Geografija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
User avatar
Creasy
Posts: 2980
Joined: 27/11/2010 08:33

Geografija

Post by Creasy » 14/10/2011 11:43

Jedan od najopasnijih u svijetu
Strahuje se da će vulkan Katla pretvoriti dan u noć u Evropi

Ogromni vulkan na Islandu mogao bi uskoro proraditi i u Evropi izazvati haos tako što će pretvoriti dan u noć.

Naučnici su upozorili da je Katla, jedan od najopasnijih vulkana na svijetu, na rubu erupcije i da Eyjafjallajokull, vulkan koji se aktivirao prošle godine, zanemariv u odnosu na ovaj.

Katla ima deset puta veću jezgru od Eyjafjallajokulla, a pepeo koji bi se širio Evropom nakon erupcije mogao bi koštati privredu ovog kontinenta i nekoliko milijardi dolara.

Njegova posljednja erupcija je bila 1918. godine, a trajala je nekoliko sedmica, pri čemu su uništeni usjevi, jer je pepeo zaklonio sunce, a zabilježeno je i veliko uginuće stoke. Treba napomenuti i da je tad ova erupcija bila klasificirana samo kao manja erupcija.

Naučnici su otkrili niz manjih potresa u Katli u julu, ali su se zabrinjavajući znakovi pojavili u posljednjih nekoliko dana. Naime, došlo je do nekoliko manjih uzastupnih potresa magnitude četiri stepena.

"To definitivno pokazuje znakove nemira. Vulkani mogu biti veoma lijepi, ali također mogu biti i veoma destruktivni", rekao je Pall Einarsson, sa Univerziteta na Islandu, prenose britanski mediji.

Plan evakuacije za mala mjesta oko Katle, kao što je Vik sa 300 ljudi, postoji, ali se strahuje da će za bijeg ostati manje od sat nakon što dođe do erupcije.

Inače, Katla je vulkan koji je nazvan po zlom trolu i obično eksplodira dva puta tokom jednog stoljeća. Kada je proradio 1918. godine tada se na njemu otopio led koji je uzrokovao ogromne poplave, a korito koje je napravila voda je bilo široko gotovo kao Amazon.


Post Reply