Geometrijski Problem - trapez

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Stari

#1 Geometrijski Problem - trapez

Post by Stari »

Paralelni trapez ima paralelne stranice dugacke 5cm odnosno 10cm. Dijagonale su dugacke 12cm odnosno 15cm. Treba izracunati duzine (4 komada) od sjecista dijagonala prema svakom od 4 vrha paralelnog trapeza.

Znam ...ovo je za vas lako ... ja bi trebalo da stidim sto ovo ne znam privesti nekakvom rijesenju....no bilo kako bilo .....staracka ishlapljenost i godine cine svoje. Vlada totalni TILT u glavi ne znam ni kako bih poceo.

Hajte zivi bili ...od izuzetne je vaznosti...pomozite please
terapija

Post by terapija »

Ono što mi prvo pada napamet je sistem jednačina, 4x4, da nađes uglove i visinu h...

drugi način je da kosinusnu teoremu, ali sve se svodi po mom mišljenju na 4x4 sistem...
Stari

Post by Stari »

Joj zaboravio sam napomenuti ...da trigonometrija i tako te zezalice ...nisu dozvoljene u ovom zadatku. Smije se rijesavati samo cistim Euklidskim postulatima....inace bih ja to , vjerujte mi ....skuhao vec odavno.
manijak1

Post by manijak1 »

Stari pošalji PP Buhtli Slovencu :D i vidjećeš da čovjek razvaljuje trigonometriju.
Stari

Post by Stari »

:D :D :D Hvala na prijedlogu....manijace1. No izgleda da nece biti potrebno izgleda da sam ga prokljuvio nekako. ... :-) Mislim fakat se ostarilo....kad ovako nesto nisam ...puna 2-3 sahata ...uspio uvidjeti....bice da sam za starog gvozdja.

Hvala vam postovani pomagaci.....Daljnja pomoc vise nije potrebna uspio sam rijesiti ovo cudo. Moderatore molim ...mozete slobodno zatvoriti temu.
Post Reply