gitara&gitaristi

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply

moj izbor

fender
85
43%
gibson
67
34%
ostalo
48
24%

Total votes: 200

DaysleepeR

#1076 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

John Cleese wrote: 22/02/2023 11:38
Ateista wrote: 22/02/2023 11:01 Pa realno, apsolutni sluh jeste bespotreban, puno ozbiljnih muzicara svira i stvara bez njega. :D
Ako govorimo o sluhu generalno, bespotreban je ako ti je cilj da uzmes pare na muzici, ako hoces nesto kvalitetno da radis onda ti treba. :D
Hajde da se izrazimo preciznije i kazemo kako taj dar nije nuzan za sve to sto si nabrojao, ali, kao ni bilo koji drugi dar koji nas kao vrstu krasi, nije i nikad nece biti "bespotreban" :D
ako ti je smisao sviranja da stekneš apsolutni sluh, fulio si temu

sviranjem stičeš sluh, je li on apsolutni, ili ne, potpuno je nebitno

apsolutni sluh je totalno nebitna stvar danas kada postoji milion pomagala za muziku
daario naharis

#1077 Re: gitara&gitaristi

Post by daario naharis »

Tajna muzike je po meni u jednostavnosti.

Pravi majstorluk je ubosti pravi ton, napraviti dobru harmoniju i napraviti uzitak slusaocu i time prenijeti svoju poruku.

sto se tice skala, tajna je u jednoj skali koju svi mi mozemo otpjevati i u kojoj nema puno tenzije (pentatonska).

Moj licni uzor su Gilmour i Sting :mrgreen:
tatoo

#1078 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

daario naharis wrote: 22/02/2023 12:09 Tajna muzike je po meni u jednostavnosti.

Pravi majstorluk je ubosti pravi ton, napraviti dobru harmoniju i napraviti uzitak slusaocu i time prenijeti svoju poruku.

sto se tice skala, tajna je u jednoj skali koju svi mi mozemo otpjevati i u kojoj nema puno tenzije (pentatonska).

Ovo i jeste poenta. Ganjaj sto ti se svidja i prati svoj ukus. Jer ukus je cesto refleksija dara za nesto.
Mnogi se nece sloziti s tobom jer im je ukus, preferenca ili zelja da budu vise u nekom stilu koji oni smatraju vise virtuznim ili tehnickim.
Kad sam bio mladji, znao sam otici na svirku i cujem gitariste ili muzicare u publici komentarisu bend na stejdzu "fulio je solo", "ne ide taj akord" i slicno.
Mislim da godine donose neki drugi pogled, da je to sve muzika i da ljude/muzicare treba ohrabriti i podrzati. Otici poslusati svirku i dovoliti sebi da se opustis, uzivas a ne da seciras citavu noc svaku notu. Valjda je jedna svrha muzike da se osjecamo dobro.
Koga briga sto je neko promasio dva tona. Drugi put nece, svi grijesimo.
Hakiz

#1079 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

tatoo wrote: 22/02/2023 12:19
Koga briga sto je neko promasio dva tona.
Otkud onda Autotune? I to ne za studio, već realtime, za živi nastup.

Ujedno i odgovor DaysleepeRu. Ako smo već kod tehnologije, ne moraš znati ni svirati ni pjevati. Tehnologije kao što su Autotune i slične ti promašeni ton dovedu u ispravan, promašeni tempo takođe itd. I to u realnom vremenu.
tatoo

#1080 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

Hakiz wrote: 22/02/2023 12:49

Ujedno i odgovor DaysleepeRu. Ako smo već kod tehnologije, ne moraš znati ni svirati ni pjevati. Tehnologije kao što su Autotune i slične ti promašeni ton dovedu u ispravan, promašeni tempo takođe itd. I to u realnom vremenu.
Mislim da se nismo razumjeli.

