Generalni problem napretka BiH

Mahalac

Post by Mahalac »

Odgovornost je kljucna rijec koja koci napredak BiH mada je zavrzlama :roll: naveo sljedeci stadij.
Liberalism

#27 Re: Generalni problem napretka BiH

Post by Liberalism »

fantom slobode wrote: Recimo da se gomila love baca na iznajmljivanje nasih ambasada i konzulata u inostranstvu, umjesto da se kupe ili naprave objekti.To je posljedica neodlucnosti dosadasnjih ministara inostranih poslova BiH i cekanja da se doiju objekti SFRJ iz sukscesije bivse drzave.Unutar tih ambasada, konzulata i predstavnistva postoji dosta ljudi koji se ne bave poslom lobiranja za BiH, vec svojim licnim poslovima ili lobiranjem za jedan narod.
Nasa misija pri EU u Brussel-u pod vodstvom smijenjenje Lidije Topic je vrlo malo ucinilo na promociji evropske perspektive drzave Bosne i Hercegovine, a Brussel je pravo mjesto za to.Tu se javio problem manjka ljudi i potpunog odsutva tehnickog osoblja, jer ambasador i zamjenik su politicka mjesta.Tamo je potrebno poslati vise desetaka pravih visoko-obrazovanih radnika, da bi se na taj nacin i vise pomoglo brzem putu BiH ka EU.Znaci nije uvijek visak administracije, nego je visak tamo gdje ne treba, a manjak gdje treba.Citava organizacija i sistem kontrole rada u drzavnoj sluzbi se moraju poboljsati.Jedan drzavni sluzbenik, kada dobije posao vrlo tesko moze biti izbacen sa istog, iako se pokazao potpuno nesposoban.Cini mi se da treba da dobije dvije negativne ocjene uzastopno, da bi sletio stepenicu nize, a stepenica do dna koliko hoces.Tu je naravno i njegov sef na udaru, jer moze dovesti sebe u situaciju da se preispituje njegova ocjena, a kada se opet krene prebirati po naciji, najlakse je istog okarakterisati kao nekog koji ima nesto protiv drugog naroda.
Evo nesto napisah, a evo link i za sud sa nekim podacima:
http://www.cin.ba/Stories/P3_Reconcilia ... id=441,2,1

Ovdje nesto o Bosni, statisticki podaci vezani za rast bruto drustvenog proizvoda.

Đulio Moreno, šef Kancelarije EBRD-a u BiH, prenio je da je bruto društveni proizvod BiH u prošloj godini porastao između šest i sedam odsto i da bi, po njihovoj procjeni, u ovoj godini mogao imati rast od pet do šest odsto.

"Na bh. ekonomiju uopšte nisu uticala posljednja previranja na međunarodnim tržištima. Do sada nismo vidjeli značajnije efekte na bh. ekonomiji", rekao je Piter Sampli, ekonomista iz centrale EBRD-a.
Ogromna BiH Ambasada u sredistu washingtona se renta za 1 $ mjesecno ili godisnje ne znam tacno, a u briselske kancelarije u EU imaju vise slika iz Bosne i Sarajeva nego iz cijele isocne evrope (posebno u komesarijatu a prosirenje). Nije istina da nije malo ucinjeno na BiH promociji, nego jednostavno nemas sta promovisati. Mozda jedna velika reklama: bus na dva sprata voze djecu razlicite nacionalnosti sa sloganom ''i ovo je bosna i hercegovina''.
frakson

Post by frakson »

Ima vise Ministarstava nego Dalmatinaca(101)
Ma okanite se RS-a sta je sa Federacijom pa iovako su sami za sebe, nema projekata, najveca sreca je sto nam valutu drzi Evropa koja bi to inflacija bila (Brazil,Argentina...)
frakson

Post by frakson »

Mozda jedna velika reklama: bus na dva sprata voze djecu razlicite nacionalnosti sa sloganom ''i ovo je bosna i hercegovina''.

