Geografija Zla

Post Reply
gavrilo

#1 Geografija Zla

Post by gavrilo »

Image

Piše: Žarko Korać
Geografija Zla

Ratovi i zločini koji se u njima čine, imaju za posledicu nastanak jedne nove geografije, koja se u velikoj meri razlikuje od onoga sto uče školski udžbenici. Pre tih ratova, mala i uglavnom beznačajna mesta, zbog prirode onoga što se sticajem istorijskih prilika u njima dogodilo, postaju poznati po zlu i nečovečnosti.

U današnjem svetu bržih, moćnih i globalnih medija, to je posebno izraženo. Ko je pre vijetnamskog rata čuo za malo mesto Mi Laj, u kome je došlo do masakra koji je uzdrmao SAD? Ko je do pre samo nekoliko godina mogao sa sigurnošću na mapi da locira državu Burundi , u kojoj je izvršen jedan od najvećih genocida u dvadesetom veku? Pa ipak zločini koji su u njima počinjeni, postavili su ih na mapu sveta mimo njihove želje. O njima se povremeno više govorilo nego o najvećim i najmoćnijim državama od kojih zavisi sudbina čovečanstva. To je bila njihova nesrećna sudbina, da su zločini koji su se u njima desili, postali više od ružne strane ljudske istorije - oni su postali simboli okrutnosti i zla, nemoći sveta da spreči zločine. To, naravno, nije uvek u vezi sa brojem žrtava.

Mali baskijski gradić Gernika, uništen masovnim bombardovanjem tokom španskog građanskog rata, postao je simbol okrutnosti vazdušnog rata. Iako je kasnije tokom Drugog svetskog rata bilo bombardovanja sa daleko većim brojem žrtava, ipak je Gernika ostala najpoznatiji simbol te vrste okrutnosti. Kada takvi događaji dobiju simbolički značaj, onda oni govore umesto svih drugih sličnih događaja. Oni ih na neki način predstavljaju. Ali veoma je važno i kako ljudi vide njihove konsekvence.

Primer Kineskog grada Nankinga, u kome je japanska armija tridesetih godina prošlog veka izvršila brojna zverstva i ubila veliki broj ljudi, je vrlo poučan. Nanking je, takođe, simbol zla, ali u velikoj meri i simbol načeg jednako značajnog, nespremnosti da se u potpunosti prihvati odgovornost za zlo.

Mi uvek očekujemo da će nesavršena ljudska priroda bar prihvatiti svoju odgovornost za učinjeno, to zahteva elementarna logika života. Nepodnošljiva je ideja da će zločin, koji je u međuvremenu postao simbolički, proći bez reakcije onih u čije ime je to učinjeno. Moralna indiferentnost bi onda bila znak odobravanja i bezosećajnosti prema žrtvama, napuštanja i poslednjeg znaka ljudskosti. I u tome se nalazi glavni uzrok nesporazuma Srbije i međunarodne zajednice, zbog neuspešnog pokušaja da se u Skupštini Srbije donese deklaracija o Srebrenici.

Obeležavanje desetogodišnjice srebreničke tragedije, nije samo komemoracija jednog užasnog događaja. Ovaj planski izveden zločin, postao je simbol rata na prostoru bivše Jugoslavije. Ali svakim danom je sve izvesnije da on može da postane i simbol neprihvatanja odgovornosti za ono što se dogodilo. U Srbiji premalo ljudi vidi da je Srebrenica već mnogo godina upisana u geografiju zla. Ona na toj mapi postoji kao oznaka najtežeg zločina na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Teško da iko to danas ozbiljno osporava. Od Međunarodnog crvenog krsta do Komisije Vlade Republike Srpske, potvrđena je suština događaja u tom malom gradu u istočnoj Bosni. Gradić za koji ranije većina ljudi nije ni čula, postao je poznat kao malo koji grad u Evropi.

Ono što je preostalo Skupštini Srbije je da uputi izvinjenje i prihvati odgovornost za zločin koji je u naše ime tamo počinjen. Može naša politička elita da se pravi da se "istina o Srebrenici" tek utvrđuje, ali ona je na njihovu žalost utvrđena. Svaka rasprava takve vrste, imaće malo veze sa utvrđivanjem činjenica, ali mnogo veze sa saučestvovanjem u zlu. Tamo gde nema spremnosti da se zločin označi pravim imenom, šalje se poruka o razumevanju motiva za taj zločin. I otuda tolika uznemirenost mnogih; rasprava u Skupštini Srbije pokazala je da u njoj sedi previše ljudi koji i ne poznaju drugu geografiju od geografije zla. A neki među njima su i njeni crtaći.

Ove "patriote" su počinile nepojamne zločine "oslobađajući" svoje sunarodnike širom bivše Jugoslavije. Lažne četničke vojvode, "Tigrovi", "Munje", "Škorpioni", i ko zna još kakve grupe, rat su shvatile kao priliku za pljačku i nasilje. Mi sa zakašnjenjem otkrivamo geografiju zla koju su ispisali. Poslednje mesto na toj karti je Antin, malo mesto u Slavoniji, gde su ubijeni starice i starci. Ali, to nipošto nije kraj, kroz godine koje dolaze, tek ćemo otkrivati rad ovih kartografa smrti. I krvave tragove njihovih pohoda, kojih se izgleda ne stidi današnji saziv Skupštine Srbije.
gavrilo

Post by gavrilo »

ja ne znam sta da mislim... :roll:
Image

Tadić dobio poziv za Srebrenicu
20. jun 2005. | 09:50 -> 22:05 | Izvor: FoNet, Beta

Srebrenica -- Boris Tadić će prisustvovati obeležavanju desete godišnjice zločina u Srebrenici, iako su Majke Srebrenice poručile da ne dolazi.

Kako je rečeno u Kabinetu predsednika Srbije, Borisa Tadića je na komemoraciju pozvalo tročlano Predsedništvo BiH i on će u Srebrenici odati poštu nevinim žrtvama.

Članice udruženja Majke Srebrenice i Podrinja protiv su dolaska predsednika Srbije Borisa Tadića na pomen žrtvama. "Dolazak Tadića u Srebrenicu je smišljena provokacija onima koji 11. jula pokopavaju svoje najmilije, onima koji su svoje već pokopali i onima koji za sudbinu svojih najmilijih posle 10 godina ništa ne znaju", saopštava Udruženje.

