gitara&gitaristi
Moderator: _BataZiv_0809
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#451 Re: gitara&gitaristi
ma dobro, kompjuter dana malo ko da nema, a ako može ići na internet sa njim, može koristiti i ovaj program. a mikrofon za petaka kupiti 
-
kojeime
#452 Re: gitara&gitaristi
Znam, zezao sam se 
HIran, lijepo si to objasnio, ali moram pitati. Zar od same konstrukcije i tehnickih rjesenja nije veca razlika to sto je klasicna gitara predvidjena za sviranje klasicne muzika, na primjer Bach, Albeniz, Tarrega, a akusticna za folk, pop, rok, bluz, dzez.
Na primjer, imas vise pjesama Led Zeppelina koje su svirane na akusticnoj gitari. Ne vjerujem da je to svirano na gitarama kakve je svirao Andres Segovia. Kao sto ne vjerujem da je Andres Segovia svirao na akusticnim gitarama na kakavim su svirali Jimmy Page ili Bob Dylan.
Naravno, konstrukcija odredjuje zvuk tako da je tvoj post o konstrukcijskim razlikama dobro stivo i u stvari konstrukcija onda i odredjuje koja gitara je za koju namjenu, ali moradoh pitati.
HIran, lijepo si to objasnio, ali moram pitati. Zar od same konstrukcije i tehnickih rjesenja nije veca razlika to sto je klasicna gitara predvidjena za sviranje klasicne muzika, na primjer Bach, Albeniz, Tarrega, a akusticna za folk, pop, rok, bluz, dzez.
Na primjer, imas vise pjesama Led Zeppelina koje su svirane na akusticnoj gitari. Ne vjerujem da je to svirano na gitarama kakve je svirao Andres Segovia. Kao sto ne vjerujem da je Andres Segovia svirao na akusticnim gitarama na kakavim su svirali Jimmy Page ili Bob Dylan.
Naravno, konstrukcija odredjuje zvuk tako da je tvoj post o konstrukcijskim razlikama dobro stivo i u stvari konstrukcija onda i odredjuje koja gitara je za koju namjenu, ali moradoh pitati.
- Hiran
#453 Re: gitara&gitaristi
Klasična gitara namjenjena je za sviranje najlonskim žicama, što joj daje specifičan zvuk ali određuje i tehniku sviranja. Međutim Chet Atkins je npr. svirao na gitari sa najlonskim žicama a on nema baš neke veze sa klasičnom i flamenko muzikom.Evo pogledaj ovaj video .kojeime wrote:Znam, zezao sam se
Sa druge strane postoje i akustične gitare koje imaju 000 tijelo ( kao i klasična) ali su namjenjene za metalne žice.

