Gersla i ricet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
melrose

#1 Gersla i ricet

Post by melrose »

Da li je gersla i ricet isto??? Na netu nisam nista nasla... Znam da je gersla iskvareni germanizam od Gerste iliti jecam, znaci gersla je jecam, ali ne znam da li je ricet isto to. Nekako mi je ostalo u sjecanju da je ricet slovenski ili sjevernohrvatski izraz za gerslu, ali nisam sigurna. Zna li neko?!? :?:
dalmatinka

#2 Re: Gersla i ricet

Post by dalmatinka »

melrose wrote:Da li je gersla i ricet isto??? Na netu nisam nista nasla... Znam da je gersla iskvareni germanizam od Gerste iliti jecam, znaci gersla je jecam, ali ne znam da li je ricet isto to. Nekako mi je ostalo u sjecanju da je ricet slovenski ili sjevernohrvatski izraz za gerslu, ali nisam sigurna. Zna li neko?!? :?:
Ričet je ječam, kod mene se zove još i orzo, za gerslu nikad nisam čula.
melrose

#3 Re: Gersla i ricet

Post by melrose »

Hvala!!! Znaci misterija je rijesena. Gersla je sigurno jecam, znaci da je i ricet isto!!!
Bosanac sa dna kace

#4 Re: Gersla i ricet

Post by Bosanac sa dna kace »

hajmo ko zna dobar, jeftin i brz recept za gerslu :)
melrose

#5 Re: Gersla i ricet

Post by melrose »

Imas ovdje (na mom blogu), grah sa ricetom:
http://cooktobe.blogspot.com/2009/10/gr ... cetom.html

Ili...sad mi pade na pamet, kelj cuspajz sa gerslom (isto kao kelj cuspajz sa rizom).
melrose

#6 Re: Gersla i ricet

Post by melrose »

To mi je sljedece na tapetu (ja to znam kao istarsku jotu, ali to ti prave i u sjevernoj Italiji i Sloveniji - kuhinja nema granica;)).
Napravila bih ja i sada, ali nisam imala krompira, a vrijeme vani....ne bih izasla nema sanse, tako da sam samo skuhala grah sa kiselim zeljem. :thumbup:
Bosanac sa dna kace

#7 Re: Gersla i ricet

Post by Bosanac sa dna kace »

Indigo-X wrote:Ups, tek sad sam skuzila da je melrose postavila slican recept, od viska glava ne boli. :)

Melrose, imam i ja jedan recept sa grahom i kiselim zeljem, slovenski naziv za ovo jelo je jota, ako nekog interesuje mogu postaviti recept.
e fala na receptima, nego jel more ikako, makar pod razno namjesto suhog mesa janjetina :? i sto moramo bacat vodu u kojoj se obari grah i bamja, ne kontam, zar to nije bacanje hranljivih sastojaka???? :? :shock:
i deder i taj recept sa kiselim zeljem :D
melrose

#8 Re: Gersla i ricet

Post by melrose »

Bosanac sa dna kace wrote:
Indigo-X wrote:Ups, tek sad sam skuzila da je melrose postavila slican recept, od viska glava ne boli. :)

Melrose, imam i ja jedan recept sa grahom i kiselim zeljem, slovenski naziv za ovo jelo je jota, ako nekog interesuje mogu postaviti recept.
e fala na receptima, nego jel more ikako, makar pod razno namjesto suhog mesa janjetina :? i sto moramo bacat vodu u kojoj se obari grah i bamja, ne kontam, zar to nije bacanje hranljivih sastojaka???? :? :shock:
i deder i taj recept sa kiselim zeljem :D

http://cooktobe.blogspot.com/2009/10/gr ... pusom.html

Umjesto suhog mesa ne mora cak nista, ako volis vegeterijansku varijantu. Poenta je u aromi koju daje suho meso, a koje meso izaberes sam.
Prva voda se baca jer onda grahorice manje nadimaju.
melrose

#9 Re: Gersla i ricet

Post by melrose »

:kravata: hvala Indigo :)
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: za segedinski (ja ga znam pod sekelji) gulas, totalno sam zaboravila da postoji :-) , pa mogla bih ga i napraviti. Malo posnije je i sa puretinom. Sada se bas radujem sutrasnjem rucku, thx. Indigo!!!
Post Reply