Majke Srebrenice i Podrinja kažu da bi Tadićev dolazak označio njegovo nastojanje da kao predsednik Srbije pokaže kako je Srebrenica deo svete srpske zemlje, u čije ime je počinjen stravičan genocid, i pozvale porodice žrtava da Tadiću i svakom drugom neželjenom gostu u prostoru Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice zabrane ulazak.

Član Izvršnog odbora Demokratske stranke Nenad Konstantinović kaže da bi bila velika šteta za sve države u regionu ako Tadićev poseta ne bude mogla da bude organizovana iz bezbednosnih razloga i da bi bilo dobro da se Sarajevo i Beograd potrude da do te posete dođe.

Udruženje predlaže poseban status Srebrenice

Savez udruženja raseljenih i izbeglih gradjana BiH saopštio je da je odlučio da Ujedinjenim nacijama uputi predlog za donošenje rezolucije o posebnom statusu Srebrenice, kao bivše zaštićene zone UN.

Predsednica Saveza udruženja Mirhunisa Zukić izjavila je da će taj predlog biti pročitan 25. juna u Njujorku, u sklopu priprema za septembarsku skuštinu UN.

Prema njenim rečima, takav status bi Srebrenici pomogao da se u tom gradu ubrza proces povratka i zapošljavanja povratnika.

Svi će biti bezbedni u Srebrenici

Predsednik Odbora za obeležavanje desetogodišnjice masakra u Potočarima Abdurahman Malkić kaže da dolazak Tadića u Srebrenicu predstavlja priznanje da je ovaj ratni zločin počinjen u ime srpskog naroda.

"Njegovim dolaskom on priznaje da je ovaj zločin počinjen u ime srpskog naroda. Samo saosećanje sa žrtvama predstavlja priznanje. Naravno, dolazak predsednika Srbije znači i distanciranje od Miloševićevog režima. Medjutim, ako svi dokazi o ratnim zločinima nisu dovoljni da SCG izgubi spor po tužbi BiH pred Medjunarodnim sudom pravde, dolazak predsednika Srbije ništa značajno neće da promeni", rekao je Malkić za Blic.

Malkić je rekao da će svi prisutni u Potočarima biti bezbedni. "Svi prisutni u Potočarima biće bezbedni. Godišnjicu će obezbedjivati 1.500 policajaca RS i Federacije, razni pripadnici agencija, pogranične policije. Najavljeno je da će doputovati visoki predstavnik EU Havijer Solana, komesar za pridruživanje EU Oli Ren i predsednik Evropske komisije Žoze Manule Baroso", rekao je Malkić.
horion_bosona

Post by horion_bosona »

Ne znam na sta aludiras!? Vjerovatno na reakciju Majki Srebrenice!?

Tadic ili je jako veliki licimjer ili je moralan covjek, a prije ce biti da je ovo prvo(kakav otac takav sin)! Kako uopste ima hrabrosti i kako ga nije stid da dodje u Srebrenicu, kad se zna da su kreatori i izvodioci genocida i dalje pod skutima srbijanske vlasti! Zlocince ne hapse vec ih lovom potkupljuju zarad "nacionalnih interesa" a ne zbog osjecaja odgovornosti ili pravde, kakva hipokrizija! Niko od srpskih politicara nema legitimitet da izgovori rijec Srebrenica, sve dok su ratni zlocinci Karadzic i Mladic na slobodi!

Zrtvama ne treba nicije ni kajanje niti izvinjenje nego samo pravda,osuda zlocina i kazna za zlocince!

Zarko Korac, Micicka,Kandicka, Biserko su savjest Srbije, iako ih najveci dio srbijanske javnosti smatra za izrode i izdajnike.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Evo i od mene citat posjetitelja B 92 :)

Ako mu je stvarno stalo do izvinjenja, pomirenja i postovanja prema zrtvama ucinio bi kao predsjednik sve da se uhapsi Karadzic i Mladic a skupstina Srbije usvoji deklaraciju kojom osudjuje Milosevicevu politiku etnickog ciscenja i istrijebljenja Bosnjaka i potpise dokument kojim se Srbija odrice teritorijalnih pretenzija prema BiH.
A sve to se trebalo desiti prije 10 godina.....
Majke Srebrenice 10 godina slusaju bljuvotine kako su se njihovi sinovi samopoubijali, kako su ih pobili francuski placenici ili kako izmisljaju zrtve...nakon takvog odnosa one ne vjeruju nikakvim rijecima vec samo djelima. Ako Tadic zeli nesto da ucini neka to pokaze djelom i konkretnom akcijom hapsenja zlocinaca. ne moze ti Hag biti zadnja rupa na svirali a Srebrenica kao nesto bitna.
(Antifasista, BiH, 20. jun 2005 21:14)
Ajnslag-cincilator

Post by Ajnslag-cincilator »

horion_bosona wrote:Ne znam na sta aludiras!? Vjerovatno na reakciju Majki Srebrenice!?

Tadic ili je jako veliki licimjer ili je moralan covjek, a prije ce biti da je ovo prvo(kakav otac takav sin)! Kako uopste ima hrabrosti i kako ga nije stid da dodje u Srebrenicu, kad se zna da su kreatori i izvodioci genocida i dalje pod skutima srbijanske vlasti! Zlocince ne hapse vec ih lovom potkupljuju zarad "nacionalnih interesa" a ne zbog osjecaja odgovornosti ili pravde, kakva hipokrizija! Niko od srpskih politicara nema legitimitet da izgovori rijec Srebrenica, sve dok su ratni zlocinci Karadzic i Mladic na slobodi!

Zrtvama ne treba nicije ni kajanje niti izvinjenje nego samo pravda,osuda zlocina i kazna za zlocince!

Zarko Korac, Micicka,Kandicka, Biserko su savjest Srbije, iako ih najveci dio srbijanske javnosti smatra za izrode i izdajnike.

Smatraju ih za izrode ali ne zbog Srebrenice nego zbog drugih razloga.

