gitara&gitaristi

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply

moj izbor

fender
85
43%
gibson
67
34%
ostalo
48
24%

Total votes: 200

DaysleepeR

#1376 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Ateista wrote: 03/04/2025 10:47
DaysleepeR wrote: 03/04/2025 10:13
Ateista wrote: 03/04/2025 09:02 Meni se bas i ne svidjaju digitalne emulacije pojacala, cak ni za sviranje u kuci, i ne mislim da u kuci ne treba pojacalo. Zavisi u stvari koliko glasno se u kuci svira, ko koristi slusalice onda vjerovatno i ne treba nista vise od toga, licno mi nije to to na slusalicama.

Ne znam kakvo je ovo pojacalo ali mi cijena djeluje pretjerana za koliko vidim tranzistorsko pojacalo, za manje para ima i lampasa.

Ako nije bitno da je lampas vec vise da ima dosta efekata, neki na primjer Vox iz valvetronix serije je po meni dobra opcija za kuce, ima dosta efekata i sasvim solidan zvuk, a cijena im je puno niza.
Ja kući imam dva halfstacka jedan 120w drugi 50w, imam portable amp od 100w i opet sviram preko plugina i računara...
Realno, toliko wati nije za kuce i tesko je dobiti dobar ton u kucnoj varijanti.
Sa nekim manjim pojacalom je vec drugacije, mozda to pojacalo nece imati zvuk kao halfstack u punom kapacitetu, ali opet mi je tesko vjerovati da na racunaru zvuk moze biti bolji u odnosu na neko solidno pojacalo manje snage.
Kuća nije mjesto za ganjanje zvuka...
U 90% slučajeva, zvuk koji napraviš kući će biti apsolutno neupotrebljiv u live varijanti.
Ateista

#1377 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

Seawolf wrote: 03/04/2025 10:04
DaysleepeR wrote: 03/04/2025 08:35
Seawolf wrote: 03/04/2025 06:36 @DaysleepeR, je li ovo pojačalo O.K. za sviruckanje po kući? ....

https://www.quilterlabs.com/products/av ... ch-3-combo
Malo mi je ovo overkill za sviruckanje po kući...

U današnje vrijeme imaš super aplikacija koje emuliraju cijeli niz vrhunskih pojačala a preko kojih možeš svirati gitaru kod kuće preko kompjutera...
Ne vidim iskreno potrebu više za kućnim pojačalima.
Vjerovao, ili ne, tamo gdje sviruckam, nemam kućni kompjuter.

Ovo kombo pojačalo sa zvučnikom mi se dopada jer ne zauzima puno mjesta, lakše je od 10 kg, a ima podosta snage.
Samo vodi racuna koliko glasno planiras (imas mogucnost) svirati, kao sto sam vec pisao pojacala koja imaju puno snage cesto znaju jako lose zvucati kad se tiho sviraju. Par puta sam probao u kuci svirati na pojacalu od 100W i bilo je bukvalno ne upotrebljivo, bolji zvuk bio na nekom inace puno losijem ali slabijem pojacalu. Ako nisi ogranicen koliko glasno mozes svirati, onda nema problema, samo i meni se stvarno cini da je to pojacalo preskupo i da ima dosta povoljnijih koja su isto tako mala, lagana i prakticna, a vjerujem i zvuk u 5 deka.
DaysleepeR

#1378 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Ateista wrote: 03/04/2025 11:01
DaysleepeR wrote: 03/04/2025 08:35

Malo mi je ovo overkill za sviruckanje po kući...

U današnje vrijeme imaš super aplikacija koje emuliraju cijeli niz vrhunskih pojačala a preko kojih možeš svirati gitaru kod kuće preko kompjutera...
Ne vidim iskreno potrebu više za kućnim pojačalima.

Ovo kombo pojačalo sa zvučnikom mi se dopada jer ne zauzima puno mjesta, lakše je od 10 kg, a ima podosta snage.
Samo vodi racuna koliko glasno planiras (imas mogucnost) svirati, kao sto sam vec pisao pojacala koja imaju puno snage cesto znaju jako lose zvucati kad se tiho sviraju. Par puta sam probao u kuci svirati na pojacalu od 100W i bilo je bukvalno ne upotrebljivo, bolji zvuk bio na nekom inace puno losijem ali slabijem pojacalu. Ako nisi ogranicen koliko glasno mozes svirati, onda nema problema, samo i meni se stvarno cini da je to pojacalo preskupo i da ima dosta povoljnijih koja su isto tako mala, lagana i prakticna, a vjerujem i zvuk u 5 deka.
Ima Attenuator pa ćeš dobiti puni zvuk a pojačalo će svirati tiho.
Ali ako ti je cilj sviranje samo kući, nemaš nikakve potrebe velike pare davati na pojačalo.
Ateista