Ništa nije uklesano u kamenu , što bi se reklo.
-
kojeime
#454 Re: gitara&gitaristi
Pa cak sam i ja
u svojim najsvjetlijim gitaristickim danima svirao klasicnu gitaru sa metalnim zicama, znam da nije nista uklesano u kamenu.
Bez zezanja, zato mene uvijek buni ta podjela na klasicne i akusticne. Hajde elektricna i akusticna, to je u redu, ali sta je klasicna gitara ako nije akusticna? Elektricna nije sigurno (osim ako joj ne stavis pickup
).
Bez zezanja, zato mene uvijek buni ta podjela na klasicne i akusticne. Hajde elektricna i akusticna, to je u redu, ali sta je klasicna gitara ako nije akusticna? Elektricna nije sigurno (osim ako joj ne stavis pickup
- Hiran
#455 Re: gitara&gitaristi
Ma u pravu si , klasična gitara je isto akustična samo se tako zove dijelom zbog oblika tijela a dijelom zbog vrste muzike koja se obično na njoj svirala. Mada u suštini postoji podjela i na klasične , španske i flamenco gitare iako su naizgled potpuno iste.kojeime wrote:Pa cak sam i jau svojim najsvjetlijim gitaristickim danima svirao klasicnu gitaru sa metalnim zicama, znam da nije nista uklesano u kamenu.
Bez zezanja, zato mene uvijek buni ta podjela na klasicne i akusticne. Hajde elektricna i akusticna, to je u redu, ali sta je klasicna gitara ako nije akusticna? Elektricna nije sigurno (osim ako joj ne stavis pickup).
-
nobra
#456 Re: gitara&gitaristi
super, za razliku od tebe nisam imao srece, prvo kupio starcaster, jbg izradio se, prodao i kupio mexicki fender koji cu koristiti do kraja zivotakojeime wrote:ako neko slucajno cita ovu temu od pocetka vidjece par iznimno pametnih recenica sto sam postovao ranije. sada imam malo vise iskustva u ovoj avanturi zvanoj gitara pa mogu korigovati svoje pametovanje i reci da je ipak bolje uzeti neku gitaru koja drzi stim za razliku od najjeftinijih koje ne drze stim, pod uslovom ako mislite bar jednom sedmicno koristiti gitaru. stimati gitaru svaki put kad se javi zelja za sviranjem je na duze staze bas onako zesci smor tako da ipak preporucujem pri kupovini gitare da, ako nije akutna paranemija, ipak kupite nesto kvalitetnije. jeftine fender starcaster i fender squier sto se prodaju ovdje u usa za $100 - $200 ne bi preporucio iz gore navedenog razloga.
Nobra, moja gitara je Jay Turser JT300 i kostala je 232 KM u Artistu. Imam je oko 7 dana, svaki dan vjezbam barem jedan sat i do sada ne gubi stim na sviranju bez tremola. A sinoc sam opet koristio tremolo i za divno cudo ostala je u stimu. Tako da, necu se suprotstaviti tvom postu, ali cu reci da izgleda ima i iznimaka od pravila koje si ti napisao
Kada sam kupovao gitaru prodavac nije htio prvo nista da kaze, medjutim kada sam odustao od Washburna i kompleta i na kraju odabrao svoju gitaru, onda je rekao da bi i on to odabrao za pocetnika (a on kaze da je gitarista takodje) jer je gitara puno bolja od onih koje se prodaju u kompletima i da je ta gitara bolja nego sto to njena cijena pokazuje. Ja sam se dvoumio izmedju JT300 i Washburn WI14 (kopija Les Paula, ima u kompletu ali sa WIN14, ne sa WI14), gledao sam na youtube testove tih gitara. Na kraju sam izabrao kopiju Stratocastera zato sto mislim da je "strat" univerzalniji od "LP".
Izgleda da se ipak moze proci jeftino, a dobiti pristojan pocetnicki instrument. I tatoo je postao prije nekoliko postova youtube video klipove koji su i vise nego korisni, pa izgleda da se tako i jeftina gitara moze dovesti u pristojno stanje za udobno sviranje.
-
sumirprimus
#457 Re: gitara&gitaristi
da, i ja preporučam yamahu,akustaru, i to što skuplju to bolje..furuna wrote:neka preporuka za akusticnu gitaru - marka, tip,...