Oni su tzv. Soroševci.
Ajnslag-cincilator

Maloprije sam gledao emisiju Restart na RTS-u(znam sada će odmah početi postovi tipa RTS ovakav onakav ali je emisija bila dobra). Gosti su bili mladi iz SCG, Hrvatske i BiH a tema je bila RAT na prostorima ex-yuge. Nisam gledao iz početka. Uhvatio sam dio i bila je dobra. Volio bih da BHT nekada pusti reprizu neke od takvih emisija iz susjedstva.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Što mi sebi možemo dozvoliti to niko ne može. NEMA DRUGE, MI SMO OSUĐENI NA PROPAST.
Tako i zaslužujemo, a majkama Srebrenice puknite po jedan dobar šamar, zaslužile su izgleda i to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hadzila

Post by hadzila »

Tariq_rambo wrote:Što mi sebi možemo dozvoliti to niko ne može. NEMA DRUGE, MI SMO OSUĐENI NA PROPAST.
Tako i zaslužujemo, a majkama Srebrenice puknite po jedan dobar šamar, zaslužile su izgleda i to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Srbiju treba tuziti za unistavanje bivse Jugoslavije i za sve stete nanijete Bosni i Hecegovini i uvaliti je da placa odstetu i u dugove koje nikad' nece moci otplatit', jer to je jedino sto zasluzuju. Onda, kada pocnu crkavat' od gladi u Srbiji i kada im se populacija smanji na nekih 10% stanovnika od trenutnog broja, onda im dug treba utrostrucit' Nakon toga, kad im populacija spadne na sljedecih 10% od nononastalih 10%, tada im dug treba udesetorostruciti. I na kraju, kad' ih preostane nekoliko, da ih se naruke da izbrojat', tu nekolicinu kretena treba dovest' u Srebrenicu i pustat' im, onako gladnim, filmove o masakru u Srebrenici. Izuzetak se ljudi kao Zeljku Korac i njemu slicni, dakle, ipak, ogromna vecina marve preko Drine, kako i Zeljko sam kaze su samo gamad.
Ajnslag-cincilator

Ja nisam čuo da je Željko takvo nešto rekao a i on živi s onu stranu Drine.

Nevezano za BiH mene nešto drugo zanima vezano za ww2. Da li neko možda zna da li je Njemačka plaćala odštetu Jugoslaviji nakon ww2? Znam da Poljskoj nije. Razgovarao sam sa nekim Poljacima i oni kažu da Njemci koji su protjerani iz Poljske nakon ww2 traže povrat imovine dok Poljacima nikda nisu ni pfeninga isplatili zbog užasa iz ww2. Tada je mislim i Varšava bila sravnjena sa zemljom i nikada nisu dobili nikakvu nadoknadu.
danas

Post by danas »

Ajnslag-cincilator wrote:Ja nisam čuo da je Željko takvo nešto rekao a i on živi s onu stranu Drine.

Nevezano za BiH mene nešto drugo zanima vezano za ww2. Da li neko možda zna da li je Njemačka plaćala odštetu Jugoslaviji nakon ww2? Znam da Poljskoj nije. Razgovarao sam sa nekim Poljacima i oni kažu da Njemci koji su protjerani iz Poljske nakon ww2 traže povrat imovine dok Poljacima nikda nisu ni pfeninga isplatili zbog užasa iz ww2. Tada je mislim i Varšava bila sravnjena sa zemljom i nikada nisu dobili nikakvu nadoknadu.
provjericu ali sam skoro 100% sigurna da nije bilo ratne odstete jugoslaviji kao drzavi. bile su neke licne odstete konkretnim ljudima koji su bili u tzv. "radnim" logorima i to se smatra kao "nadoknada" za taj prinudni rad, jer ih je dosta radilo za neke fabrike (pa neke odstete idu od drzave a neke od tih fabrika, recimo Siemens ili slicno).

opet, skoro sam 99% sigurna da poljska isto nije dobila nista, kao ni rusija, kao zapravo ni jedna komunisticka/socijalisticka zemlja koje su bile okupirane i unistene od strane njemacke. francuzi su nesto dobili (mislim, nisam opet sigurna) a vecina te ogromne nadoknade je otisla izraelu i jevrejima, jer su oni bili direktne zrtve hitlerovog cistilista. mislim da izrael i dan-danas dobija te isplate.
gavrilo

Post by gavrilo »

Image

Srebrenica i Srbija
21. jun 2005. | 11:18 -> 15:12 | Izvor: B92

Banjaluka, Beograd, Strazbur... -- Tri nedelje pred godišnjicu ubistva Bošnjaka uz Srebrenice, posle protesta "Majki Srebrenice", političari pozdravljaju odlazak Borisa Tadića.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun smatra da je važno da predsednik Srbije prisustvuje obeležavanju 10. godišnjice masakra Bošnjaka. "Važno je da predsednik Srbije Boris Tadić dođe u Srebrenicu i to što je pokazao želju da prisustvuje ovom događaju", izjavio je on za banjalučke "Nezavisne novine".

"Predsednik Srbije odgovorio je na poziv svog kolege Sulejmana Tihića i siguran sam da će organi BiH uraditi sve, ukoliko Tadić dođe, da se to desi u okolnostima odgovarajućim za šefa jedne države", kazao je on. Ešdaun je uveren da će dolazak Tadića biti prilika da se "pokaže priznavanje zločina koji se desio, da se pokaže pravo poštovanje i da se BiH može pokazati kao zemlja koja svoju prošlost može ostaviti iza sebe".

Članice udruženja "Majke Srebrenice i Podrinja" protestovale su u nedelju zbog najavljenog dolaska predsednika Srbije Borisa Tadića na obeležavanje desete godišnjice masakra skoro 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 11. jula. "Dolazak Tadića u Srebrenicu je smišljena provokacija onima koji 11. jula pokopavaju svoje najmilije, onima koji su svoje već pokopali i onima koji za sudbinu svojih najmilijih posle deset godina ništa ne znaju", navodi se u saopštenju udruženja.

Malkić: Tadiću garantovana bezbednost

Predsednik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić kaže da će predsedniku Srbije i svim drugim najavljenim zvaničnicima biti garantovana bezbednost na komemoraciji 11. jula.

Malkić, koji je i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje desetogodišnjice masakra u Potočarima kod Srebrenice, rekao je za "Blic" da saopštenje udruženja "Majke Srebrenice i Podrinja" da Tadiću ne garantuju bezbednost predstavljaju pokušaj grupe ljudi da se politički istaknu. "Svi prisutni u Potočarima biće bezbedni. Godišnjicu će obezbeđivati 1.500 policajaca Republike Srpske i Federacije BiH, pripadnici raznih agencija, pogranične policije", rekao je Malkić, prenosi Beta.

On je ocenio da dolazak Tadića znači da predsednik Srbije priznaje da je zločin nad bošnjačkim narodom u Srebrenici počinjen u ime srpskog naroda i da, istovremeno, predstavlja i distanciranje od režima Slobodana Miloševića, za vreme čije je vladavine počinjen taj zločin.