#1379 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 03/04/2025 10:50
Ateista wrote: 03/04/2025 10:47
DaysleepeR wrote: 03/04/2025 10:13

Ja kući imam dva halfstacka jedan 120w drugi 50w, imam portable amp od 100w i opet sviram preko plugina i računara...
Realno, toliko wati nije za kuce i tesko je dobiti dobar ton u kucnoj varijanti.
Sa nekim manjim pojacalom je vec drugacije, mozda to pojacalo nece imati zvuk kao halfstack u punom kapacitetu, ali opet mi je tesko vjerovati da na racunaru zvuk moze biti bolji u odnosu na neko solidno pojacalo manje snage.
Kuća nije mjesto za ganjanje zvuka...
U 90% slučajeva, zvuk koji napraviš kući će biti apsolutno neupotrebljiv u live varijanti.
Jasno je da ce zvuk koji napravis kuci biti drugaciji u odnosu na live sviranje, ali to ne znaci da se ne treba potruditi i kuci oko zvuka, zbog svog cejfa i uzivanja i u tom kucnom sviranju. Bar meni je to bitno, pogotovo sto trenutno i sviram samo u kuci.
Ateista

#1380 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 03/04/2025 11:04

Ali ako ti je cilj sviranje samo kući, nemaš nikakve potrebe velike pare davati na pojačalo.
Ako ima, nisam upratio da li ima attenuator pojacalo sa linka.
Slazem se da za kuce ne vrijedi previse ulagati u pojacalo.
DaysleepeR

#1381 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Ateista wrote: 03/04/2025 12:46

Attenuator se kupi kao zaseban uređaj.
Ateista

#1382 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 03/04/2025 13:19

Ima pojacala sa integrisanim, ali moze i tako kao dodatni uredjaj, samo to je tek besmisleno kupiti jako pojacalo za kuce i onda kupovati attenuator jer je prejako. Jedino ko namjerava isto pojacalo koristiti i na svirkama, ako je samo za kuce bolje odmah uzeti manje pojacalo.
DaysleepeR

#1383 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Ateista wrote: 03/04/2025 13:25

Ima pojacala sa integrisanim, ali moze i tako kao dodatni uredjaj, samo to je tek besmisleno kupiti jako pojacalo za kuce i onda kupovati attenuator jer je prejako. Jedino ko namjerava isto pojacalo koristiti i na svirkama, ako je samo za kuce bolje odmah uzeti manje pojacalo.
Ima tu dosta primjena. Recimo ako snimaš kod kuće sa mikrofonom na kabinetu, onda ti treba attenuator.
Treba ti i za živu svirku ako imaš pojačalo od 100W a manji prostor.
Ima puno primjena.
Ja na svom pojačalu za live imam dva recimo.
Jedan je za boost kroz loop a drugi je klasični attenuator da ne zakucavam IR loader u crveno.
Ateista

#1384 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 03/04/2025 13:49

Ima tu dosta primjena. Recimo ako snimaš kod kuće sa mikrofonom na kabinetu, onda ti treba attenuator.
Ima puno primjena.
Jedan je za boost kroz loop a drugi je klasični attenuator da ne zakucavam IR loader u crveno.
Naravno, primjene su razne, samo kazem ako bi to bio glavni razlog kupovine atrenuatora i svira se samo u kuci, bolje kupiti odmah manje pojacalo i sve ukupno ustediti. Ko moze imati jos neke koristi od jaceg pojacala i attenuatora, onda ok.

Moze li pojasnjenje za boldirano? Jeli pojacavas signal da ne slabi kroz kablove kad ide u effect loop?
Ja sam sebi napravio buffer, po semi Pete Cornish buffera koji on ugradjuje u svoje pedale, i ugradio ga u wah koji mi je prvi u pedalboardu da signal uvijek ide kroz njega, fino radi posao.
DaysleepeR

#1385 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Ateista wrote: 03/04/2025 15:28
DaysleepeR wrote: 03/04/2025 13:49

Ima puno primjena.
Naravno, primjene su razne, samo kazem ako bi to bio glavni razlog kupovine atrenuatora i svira se samo u kuci, bolje kupiti odmah manje pojacalo i sve ukupno ustediti. Ko moze imati jos neke koristi od jaceg pojacala i attenuatora, onda ok.

