Genocid
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
yxcvbn
#1 Genocid
Da li je stalno ponavljanje genocida nad Bosnjacima njihova sudbina? Da li su Bosnjaci to zasluzili? Zanima me kakav je vaš odnos prema ovom pitanju, posebno Srba koji su ga vecinom vrsili po Srbiji,Crnoj Gori i Bosni? Zasto je pravoslavna crkva to uvijek podrzavala? Kakav je zvanicni stav pravoslavne crkve prema ovome?
- mirslav
#2 Re: Genocid
Mislim da bi trebao/la razmisliti šta je to genocid, jer mi nije jasno na kakva ponavljanja misliš i otkud to da su ga Srbi većinom vršili po Srbiji, BiH i Crnoj Gori, kad i na koji način, nije mi jasno? No, međutim koliko god mi nije jasno pitanje važno mi je razmišljati i govoriti na temu genocida. Evo ja sam Srbin i mislim tj. uzimam kao fakt da se genocid nad Bošnjacima sprovodio u BiH '92-'95. Žao mi je što je moj narod učestvovao u njemu kao zločinac. Znam da je i prije rata u mojoj zajednici, mislim na srpsku, bilo mnoštvo predrasuda prema muslimanima u BiH, npr. da su prljavi i da smrde. Međutim te predrasude nisu dovoljne da porode dovoljno mržnje za genocid. Predrasuda ima u svakom društvu.yxcvbn wrote:Da li je stalno ponavljanje genocida nad Bosnjacima njihova sudbina? Da li su Bosnjaci to zasluzili? Zanima me kakav je vaš odnos prema ovom pitanju, posebno Srba koji su ga vecinom vrsili po Srbiji,Crnoj Gori i Bosni? Zasto je pravoslavna crkva to uvijek podrzavala? Kakav je zvanicni stav pravoslavne crkve prema ovome?
Ono što su bile ključne stvari (po mom mišljenju) koje su omogućile genocid u BiH je osvetnička ideologija koja je uspjela da se sprovede zahvaljući okolnostima da moć i vlast nekontrolisano dođe u ruke ljudi sa pogrešnim idejama i moćnim arsenalom oružja u rukama. Ideologija osvete je živa i danas kod Srba, najprije zbog lošeg odnosa bivše države prema žrtvama terora i zločina iz prošlosti. Šta spada u domen te osvete koju su Srbi sprovodili nad nedužnim ljudima u BiH? U interpretaciji nosioca ideje mogla bi biti osveta zbog vladavine Osmanlija, zbog "izdajstva" u vjeri i zbog zločina i genocida učinjenog nad Srbima u II svjetskom ratu. Takođe važan element koji je mogao biti uzrok genocidu je i užasno vlastoljublje (moderni surovi produkt, sprega sa demokratijom) od kojeg potiče smanjivanje broja glasova Bošnjaka a povećanja Srpskih u BiH putem ubijanja i preseljavanja. Nijedan narod nije zaslužio da se vrši genocid nad njim.
Ideologija osvete je živa i danas i kod Srba i kod Bošnjaka. Da bi se sproveo genocid potrebni su određeni uslovi za to. Jedan od uslova je ispunjen i danas a to želja za osvetom. Bošnjaci su žrtve posljednjeg genocida i ako ne budu pronašli dobar način kako da se suoče sa gubitkom mogli bi da kao što su se Srbi danas od žrtve transformisali u nasilnike, nekad u budućnosti i oni transformisati u nasilnike. Da bi to spriječili potrebno je pronaći dobar način suočavanja sa prošlošću.
Ja imam svoje sopstvene traume od kojih pokušavajući da se oslobodim imao sam strpljenja da slušam i tuđu bol. Duboko saosjećam sa žrtvama genocida u BiH, uvijek ću imati razumijevanja za bol i strah koji su ljudi pretrpjeli i koji i danas trpe. Nije mi dovoljno samo da posjetim memorijalni centar u Potočarima da odam počast žrtvama, već tražim i druge načine da podijelim svoje saosjećanje i da glasno razobličavam zlo kako se ono ne bi ponovilo. Iskreno mi je žao svih ljudi koji su ostali bez svojih najmilijih od strane srpske vojske. Često na TV-u gledam tužne ispovjesti žrtava genocida u BiH.Tako da prije par dana kad se obilježavao spomen na žrtve genocida u II sv. ratu imao sam snage da saslušam svjedočenja preživjelih logoraša/ica iz Jasenovca. Razmjere ovog genocida bi trebalo da ostave ljude na ovom prostoru bez daha u narednih 20 godina da se izrazi minimalno poštovanje i sućut sa žrtvama. Naš smiren odnos prema žrtvama sa poštovanjem može da prekine taj lanac sudbine ponavljanja zločina.
