rijeci suvisne
Moderators: _BataZiv_0809, anex

iako tada nije postojao pravni koncept genocida, 1920. su Izvanredni vojni sudovi Osmanskog carstva sudili za "masakre nad Armencima vođenim s ciljem njihovog uništenja", te se među predmetima u literaturi navode sljedeći: Ahmed Mithad Bey and others; Mehmed Ali Bey and others; Bahaeddin Sakir and others.The 51st State wrote:Sta kaze pravo? Jeli bilo kakvih sudjenja?
dakle, turci autodekstruktivno djeluju po ovom pitanju ili je vise u pitanju ovo sto je "Bosanac sa dna kace" pojasnio?harač wrote:iako tada nije postojao pravni koncept genocida, 1920. su Izvanredni vojni sudovi Osmanskog carstva sudili za "masakre nad Armencima vođenim s ciljem njihovog uništenja", te se među predmetima u literaturi navode sljedeći: Ahmed Mithad Bey and others; Mehmed Ali Bey and others; Bahaeddin Sakir and others.The 51st State wrote:Sta kaze pravo? Jeli bilo kakvih sudjenja?
zahtjevi za odštetu nemaju pravno utemeljenje upravo zbog ovog problema retroaktivnosti zločina koji pravno nije postojao (da ne govorimo da su preživjeli pomrli u međuvremenu, tako da se čak ni njemački sistem ne bi mogao provesti).The 51st State wrote:dakle, turci autodekstruktivno djeluju po ovom pitanju ili je vise u pitanju ovo sto je "Bosanac sa dna kace" pojasnio?harač wrote:iako tada nije postojao pravni koncept genocida, 1920. su Izvanredni vojni sudovi Osmanskog carstva sudili za "masakre nad Armencima vođenim s ciljem njihovog uništenja", te se među predmetima u literaturi navode sljedeći: Ahmed Mithad Bey and others; Mehmed Ali Bey and others; Bahaeddin Sakir and others.The 51st State wrote:Sta kaze pravo? Jeli bilo kakvih sudjenja?
Da se svede na materijalizam?
Dosta stvari si fulio drug.BASS wrote:Komplikovana tema i sa politicke i sa pravne strane.
Prvo genocid je definisan tek konvencijom o genocidu (tj pravno sankcionisan) retroaktivno nazivanje necega genocidom je malo problematicno,jer bio onda historija covjecanstva bila historija genocida bukvalno.
Drugo - genocid ima za cilj unistenje cijele grupe ili dijela, ili po posljednjim tumacenjima i unistenje cjele grupe na jednom dijelu teritorija.Ta se definicija prosiruje tako da se kao dio grupe uzima da li je taj dio grupe "vitalan" za cijelu tu grupu.Tako se za Srebrenicu uzelo da je ubijeni dio bio vitalni dio grupe,a ne puki dio djela grupe (tj.srebrenicki muslimani kao dio bosanskih muslimana,pa u tom dijelu - vojno sposobni muskarci koji bi bili dio dijela),sto onda sa pravne strane - ne bi bio genocid,ali posto su definisani kao vitalni dio - jeste.Etnicko ciscenje,sa druge strane ima za cilj protjerivanje grupe sa odredjenog teritorija.Dakle,da pojednostavimo kod genocida je ubijanje - cilj a kod etnickog ciscenja ubijanje je - sredstvo,sa ciljem protjerivanja grupe.Etnicko ciscenje u svojoj realizaciji moze preci u genocid,pod gore navedenim uslovima.
U slucaju Armenaca desilo se to da su tadasnje turske vlasti radile - etnicko ciscenje,koje jeste u nekim slucajevima preslo u genocid - dakle radilo se o tome da su sredstva provodjenja etnickog ciscenja imala za namjeru ubijanje unistenje grupe ili tacnije njenog dijela ili jos tacnije cijele grupe na jednoj teritoriji (tj.sveukupno gledano-opet njenog dijela) - a primjer su oni marsevi smrti,pogromi itd.