Moze li pojasnjenje za boldirano? Jeli pojacavas signal da ne slabi kroz kablove kad ide u effect loop?
Ja sam sebi napravio buffer, po semi Pete Cornish buffera koji on ugradjuje u svoje pedale, i ugradio ga u wah koji mi je prvi u pedalboardu da signal uvijek ide kroz njega, fino radi posao.
Radi prirode pojačala, koristim ga kao volume boost za solo tako što umjesto da ga palim, gasim ga.
Dakle konstantno je upaljen, i jako blago attenuira, kada je solo ugasim ga i signal se pojača.
Hakiz

#1386 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

Kod mene je atenuator na pojačalu (izlaz su lampe) takav da daje punu snagu (5 W), 1/5 snage (1 W) i 1/50 snage (0,1 W). A kao booster koristim booster pedalu. Obično je namjestim na 10 do 20 dB jače. To je dovoljno da se, recimo solo, izdvoji a da ne bude preglasno.
Seawolf

#1387 Re: gitara&gitaristi

Post by Seawolf »

E, hajde mi sad još napišite koje kombo pojačalo da kupim za kućno sviruckanje.
Hakiz

#1388 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

Seawolf wrote: 03/04/2025 18:35 E, hajde mi sad još napišite koje kombo pojačalo da kupim za kućno sviruckanje.
Bugera V5.

Imaju i drugi proizvođači slična, ali ovo je jeftino a relativno dobro.

Ako nećeš sa lampama, Roland Micro Cube (GX) nije loše pojačalo.

I tranzistorskih ima puno.

Ovo su pojačala do 5 W.

Pogledaj na webu i youtubeu o njima. I druga.

Problem tih pojačala su male dimenzije zvučnika, veličina zvučnika utiče na "kvalitet" zvuka. Ali, pojačala sa velikim zvučnicima su jača, 50 W i jača, velika i teška, nisu za kuću.

Napomena: Lampaško pojačalo od 5 W je mnogo glasnije od tranzistorskog pojačala od 5 W. Moje lampaško 5 W je glasnije od tranzistirskog 15 W koje sam prije imao. Sa druge strane, kod tranzistorskog pojačala kada stišaš ili pojačaš "kvalitet" zvuka se ne mijenja tako drastično koliko se mijenja sa lapaškim pojačalima, pa za tranzistorsko možda ne treba atenuator.

Moje pojačalo je Bugera G5 (nije combo, V5 je combo verzija tog pojačala) koje kopčam na Eminence Cannabis Rex 12" zvučnik.
Seawolf

#1389 Re: gitara&gitaristi

Post by Seawolf »

Hakiz wrote: 03/04/2025 19:56
Seawolf wrote: 03/04/2025 18:35 E, hajde mi sad još napišite koje kombo pojačalo da kupim za kućno sviruckanje.
Bugera V5.

Ovo su pojačala do 5 W.

Problem tih pojačala su male dimenzije zvučnika, veličina zvučnika utiče na "kvalitet" zvuka. Ali, pojačala sa velikim zvučnicima su jača, 50 W i jača, velika i teška, nisu za kuću.

Napomena: Lampaško pojačalo od 5 W je mnogo glasnije od tranzistorskog pojačala od 5 W. Moje lampaško 5 W je glasnije od tranzistirskog 15 W koje sam prije imao. Sa druge strane, kod tranzistorskog pojačala kada stišaš ili pojačaš "kvalitet" zvuka se ne mijenja tako drastično koliko se mijenja sa lapaškim pojačalima, pa za tranzistorsko možda ne treba atenuator.

Moje pojačalo je Bugera G5 (nije combo, V5 je combo verzija tog pojačala) koje kopčam na Eminence Cannabis Rex 12" zvučnik.
Hvala ti.
Hakiz

#1390 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

Seawolf wrote: 03/04/2025 21:47
Bugera V5.

Ovo su pojačala do 5 W.

Hvala ti.
Provjeri još Orange, Vox, Blackstar pojačala. Ne znam imaju li Marshall i Fender mala, kućna, pojačala.
stubrijez

#1391 Re: gitara&gitaristi

Post by stubrijez »

Svima bih ja Vama gitaristima dao tranzistore da se ukopcate. Samo znate ocepit i udri... a mi ostali sta se cuje cuje, nije bitno :lol: :lol:
Seawolf

#1392 Re: gitara&gitaristi

Post by Seawolf »

Hakiz wrote: 03/04/2025 22:42

Bugera V5.

Ovo su pojačala do 5 W.