Predsednik opštine Srebrenica rekao je i da dolazak predsednika Srbije neće ništa značajno promeniti u vezi sa ishodom spora pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore. "Ako svi dokazi o ratnim zločinima nisu dovoljni da SCG izgubi spor", onda "dolazak predsednika Srbije ništa značajno neće promentii", rekao je Malkić.

Terzić: Nikada više zločini

Predsednik Saveta ministara BiH Adnan Terzić rekao je u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope da će obeležavanje desetogodišnjice masakra u Srebrenici biti prilika da Evropa i svet pošalju poruku – nikada više zločinački poduhvati protiv čovečnosti.

Terzić je rekao da je Bosna i Hercegovina postigla značajan napredak u primeni evropskih standarda u svim oblastima društva, posebno u poslednje tri godine, od kada je članica SE, ali je podsetio da je samo 10 godina ranije ta država bila "tamna strana Evrope". "Dva grada simbolizuju to šta se dogodilo 1995. godine - Srebrenica i Dejton", rekao je Terzić. "Više od 8.000 ubijenih muškaraca i dece u Srebrenici strašna je istina koja se dogodila nakon 50 godina od oslobađanja Aušvica", naglasio je on, prenosi Beta.

I bošnjački član Predsedništva BiH Sulejman Tihić je agenciji Beta rekao da je "takav Tadićev gest moralan, prijateljski i ljudski i da zaslužuje svaku pohvalu". "Ukoliko gospodin Tadić ima dilemu oko dolaska, a vjerujem da nema, jer smo o tome razgovarali još za vreme njegove posete Sarajevu, evo ja ga pozivam da dođe", izjavio je Tihić, komentarišući proteste nekih udruženja u BiH zbog Tadićevog dolaska u Srebrenicu.

Pajtić: Dan žalosti

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će pokrajinska vlada "i formalno" podržati inicijativu Nezavisnog društva novinara Vojvodine da se 11. jul proglasi za Dan žalosti u Srbiji i Crnoj Gori.

"Jedanaesti jul je svakako dan žalosti za nas i sigurno je da ćemo u formalnom smislu da podržimo tu inicijativu, jer je zločin u Srebrenici najmasovniji zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata", rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Vojvodine, prenosi Beta. Ocenio je da je zločin u Srebrenici "bacio strašnu ljagu i senku" na sve one žrtve koje je srpski narod podneo u svojoj istoriji. "Zato je neobično važno da demonstriramo solidarnost sa onima koji su stradali, a koji su bili krivi samo zbog toga što nisu bili Srbi", kazao je Pajtić.

Isto smatra i predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, koji je najavio i da će vojvođanska skupština raspravljati o sopstvenoj deklaraciji o Srebrenici.
Ajnslag-cincilator

Bilo bi pravedno da se proglasi dan žalosti na području Srbije i Crne Gore kao i u cijeloj BiH uključujući i manji entitet.
gavrilo

Post by gavrilo »

Ajnslag-cincilator wrote:Bilo bi pravedno da se proglasi dan žalosti na području Srbije i Crne Gore kao i u cijeloj BiH uključujući i manji entitet.
slazem se... :(
gavrilo

Post by gavrilo »

Image

“Srebrenički sindrom” holandskih vojnika

Više od 40 posto pripadnika holandskog bataljona koji su u leto 1995. bili u Srebrenici tražilo pomoć psihijatra.

Oko 10 posto je patilo ili još pati od posttraumatskog sindroma, dve trećine pripadnika bataljona napustilo je vojsku nakon Srebrenice. Ispovesti 171 pripadnika holandskog bataljona, svedoka genocida, skupljene su u knjizi "Sećanja na Srebrenicu", koja je promovisana ove sedmice i koja donosi šokantnu priču da je holandsko ministarstvo odbrane prikrivalo dokaze, prenosi agencija Sense.

U julu 1995. godine u bazi UNPROFOR-a u Potočarima, u blizini Srebrenice, bilo je stacionirano 400 holandskih vojnika. Deset godina nakon genocida u Srebrenici, kojem su bili svedoci ti vojnici, u Holandiji je objavljena knjiga sa njihovim pričama o danima pre i posle pada Srebrenice i o danima po povratku u Holandiju.

Prema objavljenim ispovestima nekoliko vojnika, dokazi o zločinima snimljeni njihovim kamerama uništeni su nakon povratka u Holandiju. Jedna rolna filma je uništena u holandskoj mornaričkoj laboratoriji odmah nakon povratka vojnika iz Bosne i Hercegovine. Tri rolne filmova, iako su ih vojnici odneli u privatne laboratorije, takođe su nestale. Jedan vojnik je u laboratoriju odneo 14 rolni filmova, od čega mu jedna nikada nije data. Na toj rolni, tvrdi on danas, jesu snimci ratnih zločina i zločinaca koji su ih počinili.

Holandsko ministarstvo odbrane je više puta tvrdilo da ne zna ništa o ovim filmovima, koji bi danas mogli biti značajan dokazni materijal u Tribunalu, mada je njihov nestanak prijavljen još 1995. godine. Pitanje nestalih filmova mediji u Holandiji su do sada više puta postavljali zvaničnicima, ali nisu dobili odgovore. Holandski zvaničnici već deset godina tvrde da pripadnici bataljona stacioniranog u Potočarima nisu bili svedoci zločina, što ova knjiga opovrgava.
Prema objavljenim ispovestima nekoliko vojnika, dokazi o zločinima snimljeni njihovim kamerama uništeni su nakon povratka u Holandiju. Jedna rolna filma je uništena u holandskoj mornaričkoj laboratoriji odmah nakon povratka vojnika iz Bosne i Hercegovine. Tri rolne filmova, iako su ih vojnici odneli u privatne laboratorije, takođe su nestale. Jedan vojnik je u laboratoriju odneo 14 rolni filmova, od čega mu jedna nikada nije data. Na toj rolni, tvrdi on danas, jesu snimci ratnih zločina i zločinaca koji su ih počinili.

sta ovo treba da znaci... :x :x :x :x
Ajnslag-cincilator

gavrilo wrote:
Image

“Srebrenički sindrom” holandskih vojnika

Više od 40 posto pripadnika holandskog bataljona koji su u leto 1995. bili u Srebrenici tražilo pomoć psihijatra.