Dodite u BiH auto vam je vec tu :lol:
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Lobirati se ima za mnogo sta u Briselu.Pohvalno je da se makar slike postavise, a nadam se da u zadnje vrijeme ljudi iz nase misije malo vise setaju i susrecu se sa diplomatama iz EU, to ranije sigurno nije bio slucaj.Ovdje konkretno govorim o nasoj misiji u EU do smjene Lidije Topic.
Za 1 dolar mjesecno ili godisnje mozemo da zahvalimo Amerikancima, ali tu se radi o jedinstvenom slucaju, izuzetak koji potvrdjuje pravilo da se gomila novca daje za najam diplomatskih predstavnistva sirom svijeta.
Jos neceg se sjetih u medjuvremenu, zbog manjka truda, nasi politicari i drzavni sluzbenici prilikom putovanja po svijetu placaju ogroman novac za preskupe karte.Ceste su posjete Briselu i neko bi se trebao potruditi da sa tim sto ce se uvesti direktni let makar dva puta sedmicno ka gradu, prijestolnici Evrope, smanji troskove koji se mogu u godinama koje dolaze samo povecavati.Takodje bi se moglo pokusati napraviti ekskluzivan ugovor sa jednom od avio kompanija da drzava dobije popust za letove delegacija u inostranstvo.
Jedan od banalnih primjera je bio let za Skoplje, gdje ,cini mi se, linija postoji, ali je totalno losa, tako da se do Skoplja placala skupa karta preko Beograda(islo je najmanje 10 ljudi), skoro se za isto vrijeme moglo doci i automobilom, no zbog nerazmisljanja finansijskih sluzbi, dosta novca je baceno tek tako.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

frakson wrote:Mozda jedna velika reklama: bus na dva sprata voze djecu razlicite nacionalnosti sa sloganom ''i ovo je bosna i hercegovina''.

Tu niko opepeliti ne moze nekadasnjem manjem dijelu federacije SCG, ne znam kakvo je sad stanje.Radilo se je o turistickoj promidzbi crnogorske obale. :)
Simply_Red

#32 Re: Generalni problem napretka BiH

Post by Simply_Red »

fantom slobode wrote:
Simply_Red wrote:Molio bih ako ima neko ko je upucen u analizu trenutnog stanja u BiH, da mi kaze statisticke podatke koji ne idu u korist napretka BiH, kao sto su veliki broj izvrsioca u izvrsnoj, zakonodavnoj, ili sudskoj vlasti, prekomjerni izliv budzeta na odrzavanje njihovih auta, stanova itd.
Recimo da se gomila love baca na iznajmljivanje nasih ambasada i konzulata u inostranstvu, umjesto da se kupe ili naprave objekti.To je posljedica neodlucnosti dosadasnjih ministara inostranih poslova BiH i cekanja da se doiju objekti SFRJ iz sukscesije bivse drzave.Unutar tih ambasada, konzulata i predstavnistva postoji dosta ljudi koji se ne bave poslom lobiranja za BiH, vec svojim licnim poslovima ili lobiranjem za jedan narod.
Nasa misija pri EU u Brussel-u pod vodstvom smijenjenje Lidije Topic je vrlo malo ucinilo na promociji evropske perspektive drzave Bosne i Hercegovine, a Brussel je pravo mjesto za to.Tu se javio problem manjka ljudi i potpunog odsutva tehnickog osoblja, jer ambasador i zamjenik su politicka mjesta.Tamo je potrebno poslati vise desetaka pravih visoko-obrazovanih radnika, da bi se na taj nacin i vise pomoglo brzem putu BiH ka EU.Znaci nije uvijek visak administracije, nego je visak tamo gdje ne treba, a manjak gdje treba.Citava organizacija i sistem kontrole rada u drzavnoj sluzbi se moraju poboljsati.Jedan drzavni sluzbenik, kada dobije posao vrlo tesko moze biti izbacen sa istog, iako se pokazao potpuno nesposoban.Cini mi se da treba da dobije dvije negativne ocjene uzastopno, da bi sletio stepenicu nize, a stepenica do dna koliko hoces.Tu je naravno i njegov sef na udaru, jer moze dovesti sebe u situaciju da se preispituje njegova ocjena, a kada se opet krene prebirati po naciji, najlakse je istog okarakterisati kao nekog koji ima nesto protiv drugog naroda.
Evo nesto napisah, a evo link i za sud sa nekim podacima:
http://www.cin.ba/Stories/P3_Reconcilia ... id=441,2,1

Ovdje nesto o Bosni, statisticki podaci vezani za rast bruto drustvenog proizvoda.