Na kraju, nije mi poznato da Srpska Pravoslavna Crkva ima bilo kakav stav prema genocidu u BiH. Znam da sam na jednom mjestu pronašao izjavu patrijarha srpskog g. Pavla, citiram:
"Neki su mene optuživali da pozivam srpski narod u razaranje, ovu nesreću i rat, samo da bi se održala Velika Srbija. Ja sam rekao njima, ponavljam to i sada svima - da kada bi velika Srbija trebalo da se održi po cenu nečeg nečovečnog, neljudskog, ja ne bih pristao. Ne bih pristao po tu cenu da se održi ni mala Srbija. Kada bi po cenu neljudskog, nečovečnog, trebalo da se održi poslednji Srbin, i kada bih bio ja taj Srbin, ne bih pristao. Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki da preživimo kao zločinci i neljudi."
kraj citata. izvor: 37 sec. od http://www.youtube.com/watch?v=DZRlX4kq3a8
Tužno je što treba lupom tražiti izjave ovakvog tipa, tj. što ih nema više i što ćemo češće čuti nekakvu drugačiju priču od crkvenih velikodostojnika.
- oddodood
#3 Re: Genocid
Zvanično prema presudi, genocid je izvršen teritorijalno - u Srebrenici. Sud je samo potvrdio ono što je već bilo utvrđeno. Za takav ishod najodgovorniji su oni koji su zastupali BiH, jer su zastupali interese onih koji su ih promovirali u zastupnike, a ne žrtvu. Upravo ti i takvi danas uživaju na lovorikama genocida. I to se ponavlja. U suštini, u njihovim glavama i glavama njihovih vjernih saveznika genocid nad državotvornom bosanskom populacijom je samo put do: BOSN(A)OCIDA!yxcvbn wrote:Da li je stalno ponavljanje genocida nad Bosnjacima njihova sudbina? Da li su Bosnjaci to zasluzili? Zanima me kakav je vaš odnos prema ovom pitanju, posebno Srba koji su ga vecinom vrsili po Srbiji,Crnoj Gori i Bosni? Zasto je pravoslavna crkva to uvijek podrzavala? Kakav je zvanicni stav pravoslavne crkve prema ovome?
- El torrero
#4 Re: Genocid
Ja bih rekao da je bilo obrnuto tj da ste "VI" Srbi imali takav epitet...jel ti poznata ona narodna: "Smrdiš ko Vlah"mirslav wrote:Mislim da bi trebao/la razmisliti šta je to genocid, jer mi nije jasno na kakva ponavljanja misliš i otkud to da su ga Srbi većinom vršili po Srbiji, BiH i Crnoj Gori, kad i na koji način, nije mi jasno? No, međutim koliko god mi nije jasno pitanje važno mi je razmišljati i govoriti na temu genocida. Evo ja sam Srbin i mislim tj. uzimam kao fakt da se genocid nad Bošnjacima sprovodio u BiH '92-'95. Žao mi je što je moj narod učestvovao u njemu kao zločinac. Znam da je i prije rata u mojoj zajednici, mislim na srpsku, bilo mnoštvo predrasuda prema muslimanima u BiH, npr. da su prljavi i da smrde. Međutim te predrasude nisu dovoljne da porode dovoljno mržnje za genocid. Predrasuda ima u svakom društvu.yxcvbn wrote:Da li je stalno ponavljanje genocida nad Bosnjacima njihova sudbina? Da li su Bosnjaci to zasluzili? Zanima me kakav je vaš odnos prema ovom pitanju, posebno Srba koji su ga vecinom vrsili po Srbiji,Crnoj Gori i Bosni? Zasto je pravoslavna crkva to uvijek podrzavala? Kakav je zvanicni stav pravoslavne crkve prema ovome?