Oko 10 posto je patilo ili još pati od posttraumatskog sindroma, dve trećine pripadnika bataljona napustilo je vojsku nakon Srebrenice. Ispovesti 171 pripadnika holandskog bataljona, svedoka genocida, skupljene su u knjizi "Sećanja na Srebrenicu", koja je promovisana ove sedmice i koja donosi šokantnu priču da je holandsko ministarstvo odbrane prikrivalo dokaze, prenosi agencija Sense.

U julu 1995. godine u bazi UNPROFOR-a u Potočarima, u blizini Srebrenice, bilo je stacionirano 400 holandskih vojnika. Deset godina nakon genocida u Srebrenici, kojem su bili svedoci ti vojnici, u Holandiji je objavljena knjiga sa njihovim pričama o danima pre i posle pada Srebrenice i o danima po povratku u Holandiju.

Holandsko ministarstvo odbrane je više puta tvrdilo da ne zna ništa o ovim filmovima, koji bi danas mogli biti značajan dokazni materijal u Tribunalu, mada je njihov nestanak prijavljen još 1995. godine. Pitanje nestalih filmova mediji u Holandiji su do sada više puta postavljali zvaničnicima, ali nisu dobili odgovore. Holandski zvaničnici već deset godina tvrde da pripadnici bataljona stacioniranog u Potočarima nisu bili svedoci zločina, što ova knjiga opovrgava.

sta ovo treba da znaci... :x :x :x :x
Evropsko-unijska demokratija!
gavrilo

Post by gavrilo »

Image

Tadić: U Srebrenicu kao predsednik
23. jun 2005. | 14:18 -> 21:30 | Izvor: FoNet, Beta

Strazbur -- "Idem u Srebrenicu zato što se tamo desio ratni zločin, koji su počinili neki moji sunarodnici u nacionalno ime", kaže Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić kazao je novinarimau Bukureštu, gde boradi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti, da će komemorativnom skupu u Srebrenici prisustvovati da bi pokazao kako se Srbija odnosi prema ratnim zločinima počinjenim nad drugim narodima.

Image

On je rekao da krivci za zločine nisu narodi, već pojedinci. "Idem u Srebrenicu jer želim da pokažem kako Srbija iskazuje svoj odnos prema ratnim zločinima. Idem u Srebrenicu kao predsednik Srbije da odam poštu nevinim žrtvama, na desetogodišnjicu zločina koji se tamo dogodio", rekao je Tadić.

"Desilo se mnogo zločina prema mom narodu, a u Srebrenicu odlazim da pokažem kako se mi u Srbiji odnosimo prema zločinima", rekao je Tadić.

Skupština SE o Srebrenici

Parlamentarna skupština Saveta Evrope objavila je deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici.

Deklaracija koju je potpisalo 36 poslanika Parlamentarne skupštine, prema proceduri je zavedena kao dokument Parlamentarne skupštine SE kojim se izražava stav njegovih potpisnika, a doneta je na inicijativu poslanika iz Bosne i Hercegovine.

U deklaraciji se navodi da je prošlo 10 godina od genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice, a da još nije došlo do suočavanja sa istinom da je na hiljade nevinih ljudi ubijeno na organizovano i hladnokrvno. "Njihova drugačija imena i veroispovest bili su jedini razlozi zbog kojih su postali nevine žrtve takvog zločina. Izvršioci zločina, koji su pucali u bespomoćnu decu i starce, nosili su srpska imena i srpsku zastavu. To je istina s kojom svi, a pre svega srpsko društvo, treba da se suočimo", navodi se u deklaraciji.

"Institucije međunarodne zajednice imaju istu moralnu odgovornost, a to je privođenje pravdi Radovana Karadžića, Ratka Mladića i drugih sa liste ratnih zločinaca, a ta odgovornost je na svima, a na prvom mestu BiH, Srbije i Crne Gore, ali i predstavnika međunarodne zajednice", navodi se u dokumentu.
gavrilo

Post by gavrilo »

Image

Nakon puštanja iz pritvora Jovan Nikolić zvani Jole o ubistvima u Kravici

Vojska RS ubila 1.000 Bošnjaka

BRATUNAC - MUP RS je još 1996. ili 1997. godine mogao završiti istragu i sačiniti izvještaj o tome ko je ubijao Bošnjake u Kravici pored Bratunca, ali da za to nije postojala politička volja, tvrdi Jovan Nikolić zvani Jole, direktor škole "Branko Radičević" u Bratuncu, koji je prošle srijede bio uhapšen u Bratuncu.

Image

"Nije to incident kao u saobraćaju, nego nešto krupno. Zašto to neko nije elaborirao i danas, kada je otvoren proces, kažu 'Evo, ti i ti su odgovorni'", kaže Nikolić i dodaje da je za sada 16 osoba osumnjičeno za ubistva u Kravici.

On smatra da su hapšenja po nalogu Tužilaštva BiH, koja su prošle sedmice izvršena u Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku zbog ratnih zločina, čista havarija, po svim pitanjima.

"Mislim da nije umjesno i da je nekorektno da se pred obilježavanje 10. godišnjice stradanja muslimana na tom prostoru toliko ljudi uhapsi", rekao je Nikolić.

Iako mu je određen jednomjesečni pritvor, on je četiri dana nakon hapšenja pušten na slobodu, jer je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH uvažilo žalbu njegovog branitelja.

Nikolić, koji je 1995. godine bio direktor Poljoprivredne zadruge Bratunac, rekao je da je tek nakon dolaska u Sarajevo saznao da je uhapšen i da ne ide na informativni razgovor u svojstvu svjedoka, kako mu je u bratunačkoj policiji rečeno.

On je osumnjičen za ratni zločin počinjen u Kravici pored Bratunca, gdje je 1995. godine ubijeno 1.000 Bošnjaka, za što je bio osumnjičen još 2000. godine.

Tužilaštvo BiH, kaže Nikolić, ga tereti da je omogućio da Vojska RS u hangare Poljoprivredne zadruge u Kravici smjesti i ubije Bošnjake i da je i on učestvovao u ubistvima.

Nakon toga, navodi se u izvještaju Tužilaštva, tragove zločina je prikrio očistivši teren, a nakon toga žrtve prevezao na nepoznatu teritoriju.

Međutim, Nikolić, koji je u 1992. godine u borbi u Kravici ostao stopostotni invalid druge grupe, tvrdi da nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

"Nisam bio neposredni rukovodilac te zadruge, jer sam imao i druge objekte u Bratuncu. Kada je Vojska RS došla sa zadatkom da očisti Srebrenicu, da napravi čistu srpsku enklavu, nisu me ništa pitali", rekao je Nikolić.

