samosa wrote:Trazio sam po forumu adekvatnu temu ali je nisam mogao naci pa sam otvorio novu.
Treba mi neko ko je dobar u geografiji(najvece rijeke svjeta konkretno), imam referat u srijedu. Tema je naseljavanje oko vecih rijeka na svjetu tj koliko ljudi zivi u dolinama tih rijeka,kolko su te rijeke bitne za zivot tih ljudi i zasto i slicno... Ugl konkretno,tema je NASELJAVANJE. Rekla je prof da temu fulit ne smijemo

Googlao sam ali stvarno je tesko naci na wikipediji,na Bosasnskom nema skoro pa nista , kad odem na Engleski izbaci mi preopsirno , trebace mi mjesec dana da izvucem sta mi treba. U pitanju su sljedece rijeke: Amazon,Nil,Mississippi,Kongo i Jangcekjang
Hvala unaprijed,svaka pomoc je dobro dosla

Ako je bas te reke navela onda je htela podelu ovog tipa:
Nil i Jang ce - kao dve doline koje su gusto naseljene i dobro eksploatisane vec vise hiljada godina. Obe su predstavljale i dalje predstavljaju glavna privredna podrucja zemalja u kojima su....
Amazon i Kongo – obe u novom svetu, obe u zarkom pojasu, klimatski uslovi otezavajuci. Naseljenost slaba, privredno pocinju dobijati na znacaju tek u XX veku.....
Razlika od Misisipija koji je isto u novom svetu je da Afrika nije kolonizovana u smislu S Amerike, razvoj tece sporije...
Misisipi (sa Misuri jem) je takodje u novom svetu ali sa anglo saxonskim background om (autohtono stanovnistvo je prakticno iskorenjeno) i pratecom privrednom aktivnoscu – Pitsburg, Sinsinati, Mineapolis. Otawa, Sent Luj, Memfis, Nju Orlean.
Njegova – njihova - dolina nije privredno srediste SAD - Kalifornija i Istok su i dalje daleko ispred ali apsorbuje sjajno manje vise sve ostalo...
Znaci stara i nova naseljenost + malo klime i prirodnih odlika + malo kolonizacije razlicitog tipa i imas 5+.
Mape skini sa googla..