Ono što su bile ključne stvari (po mom mišljenju) koje su omogućile genocid u BiH je osvetnička ideologija koja je uspjela da se sprovede zahvaljući okolnostima da moć i vlast nekontrolisano dođe u ruke ljudi sa pogrešnim idejama i moćnim arsenalom oružja u rukama. Ideologija osvete je živa i danas kod Srba, najprije zbog lošeg odnosa bivše države prema žrtvama terora i zločina iz prošlosti. Šta spada u domen te osvete koju su Srbi sprovodili nad nedužnim ljudima u BiH? U interpretaciji nosioca ideje mogla bi biti osveta zbog vladavine Osmanlija, zbog "izdajstva" u vjeri i zbog zločina i genocida učinjenog nad Srbima u II svjetskom ratu. Takođe važan element koji je mogao biti uzrok genocidu je i užasno vlastoljublje (moderni surovi produkt, sprega sa demokratijom) od kojeg potiče smanjivanje broja glasova Bošnjaka a povećanja Srpskih u BiH putem ubijanja i preseljavanja. Nijedan narod nije zaslužio da se vrši genocid nad njim.
Ideologija osvete je živa i danas i kod Srba i kod Bošnjaka. Da bi se sproveo genocid potrebni su određeni uslovi za to. Jedan od uslova je ispunjen i danas a to želja za osvetom. Bošnjaci su žrtve posljednjeg genocida i ako ne budu pronašli dobar način kako da se suoče sa gubitkom mogli bi da kao što su se Srbi danas od žrtve transformisali u nasilnike, nekad u budućnosti i oni transformisati u nasilnike. Da bi to spriječili potrebno je pronaći dobar način suočavanja sa prošlošću.
Ja imam svoje sopstvene traume od kojih pokušavajući da se oslobodim imao sam strpljenja da slušam i tuđu bol. Duboko saosjećam sa žrtvama genocida u BiH, uvijek ću imati razumijevanja za bol i strah koji su ljudi pretrpjeli i koji i danas trpe. Nije mi dovoljno samo da posjetim memorijalni centar u Potočarima da odam počast žrtvama, već tražim i druge načine da podijelim svoje saosjećanje i da glasno razobličavam zlo kako se ono ne bi ponovilo. Iskreno mi je žao svih ljudi koji su ostali bez svojih najmilijih od strane srpske vojske. Često na TV-u gledam tužne ispovjesti žrtava genocida u BiH.Tako da prije par dana kad se obilježavao spomen na žrtve genocida u II sv. ratu imao sam snage da saslušam svjedočenja preživjelih logoraša/ica iz Jasenovca. Razmjere ovog genocida bi trebalo da ostave ljude na ovom prostoru bez daha u narednih 20 godina da se izrazi minimalno poštovanje i sućut sa žrtvama. Naš smiren odnos prema žrtvama sa poštovanjem može da prekine taj lanac sudbine ponavljanja zločina.
Na kraju, nije mi poznato da Srpska Pravoslavna Crkva ima bilo kakav stav prema genocidu u BiH. Znam da sam na jednom mjestu pronašao izjavu patrijarha srpskog g. Pavla, citiram:
"Neki su mene optuživali da pozivam srpski narod u razaranje, ovu nesreću i rat, samo da bi se održala Velika Srbija. Ja sam rekao njima, ponavljam to i sada svima - da kada bi velika Srbija trebalo da se održi po cenu nečeg nečovečnog, neljudskog, ja ne bih pristao. Ne bih pristao po tu cenu da se održi ni mala Srbija. Kada bi po cenu neljudskog, nečovečnog, trebalo da se održi poslednji Srbin, i kada bih bio ja taj Srbin, ne bih pristao. Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki da preživimo kao zločinci i neljudi."
kraj citata. izvor: 37 sec. od http://www.youtube.com/watch?v=DZRlX4kq3a8
Tužno je što treba lupom tražiti izjave ovakvog tipa, tj. što ih nema više i što ćemo češće čuti nekakvu drugačiju priču od crkvenih velikodostojnika.
- oddodood
#5 Re: Genocid
El torrero, prema onome što si rekao, ti si - genocidan tip.
- El torrero
#6 Re: Genocid
Ozbiljno? Nemoj zezat...oddodood wrote:El torrero, prema onome što si rekao, ti si - genocidan tip.