Pisem o percepciji muzike koja je razlicita kod svakog od nas. Ako neko zeli biti sto posto ispeglan, slobodno neka koristi koje god pomagalo zeli. Ali ako neko ne zeli i to je validno. Meni licno ne smeta nijedan stav ni odabir, mogu slusati obje svirke.
Vjerovatno ima uspjesnih bendova koji jedva vladaju instrumentima i koriste sve vrste tehnologije da to premoste. I to je legitimno i ako mi se svidja pjesma/muzika nemam nista protiv da mi je u playlist.
Puno ima diskusije u smislu "ovo je ispravno a ovo nije". Po meni to nije smisao muzike ili kreativnog.
Svaki absolutizam gusi kreativnost.
Hakiz

#1081 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

tatoo wrote: 22/02/2023 13:00

Pisem o percepciji muzike koja je razlicita kod svakog od nas. Ako neko zeli biti sto posto ispeglan, slobodno neka koristi koje god pomagalo zeli. Ali ako neko ne zeli i to je validno. Meni licno ne smeta nijedan stav ni odabir, mogu slusati obje svirke.
Vjerovatno ima uspjesnih bendova koji jedva vladaju instrumentima i koriste sve vrste tehnologije da to premoste. I to je legitimno i ako mi se svidja pjesma/muzika nemam nista protiv da mi je u playlist.
Puno ima diskusije u smislu "ovo je ispravno a ovo nije". Po meni to nije smisao muzike ili kreativnog.
Da, svako ima pravo na svoj pristup.

Autotune je izraz želje za savršenstvom. To je imanentno ljudima, ta težnja. I samo vježbanje sviranja ili pjevanja da se bude što bolji je izraz te težnje. Autotune je samo tehničko pomagalo koje, zapravo, briše potrebu za vježbanjem.

Ali i vježbanje i Autotune pokazuju da nam nije svejedno hoće li se pogriješiti dva tona.

A ako se već pogriješi u dva tona, uvijek se može reći:

"It is not error, it is feature"

"Every defect deserve respect"

"You don't get it, it's art"

Itd :lol:
Ateista

#1082 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

daario naharis wrote: 22/02/2023 12:09 Tajna muzike je po meni u jednostavnosti.

:thumbup: Za Gilmoura.
Meni ubjedljivo najdrazi gitarista koji je pokazao da virtuozna tehnika nije kljucna za dobru muziku, koliko se moze postici originalnim idejama, dobrim zvukom, efektima i slicno.
Isto tako sto kazes, postujem ako neko vise voli slusati Stevie Vaia i slicne.
Hakiz

#1083 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

Znači, ZZ Top.
tatoo

#1084 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

Hakiz wrote: 22/02/2023 13:08
tatoo wrote: 22/02/2023 13:00

Da, svako ima pravo na svoj pristup.

Autotune je izraz želje za savršenstvom. To je imanentno ljudima, ta težnja. I samo vježbanje sviranja ili pjevanja da se bude što bolji je izraz te težnje. Autotune je samo tehničko pomagalo koje, zapravo, briše potrebu za vježbanjem.

Ali i vježbanje i Autotune pokazuju da nam nije svejedno hoće li se pogriješiti dva tona.
Shvatam i mislim da ova donekle dva razlicita, ali ne previse razlicita stava, odrazavaju kako ima prostora za oba vidjenja iste stvari.
Nekome ce ta dva tona uzivo zaparati usi da ce napustiti salu dok meni ne kvari kvalitetu pjesme.
Sve ok.

Iz licnog primjera, znam covjeka sad vec u kasnim 60im godinama. Vlada akordima, nespretno ponekad ali vlada i to je to. Jednom odsvira mi svoje dvije pjesme, koje nikad nece snimiti. Niti zeli, niti umije.
Ja sam ostao bez texta dok sam ga slusao. I to su momenti, kad se divis u uzivas u necijem daru/talentu, emociji koju je uspio docarati i meni ne smeta sto mu nije 100 posto glatko hvatanje akorda.

U svakom slucaju, mislim da se shvatamo :thumbup: .

Pozdrav.
Hakiz

#1085 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

Da, emocija nadvladava tehničko savršenstvo.

