Pred svoj diplomski rad prije par godina upustio sam se u jednu zescu raspravu sa nekoliko kolega (studenata, daleko im kuca bila) raznih vjera, nacija, rasa i kultura. Kad kazem daleko im kuca bila ne mislim zbog mog neodobravanja njihovih kultura i porijekla nego zbog neslaganja u pogledima. Nisu oni jedini, mnogim svojim zemljacima isto pozelim veoma cesto. Naime, jedna kolegica je skupljala obrise pljuvacke za diplomski rad (genetika) i trebalo joj je sto vise dobrovoljaca sto raznovrsnijeg porijekla. Kao kolega i student bioloskih nauka ja sam se prijavio. Mnogi drugi, na moje iznenadjenje, ne samo da se nisu htijeli prijaviti nego su cak dizali cijelu hampu i frku. Vecinom u stilu konspiracione paranoje protiv njihovih cijenjenih rasa i nacija

. Tu sam ja poceo postavljati pitanja tipa: Cega vas je direktno strah? Zasto mislite da neko pravi zavjeru? Itd, Itd. Uglavnom sam dobijao odgovore u stilu; Moje porijeklo je 100%. Moja rasa se zna! Sta ko ima da testira moj DNA pa da prave biolosko-genetska oruzija?! I sve tako neke zadrte nebuloze vanserijskog karaktera. Onda sam se ja poceo smijati i pokusao da opravdam svoje stavove jednim prilicno smirenim nastupom, ali moram priznati, i dozom cinizma prema njihovim stavovima. Moram napomenuti da sam ipak imao par istomisljenika.
Moj stav je da cista rasa ne postoji, to je prosto nemoguce, na danasnji vakat pogotovo. Ta teorija je cak i dokazana, potvrdjena i zapecacena. Iznenadio sam se da kolege koje se bave naukom i kojima su laboratorija i experimenti sastavni dio radnog dana mogu biti tako, da se slobodno izrazim, "zadrti". U raspravu su se neminovno uvukle sve religije i njihovi visoki predstavnici, sve istorije sa svojim herojima svi ratovi sa svojim pobjednicima itd. itd. Medju glavnim akterima "pobune" protiv genetike su bili Grk, Nigerijac, Iranac i Kinez (nidje veze). Sto je najgore, mene su smatrali izdajnikom svoga naroda (koji je bozanski da se razumijemo

al ga ja fakat ne bendam) na sta sam im ja rekao da nisu otkrili nista novo. Ali da cu radije biti izdajnik naroda nego cijelog covjecanstva.
Dao sam ja svoj obris iz usta, dali su i mnogi drugi, no silom prilika zbog velike prezauzetosti, zaboravio sam totalno da odem po rezultate, jbg.
Prije par sedmica odem ja lijepo na testiranje na kraju sezone da vidimo kakva mi je generalna kondicija. Kad pade mi to sve skupa na pamet i ne bude mi mrsko pitat doktoricu moze li se obaviti DNA test. Moze kaze al su mi izvadili krv ovaj put. Danas dodjose rezultati......
Globalno
67% Evropa
11% Istocna Azija
9% Bliski Istok
13% Sjeverna Afrika
Evropa (dominantni bazen)
80% jugo-istocna evropa
16% jugo-zapadna evropa
4% sjeverna evropa
Objasnjenje kaze da sam predominantno Rimljanin

. Ah ti rimljani, te stare zagondjije dje me ostavise