- oddodood
#7 Re: Genocid
El torrero, meni to tako zvuči - mada vjerujem da su u pozadini neki drugi motivi. Ovo dalje, odnosi se na sve nas, pojedinačno: "Mora da si se nabio u neki od podruma i misliš da ti je tamo sigurno. Nema tog podruma koji će čovjeka spasiti od njega samoga. Niti tog geta koji će spasiti Hitlera od Hitlera!"
U zdravlju i rahatluku!
U zdravlju i rahatluku!
- El torrero
#8 Re: Genocid
Ja sam samo izni cinjenice,tj.da je u narodu bila ucestala ova izreka gore iznad...
- oddodood
#9 Re: Genocid
El torrero, ok - razumjeli smo se. Uz jednu sugestiju, u principu narod je poprilično amorfan skup činjenica za razliku od: "Ja bih rekao..."
- mirslav
#10 Re: Genocid
@torrero
Poznata mi je ta narodna i mnoge druge. Samo da ti bude jasno do kraja, ja sam govorio o predrasudama iz svog naroda u kontekstu motiva za genocid i tvrdio sam da te predrasude ne nose dovoljno mržnje da se uzmu za ozbiljno u razmatranje kao motiv. Ti to dokazuješ time da predrasude tipa "vlasi smrde" nije toliko značajna da se neko čak i uzrujava zbog toga a kamoli da počini zločin. Iz prvopostavljenog posta izvlačim zaključak da se neke priče i diskusije ovdje preozbiljno shvataju do te mjere da ljudi postavljaju pitanja u kojima se vidi velika doza očaja. Poprilično sam siguran da su uzroci za taj očaj osim nekažnjenih zločina i izvitoperena slika stvarnosti koju nam prezentuju mediji i loš sveukupni ambijent u zemlji.
Poznata mi je ta narodna i mnoge druge. Samo da ti bude jasno do kraja, ja sam govorio o predrasudama iz svog naroda u kontekstu motiva za genocid i tvrdio sam da te predrasude ne nose dovoljno mržnje da se uzmu za ozbiljno u razmatranje kao motiv. Ti to dokazuješ time da predrasude tipa "vlasi smrde" nije toliko značajna da se neko čak i uzrujava zbog toga a kamoli da počini zločin. Iz prvopostavljenog posta izvlačim zaključak da se neke priče i diskusije ovdje preozbiljno shvataju do te mjere da ljudi postavljaju pitanja u kojima se vidi velika doza očaja. Poprilično sam siguran da su uzroci za taj očaj osim nekažnjenih zločina i izvitoperena slika stvarnosti koju nam prezentuju mediji i loš sveukupni ambijent u zemlji.
-
Rottweiler
#11 Re: Genocid
miroslave, sve si ti ovo fino obrazlozio, ALI za genocid nema opravdanja, i ta bolest od koje boluje vecina srba je vrlo cudna bolest, pa je3ote oni nemogu da prebole sto su ih osmanlije guzile 500 godina, eto ako vec zelis biti realan, pa budi ona do kraja, kakve veze imaju Bosnjaci sa osmanlijama, to sto nam je vjera ista mozda. Apsolutno nista drugo nemamo zajednicko, cak sta vise mi smo se borili protiv OKUPATORA. Cak su i na Kosovu bile nase jedinice koje su zajedno sa vama popusile tu bitku. Pricas o zrtvama koje su srbi imali u II svjetskom ratu, pa cetnici su cjelu istocnu Bosnu pregazili i sve sto se je micalo zemljom na tom tlu su POKLALI, sta su trebali Bosnjaci da im se svete. To ti je jarane supacka vrlina.
A genocid se nije desio samo u Srebrenici. Prijedor, Kozarac, Zvornik, Bijeljina, Visegrad itd... u svim tim gradovima je bilo plansko ubijanje i silovanje, nemoze biti slucajno da udje neka jedinica, slucajno pobije svo musko muslimansko zivlje, siluje njihove majke, njihove zene, njihove kceri, mrtve "slucajno" rasporedi po grobnicama, vrlo interesantna je to teza, sve spontan i slucajno a tako organizovano i sa takim inzinjeringom. Omarska, Manjaca, Batkovic, Keraterm itd... sve slucajno. Ne kolega sve je to organizovano izvedeno i pretvoreno u najveci Genocid poslij II svjetskog rata.
A genocid se nije desio samo u Srebrenici. Prijedor, Kozarac, Zvornik, Bijeljina, Visegrad itd... u svim tim gradovima je bilo plansko ubijanje i silovanje, nemoze biti slucajno da udje neka jedinica, slucajno pobije svo musko muslimansko zivlje, siluje njihove majke, njihove zene, njihove kceri, mrtve "slucajno" rasporedi po grobnicama, vrlo interesantna je to teza, sve spontan i slucajno a tako organizovano i sa takim inzinjeringom. Omarska, Manjaca, Batkovic, Keraterm itd... sve slucajno. Ne kolega sve je to organizovano izvedeno i pretvoreno u najveci Genocid poslij II svjetskog rata.
- mirslav
#12 Re: Genocid
Nigdje nisam opravdavao genocid već sam navodio moguće razloge na kojima se temeljila jedna osvetnička ideologija, nimalo ne opravdavajući tu ideologiju već samo tvrdeći da je ostavljen prostor takvoj ideologiji našim zanemarivanjem događaja iz prošlosti i ne poštovanjem žrtava iz prošlosti. Osvetnička ideologija je uzela maha i zbog srpskog neizlaska iz osjećanja stanja žrtve još od prije 300 godina. Sve zbog pogrešnog pristupa događanjima iz istorije. Zanemarivane su muke i žrtve muslimanskog stanovništva u toku Osmanlijske vladavine i u srpskoj istoriji pogrešno su uvijek Srbi isticani kao žrtve a muslimani kao nasilnici, tako da su Srbi olako identifikovali muslimane kao neprijatelje i nasilnike od kojih se treba braniti svim sredstvima. Neopravdano ali ne i nezamislivo. Naravno da Osmanlije nemaju veze sa današnjim Bošnjacima. Nigdje nisam ni napisao da je genocid izvršen samo u Srebrenici, i slažem se da su zločini organizovano vršeni i prikrivani i da iza njih stoji jedna ideologija koja nipošto nije opravdana, samo pokušavam da objasnim njene izvore. Sad to što ti pišeš da Srbi boluju od bolesti zvane genocid ja shvatam kao da boluju od bolesti zvane 'vječita žrtva' od koje ni Bošnjaci nisu imuni. Taj osjećaj da su Srbi uvijek stradali i od Osmanlija i od ustaša pri tom zanemarujući tuđu bol je u stvari pretvoren u mržnju prema drugima zbog sopstvene zaštite koja se izrodila u genocid. Ne opravdavam genocid zbog nasilja u prošlosti već samo pokušavam da nađem uzročno posljedičnu vezu za mržnju i zločin da bih u stvari postavio tezu da nisu Srbi po prirodi zločinci nego da iza zločina nešto stoji. Nešto realno protiv čega se Srbi trebaju boriti ako žele da se upišu u civilizovan narod.Rottweiler wrote:miroslave, sve si ti ovo fino obrazlozio, ALI za genocid nema opravdanja, i ta bolest od koje boluje vecina srba je vrlo cudna bolest, pa je3ote oni nemogu da prebole sto su ih osmanlije guzile 500 godina, eto ako vec zelis biti realan, pa budi ona do kraja, kakve veze imaju Bosnjaci sa osmanlijama, to sto nam je vjera ista mozda. Apsolutno nista drugo nemamo zajednicko, cak sta vise mi smo se borili protiv OKUPATORA. Cak su i na Kosovu bile nase jedinice koje su zajedno sa vama popusile tu bitku. Pricas o zrtvama koje su srbi imali u II svjetskom ratu, pa cetnici su cjelu istocnu Bosnu pregazili i sve sto se je micalo zemljom na tom tlu su POKLALI, sta su trebali Bosnjaci da im se svete. To ti je jarane supacka vrlina.
-
Rottweiler
#13 Re: Genocid
Svatko ko kaze da su srbi po prirodi zlocinci bi trebao podhitno da posjeti hecima zvanog psihijatar, generalizovanje je nesto nagore sto se moze desiti, ali se to nazalost danas u mnogo slucajeva desavamirslav wrote:Nigdje nisam opravdavao genocid već sam navodio moguće razloge na kojima se temeljila jedna osvetnička ideologija, nimalo ne opravdavajući tu ideologiju već samo tvrdeći da je ostavljen prostor takvoj ideologiji našim zanemarivanjem događaja iz prošlosti i ne poštovanjem žrtava iz prošlosti. Osvetnička ideologija je uzela maha i zbog srpskog neizlaska iz osjećanja stanja žrtve još od prije 300 godina. Sve zbog pogrešnog pristupa događanjima iz istorije. Zanemarivane su muke i žrtve muslimanskog stanovništva u toku Osmanlijske vladavine i u srpskoj istoriji pogrešno su uvijek Srbi isticani kao žrtve a muslimani kao nasilnici, tako da su Srbi olako identifikovali muslimane kao neprijatelje i nasilnike od kojih se treba braniti svim sredstvima. Neopravdano ali ne i nezamislivo. Naravno da Osmanlije nemaju veze sa današnjim Bošnjacima. Nigdje nisam ni napisao da je genocid izvršen samo u Srebrenici, i slažem se da su zločini organizovano vršeni i prikrivani i da iza njih stoji jedna ideologija koja nipošto nije opravdana, samo pokušavam da objasnim njene izvore. Sad to što ti pišeš da Srbi boluju od bolesti zvane genocid ja shvatam kao da boluju od bolesti zvane 'vječita žrtva' od koje ni Bošnjaci nisu imuni. Taj osjećaj da su Srbi uvijek stradali i od Osmanlija i od ustaša pri tom zanemarujući tuđu bol je u stvari pretvoren u mržnju prema drugima zbog sopstvene zaštite koja se izrodila u genocid. Ne opravdavam genocid zbog nasilja u prošlosti već samo pokušavam da nađem uzročno posljedičnu vezu za mržnju i zločin da bih u stvari postavio tezu da nisu Srbi po prirodi zločinci nego da iza zločina nešto stoji. Nešto realno protiv čega se Srbi trebaju boriti ako žele da se upišu u civilizovan narod.Rottweiler wrote:miroslave, sve si ti ovo fino obrazlozio, ALI za genocid nema opravdanja, i ta bolest od koje boluje vecina srba je vrlo cudna bolest, pa je3ote oni nemogu da prebole sto su ih osmanlije guzile 500 godina, eto ako vec zelis biti realan, pa budi ona do kraja, kakve veze imaju Bosnjaci sa osmanlijama, to sto nam je vjera ista mozda. Apsolutno nista drugo nemamo zajednicko, cak sta vise mi smo se borili protiv OKUPATORA. Cak su i na Kosovu bile nase jedinice koje su zajedno sa vama popusile tu bitku. Pricas o zrtvama koje su srbi imali u II svjetskom ratu, pa cetnici su cjelu istocnu Bosnu pregazili i sve sto se je micalo zemljom na tom tlu su POKLALI, sta su trebali Bosnjaci da im se svete. To ti je jarane supacka vrlina.
- IZVANZEMALJAC
#14 Re: Genocid
Srbska zvanicna historija ce uvjek pokazivati srbe kao zrtvu turcina i izdajnika. Nikad nece pokazati stvari onakve kakve jesu. Nikad ne govore kako su turci dosli na balkan, nikad ne govoe da su turke pozvali vizantinci da jim pomognu u borbi protiv srba i obrnuto. Ne govore da su bili turski vazali i da su se sa turcima borili protiv madzara. Turci jesu bili okupatori ali u tih 500 godina nije se radilo o sustavnom unistavanju svega srbskog, naprotiv ostao je jezik, vjera... nakon odlazka turaka radilo se je na sustavnom unistavanju svega sto je podsjecalo na njih od arhitekture do vjere...yxcvbn wrote:Da li je stalno ponavljanje genocida nad Bosnjacima njihova sudbina? Da li su Bosnjaci to zasluzili? Zanima me kakav je vaš odnos prema ovom pitanju, posebno Srba koji su ga vecinom vrsili po Srbiji,Crnoj Gori i Bosni? Zasto je pravoslavna crkva to uvijek podrzavala? Kakav je zvanicni stav pravoslavne crkve prema ovome?
Nasilno pokrstavanje ili masakar na sandzaku. nakon 1.sv.rata i ulazka Bosne u kraljevinu je oduzimana zemlja i entitet jednog naroda.2.sv.rat masakri po istocnoj bosni. Jasenovac se nije dogodio samo srbima tu je bilo i bosnjaka i drugih i na kraju ovaj zadnji rat. Zna se zrtva i zna se zlocinac.