Zato meni Segovijino sviranje više leži od Aninog.
daario naharis

#1086 Re: gitara&gitaristi

Post by daario naharis »

Ateista wrote: 22/02/2023 13:21

:thumbup: Za Gilmoura.
Meni ubjedljivo najdrazi gitarista koji je pokazao da virtuozna tehnika nije kljucna za dobru muziku, koliko se moze postici originalnim idejama, dobrim zvukom, efektima i slicno.
Isto tako sto kazes, postujem ako neko vise voli slusati Stevie Vaia i slicne.
:thumbup: svima koji su odgovorili na moj post.

Kad smo kod Stinga, poslusajte pjesme Fortress around your heart gdje 3 puta promijeni intonaciju a toliko je prirodnu uhu (to je majstorluk).

I burn for you isto, pjesma je "mess", pogotovo vrijeme i melodija a toliko odlicno prenosi ono sto je htio reci pjesmom (I brun for you)...

Za Gilmoura je suvisno trositi rijeci.
DaysleepeR

#1087 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Autotune je alat, uglavnom studijski. Danas se posmatra kao nužno zlo u uštedi vremena prije nego da se cica savršena intonacija.
Imaš mnogo više vremena da se fokusiraš na emociju, a autotune dotjera tehnikalije. Svejedno uživo trebaš to ponoviti.
Promašeni tempo je manuelni posao, i jako mukotrpan. Opet uživo trebaš biti na nivou.
Hakiz

#1088 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

DaysleepeR wrote: 22/02/2023 13:33

Autotune je alat, uglavnom studijski. Danas se posmatra kao nužno zlo u uštedi vremena prije nego da se cica savršena intonacija.
Imaš mnogo više vremena da se fokusiraš na emociju, a autotune dotjera tehnikalije. Svejedno uživo trebaš to ponoviti.
Promašeni tempo je manuelni posao, i jako mukotrpan. Opet uživo trebaš biti na nivou.
Autotune je već odavno koncertno pomagalo. U realnom vremenu reaguje.
DaysleepeR

#1089 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Hakiz wrote: 22/02/2023 13:36
DaysleepeR wrote: 22/02/2023 13:33

Jest, ali u skupim produkcijama.
Da bi dogurao do skupe produkcije, moraš se dokazati kao neko ko je iste vrijedan.
Nema baš na vrhu ljudi koji falšaju.
Hakiz

#1090 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

DaysleepeR wrote: 22/02/2023 13:38
Hakiz wrote: 22/02/2023 13:36

Da bi dogurao do skupe produkcije, moraš se dokazati kao neko ko je iste vrijedan.
Na primjer Disturbed? Većina pop zvijezda uključujući Maraju Keri, Bijonse itd?

Svima se desi da falšaju, imaju loš dan, a ugovor i advokati ih tjeraju da odrade koncert. Ne smiju sebi dozvoliti da im loši dani upropaste karijere, ne bi im Sony to dozvolio, previše je uložio u njih.

Ne zove se slučajno "muzički biznis". Izraz "muzička umjetnost" je davno izašao iz upotrebe.
DaysleepeR

#1091 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Hakiz wrote: 22/02/2023 13:42
DaysleepeR wrote: 22/02/2023 13:38

Na primjer Disturbed? Većina pop zvijezda uključujući Maraju Keri, Bijonse itd?

Svima se desi da falšaju, imaju loš dan, a ugovor i advokati ih tjeraju da odrade koncert. Ne smiju sebi dozvoliti da im loši dani upropaste karijere, ne bi im Sony to dozvolio, previše je uložio u njih.

Ne zove se slučajno "muzički biznis". Izraz "muzička umjetnost" je davno izašao iz upotrebe.
Disturbed je imao autotune u visoko kontrolisanim uslovima - nastupu na Lettermanu, 99% sam siguran da je nastup snimljen prije emisije i ton izmiksan prije emitovanja, samim tim dodan autotune.

Preskupo je i prerizično tek tako puštati autotune uživo, jako lako se može desiti da otkaže kao što je stao playback Milli Vanilli-u pa da dođe do ofiraže.

Ljepota nastupa uživo i jeste malo fule i autentičnosti, a ne znam gdje si vidio toliko savršene auto-tunirane live izvedbe, prije da je bio playback...