On tvrdi da je 1.000 Bošnjaka dovedeno u Kravicu 13. jula 1995. godine i da su oni ubijeni u popodnevnim i noćnim satima. Za zločin je saznao tek idućeg jutra, kada je došao u Kravicu i vidio vojnike kako dovršavaju ubistva.

"Prizor je bio stravičan. Ni Srbin, ni bilo ko drugi ne može da doživi to kao normalno. Opsovao sam im majku i pitao zašto ubijaju te ljude, a jedan je pošao na mene automatskom puškom. Uspio sam da se izvučem i vratio se u Bratunac", prisjeća se Nikolić.

O ubistvu Bošnjaka u hangarima zadruge u Kravici, Nikolić kaže da je obavijestio tadašnjeg predsjednika SO Bratunac Srbislava Davidovića i načelnika opštine Bratunac Ljubišu Simića. Općinski funkcioneri su mu, tvrdi Nikolić, rekli da je to gotovo, da se tu ništa ne može, nego da treba sahraniti ubijene i očistiti objekat.

"Opštinsko komunalno preduzeće za sanaciju je očistilo objekte u Kravici, a ljudi su sahranjeni u Glogovoj. Nisam ja određivao lokaciju, ona je unaprijed određena. Vojska RS je, kasnije, u toku noći preselila tu grobnicu na drugu lokaciju. Ako je ko prikrivao, onda je Bratunačka brigada, na čijem čelu je bio Vidoje Blagojević", rekao je Nikolić.

On tvrdi da su njegove aktivnosti u Bratuncu okončane 16. jula 1995. godine, kada je njegov brat ubijen u Zvorniku, a da je iz stranke, na lični zahtjev, istupio još 1994. godine, zbog neslaganja sa SDS-ovom zvaničnom politikom.

J. ŠARAC
Krivokapic

Post by Krivokapic »

cuo sam da mu je neko prijetio, pa je morao otici privremeno radi sigurnosti.

da li se Kopanja vratio u Banja Luku?
posmatrac iz senke

Post by posmatrac iz senke »

hadzila wrote:
Tariq_rambo wrote:Što mi sebi možemo dozvoliti to niko ne može. NEMA DRUGE, MI SMO OSUĐENI NA PROPAST.
Srbiju treba tuziti za unistavanje bivse Jugoslavije i za sve stete nanijete Bosni i Hecegovini i uvaliti je da placa odstetu i u dugove koje nikad' nece moci otplatit', jer to je jedino sto zasluzuju. Onda, kada pocnu crkavat' od gladi u Srbiji i kada im se populacija smanji na nekih 10% stanovnika od trenutnog broja, onda im dug treba utrostrucit' Nakon toga, kad im populacija spadne na sljedecih 10% od nononastalih 10%, tada im dug treba udesetorostruciti. I na kraju, kad' ih preostane nekoliko, da ih se naruke da izbrojat', tu nekolicinu kretena treba dovest' u Srebrenicu i pustat' im, onako gladnim, filmove o masakru u Srebrenici. Izuzetak se ljudi kao Zeljku Korac i njemu slicni, dakle, ipak, ogromna vecina marve preko Drine, kako i Zeljko sam kaze su samo gamad.
e moja jado...
nece se to nikada desiti veruj mi na rec
gavrilo

Post by gavrilo »

[img]http://www.b92.net/images/fp/logo.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]10.07.2005[/size] wrote:
Zašto je važna Srebrenica
10. jul 2005. | 09:50 -> 20:29 | Izvor: B92, BBC

Beograd, Potočari, London -- U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice sutra će biti obeležena 10. godišnjica masakra.

Preko 7.000 muslimanskih muškaraca i mladića ubijeno je u julu 1995, kada su snage bosanskih Srba zauzele tu enklavu u istočnoj Bosni. Komemoraciji će prisustvovati više od 50 predstavnika država i međunarodnih organizacija, a dolazak su potvrdili predsednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Stjepan Mesić i Albanije Alfred Mojsiju.

Image

U Potočarima se očekuju i ministri inostranih poslova Turske, Velike Britanije, Holandije, Francuske, Švedske, Slovenije, Makedonije i Bugarske. SAD će predstavljati ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer Rišar Prosper, Poljsku bivši premijer Tadeuš Mazovjecki, a dolazi i predsednik Haškog tribunala Teodor Meron.

Pred polazak u Srebrenicu Tadić je rekao da ide u Potočare kako bi odao poštu nevinim žrtvama zločina koji se tamo dogodio i da od distanciranja od zločinaca zavisi budućnost Srbije. "Mi nismo stajali iza zločina. Moramo pokazati distancu između gradjana i zločinaca, od toga zavisi budućnost Srbije. Treći razlog za odlazak u Srebrenicu je neophodnost uspostavljanja punog poverenja i saradnje zemalja regiona. Učinjeni su mnogi zločini prema srpskom narodu, a osuda tih zločina je nešto što se samo po sebi podrazumeva. Međutim, vrlina i snaga je osuditi zločin počinjen u naše ime prema drugom narodu. Zato idem u Srebrenicu", naveo je Tadić.

Tadić je za Sky rekao kako se nada da će Ratko Mladić biti uhapšen u narednih nekoliko dana. Ranije su 11. jul SAD i Evropska unija pominjale kao krajnji rok za hapšenje Mladića. "Nadam se da ćemo to uraditi u narednih nekoliko dana. To je moja nada, to je zbog našeg naroda i naše zemlje. Bez toga se ne možemo obratiti Evropskoj uniji, ne možemo videti perspektivu u smislu našeg članstva u EU", kaže Tadić za Sky.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je pokopano 1.327 žrtava iz Srebrenice, a sutra će biti sahranjeno još 610 ubijenih, a među njima je najmlađa žrtva imala 14, a najstarija 94 godine.

"10 godina ćutanja"

Omladina Liberalno-demokratske frakcije je akcijom "10 godina ćutanja" pozvala Srpsku pravoslavnu crkvu i Vladu Srbije da osude zločin u Srebrenici i posebno osudila prisustvo srpskog patrijarha Pavla na jučerašnjem skupu Srpske radikalne stranke.