Đulio Moreno, šef Kancelarije EBRD-a u BiH, prenio je da je bruto društveni proizvod BiH u prošloj godini porastao između šest i sedam odsto i da bi, po njihovoj procjeni, u ovoj godini mogao imati rast od pet do šest odsto.

"Na bh. ekonomiju uopšte nisu uticala posljednja previranja na međunarodnim tržištima. Do sada nismo vidjeli značajnije efekte na bh. ekonomiji", rekao je Piter Sampli, ekonomista iz centrale EBRD-a.
e hvala ti care puno :)
frakson

Post by frakson »

fantom slobode wrote:
frakson wrote:Mozda jedna velika reklama: bus na dva sprata voze djecu razlicite nacionalnosti sa sloganom ''i ovo je bosna i hercegovina''.

Tu niko opepeliti ne moze nekadasnjem manjem dijelu federacije SCG, ne znam kakvo je sad stanje.Radilo se je o turistickoj promidzbi crnogorske obale. :)

ISTO ostalo su nijanse (izgleda da vazi za vise zemalja) :lol:
nikad_izvini

Post by nikad_izvini »

Neko je spomenuo napredak i BiH u istoj rečenici :-) :roll: :D :shock: :-D
artzy

Post by artzy »

nikad_izvini wrote:Neko je spomenuo napredak i BiH u istoj rečenici :-) :roll: :D :shock: :-D
slucajno... valjda.. :roll:
nacho_

Post by nacho_ »

.
Last edited by nacho_ on 02/09/2010 19:38, edited 1 time in total.
popajic

Post by popajic »

Dvije dijametralno razlicite politike u jednoj drzavi.
Tri nacionalno-vjerska pogleda u toj istoj drzavi.
Politicka diktatura nad ekonomijom.

To su najvece kocnice.Promjene su moguce samo ako narod izadje iz zimskog sna u koji je gurnut (a i sam se gurnuo) jos davne 1991.
Najlakse je odgovornost prebaciti na one koji nas zastupaju.Zaboravljamo da smo ih sami birali.I opet cemo !!!
ins

Post by ins »

fantom slobode wrote:Covjek trazi literaturu vezanu za problem napretka u Bosni i Hercegovini, de mu pomozite, ne zna odakle da krene, treba mu za jedan projekat...Treba mu neko ko je upucen u analizu...????Problem napretka????Napredak nije problem, mozda nekom jeste...
Upucen u analizu trenutnog stanja???
Hajde sa srecom, bice to vrlo znacajan projekat, nepredvidivih dometa...Mislim da si se obratio na pravom mjestu...
Pomozite coveku....projekt manager-u...
Meni je ovo vise za MA
:x
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

problem je što niko ne radi za opće interese
pita

Post by pita »

Bio sam u BIH(Tuzla, Brcko,Orasje, Srebrenica, Bijeljina) nakon 2 god(jucer sam se vratio).
Totalno sam razocaran!!!!
Jedanput kad udjes iz HR u BiH imas osjecaj da si promjenio planet.