Isto tako, autotune ti ne može popraviti ni boju glasa ni kvalitet izvedbe, ako si prehlađen, bolestan, umoran i istrošen, ništa ti autotune neće popraviti...
John Cleese

#1092 Re: gitara&gitaristi

Post by John Cleese »

DaysleepeR wrote: 22/02/2023 12:07
John Cleese wrote: 22/02/2023 11:38 Hajde da se izrazimo preciznije i kazemo kako taj dar nije nuzan za sve to sto si nabrojao, ali, kao ni bilo koji drugi dar koji nas kao vrstu krasi, nije i nikad nece biti "bespotreban" :D

apsolutni sluh je totalno nebitna stvar danas kada postoji milion pomagala za muziku
Par puta sam vec napisao da apsolutni sluh nije moguce naknadno steci :D

Dalje, sviranjem ili bilo kakvom drugom vjezbom (slusanjem muzike, za pocetak) ne stices sluh nego ga usavrsavas ili u izvjesnoj (mogucoj) mjeri korigiras (u muzickom smislu, naravno).

I pisali smo o naravi sluha u muzickom smislu, sto itekako spada u ovu temu.
Sto se mene tice, tvrdnja o nebitnosti (ili prethodno o bespotrebnosti) sluha u ovom kontekstu je potpuno neumjesna.

A "smisao sviranja"...
Pa steci novac, nesumnjivo, sto je i smisao samog zivota ljudskog - je li tako? :D
DaysleepeR

#1093 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Sve si u pravu.
John Cleese

#1094 Re: gitara&gitaristi

Post by John Cleese »

:lol: Znam :D
Ateista

#1095 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

John Cleese wrote: 22/02/2023 14:05
DaysleepeR wrote: 22/02/2023 12:07

Par puta sam vec napisao da apsolutni sluh nije moguce naknadno steci :D

Dalje, sviranjem ili bilo kakvom drugom vjezbom (slusanjem muzike, za pocetak) ne stices sluh nego ga usavrsavas ili u izvjesnoj (mogucoj) mjeri korigiras (u muzickom smislu, naravno).

I pisali smo o naravi sluha u muzickom smislu, sto itekako spada u ovu temu.
Sto se mene tice, tvrdnja o nebitnosti (ili prethodno o bespotrebnosti) sluha u ovom kontekstu je potpuno neumjesna.

A "smisao sviranja"...
Pa steci novac, nesumnjivo, sto je i smisao samog zivota ljudskog - je li tako? :D
Da je ovo boldirano, ja bih na stratocasteru odvrnuo reverb do kraja, eventualno kakav kompresor, rasprodao sve ostale pedale i picio narodnjake po svadbama i ubijao pare. :D Ne bih svirao blues koji ovdje niko ne jebe 5%. :lol:
John Cleese

#1096 Re: gitara&gitaristi

Post by John Cleese »

Ateista wrote: 22/02/2023 21:49
John Cleese wrote: 22/02/2023 14:05 A "smisao sviranja"...
Da je ovo boldirano, ja bih na stratocasteru odvrnuo reverb do kraja, eventualno kakav kompresor, rasprodao sve ostale pedale i picio narodnjake po svadbama i ubijao pare. :D Ne bih svirao blues koji ovdje niko ne jebe 5%. :lol:
A bio sam uvjeren da je je ironija tu ne samo upadljiva nego vec i napadna :D

Sto se bluza tice, za ovu priliku karikirao bih Shabana Shaulicha:"Sada kad nismo ni mladi k'o nekada, dodji da bluziramo zajedno" :D :lol:
Ateista

#1097 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

John Cleese wrote: 22/02/2023 22:14
Ateista wrote: 22/02/2023 21:49

A bio sam uvjeren da je je ironija tu ne samo upadljiva nego vec i napadna :D

Sto se bluza tice, za ovu priliku karikirao bih Shabana Shaulicha:"Sada kad nismo ni mladi k'o nekada, dodji da bluziramo zajedno" :D :lol:
Ma tvoja ironija je bila i vise nego jasna, ja sam se samo nadovezao na nju. :D
sikstinajn

#1098 Re: gitara&gitaristi

Post by sikstinajn »