totalni pocetnik...
teže ćeš odustat
-
sumirprimus
#458 Re: gitara&gitaristi
i digitalni štimer do nekih 30-40 kerma, i rezervno paklo žica i par rezervnih trzalica 
-
kojeime
#459 Re: gitara&gitaristi
Osim stimera, rezervnih zica i trzalica, jos i:
Torba za nosenje gitare ili cuvanje od prasine - 30ak KM, klupica za nogu (izgleda nevazno, ali zaista pomaze kada se svira sjedeci) - 20ak KM (moze noga preko noge ako je to skupo) i kais za sviranje stojeci 10ak KM. Stolica za sviranje sjedeci valjda ima neka u kuci, ako nema, e to kako se ko snadje. Ja koristim stolicu za peglanje, platio je 20 KM. Stvar je da treba stolica bez naslona za ruke
.
I stalak za gitaru. Opet izgleda bez veze trosak, ali za 20ak KM ne razmisljati hocu li nasloniti ili staviti gitaru na nesto pa da skizne - padne i osteti se, mislim da vrijedi. A kada se ne svira, gitara na stalku dodje kao ukras
Krpice za brisanje i gitare i zica. Ozbiljno, zice treba prebrisati krpicom, naslage prasine i masti sa prstiju mogu ozbijno uticati na zvuk.
Sve nabrojano ukupno ne bi trebali kostati vise od 100KM. Naravno ima i puno skuplje, ja sam racunao najjeftinije.
Kasnije dodju pikapovi ili mikrofoni i pojacalo za akusticnu gitaru
I koliko se ja sjecam, bila je nekada neka masa kojom su se premazivale metalne zice. Nesto slicno tvrdom vosku. Koristi li se to i danas?
Torba za nosenje gitare ili cuvanje od prasine - 30ak KM, klupica za nogu (izgleda nevazno, ali zaista pomaze kada se svira sjedeci) - 20ak KM (moze noga preko noge ako je to skupo) i kais za sviranje stojeci 10ak KM. Stolica za sviranje sjedeci valjda ima neka u kuci, ako nema, e to kako se ko snadje. Ja koristim stolicu za peglanje, platio je 20 KM. Stvar je da treba stolica bez naslona za ruke
I stalak za gitaru. Opet izgleda bez veze trosak, ali za 20ak KM ne razmisljati hocu li nasloniti ili staviti gitaru na nesto pa da skizne - padne i osteti se, mislim da vrijedi. A kada se ne svira, gitara na stalku dodje kao ukras
Krpice za brisanje i gitare i zica. Ozbiljno, zice treba prebrisati krpicom, naslage prasine i masti sa prstiju mogu ozbijno uticati na zvuk.
Sve nabrojano ukupno ne bi trebali kostati vise od 100KM. Naravno ima i puno skuplje, ja sam racunao najjeftinije.
I koliko se ja sjecam, bila je nekada neka masa kojom su se premazivale metalne zice. Nesto slicno tvrdom vosku. Koristi li se to i danas?
-
tatoo
#460 Re: gitara&gitaristi
kojeime wrote:Osim stimera, rezervnih zica i trzalica, jos i:
Torba za nosenje gitare ili cuvanje od prasine - 30ak KM, klupica za nogu (izgleda nevazno, ali zaista pomaze kada se svira sjedeci) - 20ak KM (moze noga preko noge ako je to skupo) i kais za sviranje stojeci 10ak KM. Stolica za sviranje sjedeci valjda ima neka u kuci, ako nema, e to kako se ko snadje. Ja koristim stolicu za peglanje, platio je 20 KM. Stvar je da treba stolica bez naslona za ruke.
Koristi.
http://www.thomann.de/de/ghs_fast_fret. ... 3godbywAcw
-
didgeridoo
#461 Re: gitara&gitaristi
hvala svima na savjetima...
sad znam odakle poceti...
sad znam odakle poceti...
-
kojeime
#462 Re: gitara&gitaristi
Furuna, ja kada (ako) budem sebi kupovao akusticu, pogledacu nesto kao ovo:
http://www.artist.ba/mex/artikal.php?gl ... 3&art=6058#
http://www.artist.ba/mex/artikal.php?gl ... 4&art=6065#
Za prvu da bi je prikopcao na pojacalo moras posebno kupiti pickupove ili mikrofon, druga ih ima ugradjene. Kao i ugradjen stimer.
Naravno, vise novca vise muzike, ovo sam samo postavio kao primjer gitara sa i bez ugradjene elektronike.
http://www.artist.ba/mex/artikal.php?gl ... 3&art=6058#
http://www.artist.ba/mex/artikal.php?gl ... 4&art=6065#
Za prvu da bi je prikopcao na pojacalo moras posebno kupiti pickupove ili mikrofon, druga ih ima ugradjene. Kao i ugradjen stimer.
Naravno, vise novca vise muzike, ovo sam samo postavio kao primjer gitara sa i bez ugradjene elektronike.
- rossoner
#463 Re: gitara&gitaristi
Je li ovdje mogu fino skopčati kako da uštimam bridge da mi gitara kotira kako treba. Mislim da mi žice A,D i G nisu dobro kotirane jer na praznu i na 12. polju oscilira na štimeru kad opalim. Ako ne mogu odavde lijepo skontati da li bi mi neko ovdje iskusan sa kotiranjem mogao ukratko objasniti. Inače sviram već 8 godina, ali i sa nerijetkim promjenama žica dobro je bila kotirana skoro svo vrijeme. Ovo sam prmijetio zadnjih 2-3 mjeseca otkako sam stavio one najobičnije dadario žice (10)... Probao sam ja malo sam, koliko sam skontao treba šarafcigerom zatezati ili opuštati a ove sitne imbusom malim koji sam dobio uz gitaru spuštati ili podizati most. Malo sam probao ali nikako da potrefim pa zato mislim da nešto nisam dobro ukapirao. Bojim se da ne zategnem previše...tatoo wrote:Moze posluziti. Ima dobrih savjeta i informativnih linkova.
http://www.youtube.com/user/fruduatv
Preporucujem pogledati svih 5 dijelova od Set up your Strat for best tremolo use radi razumjevanja cijelog setupa.
Hvala unaprijed na odgovorima.
-
tatoo
#464 Re: gitara&gitaristi
Jel' pod kotiranjem mislis na podesavanje intonacije? Ako da ... ukratko svaka zica mora biti i prazno i na 12 polju. Znaci E mora pokazati E in 12tom i samo zicu kad trzas. Moze biti dugacak proces i moras mikro (jako kratke okrete sa kljucem raditi). Zna se desiti kad promijenis marku zica bez obzira sto su isti gauge. Neki kazu da se u nekim slucajevima treba podesiti visina magneta jer imaju jaci ili slabiji pull na zice (meni se nikad nije desilo).rossoner wrote:Je li ovdje mogu fino skopčati kako da uštimam bridge da mi gitara kotira kako treba. Mislim da mi žice A,D i G nisu dobro kotirane jer na praznu i na 12. polju oscilira na štimeru kad opalim. Ako ne mogu odavde lijepo skontati da li bi mi neko ovdje iskusan sa kotiranjem mogao ukratko objasniti. Inače sviram već 8 godina, ali i sa nerijetkim promjenama žica dobro je bila kotirana skoro svo vrijeme. Ovo sam prmijetio zadnjih 2-3 mjeseca otkako sam stavio one najobičnije dadario žice (10)... Probao sam ja malo sam, koliko sam skontao treba šarafcigerom zatezati ili opuštati a ove sitne imbusom malim koji sam dobio uz gitaru spuštati ili podizati most. Malo sam probao ali nikako da potrefim pa zato mislim da nešto nisam dobro ukapirao. Bojim se da ne zategnem previše...tatoo wrote:Moze posluziti. Ima dobrih savjeta i informativnih linkova.
http://www.youtube.com/user/fruduatv
Preporucujem pogledati svih 5 dijelova od Set up your Strat for best tremolo use radi razumjevanja cijelog setupa.
Hvala unaprijed na odgovorima.
Mozda ovi linkovi pomognu.
http://www.youtube.com/watch?v=i6dlN93MGgw
http://www.youtube.com/watch?v=vSgAos_ICTY
- rossoner
#465 Re: gitara&gitaristi
Ma da, na to mislim, samo sam ja čuo da se to zove kotiranje gitare
Ranije sam dosta koristio Roto Sound žice, sad ih nije bilo i uzmem ove D'adario. Hvala ti za linkove, sve ću ovo detaljno pregledati i postupiti po uputstvima, nadam se da ću uspjeti.
Ranije sam dosta koristio Roto Sound žice, sad ih nije bilo i uzmem ove D'adario. Hvala ti za linkove, sve ću ovo detaljno pregledati i postupiti po uputstvima, nadam se da ću uspjeti.
-
weltschmertz
#466 Re: gitara&gitaristi
Ljudi da li je neko imao priliku da svira na Washburn D49SPK akustičnoj gitari..?

