akorde barre hvatom i sviram gitaru sa zakrivljenim vratom. Sviram i akusticnu i elektricnu.

Dakle, nacin sviranja gitare ce ti odrediti da li ces kupiti gitaru sa ravnim ili zakrivljenim vratom.

Sto se tice usijecanja zica u prste. To je normalno. Moras pretrpjeti dok ti jagodice prstiju otvrdnu. Cak i da koristis plasticne zice to bi ti se desilo. A sigurno se desava sa metalnim zicama. To je nesto sto moras proci kao proces ucenja. Moze ti pomoci da koristis tanje zice. Na primjer na gitari su dosle zice takozvane "desetke", one najcesce dolaze uz gitare kada kupujes (najtanja zica je 0.010 inca a svaka slijedeca je proporcionalno deblja). Umjesto toga kupis komplet zica u kojem je najtanja 0.009 inca (svaka slijedeca je proporcionalno deblja) ili cak i 0.008 i to ce ti olaksati sviranje u pocetku. Ali tada ces vjerovatno morati kotirati gitaru.

Ako kupis gitaru kojoj su zice blize vratu bice ti manje bolno. Ali tada gitara mora biti savrseno kotirana, pragovi moraju biti savrseno postavljeni da ne bi zice dodirivale pragove kada ne treba tokom sviranja.

I to je razlog zasto bih ja na tvom mjestu gitaru kupio u specijalizovanoj prodavnici muzickih instrumenata, a ne u FIS-u i slicno. U specijalizovanoj radnji imas veci izbor pa mozes probati i izabrati gitaru koja ti odgovara, prodavaci su i sami muzicari, najcesce gitaristi pa ti mogu pomoci savjetom, a mogu ti cak i kotirati gitaru ako je potrebno. Meni su u radnji kotirali gitaru kao dio servisa ukljucenog u cijenu, dakle dzaba.

Kotiranje gitare je kada okreces sipku ugradjenu u vrat gitare i time savijas vrat. To se najcesce radi kada recimo koristis tanke zice na gitari pa pozelis da ih promijenis za deblje ili obnuto.

Sto se tice kupovine polovne gitare. Mozes kupiti fantasticno dobru polovnu gitaru, a mozes kupiti i smece. Kao kod kupovine svih polovnih stvari to ti je rizik. Narocito kada si pocetnik i ne znas prepoznati sta na gitari moze biti problem. Zato bih ti ja za pocetak preporucio kupovinu nove gitare u radnji. Osim ako nemas nekoga ko se razumije i ko ce ti pomoci pri kupovini polovne gitare.

Odredi koliko mozes dati za gitaru (i drzi se toga, nemoj recimo odrediti 400 KM pa onda reci da nije frka dodati jod 50, tako mozes ici beskonacno :)), obidji radnje, pitaj za savjet, isprobaj nekoliko gitara u svakoj radnji i onda odluci.

Ja bih birao Fender, Ibanez, Yamaha, Washburn, Oscar Schmidt, Cort. To su proizvodjaci koje je kod nas najlakse naci. Svi ti proizvodjaci imaju gitare za svakoga.
Novi Dan

#18 Re: Gitara za pocetnika

Post by Novi Dan »

Pozdrav još jednom, Eniac!

Mislim da sam te shvatio dobro. Elektroakustična se može koristiti kao i akustična, ali samo kao akustična. Bez pojačala je, u stvari, svedena na akustičnu. Ako sam dobro shvatio, a mislim da jesam. Dakle, isto mi dođe kao i da kupim običnu akustičnu. Plus što imam tu mogućnost da koristim pickup.

Što se tiče sviranja, ne mislim svirati klasiku, niti mislim svirati stojeći. Mislim svirati onako, za svoju dušu, što pretpostavljam, znači sjedeći položaj (poput slika na ovom drugom linku-u). Dok sam svirao, također sam često koristio barre-hvatove.
Samo mi nije jasno to što spominješ u vezi ravnog i zakrivljenog vrata. Koji dio vrata je, zapravo, zakrivljen?

Dugujem ti nekoliko zahvala, jer si me naučio dosta novih pojmova. Hvala na savjetima, mnogo si mi pomogao.

Podrav i svako dobro!
Eniac

#19 Re: Gitara za pocetnika

Post by Eniac »

Kada govorim o zakrivljenosti vrata mislim na zakrivljenost dijela vrata na koju stavljas prste lijeve ruke, tamo gdje su pragovi gitare. Kod klasicnih gitara taj dio je ravan. Kod akusticnih i elektricnih gitara je cesto, to jeste najcesce, zakrivljen. Odes na neku web stranicu proizvodjaca gitara i vidis da u specifikacijama neke gitare pise: Neck Radius = 400mm. To ti je radijus kruga ciji odsjecak se uzima kao zakrivljenost vrata te gitare.

Otidji na slijedecu web stranicu: https://www.cordobaguitars.com/article.php?articleid=11 Tu ces vidjeti razliku izmedju ravnog i zakrivljenog vrata.
Eniac

#20 Re: Gitara za pocetnika

Post by Eniac »

I jos nesto.

Na gitaru koja je predvidjena za plasticne zice NE MOZES staviti metalne zice. Konstrukcija gitare je drugacija, pritisak na vrat je drugaciji i to je razlog.

Obratno nije uvijek slucaj, ali neka ti bude pravilo da ne mogu plasticne zice na gitaru predvidjenu za metalne zice.

Znaci ako kupis gitaru sa plasticnim zicama, na njoj ces moci svirati samo sa plasticnim zicama. I obratno.

Da se ne zeznes u kupovini.

Na akusticnu gitaru mogu zice za elektricnu gitaru. I to se cesto radi. Bending, dakle savijanje zica pri sviranju je mnogo laksi sa tankim zicama. Zice za elektricnu gitaru je lakse savijati a i proizvode se u manjim debljinama nego zice za akusticnu. Cesto gitaristi koji sviraju akusticnu gitaru tako da imaju puno bendinga stavljaju tanke zice za elektricnu gitaru na akusticnu gitaru.

Naravno, tada gitaru treba kotirati, to jeste zicom u vratu (truss rod) podesiti savijenost vrata za zice druge debljine od onih za koje je vrat fabricki namjestan.

Vrat gitare nije ravan, sredina vrata je malo savijena u odnosu na mjesto vrata gdje se spaja sa trupom gitare ili gdje se spaja sa glavom (dio drveta gdje su masinice) vrata.

Kao na ovoj slici: http://guitarnoize.com/ask-a-guitar-tec ... ck-safely/
Novi Dan

#21 Re: Gitara za pocetnika

Post by Novi Dan »

Hvala, Eniac, na odgovorima i savjetima. Kao što rekoh, dosta sam naučio od tebe. Dalje moram sam istražiti i provjeriti koje mi kombinacije najbolje odgovaraju. A to, pretpostavljam, dolazi s iskustvom.

Tebi još jednom hvala i svako dobro!
Novi Dan

#22 Re: Gitara za pocetnika

Post by Novi Dan »

Pozdrav, Eniac! Evo poslije mjesec i po, želio bih čuti još poneki tvoj savjet.

Nedugo nakon što smo se prošli put dopisivali, nabavio sam jednu akustičnu gitaru (za neke sitne novce), a prije 10-tak dana jedan poznanik mi je posudio svoju gitaru. Sasvim slučajno mi je pokazao neku svoju staru gitaru koju drži u garaži, izgleda da je i zaboravio na nju, jer kod kuće ima još šest komada. Pa mi je tako i posudio je.

Radi se o gitari sa 12 žica, s tim da je na njoj namontirano 6 žica. Ima onako lijep zvuk, jedino što mi je malo smetalo je veličina. Zaista je velika, pa se moram malo napregnuti da je ubuhvatim, a i pragovi su prilično 'dugi', pa je prilično se teško navići na nju.

