GIKIL
- bh.tornjak
#1 GIKIL
Nakon sto smo "oprali" komsijske usrane gace (Kombinat Aluminij), red je da i svoje operemo...da ne bude:
"nisam ja majke mi....neko mi se posro u gace".
Dakle, policija je uhapsila i privela neke "glavesine"...najavljena je istraga..itd...itd...
Nadam se da ima upucenijih forumasa da nam poblize objasne desavanja u i oko GIKIL-a...
Dakle, policija je uhapsila i privela neke "glavesine"...najavljena je istraga..itd...itd...
Nadam se da ima upucenijih forumasa da nam poblize objasne desavanja u i oko GIKIL-a...
-
Haman2
#2 Re: GIKIL
NAPOMENA: Izgleda da i dalje rade bez dozvole. Poznati su kao najveci zagadjivac Lukavca i okoline, Spreckog polja i rijeke Sprece od Lukavca do Dobija25.07.2019 / 15:23 BiH -
Radnici GIKIL-a: Žmirilo se na kriminal i izvlačenje novca
GIKIL / Vjiesti.ba
Radnici Global ispat koksne industrije iz Lukavca očekuju da se što prije riješe probleme u ovoj tvornici, posebno sada kada je uhapšen Pramod Mittal, predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a.
- Tražimo da se ovaj proces što prije okonča i da naša firma nastavi nesmetano raditi. Želim poručiti svim institucijama da mi radnici nećemo sjediti skrštenih ruku, jer ova firma ima perspektivu, ima tržište - poručio je danas na pres-konferenciji član Izvršnog odbora Sindikata GIKIL-a Hajrudin Hodžić.
On je mišljenja da su, iako je zvanična prijava iz 2018. godine, ranija dešavanja i štrajkovi bili dovoljan povod da reaguje MUP, Sud i Tužilaštvo.
Mirsad Imamović iz Sindikata GIKIL-a kaže da se u ovoj tvornici nikada nije implementirao osnovni Ugovor o privatizaciji zbog čega su mnogi potpisnici tog ugovara danas pod istragama.
- U GIKIL-u danas radi oko hiljadu radnika. Ono na što smo mi radnici ukazivali jesu menadžerski ugovori u GIKIL-u. Nezamislivo je da u ovako siromašnoj državi ti ljudi imaju 5 ili 10 hiljada maraka plate. To je neprirodno za ovo društvo. Očito je da su svi žmirili i da ne bi radili ono što ima zakon nalaže - smatra Imamović.
Iz Sindikata hemijske industrije Bosne i Hercegovine kažu da im je drago što je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona posvetilo pažnju situaciji u GIKIL-u.
-Ono što tražimo je da se ovaj postupak hitno okonča, a ne da se stavi u ladicu. Tražimo da se odgovorni, ako se dokaže da su odgovorni, budu procesuirani. Tražimo i da se sav novac, ako je izvezen iz BiH, bude vraćen ovdje. Naš osnovni zahtjev je da GIKIL nastavi s radom i da se očuvaju radna mjesta - izjavila je predsjednica Sindikata hemije i nemetala BiH Kata Iveljić.
Pramod Mittal je osumnjičen, uz još dvije osobe, za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a.
(Vijesti.ba / FENA)
-
howdy
#3 Re: GIKIL
Ista situacija samo stranci u glavnoj ulozi. Gasi govna.
-
Haman2
#4 Re: GIKIL
Kad se vozizm autobusom od Lukavca do Sizja tesko se dise, a u jutarnjim satima benzol se osjeca gotovo cijelim tokom korita rijeka Sprece sve do Dobija.
-
howdy
#5 Re: GIKIL
Ispustaju benzol u Sprecu, nije ni cudo sto smrdi.Haman2 wrote:Kad se vozizm autobusom od Lukavca do Sizja tesko se dise, a u jutarnjim satima benzol se osjeca gotovo cijelim tokom korita rijeka Sprece sve do Dobija.
-
swanfilter
#6 Re: GIKIL
Al, da su ih pohapsili, jos ne vjerujem ...
-
howdy
#7 Re: GIKIL
swanfilter wrote:Al, da su ih pohapsili, jos ne vjerujem ...
Mjesec pritvora i to ce i bit to.
-
swanfilter
#8 Re: GIKIL
howdy wrote:swanfilter wrote:Al, da su ih pohapsili, jos ne vjerujem ...
Ma, cudno meni da niko ovim ciganima nije isaret poslao, nego cijelo vrijeme cekali hapsenje. Ili su mislili da su zasticeni i nis mi se nece desiti, kako to obicno biva kod nas ...