Razocaran sam jer nema apsolutno nikakvog reda u bilo cemu.
Odvratno je prljavo(Tuzla osobito :x ), uTuzli gore kontejneri, smrad se siri na sve strane, nogama moras sklanjati smece sa ceste da dodjes bilo kamo..
Ceste iz godine 1965, rupe, cuvaju ovce po cesti, nikakve oznake za opasnost na cesti...uzas :x, bez svijetla u tunelu...
Prometni znakovi su nepravilno postavljeni odnosno jih nema...moras biti majstor
Pored ceste nema wc, kante za smece, samo smece....
Sve u svemu smece, nered, nedispscilnina, neuredjenost....duboko sam razocaran

Cini mi se, da sve gore i gore...tako da od napretka nema nistoo nazalost :(

Ne znam dali je to stvar mentaliteta da ljude boli...ku...za sve...zbilja ne kuzim
krivorijek

Post by krivorijek »

Ma mensecini da je najveci problem potpuna paraliza procesa odlucivanja. A (jer?) u procesu toliko ljudi! Svi mi znamo korjene nefunkcionalnosti zakonodavno-izvrsne vlasti.

Ako neko zna suprotno, nek me ispravi: od postanka svijeta do danas nije moguce naci primjer ljudskog djelovanja, sa tolikim ucescem ljudi a s toliko malo rezultata. Ukljucujuci i ostale grane, ne samo drzavnicke.

Ogromne pare se trose na aparat, koji je izrastao u diva bez presedana, a rezultati su nikakvi. Mogli su isto tako one pare i zapalit (ali nece, naravno, sto bi ih palili kad iz mogu uzeti), a da rezultat njihovog "rada" bude isti.

Razlozi svemu tome (etnicka mrznja i oportunizam izrastao na tome) se nece promijeniti u dogledno vrijeme, to je jasno. Cak ni edukacija nama vise ne moze pomoci, zato sto se u razlicitim selima razlicito uci.

Pa opet, mora se zivjeti, moraju se (po mogucnosti razumne) odluke donositi, mora se naprijed. Kako? To ne zna niko. Niko!!!
pita

Post by pita »

krivorijek wrote:Ma mensecini da je najveci problem potpuna paraliza procesa odlucivanja. A (jer?) u procesu toliko ljudi! Svi mi znamo korjene nefunkcionalnosti zakonodavno-izvrsne vlasti.

Ako neko zna suprotno, nek me ispravi: od postanka svijeta do danas nije moguce naci primjer ljudskog djelovanja, sa tolikim ucescem ljudi a s toliko malo rezultata. Ukljucujuci i ostale grane, ne samo drzavnicke.

Ogromne pare se trose na aparat, koji je izrastao u diva bez presedana, a rezultati su nikakvi. Mogli su isto tako one pare i zapalit (ali nece, naravno, sto bi ih palili kad iz mogu uzeti), a da rezultat njihovog "rada" bude isti.

Razlozi svemu tome (etnicka mrznja i oportunizam izrastao na tome) se nece promijeniti u dogledno vrijeme, to je jasno. Cak ni edukacija nama vise ne moze pomoci, zato sto se u razlicitim selima razlicito uci.

Pa opet, mora se zivjeti, moraju se (po mogucnosti razumne) odluke donositi, mora se naprijed. Kako? To ne zna niko. Niko!!!
Totalno samo imalo los feeling...ne znam kako da objasnim...dali jos 300 god. da ljudi zive u jedu, bjedi, ocaju, mrznji------------kurc...ljudi su drogirani nacionalizmom...neopisivo, za bilo koga :? ...nisto mi nije jasno...jos uvjek probam srediti dozivljaje.. :roll:
Krushko2

Post by Krushko2 »

zavrzlama wrote:ideja svi srbi u jednoj drzavi..ili "velika srbija'....to je problem svih problema...
Ma jok. Dejtonski sporazum je sasvim u redu za ekonomski i evropski napredak bih. Problem je sto muslimani zele da stvore unitarnu drzavu i izbrisu identited ostala 2 naroda pa izmisljaju kako je rs problem napretka BIH.

Vjesto koriste tu propagandu da potkradaju i vlastiti narod. 13 godina poslje rata ne prihvataju cinjenicu da je RS legalna i da je stvaranjem RS zaustavljen rat i totalna propast muslimanskog i drugih naroda.