Hvala ti.
Provjeri još Orange, Vox, Blackstar pojačala. Ne znam imaju li Marshall i Fender mala, kućna, pojačala.
Evo, ovo je izbor ....

https://www.thomann.de/intl/combos_for_ ... itars.html
Hakiz

#1393 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

Seawolf wrote: 03/04/2025 22:52
Hakiz wrote: 03/04/2025 22:42
Hvala ti.
Evo, ovo je izbor ....

https://www.thomann.de/intl/combos_for_ ... itars.html
Ima ih puno. Odredi budžet, ima ih od 70 eura do 2.000 eura za snagu od 1 do 10 W.

Moraš odrediti kriterije da bi smanjio izbor. Želiš li atenuator ili ne, želiš li FX loop ili ne, želiš li da pojačalo već ima u sebe ugrađene razne efekte ili ne itd.

Recimo Roland Micro Cube ima ugrađenih više od 10 efekata (pedala). I ima 10 cm zvučnik. Bugera V5 ima atenuator i reverb, nema efekte i ima 20 cm zvučnik. Bugera G5 nema zvučnik (moraš kupiti posebnu kutiju sa zvučnikom), ima atenuator, reverb, ali ima FX loop. I tako dalje.

Skoro sva mala kućna "practice" pojačala imaju pretpojačalo tranzistorsko ili sa integrisanim kolima, efekte isto, neka čak i digitalne efekte, a dio koji je pojačalo snage je ili tranzistorsko ili sa integralnim kolima ili sa lampama. Roland je sa integrisanim kolima sav (i pretpojačalo i efekti i pojačalo snage), dok Bugera V5 je tranzistori/integralna kola pretpojačalo, a lampe su u pojačalu snage (za zvučnik). Reverb ni kod jednog malog pojačala nije "pravi" (kutija u kojoj su cijevi sa oprugama), kod svih je reverb simuliran ili analognim (tranzistori/integralna kola) elektronskim sklopom ili digitalno programiranim čipom.

FX loop ti je bitan kada ozbiljnije sviraš zbog toga što ti na zvuk utiče redoslijed pedala/efekata. Nemaš isti zvuk ako neku pedalu staviš ispred pretpojačala (Gitara u pedalu, pedala u pojačalo) ili između pretpojačala i pojačala snage (za to služe konektori na pojačalu za FX loop) Takođe, nije isti zvuk ako ti je overdrive ispred ili iza boostera, ako je drive ispred ili iza modulatora itd.

Tako da moraš razmisliti šta želiš od pojačala i koliki ti je budžet.

Tada ćeš lakše odlučiti.
DaysleepeR

#1394 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Ne moraš ići u Thomann, Artist ima super opcija lampaša male snage.
Ako si već zapeo za pojačalo.
Ateista

#1395 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

Vidim Hakiz ti je vec dao dosta konkretnih informacija, ali evo i od mene neke preporuke:
-Vox valvetronix serija, imao sam cini mi se onaj od 20 ili 30W stariji model i sasvim je solidno pojacalo, ima i dosta efekata ako nemas namjeru kupovati pedale, pa je to prakticno. Imaju sad i nove verzije, nisam svirao ali vjerujem da su isto tako dobra pojacala.
-Roland cube isto svi dosta hvale, svirao sam jednom na nekom Rolandu i dobro je zvucao, ove Cube cini mi se hvale kao dobra pojacala za kucne varijante.

-Ako hoces malo vise para da ulozis i nesto bolji zvuk, onda pogledaj ova mala lampaska pojacala, recimo Marshal Origin ili DSL, prvi je malo klasicniji zvuk a drugi nesto moderniji, u svakom slucaju imaju verzije manjih od 20W koje su i vise nego dovoljne za kuce, i oba imaju mogucnost da se smanje wati jos dodatno za kucnu upotrebu. I ova Bugera od 5W bi trebala da je dobra. Sa tim pojacalima racunaj da nemas nesto puno efekata, da su oni vise osnova i da ce ti trebati neke pedale, zato ako nemas namjeru nabavljati pedale, mozda je bolja varijanta Vox sa vec ugradjenim efektima.

I ja bih skrenuo paznju na velicinu zvucnika, ali mislim da je Hakiz pogresno napisao, u principu se zvucnici oznacavaju u incima, i najcesce su 10" i 12", vjerovatno je kod njega 12", zna biti i 8" sto je po meni premali zvucnik za gitare, 10" je vec po meni taman za kucne varijante ali nije problem ni 12" ako nije prevelika snaga ili ako ima attenuator. To treba voditi racuna jer nekad kod ovih skroz malih pojacala znaju imati i 8" a to po meni treba izbjeci.
DaysleepeR

#1396 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Zvučnik je presudan za ton.
Ateista