Image

Portparol omladine LDF-a Marko Živković navodi da je akciju ispred Patrijaršije organizovana kako bi Srpskoj pravoslavnoj crkvi bio dat još jedan dan da uradi ono što nije uradila za 10 godina. "SPC mora da osudi zločine, sve zločine na prostoru SFRJ, a pravshodno zločine koji su učinjeni u ume srpskog naroda i naše vere. To je uslov koji mora biti ispunjen kako bismo imali moralno pravo da od Zagreba i Sarajeva tražimo da oni osude zločine počinjene nad našim narodom. Svim poslanicima smo poslai pismo, 248 pisama, izuzeli smo samo Natašu Mićić i Žarka Koraća, koji su predložili deklaraciju kojom se jasno osuđuje zločin", kaže on.

Berns: Izručenje Mladića Hagu najprikladnije

Državni podsekretar SAD Nikolas Berns kaže da bi jasna izjava kajanja u ime Srba bila najbolji korak ka pomirenju u regionu, a da bi još dramatičniji i prikladniji potez bilo hapšenje i izručenje Mladića Haškom tribunalu.

U autorskom tekstu u Vašington postu Berns tvrdi da je tokom nedavne posete Beogradu premijeru Srbije Vojislavu Koštunici i Tadiću rekao da su SAD spremne da sa Srbijom izgrade nov, bolji odnos, ako oni uhvate Mladića. "Rekli su da su voljni da to urade", navodi Berns i dodaje da je Tadiću i Koštunici rekao da će SAD podržati članstvo Srbije i Crne Gore u Partnerstvu za mir tek kad Mladić bude u Hagu. "Balkan se ne može vratiti u stanje normalnosti dok ne bude izbrisana mrlja Srebrenice", piše Berns.

"Ne licitirati žrtvama"

Masakr skoro 8.000 ljudi u Srebrenici u javnosti Srbije najčešće pokreće pitanje zašto se ne govori o zločinima nad Srbima. Poređenje broja ubijenih u ovom ili onom zločinu pretvorilo se u beskrajan spor o tome koja nacija je podnela najveće žrtve, bez priče o odgovornosti i osude zločina.

Direktor Istorijskog arhiva Beograda Branka Prpa kaže da je to pitanje političke zrelosti jednog društva i da je javnsot u Srbiji očigledno i dalje nespremna da se suoči sa svojom tragičnom prošloću. "Ta vrsta odgovornosti jeste ono što se najteže prihvata i to je ujedno i razlog zbog čega se te brojke neprestano menjaju i neprestano prebacuju u tuđe dvorište kao ping-pong loptica. Onda ide ta vrsta apsurdne Beketovske drame u kojoj se obesmišljavaju žrtve", kaže ona.

Profesor na Univerzitetu Južni Mej u Portlandu Dušan Bjelić podseća da su žrtve uvek ljudske, a ne etničke. "Nema razumevanja šta zapravo žrtve znače, da je žrtva uvek žrtva, ljudskog roda, a ne neke posebne grupe. Smrt je uvek univerzalna i u tom smislu nema razlike između smrti Srbina, Muslimana ili Hrvata ili Jevreja ili Palestinca", kaže on.

Ugo Vlaisavljević, profesor Filozofksog faklteta u Sarajevu, kaže da je Srebrenica nešto čim se u Sarajevu više ne licitira. "Genocid je nešto čim se ne može licitrati. Slučaj Srebrenice više nije naš ili njihov zločin, to je zločin o kom se mora govoriti bez obzira na svaki drugi zločin. Time ništa o drugim zločinima ne govorimo, ali govorimo o tome da takav zločin mora biti stvar nas, pojedinačno svakog od nas i nikog drugog", kaže on.

"Marš smrti, put slobode"

Oko 500 Srebreničana nastavlja akciju "Marš smrti, put slobode". Oni danas nastavljaju put ka Potočarima, gde će sutra prisustvovati obeležavanju 10. godišnjice zločina u Srebrenici.

Za sada nema najava da će vlast u Srbiji na bilo koji način obeležiti desetogodišnjicu zločina u Srebrenici. Nema ništa ni od Dana žalosti koji su za 11. jul bili najavili vojvođanski zvaničnici. Jedino će na EXIT-u, u noći između nedelje i ponedeljka, uz pesmu Anni Lenox "I Saved the World" biti poslata poruka mira iz poštovanja prema stradalima u Srebrenici.

Portparol direktora policije Republike Srpske Radovan Pejić izjavio je sinoć da će policija RS uložiti maksimalne napore da na obeležavanju godišnjice svi prisutni budu maksimalno bezbedni. U izjavi TV BN Pejić je rekao da u regionu Srebrenice poslednjih dana nisu zabeleženi veći incidenti i da je uveren da će i komemorativan skup u Potočarima proteći bez bezbednosnih problema.

Britanska štampa: Jeziva epizoda

Osvrćući se na desetogodišnjicu zločina u Srebrenici koja će biti obeležena sutra, britanski Ekonomist o tom događaju piše kao o najjezivijoj epizodi iz ratova na Balkanu devedesetih godina, govoreći i mogućoj odgovornosti zapadnih sila za tu tragediju.

Kako prenosi BBC na srpskom, tak nedeljnik piše da zapadne sile još nisu odgovorile na neka teška pitanja poput sledećeg: Da li zvuči previše konspirativno ako se postavi pitanje kako to da, uz silne obaveštajce na terenu i snimke iz satelita, zapadne sile nisu ništa učinile da masakr spreče, odnosno, da li je prećutno bilo dozvoljeno da se sprovede ovo masovno ubijanje hiljada Bošnjaka dugo pet dana?

U članku se dalje konstatuje da bez Srebrenice SAD ne bi dobile podršku evropskih saveznika za nagli zaokret i vojnom intervencijom, bacanjem bombi za mir, okonča rat u Bosni.

Ekonomist piše da će majke i udovice, koje će se okupiti na groblju srebreničkih žrtava u Potočarima, sigurno mučiti još jedno teško pitanje- da li je šok zbog masakra u Srebrenici bio jedini način da se zapadne sile prenu i promene svoju politiku prevazilaženjem međusobnih razlika oko rata u Bosni? Zar nije bilo drugog načina?

Indipendent on sandej, s druge strane, posvetio je pažnju situaciji istočno od Drine i konstatovao da je, zbog jučerašnjeg skupa više hiljada pristalica Miloševića i Šešelja, na kojem je govorio i sam patrijarh Pavle, počela da bledi svaka nada da će doći do pomirenja Srba i Bošnjaka.

Fišer: Ne sme se ponoviti

Ministar inostranih poslova Nemačke Joška Fišer izjavio je danas da Srebrenica ne sme više nikada da se ponovi i najavio da će Vlada Nemačke Balkanu i dalje pružati snažnu političku i materijalnu podršku.

