I u prijeratnom Sarajevu su postojali copori pasa lutalica pa nisu napadali ni ljude ni zivotinje, dok u danasnje vrijeme copor pasa nema nista pametnije da radi nego da ubije 70 ovaca? Meni ovo vise lici da su ovce ili potrovane ili su krepale usljed neke bolesti
SOS Sarajevo
"Spriječimo hajke na pse"
Nakon što je 70 ovaca ubijeno u sarajevskom naselju Buća Potok, udruženje za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS Sarajevo obratilo se javnosti protestvujući protiv, kako ističu, organizovanja hajki na pse.
Visočki lovac usmrtio psa
"Ove hajke su samo posljedica nepreduzimanja u svijetu odavno poznatih metoda prevencije, a koje su bili dužni primijeniti oni koji ovu hajku i predlažu," ističu iz Udruženja i pitaju se: "Šta su i da li su išta uradili na prevenciji, sem što su na različite načine opstruirali zaštitare koji su, iz svojih razloga htjeli, a hoće i dalje, pomoći?"
Kako se kod nas još uvijek ne primjenjuju savremene i humane metode koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska organizacija za zaštitu životinja, iz SOS-a prognoziraju da će stanje biti sve gore i trajati "onoliko dugo koliko ga na svoj način budu rješavali oni koji to trenutno rade."
Genetska promjena pseceg mentaliteta?
Moderator: anex
- travar
#2 Re: Genetska promjena pseceg mentaliteta?
I meni se čini da je tih 70 ovaca pretjerano, mislim ubiti 70 njih a niko ništa ne čuje, ali opet s druge strane, ne bi me čudilo, u mojoj mahali je obavezna sedmična patrola grupe od 5-6 pasa lutalica koji naprave pokolj među mačkama, nemam više gdje ni da ih pokopam!
Protiv samovoljnog ubijanja pasa lutalica sam 100%, ali dok se nešta ne promijeni biće k'o i do sad, krkan uzme pušku i pošto nema pametnijeg posla ode trenirati na psima
Protiv samovoljnog ubijanja pasa lutalica sam 100%, ali dok se nešta ne promijeni biće k'o i do sad, krkan uzme pušku i pošto nema pametnijeg posla ode trenirati na psima
-
sashamtl
#3 Re: Genetska promjena pseceg mentaliteta?
Ok, normalno je da psi napadaju macke (mada mi nikad nije bilo jasno zbog cega ih mrze i sta urade s njima kad ih uhvate, da li ih rastrgaju i ostave ili ih pojedu) ali nikad nisam cuo da napadaju ovce, i to da ih ubiju u tolikom broju
Vjerovatno vlasnici imaju i mesarske radnje pa su htjeli da sakriju pravi razlog, odnosno vjerovatnu su ovce krepale zbog bolesti pa su vlasnici, da ne bi izgubili musterije, krivicu svalili na pse lutalice.
U normalnim zemljama kad se pojavi pas bez doma dodje PETA i pokupi ga, onda pokusa da ga udomi a ako nakon odredjenog vremena ne uspije da nadje novog vlasnika onda se primijeni krajnja solucija, odnosno pas se uspava.
Jedino se na Balkanu problem pasa lutalica rjesava na ovakav nacin:

U normalnim zemljama kad se pojavi pas bez doma dodje PETA i pokupi ga, onda pokusa da ga udomi a ako nakon odredjenog vremena ne uspije da nadje novog vlasnika onda se primijeni krajnja solucija, odnosno pas se uspava.
Jedino se na Balkanu problem pasa lutalica rjesava na ovakav nacin: