Gimnastika, rekreacija...

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Slovka

#1 Gimnastika, rekreacija...

Post by Slovka »

Ovako... :D

Unazad mjesec sam uvela naviku da svako jutro odgimnasticiram nekih 15-ak minuta.
Ono, klasika, 30 trbušnjaka, čučnjevi, malo trčanja u mjestu, neke vježbe za noge i tako to.
Mislila sam još nabaviti i steper pa i to ubaciti.
Nije mi cilj skidanje kilograma, samo hoću malo da razgibam mišiće jer mi je priroda posla sjedalačka.

Dakle cilj je da sam fleksibilnija, da se ne uspušem kada ustrčim uz stepenice, da i dalje mogu dlanovima dotaknuti patos :D

Međutim nakon iščitavanja nekih članaka počinjem se pitati ima li moje tijelo zapravo ikakve koristi od tih 10-15 minuta ili se samozavaravam?
Da li tijelo reaguje po principu "bolje išta nego ništa", ili za bilo kakav efekat trebam minimu 30-60 minuta aktivne vježbe?

Ima aktivnih vježbača i poznavatelja da pojasne?
Michun

#2 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by Michun »

Pa jest' bolje ista nego nista, al' 15 min. je fakat malo.
Mozda 1/2 sata ako ce to biti svako jutro bi bilo primjerenije, ucinkovitije...
Ukoliko nemas ideja kako i sta raditi tokom pola sata na youtube ima super pilates, yoga i tibetanaca...
Pikaboo

#3 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by Pikaboo »

Jeste bolje i to nego da nista ne radis,mada bi mogla nagurati na pola sata.Dodaj jos neke vjezbe koje se rade u sobi,osjetit ces promjenu.I moj posao je za stolom i kompjuterom pa kako se poceh razgibavati i vjezbati, vise mi ni noge ne oticu od sjedenja
Slovka

#4 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by Slovka »

A biće da ću nagurati nekako na pola sata, evo u potrazi sam za nekim istežućim vježbama.
Doduđe stid me i reći da me tih 15-ak minuta koliko navalim ko sivonja na trbušnjake iscrpi da se jedno 2 minute izdišući na patosu nagovaram na odlazak pod tuš. Blažene godine neaktivnosti, šta uradiše s moje kondicije :D
Michun

#5 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by Michun »

Ako narucujes sa amazona ili ti neko moze naruciti - toplo preporucam.

Kopirala bi ti ja, ali nisam uspjela kopirati jer je zasticen dvd.
sabanss

#6 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by sabanss »

Ja bih ti preporucio da sebi definise cilj. To moze biti snaga, gipkost ili kondicija. Ukoliko trazis gipkost neces raditi trbusnjake kako sada radis.
Slovka

#7 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by Slovka »

sabanss wrote:Ja bih ti preporucio da sebi definise cilj. To moze biti snaga, gipkost ili kondicija. Ukoliko trazis gipkost neces raditi trbusnjake kako sada radis.
A znam, ali kada sam počela prosto sam krenula sa ono malo vježbi kojih se sjećam sa časova fizičkog Utrbušnjaci, čučnjevi neki zgibovi) a koje mogu odraditi u sobi, vođena idejom daj da se radi šta bilo :D
Evo sada već usvajam znanja o tome koji su pokreti za šta...a cilj je u principu gipkost, čisto da izbjegnem krutost mišića.
Za kondiciju znam da je ne mogu znatnije popraviti unutar 4 zida i bez trčanja, bicikla ili sl.

Michun, hvala :)
Pikaboo

#8 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by Pikaboo »

To tako krene,par vjezbica tu i tamo,pa onda pocnes istrazivati koje su za sta,koja grupa misica,kako se pravilno rade,nakon toga jos napravis raspored koje vjezbe radis koji dan i dok se snadjes a ti ono vec vjezbas i vise od pola sata dnevno :)
bucketo

#9 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by bucketo »

Pozdarav svima :)!
u slucaju da neko ima link za download vjezbi za pocetnike, tipa cindy, molila bi da se postave :)!
hvala!
paprika

#10 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by paprika »

Moze li mi neko preporuciti neke casove pilatesa/aerobica? Pozeljno bi bilo da se odrzava negdje u centru.

Hvala :)

P.S. ... ili mi napisati link za ovu temu ako je vec otvorena na forumu...
shljashtecha

#11 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by shljashtecha »

paprika wrote:Moze li mi neko preporuciti neke casove pilatesa/aerobica? Pozeljno bi bilo da se odrzava negdje u centru.

Hvala :)

P.S. ... ili mi napisati link za ovu temu ako je vec otvorena na forumu...
www.pilates.ba
shljashtecha

#12 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by shljashtecha »

Pikaboo wrote:To tako krene,par vjezbica tu i tamo,pa onda pocnes istrazivati koje su za sta,koja grupa misica,kako se pravilno rade,nakon toga jos napravis raspored koje vjezbe radis koji dan i dok se snadjes a ti ono vec vjezbas i vise od pola sata dnevno :)
:thumbup: ...kad se navuces... 8-)
paprika

#13 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by paprika »

shljashtecha wrote: http://www.pilates.ba
Muchas gracias :) :thumbup:
pustopoljina

#14 Re: Gimnastika, rekreacija...

Post by pustopoljina »

o bJate, ja to sve imam...ali mi mrsko...a sve me usteklo...evo,vrat ustek'o...sve me boli...i sad ja,fol,radim te neke saraf vjezbe i istezem vrat...i obecavam redovno se razgibavati,a znam dok me popusti da necu prstom merdnuti.

sta je to u ljudskom bicu,sto ga tera prema picu...
Post Reply