Ateista wrote: 20/02/2023 08:42
Ne znam koliko dugo sviras, ali ako namjeravas nastaviti mislim da bi morao znati i nastimati gitaru bez stimera i nauciti osnove za note.
neozbiljno je svirati a oslanjati se iskljucivo na tehnologiju.
Note ne moras uciti da po njima sviras, ali red je znati osnove ako treba da znas koji je ton napisan.
sviram 10-tak godina. samouk.
u prvoj fazi, prije pojave guitar tunera sam se pouzdao u druga koji je je znao štimati gitaru pa je on i štimao.
onda sam otrkrio guitar tunere i kojih se držim i danas.

da je neozbiljno svirati oslanjajući se na tehnologiju , slažem se.

znam i u pola tri po ponoći kad se probudim da je na npr. sedmom polju d žice ton a.
i da je taj ton na desetom polju h žice.

i tako...

iskreno, hronično sam nezadovoljan svojim sviranjem, ali sam ponosan na svoju kreativnost jer imam 30-tak svojih pjesama koje sam , hajde da ne kažem komponovao već osmislio.

i opet iskreno , slabo imam vremena za nadograđivanje ali inspiracija nema veze sa vremenom pa tako kad ona naleti (inspiracija) osmislim nešto novo i ...drndam. :D
Ateista

#1099 Re: gitara&gitaristi

Post by Ateista »

sikstinajn wrote: 25/02/2023 22:33
Ateista wrote: 20/02/2023 08:42
Ne znam koliko dugo sviras, ali ako namjeravas nastaviti mislim da bi morao znati i nastimati gitaru bez stimera i nauciti osnove za note.
neozbiljno je svirati a oslanjati se iskljucivo na tehnologiju.
Note ne moras uciti da po njima sviras, ali red je znati osnove ako treba da znas koji je ton napisan.
sviram 10-tak godina. samouk.
u prvoj fazi, prije pojave guitar tunera sam se pouzdao u druga koji je je znao štimati gitaru pa je on i štimao.
onda sam otrkrio guitar tunere i kojih se držim i danas.

da je neozbiljno svirati oslanjajući se na tehnologiju , slažem se.

znam i u pola tri po ponoći kad se probudim da je na npr. sedmom polju d žice ton a.
i da je taj ton na desetom polju h žice.

i tako...

iskreno, hronično sam nezadovoljan svojim sviranjem, ali sam ponosan na svoju kreativnost jer imam 30-tak svojih pjesama koje sam , hajde da ne kažem komponovao već osmislio.

i opet iskreno , slabo imam vremena za nadograđivanje ali inspiracija nema veze sa vremenom pa tako kad ona naleti (inspiracija) osmislim nešto novo i ...drndam. :D
:thumbup:
Polako samo, kreativnost je najvaznija i to se ne moze nauciti, tehnika se vremenom uvjezba, treba malo upornosti.
Ima gitarista koji su nedostatak tehnike kompenzovali kreativnoscu i originalnim idejama, mislim da je jasno o kome govorim. :D
sikstinajn

#1100 Re: gitara&gitaristi

Post by sikstinajn »

Ateista wrote: 28/02/2023 10:22
Polako samo, kreativnost je najvaznija i to se ne moze nauciti, tehnika se vremenom uvjezba, treba malo upornosti.
Ima gitarista koji su nedostatak tehnike kompenzovali kreativnoscu i originalnim idejama, mislim da je jasno o kome govorim. :D
ne mogu tehniku nadograđivati nemam ni volje ni vremena, možda nešto malo.
imam jednu kantautorsku stvar u vezi nemoći

''kad bih znao kako naći tartufe.'' se zove... :D
ima i ovaj comic r'n'r -za nas koji slabo sviramo.

a i prsti mi nisu dugi.
nisu ni kratki, nako...jebiga...prosječni.

misliš li da su dugi prsti jedna od glavnih predispozicija za dobrog gitaristu?

daj jednog gitaristu koji je slabu vještinu sviranja nadomjestio kreativnošću....da nije Bregović, ili Dino Merlin?
oni su mi prvi pali na pamet.

imaš li ti neke svoje kantautorske stvari?

:D
Post Reply