- Haris.ba
#9 Re: GIKIL
Vidjećemo. Ali, zamisli tamo negdje u nekoj nedođiji neko uhapsio milijardera. Ogroman uticaj to može imati da oni koji imaju dokumentaciju požure u tužilaštvo. Jer to je tako kod bijelog kriminala.howdy wrote:swanfilter wrote:Al, da su ih pohapsili, jos ne vjerujem ...
Ali, ostaje pitanje hoće li iko iz Vlade odgovarati. To je suština čitave priče. Jer je trebalo pratiti ispunjenje ugovora.
Možda je to i razlog ovoga hapšenja. Bolje Indijca, nego nekoga iz Vlade.
-
Haman2
#10 Re: GIKIL
Nisu sami, imaju oni saucesnike u vlasti. Iz tog razloga mislim da ce nakon jedan mjesec biti pusteni. Gikil izgleda jos radi bez dozvole. Koje povlastice ima kad je u pitanju struja, prevoz kamenog uglja itd. Mi nemamo pravosudni sistem. On je razvaljen, tako da ne vjerujem u mogucnost kaznjavanja.
- Laertes
#11 Re: GIKIL
Mislim da sam poprilično upućen. Mittal se tereti da je iz GIKIL-a nezakonito izvukao 21 milion KM na račune svojih drugih firmi, povrh toga što nikada nisu uložili ni 50% onog što su trebali po privatizacijskom ugovoru od prije 16 godina. Znači, ono što je uloženog, u međuvremenu je izvučeno vani. A sve to su im nezakonitim aneksom na ugovor omogućili naši ljudi koji su u upravi bili zastupnici državnog kapitala. I oni su u optužnici.bh.tornjak wrote:Nakon sto smo "oprali" komsijske usrane gace (Kombinat Aluminij), red je da i svoje operemo...da ne bude:
Mittal je tu glavni, status u gikilu mu je kao Kim Jong Un, ova druga dvojica su samo pijuni.
Pare će vratiti GIKIL-u, a da li će biti i osuđen, da li će zbrisati kao prethodni generalni direktor, ostaje da se vidi.
-
Haman2
#12 Re: GIKIL
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/122 ... tvora.htmlUHAPŠENI MILIJARDER PRAMOD MITTAL ZAVRŠIO U BOLNICI U TUZLI: Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Lakshmi Mittal dolazi u BiH da brata izvuče iz pritvora!
Pramod Mittal, poznati industrijalac, smješten je u Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli zbog problema sa trombom u ramenu. Industrijalac Mittal, koji se u Tuzli našao pred pravim problemima, jer je suočen sa sumnjama da je preko kompanije "Global Ispat Koksne Industrije Lukavac" (GIKIL) iz Lukavca oprao 21 miliona maraka, ranije je imao i dva infarkta.
U BiH bi trebao stići jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Lakšmi Mital kako bi iz pritvora u Tuzli kaucijom izvukao brata Pramoda, koji je uhapšen pod optužbom za težak oblik privrednog kriminala.
Pramod Mital, predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) mlađi je brat milijardera Lakšmija Mitala, čeličnog magnata koji je u grupi od pet najbogatijih ljudi na svijetu, a vlasnik je najvećeg proizvođača čelika, kompanije ArcelorMittal.
Zbog problema sa zakonom u kojem se našao njegov mlađi brat, Lakšmi je odlučio krenuti put BiH i pružiti finansijsku podršku Pramodu prilikom izlaska iz pritvora.
Prema informacijama do kojih je došao Klix, on bi u BiH trebao stići početkom sljedeće sedmice. Ovo nije prvi put da Lakšmi spasava svoga brata. Naime, prema pisanju indijskih medija, svoju podršku Pramodu je pružio još jednom ove godine, kada ga je izvukao iz finansijske dubioze u koju je zapao, isplativši mu 300 miliona dolara.
Podsjećanja radi, Pramod Mital u utorak je uhapšen pod izuzetno teškom optužbom Tužilaštva Tuzlanskog kantona, odnosno da je počinio krivično djelo organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlaštenja u poslovanju.
Uz njega su u policijskoj akciji uhapšeni još i član Nadzornog odbora GIKIL Rajib Das i generalni direktor kompanije Paramesh Bhattacharyya kojima se na teret takođe stavlja isto krivično djelo.
Zbog narušenog zdravstvenog stanja Pramod Mital je hospitalizovan u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Zbog tromba koji je nastao usljed nekada ranije pretrpljena dva infarkta pod nadzorom tuzlanskih ljekara će biti do izlaska iz pritvora.