#1397 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 04/04/2025 10:19 Zvučnik je presudan za ton.
Slazem se, i treba gledati i koji je zvucnik, ne samo velicina, i tu ima velikih razlika, ali on se moze i zamijeniti po potrebi.
Seawolf

#1398 Re: gitara&gitaristi

Post by Seawolf »

Ateista wrote: 04/04/2025 10:24
Slazem se, i treba gledati i koji je zvucnik, ne samo velicina, i tu ima velikih razlika, ali on se moze i zamijeniti po potrebi.
Ovo? ....

https://www.thomann.de/intl/marshall_dsl40cr.htm
Ateista

#1399 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

Seawolf wrote: 04/04/2025 10:29
Ateista wrote: 04/04/2025 10:24
Ovo? ....

https://www.thomann.de/intl/marshall_dsl40cr.htm
To je to, iskreno mi se cini da bi trebalo biti dosta bolje pojacalo od onog koje si prvo postavio, full lampas je, a jos jeftinije prodjes.
Samo obrati paznju da je ovaj 40W i on ima mogucnost da prepolovi na 20W a i to nije malo, pa ti mozda ne bi bila losa ni opcija istog ovog pojacala od 20W, ono ima mogucnost na 10W da smanjis a koliko vidim isti je zvucnik od 12". Za ovaj od 40W nisam siguran hoce li ti za kuce biti dovoljan ovaj integrisani ili ces morati kupiti dodatni attenuator, jer bi i tih 20W moglo biti previse za kuce.
Ja na primjer koristim Origin 20C koji ima tri moda, i ja koristim srednji koji smanji na 3W i to je i vise nego dovoljno, a sviram jako glasno, vjerovatno i vise nego sto bih realno trebao u stanu, sreca pa imam tolerantne komsije. :D
Hakiz

#1400 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 04/04/2025 10:06
Vidim Hakiz ti je vec dao dosta konkretnih informacija, ali evo i od mene neke preporuke:
-Vox valvetronix serija, imao sam cini mi se onaj od 20 ili 30W stariji model i sasvim je solidno pojacalo, ima i dosta efekata ako nemas namjeru kupovati pedale, pa je to prakticno. Imaju sad i nove verzije, nisam svirao ali vjerujem da su isto tako dobra pojacala.
-Roland cube isto svi dosta hvale, svirao sam jednom na nekom Rolandu i dobro je zvucao, ove Cube cini mi se hvale kao dobra pojacala za kucne varijante.

-Ako hoces malo vise para da ulozis i nesto bolji zvuk, onda pogledaj ova mala lampaska pojacala, recimo Marshal Origin ili DSL, prvi je malo klasicniji zvuk a drugi nesto moderniji, u svakom slucaju imaju verzije manjih od 20W koje su i vise nego dovoljne za kuce, i oba imaju mogucnost da se smanje wati jos dodatno za kucnu upotrebu. I ova Bugera od 5W bi trebala da je dobra. Sa tim pojacalima racunaj da nemas nesto puno efekata, da su oni vise osnova i da ce ti trebati neke pedale, zato ako nemas namjeru nabavljati pedale, mozda je bolja varijanta Vox sa vec ugradjenim efektima.

I ja bih skrenuo paznju na velicinu zvucnika, ali mislim da je Hakiz pogresno napisao, u principu se zvucnici oznacavaju u incima, i najcesce su 10" i 12", vjerovatno je kod njega 12", zna biti i 8" sto je po meni premali zvucnik za gitare, 10" je vec po meni taman za kucne varijante ali nije problem ni 12" ako nije prevelika snaga ili ako ima attenuator. To treba voditi racuna jer nekad kod ovih skroz malih pojacala znaju imati i 8" a to po meni treba izbjeci.
Pa, 8" je oko 20 cm :wink:

Roland Cube i Roland Micro Cube su različita pojačala. Micro ima dimenzije kutije oko 20 cm, nema šanse u njega staviti 8" zvučnik. Zvučnik je manji.

Ja sam se zadržao na pojačalima ispod 10 W, to je za mene kućno pojačalo. Možda do 20.

Neka proba pojačalo od 20 W, lampaško, na pola snage, trećinu, pa će čuti koliko je to za kuću. Pojačalo od 40 W je dovoljno za klupsku svirku. Grupe kao Bitlsi i slične su u klubovima svirale sa VOX30 (30 W) pojačalima, toliko je to glasno sa lampama.

Atenuator je tada obavezan da ga može staviti na 1/10 glasnoće a ne gubiti kvalitet zvuka. Ako je stan u zgradi, belaj.

U kući ne ide na 11 :-D

Sva ona imaju izlaz za slušalice, uostalom.
Post Reply