Srbska pravoslavna crkva nije nikad zvanicno opsudila zlocine ali su uvjek bili uz stranu srbskih heroja dali cetnika u 2.sv.ratu ili sad skorpiona na primjer u ovom zadnjem. Ako nesto ne osudzivas i na bilo koji nacin sudjelujes u tome onda je to podrzka tome.
- mirslav
#15 Re: Genocid
IZVANZEMALJAC wrote:Srbska zvanicna historija ce uvjek pokazivati srbe kao zrtvu turcina i izdajnika. Nikad nece pokazati stvari onakve kakve jesu. Nikad ne govore kako su turci dosli na balkan, nikad ne govoe da su turke pozvali vizantinci da jim pomognu u borbi protiv srba i obrnuto. Ne govore da su bili turski vazali i da su se sa turcima borili protiv madzara. Turci jesu bili okupatori ali u tih 500 godina nije se radilo o sustavnom unistavanju svega srbskog, naprotiv ostao je jezik, vjera... nakon odlazka turaka radilo se je na sustavnom unistavanju svega sto je podsjecalo na njih od arhitekture do vjere...yxcvbn wrote:Da li je stalno ponavljanje genocida nad Bosnjacima njihova sudbina? Da li su Bosnjaci to zasluzili? Zanima me kakav je vaš odnos prema ovom pitanju, posebno Srba koji su ga vecinom vrsili po Srbiji,Crnoj Gori i Bosni? Zasto je pravoslavna crkva to uvijek podrzavala? Kakav je zvanicni stav pravoslavne crkve prema ovome?
Nasilno pokrstavanje ili masakar na sandzaku. nakon 1.sv.rata i ulazka Bosne u kraljevinu je oduzimana zemlja i entitet jednog naroda.2.sv.rat masakri po istocnoj bosni. Jasenovac se nije dogodio samo srbima tu je bilo i bosnjaka i drugih i na kraju ovaj zadnji rat. Zna se zrtva i zna se zlocinac.
Srbska pravoslavna crkva nije nikad zvanicno opsudila zlocine ali su uvjek bili uz stranu srbskih heroja dali cetnika u 2.sv.ratu ili sad skorpiona na primjer u ovom zadnjem. Ako nesto ne osudzivas i na bilo koji nacin sudjelujes u tome onda je to podrzka tome.
- oddodood
#16 Re: Genocid
Žrtva je, pa i žrtva genocida, u pravilu uvijek goloruka. Dželatu se iza stogova smrti ne vide ne samo ruke - nego ni išta što podsjeća na čovjeka.
Oni koji mogu i koji biše morali učinititi sve da spriječi takvu supoziciju a ne spriječe je, ili se čak fokusiraju samo na goloruku žrtvu do te mjere akutno da golorukost protežiraju u ključni preduvjet miru, oni su neposredni saveznici dželatima. Usto, takvo njihovo ponašanje samo ohrabruje dželate. I to bez obzira na sve epicentrične intervencije nad stratištem.
Silni su globalno iz supozicije odmazde evoluirali do supozicije partnerstva za mir. Čini mi se nedovoljno da bi goloruk čovjek mogao povjerovati da uistinu razlikuju eho ljudske moći od ega surove sile. I posebno ukoliko se partnerstvo za mir bude i dalje hranilo stratištima poput bosanskog, palestinskog, avganistanskog, čečenskog, ruandijskog...
Ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom, partnerstvo za mir bi moglo biti globalno zadnji korak ka vječnom miru.
Oni koji mogu i koji biše morali učinititi sve da spriječi takvu supoziciju a ne spriječe je, ili se čak fokusiraju samo na goloruku žrtvu do te mjere akutno da golorukost protežiraju u ključni preduvjet miru, oni su neposredni saveznici dželatima. Usto, takvo njihovo ponašanje samo ohrabruje dželate. I to bez obzira na sve epicentrične intervencije nad stratištem.
Silni su globalno iz supozicije odmazde evoluirali do supozicije partnerstva za mir. Čini mi se nedovoljno da bi goloruk čovjek mogao povjerovati da uistinu razlikuju eho ljudske moći od ega surove sile. I posebno ukoliko se partnerstvo za mir bude i dalje hranilo stratištima poput bosanskog, palestinskog, avganistanskog, čečenskog, ruandijskog...
Ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom, partnerstvo za mir bi moglo biti globalno zadnji korak ka vječnom miru.