Uhapšenima je preksinoć Kantonalni sud u Tuzli odredio mjeru jednomjesečnog pritvora, a ukoliko ova pravosudna ustanova pristane na prijedlog koji će advokatski tim najvjerovatnije u ponedjeljak uputiti, Pramod Mital i njegovi saučesnici bi se uz plaćanje kaucije uskoro mogli naći na slobodi.
Naime, Klix saznaje da je juče advokatski tim uhapšenih o njihovom izlasku na slobodu uz plaćanje kaucije pregovarao sa Tužilaštvom Tuzlanskog kantona. Da bi se krenulo u proces eventualnog izlaska iz pritvora, osumnjičeni će morati u ponedjeljak prvenstveno ispuniti uslov Tužilaštva TK, odnosno uplatiti određeni novčani iznos.
Nakon toga advokatski tim će biti kvalifikovan za polaganje kaucije koju će u konačnici morati prihvatiti Kantonalni sud u Tuzli. Pozitivna odluka na ročištu bi značila da trojica uhapšenih izlaze iz pritvora. Kao što je poznato, postoji osnovana sumja Tužilaštva TK da su se iz GIKIL proteklih godina izvlačile velike svote novca.
Samo u periodu od 2006. do 2015. godine, prema navodima Tužilaštva TK, iz ove lukavačke kompanije u Mittalov GSHL registrovan u Ujedinjenom Kraljevstvu je prebačen 21 milion maraka.
- Laertes
#14 Re: GIKIL
Plus 21 milion KM na račun GIKIL-a.Heller wrote:3 mil KM kaucija
- JThomas
#15 Re: GIKIL
nikad oni njih više neće vidjeti. eto multimilijarder će radi 24 miliona dolaziti, braniti se i rizikovati da mu daju jedno 12 godina i da leži u zatvoru na drugom kraju svijeta. jašta će.
sad će neko reći pa što su ukrali...što su mislili da će proći. a kad si već uhvaćen, kad ti jasno da nije prošlo - a imaš tolike paretine - to je bagatela za slobodu.
sad će neko reći pa što su ukrali...što su mislili da će proći. a kad si već uhvaćen, kad ti jasno da nije prošlo - a imaš tolike paretine - to je bagatela za slobodu.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#16 Re: GIKIL
nema tu šta da se ugasi, 3/4 pogona i onako ne radi, a indijac došo nije marke uložio samo upalio šta je radilo i godišnje obrtao preko 300 milionahowdy wrote:Ista situacija samo stranci u glavnoj ulozi. Gasi govna.
- Haris.ba
#17 Re: GIKIL
Samo znam da je neko za porez zavrnuo drzavu 20 hiljada ne bi barem prvih 30 dana bio izvan pritvora. Pa i da da 200 hiljada jemstva.
Ali,...
Ali,...
- JThomas
#18 Re: GIKIL
...treba vjerovati institucijama 
-
swanfilter
#19 Re: GIKIL
Jos izjava tuzioca, da u slucaju neodazivanja slijedi potjernica .... Dokle vise ...
- JThomas
#20 Re: GIKIL
pa i direktora su tako. prvo pritvor, pa puštanje uz zabranu putovanja, i onda ukinuta i ona da može čovjek lijepo da pobjegne
kad se dovoljno isprsio...
-
baglama
#21 Re: GIKIL
Ocekivano samo 19 postova
Nece nekrst na nekrsta.
Nece nekrst na nekrsta.
- GandalfSivi
#22 Re: GIKIL
Kako sam ocekivao, ovo je i odlicno ispalo...
- mO k3
#23 Re: GIKIL
pasos mu uzeti .. ali privatnim avionom e pobjeciJThomas wrote:nikad oni njih više neće vidjeti. eto multimilijarder će radi 24 miliona dolaziti, braniti se i rizikovati da mu daju jedno 12 godina i da leži u zatvoru na drugom kraju svijeta. jašta će.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#24 Re: GIKIL
nisu blokirali cestu Tuzla - Dobojbaglama wrote:Ocekivano samo 19 postova
Nece nekrst na nekrsta.
a ulazio sam gore 2-3 puta, i svaki put sam mislio da ulazim u zonu sumraka a ne u firmu koja obrće ogromne pare... samo mi nije jasno kako nije radilo dok je bilo u državnom vlasništvu, a kažem opet, marke nije uloženo, pola pogona spaljeno i dalje stoji, samo upaljeno ono što je radilo
-
julisiz es grant
#25 Re: GIKIL
Zajebo si se, ovaj nije musliman.baglama wrote:Ocekivano samo 19 postova
Nece nekrst na nekrsta.