Pošto je neko improvizovao i umjesto druge namontirao još jednu prvu žicu, odlučio sam ih skinuti i staviti novi komplet žica. Tako sam i uradio i stavio ove.
E sad, ne mogu reći da je loše ispalo, ali nešto mi je drugačije i nije po mome ukusu. Gitara jeste glasna, ali sa ovim žicama mi proizvodi nekakav 'zvonak' zvuk. Pomolo mi liči na zvuk električne gitare. Ja lično uživam u zvuku akustične gitare, dok električnu i ne volim baš.
Sam mene zanima tvoje mišljenje i tvoj savjet (pošto znam da ih imaš dosta kad je gitara u pitanju, i to dobrih), šta misliš u čemu je fazon? Da li su žice razlog takvom zvuku ili je to ipak do gitare (dvanaestica)? Ili jednostavno nisu odgovarajuća kombinacija? Žice koje sam gore spomenuo sam ranije koristio na akustičnoj gitari (maloj, za dječiji uzrast :) )i nisu bile toliko zvonke (jest da je gitara mala, pa tako i rezonator).

Ako ti se bude dalo, napiši mi šta o gitari sa 12 žica i uopšte o vrstama žice za gitaru (običnu akustičnu). Kakva su tvoja iskusta sa žicama, koje bi preporučio (proizvođače)?
Eniac

#23 Re: Gitara za pocetnika

Post by Eniac »

Novi Dan wrote:Pozdrav, Eniac! Evo poslije mjesec i po, želio bih čuti još poneki tvoj savjet.

Nedugo nakon što smo se prošli put dopisivali, nabavio sam jednu akustičnu gitaru (za neke sitne novce), a prije 10-tak dana jedan poznanik mi je posudio svoju gitaru. Sasvim slučajno mi je pokazao neku svoju staru gitaru koju drži u garaži, izgleda da je i zaboravio na nju, jer kod kuće ima još šest komada. Pa mi je tako i posudio je.

Radi se o gitari sa 12 žica, s tim da je na njoj namontirano 6 žica. Ima onako lijep zvuk, jedino što mi je malo smetalo je veličina. Zaista je velika, pa se moram malo napregnuti da je ubuhvatim, a i pragovi su prilično 'dugi', pa je prilično se teško navići na nju.

Pošto je neko improvizovao i umjesto druge namontirao još jednu prvu žicu, odlučio sam ih skinuti i staviti novi komplet žica. Tako sam i uradio i stavio ove.
E sad, ne mogu reći da je loše ispalo, ali nešto mi je drugačije i nije po mome ukusu. Gitara jeste glasna, ali sa ovim žicama mi proizvodi nekakav 'zvonak' zvuk. Pomolo mi liči na zvuk električne gitare. Ja lično uživam u zvuku akustične gitare, dok električnu i ne volim baš.
Sam mene zanima tvoje mišljenje i tvoj savjet (pošto znam da ih imaš dosta kad je gitara u pitanju, i to dobrih), šta misliš u čemu je fazon? Da li su žice razlog takvom zvuku ili je to ipak do gitare (dvanaestica)? Ili jednostavno nisu odgovarajuća kombinacija? Žice koje sam gore spomenuo sam ranije koristio na akustičnoj gitari (maloj, za dječiji uzrast :) )i nisu bile toliko zvonke (jest da je gitara mala, pa tako i rezonator).