Imam priliku da je uzmem za fine pare, pa me interesuje da li je neko svir'o na njoj i kako se ponaša..? Malo sam gugl'o i vidio da ih je samo 500 kom. napravljeno povodom 125 godišnjice Washburn-a..
Linkovi, savjeti, misljenja, opletite..
Hvala..

Imam priliku da je uzmem za fine pare, pa me interesuje da li je neko svir'o na njoj i kako se ponaša..? Malo sam gugl'o i vidio da ih je samo 500 kom. napravljeno povodom 125 godišnjice Washburn-a..
Linkovi, savjeti, misljenja, opletite..
Hvala..
-
bierkof
#467 Re: gitara&gitaristi
Joj jeste se raspisali, nisam odavno otvarao ovu temu...
E ovako, hocu da pokazem sta sam kupio nedavno za jeftine pare, po mom misljenju genijalna stvarcica.
ZOOM S2t

Prvo, zvuk mi se svidja, jer ima i solid state i tube preamp, tube je naravno 12AX7, i daje mu posebnu toplinu.
Radi na USB-u. latency je ispod 10ms. Takodjer primjetio sam latency moze ici i do reda 1-3 ms bez ikakvih problema pod uslovom da iskljucim ostale usb uredjaje. Ovo je slucaj kod mene jer imam wireless modem na usb-u i masu drugih stvari koje okupiraju isti usb bus pa mi je to malo mrsko stalno da stimam.
Nedavno su izasli novi ASIO driveri za ovo, i rade super sa amplitube, guitar rig i bilo cim drugim sto moze da radi na asio.
Amplitube je recimo neogranicen sto se tice postavki, sto moze da bude problem jer ja umjesto da vjezbam 2 sata sjedim i stimam amplitube, oprobavajuci razlicite pedale i pojacala. I stalno izbacuju vise i vise modela.
Iskreno od kada sam ovo nabavio nisam pojacalo ukljucio niti jednom.
Jos da napomenem da sam ovo kupio za nekih 20KM polovno ovdje gdje ja zivim, tako da ne znam ima li kupiti u bih, ali svakako vrijedi potraziti jer i novo je pravo jeftino.
Trenutno pravim USB midi pedal board sa 7 expression pedala i 15tak stomp switcheva, elektroniku sam napravio i zavrsio jos mi je ostalo da uradim drvenariju. Kada zavrsim postaviti cu ovdje. Uz ovaj audio interface moci cu da kontrolisem doslovno sve u amplitube-u.
E ovako, hocu da pokazem sta sam kupio nedavno za jeftine pare, po mom misljenju genijalna stvarcica.
ZOOM S2t

Prvo, zvuk mi se svidja, jer ima i solid state i tube preamp, tube je naravno 12AX7, i daje mu posebnu toplinu.
Radi na USB-u. latency je ispod 10ms. Takodjer primjetio sam latency moze ici i do reda 1-3 ms bez ikakvih problema pod uslovom da iskljucim ostale usb uredjaje. Ovo je slucaj kod mene jer imam wireless modem na usb-u i masu drugih stvari koje okupiraju isti usb bus pa mi je to malo mrsko stalno da stimam.
Nedavno su izasli novi ASIO driveri za ovo, i rade super sa amplitube, guitar rig i bilo cim drugim sto moze da radi na asio.
Amplitube je recimo neogranicen sto se tice postavki, sto moze da bude problem jer ja umjesto da vjezbam 2 sata sjedim i stimam amplitube, oprobavajuci razlicite pedale i pojacala. I stalno izbacuju vise i vise modela.
Iskreno od kada sam ovo nabavio nisam pojacalo ukljucio niti jednom.
Jos da napomenem da sam ovo kupio za nekih 20KM polovno ovdje gdje ja zivim, tako da ne znam ima li kupiti u bih, ali svakako vrijedi potraziti jer i novo je pravo jeftino.
Trenutno pravim USB midi pedal board sa 7 expression pedala i 15tak stomp switcheva, elektroniku sam napravio i zavrsio jos mi je ostalo da uradim drvenariju. Kada zavrsim postaviti cu ovdje. Uz ovaj audio interface moci cu da kontrolisem doslovno sve u amplitube-u.
-
Hendrix
#468 Re: gitara&gitaristi
Sve je to fino, USB, ASIO, latencije ovo ono...i ja sam se zajebavo s tim godinama kući, ali dok nisam prešao na prava pojačala nisam ni znao šta je pravi zvuk. Jaran je isto snimio album komplet sa simulacijama, sve perfektno zvučna sa minimalnom latencijom, ali sad stavlja mikrofon ispred pravog zvučnika i pojačala za snimanje. Nevjerovatna razlika u zvuku i osjećaju sviranja.
Naravno treba love za to, ali kad skontam koliko sam para dao u zadnjih 10 godina na gluposti i sve nešto okolo išao, ipak je pojačalo majka.
Nedavno sam ubacio ovo u sobu...malo je reći da odvaljuje, bolje distorzije nisam do sada čuo a probao sam stvarno bruku pojačala, pedala i ostalih zajebancija. Za pravi užitak treba odvrnuti ali i na najslabijoj jačini meni ima bolji zvuk nego simulacije na PC.

Naravno treba love za to, ali kad skontam koliko sam para dao u zadnjih 10 godina na gluposti i sve nešto okolo išao, ipak je pojačalo majka.
Nedavno sam ubacio ovo u sobu...malo je reći da odvaljuje, bolje distorzije nisam do sada čuo a probao sam stvarno bruku pojačala, pedala i ostalih zajebancija. Za pravi užitak treba odvrnuti ali i na najslabijoj jačini meni ima bolji zvuk nego simulacije na PC.