Opet kazem to je komplikovana prica i ne moze se o tome na brzinu dati odgovor.
hvala na pojasnjenju, slicnog sam misljenja ali si ti to bolje formulisao.
zahtjevi za odštetu nemaju pravno utemeljenje upravo zbog ovog problema retroaktivnosti zločina koji pravno nije postojao (da ne govorimo da su preživjeli pomrli u međuvremenu, tako da se čak ni njemački sistem ne bi mogao provesti).
po mojoj nekoj intuciji razlozi za nepriznavanje su čisto političke prirode - toliko se s tim odugovlačilo da je postalo teško sada promijeniti kurs, a da ne ispadne da su popustili pod pritiscima istinskog lobiranja (+ tradicionalni animozitet prema armeniji; azerbejdžan etc.). međutim, mislim da je dovoljno vremena prošlo da ne postoji nikakva opasnost od intergeneracijskog osjećaja krivice od stigmatizacije koju genocid neminovno nosi. turska sa nepriznavanjem ništa značajno ne gubi na geopolitičkom planu (nastranu, moralna dimenzija), ali priznavanje može dobro politički spinovati.
arman1 wrote:Manje-više, tako je.Religious Fantastic wrote:ma naravno. Ista teza koju zastupaju ameri, izraelci i srbi u onim mjestima gdje se oni obračunavaju sa "pobunjenicima, anarhistima i teroristima".arman1 wrote:Nije bilo genocida nego samo obračun sa pobunjenicima, anarhistima i teroristima.![]()
dobili su to što su tražili, jel' tako?
Šta goć da je bilo u BiH, čim u USA ili EU kažeš da si Musliman iz BiH i da si u ratu bio pripadnik ARBiH ili Policije, sljedeće je pitanje da li imaš veze sa nekom od terorističkih grupa.
A samo smo branili gole živote. Suho ih se jebe za istinu i pravdu, samo interes, a njihov interes nije i moj.
Moj interes u ovoj stvari je na strani Turske jer trenutno jedino još u Tursku i Hrvatsku mogu mirno na more bez straha od fantomskih srpskih/srbijanskih spiskova tužilaštva. Ja nisam ni Ganić ni Divjak, da se neko počeše za mnom.
Apsolutno me ne interesuje bruka naštimanih dokaza. U Turskoj nije bilo genocida.
i onda čovjek ne može da se ne zapita ako smo možda i zaslužili sve što smo proživjeli 92-95, nakon što nemamo dovoljno ljudskosti da osudimo isto to učinjeno nad drugima...arman1 wrote:To nije moj problem već tvoj.
Važan je samo INTERES. Pitaš li se zašto francuzi digoše ruke od svega i spustiše loptu. Moja ljudskost je možda nestala kad sam skontao da sviju na svijetu uglavnom zaboli dupe za dešavanja kod nas 92-95. Nije im u interesu da prekinu i kazne krivce. NIJE IM U INTERESU. A znali su šta se sprema. I kad je počelo cijelo vrijeme su znali šta se dešava.PeppermintSA wrote:i onda čovjek ne može da se ne zapita ako smo možda i zaslužili sve što smo proživjeli 92-95, nakon što nemamo dovoljno ljudskosti da osudimo isto to učinjeno nad drugima...arman1 wrote:To nije moj problem već tvoj.
Ti ugasi komp sad će ti vizita da ti daju terapiju.Religious Fantastic wrote: armane, isto kao što se u Srebrenici nije mogao desiti "pojedinačni" pokolj 8 hiljada u ljudi ni u Armeniji se nije mogao desiti pojedinačni pokolj (tvojim riječima) milion ljudi.
Ne kontam više ovo svršavanje na turke i sve što je tursko. Toliko licemjerstva mi je teško zamisliti...
a ako želiš vijeti poltrone ili licemjere, pogledaj u ogledalo...ili još bolje...otiđi posjeti roditelje.
Na promoviranju borbe vrlo malo, na promoviranju zlocina jako puno, dovoljno se sjetiti pocetka 90tih i Nagorno Karabaha...anthraxQ wrote:Koliko genocida je armenska drzava priznala? Da li je priznala npr u srebrenici? Sta rade oni na promoviraniu borbe protiv zlocina i genocida? Zanima me....
neki wrote:Na promoviranju borbe vrlo malo, na promoviranju zlocina jako puno, dovoljno se sjetiti pocetka 90tih i Nagorno Karabaha...anthraxQ wrote:Koliko genocida je armenska drzava priznala? Da li je priznala npr u srebrenici? Sta rade oni na promoviraniu borbe protiv zlocina i genocida? Zanima me....
S druge strane, turci su pocinili genocid i to je valjda svakom jasno, manje je jasno da bi to isto napravili i armeni i da su i poceli kad im se pruzila prilika ali su se odnosi snaga naglo promjenili...
Sve je to ista stoka..