Ako ti se bude dalo, napiši mi šta o gitari sa 12 žica i uopšte o vrstama žice za gitaru (običnu akustičnu). Kakva su tvoja iskusta sa žicama, koje bi preporučio (proizvođače)?
Nikada nisam koristio gitaru sa 12 zica, pa o njima ne znam puno. Jedino sto razmisljam, 12 zica stvara drugaciju tenziju na vrat od 6 zica. To znaci da je vrat 12-zicane gitare pravljen drugacije od vrata 6-zicane gitare (da podnese tenziju koju stvara 12 zica). Ne znam da li je dobro na 12-zicanoj gitari koristiti samo 6, ali kao sto rekoh, ne znam nista oko 12-zicanih gitara, pa ti tu ne mogu pomoci.

To sto si dobio zvonak zvuk je normalno, jer nove zice, a narocito bronzane nove zice za akusticnu gitaru "zvone". Sacekaj da se natalozi malo masnoce i prasine na zicama pa cuj da li ce i tada "zvoniti". Oblik gitare sigurno da utice ali ne toliko da li ce zice zvoniti, osim sto veca komora daje glasniji zvuk pa je to "zvonjenje" glasnije, nego razliciti oblici gitare isticu razlicite frekvencije. Pa jedan oblik istice duboke (basove) neki drugi istice srednje itd.

Mozes probat idruge zice, u smislu da ne koristis bronzane koje se standardno koriste za akusticnu gitaru. Takodje mozes probati flat wound zica umjesto standardnih (vidi http://www.stringsandbeyond.com/roundwo ... wound.html). A vec sam pisao da neki muzicari stavljaju zice za elektricnu gitaru na akusticnu jer je lakse svirati zicama za elektricnu gitaru.

Ove zice sto si ti stavio su standardne bronzane zice za akusticnu gitaru koje ce zvoniti dok su nove. Neko voli taj zvuk novih zica, ja bas ne, tako da ja ne mijenjam cesto zice, muzicari koji vole zvuk novih zica mijenjaju zice redovno, neki cak svake sedmice (procitaces negdje da se preporucuje mijenjati zice svaki mjesec) ali to je za nas preskupo, mislim da tu ima vise marketinga (tjeranja ljudi da cestom promjenom daju vise novca za zice nego sto treba) neg osto je stvarna potreba.

Drugo, ako sviras tako da trzas zice blizu vrata dobices dublji i melodicniji zvuk nego ako trzas zive blize mostu. Tako da ima razlike trazs li zice iznad vrata, iznad samog rezonantnog otvora ili kod mosta.

U svakom slucaju, nakon svakog sviranja obrisi gitaru i zice suhom krpom da skines masnocu koja se prenijela sa prstiju (mozes i tokom sviranja, na primjer otsviras 2-3 pjesme, obrises vrat i zice krpom, pa opet 2-3 pjesme, pa opet obrises...), gitaru drzi u futroli i daleko od izvora toplote i hladnoce. Jednom godisnje skini sve zice, dobro obrisi gitaru suhom krpom i premazi dio vrata limunovim uljem (ne da iscijedis limun, kupis u prodavnici tekucinu koja se zove Lemon Oil) tako da nakapas malo tog ulja na krpicu i premazes polja vrata gitare izmedju pragova. Ako se masnoca zavukla kod pragova, kod masinice za stimanje, mosta i slicno, iscisti je cackalicom. Ne koristi nikada vodu niti deterdzente, iskljucivo redovno cistiti suhom krpom. To je sve sta je potrebno za redovno odrzavanje gitare i da ti dugo sluzi.
Novi Dan

#24 Re: Gitara za pocetnika

Post by Novi Dan »

Pozdrav, Eniac!
Samo da ti zahvalim na odgovoru, nisam stigao ranije. Izvini.

Hvala na savjetima, koristili su. Što se tiče žica, bio si u pravu, već nakon par dana, zvuk je , za moj ukus, bolji. Manje je zvonak. Također, nisam znao ništa o flat wound žicama, a prema opisima sa tvog linka, čini mi se da mi one najbolje odgovaraju, pa ne bi ih bilo loše probati.

Još jednom, hvala na savjetima! I što bi spikeri rekli: "Do sljedećeg slušanja!":)
Post Reply