Bosnjacki lideri bi se trebali okrenuti buducnosti i na temeljima dvoentitetske BIH suradjivati sa ostalima u izgradnji naprednije buducnosti a ne stalno pozivati na vracanje u proslost, osvete, ukidanje mirovnih sporazuma, nove ratove, imidz zrtve, itd.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Problem je sto muslimani zele da stvore unitarnu drzavu i izbrisu identited ostala 2 naroda pa izmisljaju kako je rs problem napretka BIH.
..da je sreca pa da i to pokusavaju, moj ti Krushko :D nego, jesi li ti sta u rodu sa ovim Ataturkom? :D
Maraschino

Post by Maraschino »

pita wrote:Bio sam u BIH(Tuzla, Brcko,Orasje, Srebrenica, Bijeljina) nakon 2 god(jucer sam se vratio).

Odvratno je prljavo(Tuzla osobito :x ), uTuzli gore kontejneri, smrad se siri na sve strane, nogama moras sklanjati smece sa ceste da dodjes bilo kamo..
Ceste iz godine 1965, rupe, cuvaju ovce po cesti, nikakve oznake za opasnost na cesti...uzas :x, bez svijetla u tunelu...
Prometni znakovi su nepravilno postavljeni odnosno jih nema...moras biti majstor

Ne znam dali je to stvar mentaliteta da ljude boli...ku...za sve...zbilja ne kuzim
perfekcionisto :D

ja vise nikada ne bih dosao u BiH :D
pita

Post by pita »

Maraschino wrote:
pita wrote:Bio sam u BIH(Tuzla, Brcko,Orasje, Srebrenica, Bijeljina) nakon 2 god(jucer sam se vratio).

Prije bi rekao da minimum nije postignut.... :(
Maraschino

Post by Maraschino »

pita wrote:
Maraschino wrote:

izgleda da se ti ne sjecas kada je trava nicala po asfaltu, jer se nije imalo goriva a auta sva unistena od granata,..
ne sjecas se da nismo ni hljeba/kruha imali, jer su nas htjeli skroz unistiti...
ne sjecas se da ni jedan kontejner nije bio ispravan...
o wc-ima pored nasih puteva i svjetlom u tunelima ovaj put nista ne bih rekao

Znas li ti sta je FENIX

mnogo toga mozemo i mi sami urediti ali treba volje
pita

Post by pita »

Maraschino wrote:
pita wrote:
Maraschino wrote: perfekcionisto :D

izgleda da se ti ne sjecas kada je trava nicala po asfaltu, jer se nije imalo goriva a auta sva unistena od granata,..
ne sjecas se da nismo ni hljeba/kruha imali, jer su nas htjeli skroz unistiti...

Znas li ti sta je FENIX

Dali se ti sjecas :D ..da je Njemacka dozivila gospodarsku ekspanziju 10god. nakon rata i svi su vec odlazili na rad u njemacku
Maraschino

Post by Maraschino »

pita wrote:
Maraschino wrote:
pita wrote: Prije bi rekao da minimum nije postignut.... :(

Znas li ti sta je FENIX

Dali se ti sjecas :D ..da je Njemacka dozivila gospodarsku ekspanziju 10god. nakon rata i svi su vec odlazili na rad u njemacku
odosmo predaleko,

njemacka je imala ekspanziju 10,20 i 30 god. nakon II svjetskog rata zahvaljujuci marsalovom planu i njihovoj kulturi
EBH

Post by EBH »

Maraschino wrote:
pita wrote:
Maraschino wrote: izgleda da se ti ne sjecas kada je trava nicala po asfaltu, jer se nije imalo goriva a auta sva unistena od granata,..

Znas li ti sta je FENIX

odosmo predaleko,

njemacka je imala ekspanziju 10,20 i 30 god. nakon II svjetskog rata zahvaljujuci marsalovom planu i njihovoj kulturi
U pravu si.
Bosna nije dobila pomoc po marshalovom planu nego po planu UN. A ti to mislis da ljudi bacaju smece oko sebe i pale kontajnere zato sto su istraumatizirani od rata?
Post Reply