U saopštenju povodom 10. godišnjice masakra u Srebrenici, Fišer ocenjuje da su se od kraja ratova na Balkanu Bosna i Hercegovina i druge zemlje SFRJ uveliko približile cilju, a to su miran suživot i dobrosusedski odnosi. "Masakr u Srebrenici postao je simbol neuspeha i bespomoćnosti međunarodne zajednice, ali je međunarodna zajednica iz toga izvukla pouke. U Makedoniji i na Kosovu joj je, zahvaljujući blagovremenoj i energičnoj akciji, pošlo za rukom da spreči slične ekscese nacionalističke nasilničke politike", naveo je Fišer, prenosi Beta.

Solana: Monstruozan zločin

Predstavnik Evropske unije za bezbednost i spoljnu politiku Havijer Solana ocenio je da je masakr Bošnjaka u Srebrenici bio monstruozan zločin i da su ga srpske snage i paramilitarci izvršili nemilosrdno i sistematski. "U moralnom, ljudskom i političkom smislu, bio je to najmračniji čas ratova u SFRJ. Među brojnim sramotama tih ratova Srebrenica stoji kao daleko najgore zverstvo u Evropi posle Drugog svetskog rata", ocenio je Solana za Danas."Da stvari budu još gore, žrtve su se uzdale u Ujedinjene nacije, u međunarodnu zaštitu, ali mi smo ih izneverili. Bio je to ogroman, kolektivan i sramotan propust", navodi Solana.

Spomenik srpskim žrtvama

U Skelanima, u srebreničkoj opštini, danas je otkriveno spomen-obeležje sa imenima više od 300 srpskih civila iz tog kraja koje su 1992. i 1993. ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića. Obeležje je otkrio Cvetko Ristić, kojem su u proteklom ratu pripadnici Armije BiH u jednom danu ubili sedam članova porodice.

Komemorativnom skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada građana Podrinja, sa obe strane Drine. Predstavnici vlasti Republike Srpske i međunarodne zajednice nisu se pojavili. Vence su položile porodice poginulih, boračke delegacije Srebrenice, Bratunca, RS, Srbije i centra Javne bezbednosti Istočno Sarajevo.

Liki: Mreža se steže

Komandant mirovnih snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini, britanski general Dejvid Liki, izjavio je da se steže mreža oko Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Liki je rekao da vlasti prikupljaju informacije o tome gde su Karadžić i Mladić. "Imamo podatke o njihovom kretanju, postoje stanovništvo i finansijska mreža koji ih podržavaju. Sada znaju da je za njih izuzetno opasno u Bosni, osim za dobro organizovane posete. Znaju kako da se bave kontraobaveštajnim radom, njihovo slrivanje je izuzetno prefinjeno", kaže Liki.
gavrilo

Post by gavrilo »

[img]http://www.b92.net/images/fp/logo.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]12.08.2005[/size] wrote:
Podignuta optužnica za "Zvornik"

12. avgust 2005. | 13:59 | Izvor: B92

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Zvorniku.

Optužnica tereti Branka Grujića, Branka Popovića, Duška Vučkovića, Dragan Slavkovića, Ivana Koraća, Sinišu Filipovića i Dragutina Dragićevića da su od početka maja do polovine jula 1992. u opštini Zvornik prisilno preselili civile iz sela Kozluk i Skočić u Mađarsku i ubili najmanje 19 civila u Domu kulture u Čelopeku i na poljoprivrednom dobru Ekonomija i u mestu Ciglana.

Za prisilno preseljenje muslimanskih civila u Mađarsku optuženi su Grujić, tadašnji predsednik opštine Zvornik, i Popović, tada komandant Štaba Teritorijalne odbrane u Zvorniku. Za ubistva muslimanskih civila u Čelopeku, na Ekonomiji i Ciglani, pored Grujića i Popovića, optuženi su pripadnici jedinice "Žuta osa", u sastavu TO Zvornik, a to su Vučković, Slavković, Korać, Filipović i Dragićević.

Tužilaštvo je predložilo produženje pritvora za sve optužene.

Reč je o prvom predmetu koji je Tribunal u Hagu ustupio pravosuđima u regionu.
who've

Post by who've »

discount pharmacy - http://www.bestrxpills.com
Fair Life

Post by Fair Life »

gavrilo wrote:Image

Tadić: U Srebrenicu kao predsednik
23. jun 2005. | 14:18 -> 21:30 | Izvor: FoNet, Beta

Strazbur -- "Idem u Srebrenicu zato što se tamo desio ratni zločin, koji su počinili neki moji sunarodnici u nacionalno ime", kaže Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić kazao je novinarima u Bukureštu, gde boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti, da će komemorativnom skupu u Srebrenici prisustvovati da bi pokazao kako se Srbija odnosi prema ratnim zločinima počinjenim nad drugim narodima.
[size=167][color=red]NOMOKANON[/color][/size] wrote:17. maja 2005. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu održana je tribina pod nazivom "Istina o Srebrenici", u organizaciji malo poznatog studentskog udruženja Nomokanon. Tribina je prvobitno zakazana za april, ali je onda otkazana zbog reakcija javnosti na naziv tribine "Oslobođenje Srebrenice".

Tribina je imala oko 400 slušalaca, a bavila se osporavanjem sudskih nalaza o masakru u Srebrenici 1995. godine. Početku tribine je prisustvovalo i nekoliko desetina protivnika njenog održavanja, koji su se oglasili bučnim negodovanjem sa balkona amfiteatra na Pravnom fakultetu. Posle toga na balkon je došla veća grupa agresivnih momaka, koji su posle desetak minuta vređanja, pretnji, guranja i psovki isterali opoziciju sa balkona i potisnuli hodnikom van zgrade fakulteta.

Ulaz na fakultet i u amfiteatar čuvali su nepoznati mlađi muškarci u majicama sa likom Radovana Karadžića, znakom udruženja Obraz i besnim vukom sa amblema JSO. Oni su nosili bedževe na kojima je pisalo "Sabor srpske omladine".
Malo slicica koje bi trebale pokazati atmosferu prilikom odrzavanja tribine sa temom "oslobadjanja" Srebrenice na kojoj se uglavnom velicao lik i djelo Radovana Karadzica...

I na kraju zvucni prilog u MP3 formatu.

Image

Image__Image__Image

I zvucni prilog... kako sam obecao u MP3 formatu...

Image
Post Reply