- Bluesman
#469 Re: gitara&gitaristi
ako je neko zainteresovan za gitaru fender strat 60's mexico custom made,nek mi se javi . Prodajem je.Isto tako prodajem VOX wah,pojacalo ibanez 30W i pedalu boss DS-2. Sve novo
- Hiran
#470 Re: gitara&gitaristi
Koliko se može vidjeti na internetu ovo je full laminat, što ne bi bila mana da je gitara ozvučena, ali ovaj model čini mi se nije.weltschmertz wrote:Ljudi da li je neko imao priliku da svira na Washburn D49SPK akustičnoj gitari..?
Linkovi, savjeti, misljenja, opletite..![]()
Hvala..
Ali kako, kažu najbolja gitara je ona koju ćeš svaki dan svirati.
-
weltschmertz
#471 Re: gitara&gitaristi
A 'ebem li ga ima i ozvučena D49CESPK..
Samo što to ova nije.. Imam ja Wasburna WD10SCE i odlično mi služi, ali eto ja bi' i jednu čisto akustičnu gitaru pa mi je ova izletila.. Zato da mi bi još nečije mišljenje, da lakše donesem odluku, a nisam na ovoj nikad svir'o, nit' sam im'o priliku pričat' s' nekim ko jeste..
Hvala u svakom slučaju..
Hvala u svakom slučaju..
- Koshpa
#472 Re: gitara&gitaristi
Da li zna iko sta je sa gitaristom iz Tifa benda Lazy-em ???
- Tequila
#473 Re: gitara&gitaristi
Da se i ja prikljucim:
Evo vako ovo je moja oprema. Sviram 15+ god, svirao sam na svakavim svirkama, u rock band 3 godine itd.
Amp: Peavey 6505+ i Marshal JCM2000 DSL
Cab: Messa boogie triple Rec 2x12
Gitara: American Fender Strat, Agile 3100 ( svu electroniku sam promjenio na njo, novi pickups sve)
Effekti: Boss Tu2 tuner, Boss CE4 chorus, OCD overdrive, MXR 10 band EQ, Dunlp Jerry Cantrell Wah pedal.

Akusticna: Seagul S6CE

Evo vako ovo je moja oprema. Sviram 15+ god, svirao sam na svakavim svirkama, u rock band 3 godine itd.
Amp: Peavey 6505+ i Marshal JCM2000 DSL
Cab: Messa boogie triple Rec 2x12
Gitara: American Fender Strat, Agile 3100 ( svu electroniku sam promjenio na njo, novi pickups sve)
Effekti: Boss Tu2 tuner, Boss CE4 chorus, OCD overdrive, MXR 10 band EQ, Dunlp Jerry Cantrell Wah pedal.

Akusticna: Seagul S6CE

-
julisiz es grant
#474 Re: gitara&gitaristi
Evo jedno onako, praktično pitanje za sve koji imaju iskustva sa gitaristima u bendovima:
Kada u grupi postoje dvojica gitarista, kako to u praksi funkcioniše? Hoću da kažem, znam da ima podjela na solo i ritam-gitaristu, ali koliko shvatam to je malo staromodno i bilo je više u praksi 60-ih godina. Dakle, kako dvojica gitarista sviraju, jeli šibaju istu melodiju "uglas", ili jedan odsvira nešto, pa mu drugi "odgovori", ili sve zavisi kako se dogovore? Naravno, mislim prvenstveno na živu svirku, jer se u studiju svakako nasnimava, ali i u tom slučaju ipak mora postojati "podjela rada", ako već imamo dvojicu gitarista.
Ne zamjerite na pitanju, zaljubljenik sam muzike ali o ovim stvarima nemam pojma, pitam čisto iz znatiželje
Kada u grupi postoje dvojica gitarista, kako to u praksi funkcioniše? Hoću da kažem, znam da ima podjela na solo i ritam-gitaristu, ali koliko shvatam to je malo staromodno i bilo je više u praksi 60-ih godina. Dakle, kako dvojica gitarista sviraju, jeli šibaju istu melodiju "uglas", ili jedan odsvira nešto, pa mu drugi "odgovori", ili sve zavisi kako se dogovore? Naravno, mislim prvenstveno na živu svirku, jer se u studiju svakako nasnimava, ali i u tom slučaju ipak mora postojati "podjela rada", ako već imamo dvojicu gitarista.
Ne zamjerite na pitanju, zaljubljenik sam muzike ali o ovim stvarima nemam pojma, pitam čisto iz znatiželje
-
sickle_and_hammer
#475 Re: gitara&gitaristi
ma hajd dvojica i nekako mogu da se dogovore, al ona trojica u iron maiden, e to je vec zbrka.