I ti, nakon ove gore izrecene bljuvotine, gdje na osnovu izjave jednog forumasa,generalizirajuci, valjda u naletu "empatije", nalazis zrnce nekakve kosmicke pravde, sta li, u genocidu pocinjenim nad vlastitim narodom, uzimas sebi za pravo nekomu dijeliti moralne lekcije?PeppermintSA wrote:i onda čovjek ne može da se ne zapita ako smo možda i zaslužili sve što smo proživjeli 92-95, nakon što nemamo dovoljno ljudskosti da osudimo isto to učinjeno nad drugima...arman1 wrote:To nije moj problem već tvoj.
To ti je ista ona priča kad je 97' tv ekipa hodala gradom i ispitivala raju na ulici o kraju Drugog svjetskog rata. Ja se vraćao iz tržnice i bio jedan od onih slučajnih prolaznika kojih su pitali o Hirošimi i Nagasakiju. Ispred mene je stajao levat koji je svršavao na baćene atomke u fazonu, ''neka, ko ih jebe, ne bi se rat drugačije zaustavio''. Ja stojim iza njega i kontam dal' da ga nogom spucam...pobogu čovječe, nisu ni dvije godine prošle od kraja opsade, djeca ginula na svakom čošku, čete nas rokale s brda, pobijeno toliko naših sugrađana a tebi ok što su Ameri bacili atomsku bombu na dva grada i pobili tolikooooo civila.LBVIEW wrote:I ti, nakon ove gore izrecene bljuvotine, gdje na osnovu izjave jednog forumasa,generalizirajuci, valjda u naletu "empatije", nalazis zrnce nekakve kosmicke pravde, sta li, u genocidu pocinjenim nad vlastitim narodom, uzimas sebi za pravo nekomu dijeliti moralne lekcije?PeppermintSA wrote:i onda čovjek ne može da se ne zapita ako smo možda i zaslužili sve što smo proživjeli 92-95, nakon što nemamo dovoljno ljudskosti da osudimo isto to učinjeno nad drugima...arman1 wrote:To nije moj problem već tvoj.Shodno tom tvom "rezonu" mogao bi se "opravdati" genocid pocinjen prema bilo kom narodu, jer u svakom ima budala koje iz raznoraznih razloga negiraju,minimiziraju ili opravdavaju one pocinjene nad drugiim, od Dodicka do Libermana.
Drzi se ti Madarica,Divca i jugonostalgije-tu si na "domacem" terenu.
Ja ne mogu da vjerujem šta čitamEl_comadante wrote:ako je bilo genocida nije ga izvršila današnja moderna Turska rebuplika jer kao takva nastala poslije toga eventualno su ga izvršili pripadnici Otomanske imperije i nevidim zašto bi danas neko trebao pritiskati današnju Tursku koja nije ni postojala tada. a kao što su gore pomenuli Armenci su sami krvi jer su krenuli na Otomansku imperiju, očito na nagovor Rusa, da razvale Imperiju ovi to nisu dozvolili i desilo se šta se desilo. recimo u našem ratu da smo mi krenuli oslobađati Istočnu Bosnu i da se desio genocid na Srbi danas niko nebi spominjao Srebrenicu nego mi govorili o tom genocidu i protjerivanju srba. a Armenci su 92 okupirali dobar dio susjedne države i kao takvi našli su nekome davati moralne lekcije.
jeli tačno da se "genocid" desio za vrijeme otomanske imperije a ne za vrijeme republike Turske? jeli tačno da nakon završetka prvog svjetsog rata i poraza otomana Armenci prvi izazvali nemire i htjeli da se otcjepe ili široku autonomiju? a prije toga ih niko nije dirao 500 godina u tom istom carstvu.cyprus wrote:Ja ne mogu da vjerujem šta čitamEl_comadante wrote:ako je bilo genocida nije ga izvršila današnja moderna Turska rebuplika jer kao takva nastala poslije toga eventualno su ga izvršili pripadnici Otomanske imperije i nevidim zašto bi danas neko trebao pritiskati današnju Tursku koja nije ni postojala tada. a kao što su gore pomenuli Armenci su sami krvi jer su krenuli na Otomansku imperiju, očito na nagovor Rusa, da razvale Imperiju ovi to nisu dozvolili i desilo se šta se desilo. recimo u našem ratu da smo mi krenuli oslobađati Istočnu Bosnu i da se desio genocid na Srbi danas niko nebi spominjao Srebrenicu nego mi govorili o tom genocidu i protjerivanju srba. a Armenci su 92 okupirali dobar dio susjedne države i kao takvi našli su nekome davati moralne lekcije.![]()