Generalni problem napretka BiH
- Simply_Red
#1 Generalni problem napretka BiH
Molio bih ako ima neko ko je upucen u analizu trenutnog stanja u BiH, da mi kaze statisticke podatke koji ne idu u korist napretka BiH, kao sto su veliki broj izvrsioca u izvrsnoj, zakonodavnoj, ili sudskoj vlasti, prekomjerni izliv budzeta na odrzavanje njihovih auta, stanova itd.
Last edited by Simply_Red on 26/02/2008 21:32, edited 1 time in total.
- Soul_Sista
Na sta tacno mislis kad pises "napredka BiH"? Siroko ti je ovo, jel mislis na neku posebnu oblast? Ekonomiju?Ekologiju? 
- Simply_Red
pa prvenstveno ekonomija, koliko znam u ekologiji smo veoma napredni:) pijemo vodu iz cesme:)Soul_Sista wrote:Na sta tacno mislis kad pises "napredka BiH"? Siroko ti je ovo, jel mislis na neku posebnu oblast? Ekonomiju?Ekologiju?
- Soul_Sista
Jel dovoljno da napisem puno faktora?Simply_Red wrote:pa prvenstveno ekonomija, koliko znam u ekologiji smo veoma napredni:) pijemo vodu iz cesme:)Soul_Sista wrote:Na sta tacno mislis kad pises "napredka BiH"? Siroko ti je ovo, jel mislis na neku posebnu oblast? Ekonomiju?Ekologiju?
Evo tri vrlo vazne kocnice, po mom skromnom misljenju:
1. Kvalitet politicara - kako pobosljati kvalitet politicara? sta je kvalitet politicara? jel dovoljna diploma ili se trazi i nesto drugo? itd itd..
2. Ustav - mnogo nivoa vlasti...po meni drzavni aparat hrani svoje uposlene a skoro nikakvih rezultata za rulju
3. Ovo sto je @zavrzlama spomneuo, jako vazan problem! Po meni nije toliko vise ni problematicno sto jedna velika vecina srba smatra Srbiju maticom ali se koci u izgradnji jedne koliko toliko funkcionalne zajednice..
..ne znam sta bih ti jos napisala kad mi je Bosna ko kakvo klupko, ne znas odakle bi poceo
- Bosanac sa dna kace
imas na netu:
64% drzavnog budzeta ide na placanje administracije
to je jedan od kljucnih razloga naseg nazadovanja
imamo 1001 ministarstvo.
imamo 1001 ministarstvo.
- fantom slobode
Covjek trazi literaturu vezanu za problem napretka u Bosni i Hercegovini, de mu pomozite, ne zna odakle da krene, treba mu za jedan projekat...Treba mu neko ko je upucen u analizu...????Problem napretka????Napredak nije problem, mozda nekom jeste...
Upucen u analizu trenutnog stanja???
Hajde sa srecom, bice to vrlo znacajan projekat, nepredvidivih dometa...Mislim da si se obratio na pravom mjestu...
Pomozite coveku....projekt manager-u...
Hajde sa srecom, bice to vrlo znacajan projekat, nepredvidivih dometa...Mislim da si se obratio na pravom mjestu...
- Simply_Red
lijepi sarkazam.. smisli sta si htio reci pa reci slobodnofantom slobode wrote:Covjek trazi literaturu vezanu za problem napretka u Bosni i Hercegovini, de mu pomozite, ne zna odakle da krene, treba mu za jedan projekat...Treba mu neko ko je upucen u analizu...????Problem napretka????Napredak nije problem, mozda nekom jeste...
- SiSaJuMe
+zavrzlama wrote:ideja svi srbi u jednoj drzavi..ili "velika srbija'....to je problem svih problema...
da muslimani bi da bude po njihovom + hrvati bi da bude po njihovom
Drugim rijecima TRI STADA su problem svih problema. Bleee glasaci su glavni krivci. A za stivo ti netreba nista ,. samo izadji napolje i prosetaj. Samo ce ti se kasti.
- fantom slobode
Ma onako otvoreno, sto zajebajes ljude, zamisli stvarno ti neko ponudi literaturu(da se ljudi pate da ti pomognu) i kako god (ovo ne znam kako) javi se neko upucen u analizu trenutnog stanja, nekako mi je za statistickog zavoda...Je li ovo projekat za forum, meni tako izgleda...Simply_Red wrote:lijepi sarkazam.. smisli sta si htio reci pa reci slobodnofantom slobode wrote:Covjek trazi literaturu vezanu za problem napretka u Bosni i Hercegovini, de mu pomozite, ne zna odakle da krene, treba mu za jedan projekat...Treba mu neko ko je upucen u analizu...????Problem napretka????Napredak nije problem, mozda nekom jeste...
-
Benighted
Ne kontam postavljanje ovog pitanja na forum,jer neces dobit literaturu nit savjete nego otvorit raspravu...
Moje misljenje je da je problem u tome sto su vladajuce nacionalne oligarhije nametnule neka fantomska nacionalna pitanja kao prioritet i pretvorile ih u svojevrsni fetis...
Bosanskohercegovacki glasacki mediokritet dozivljava rjesenje tih skoro pa mitoloskih dilema kao prioritet svih prioriteta,kao da rjesavanjem tih zamrsenih ciljeva se rjesava neki vazan licni problem... A u stvari situacija je obrnuta... vazni licni problemi su stavljeni po stranu (i to bas na Veliki Dan Izbora) ,sto daje prostor vladajucim klero/nacionalnim oligarhijama da rade sta hoce...
Problem je u tome sto nema minimuma koncenzusa na pitanja sta je ta Bosna,da prostis... a kamoli sve ostalo...
A zatim slijedi masa tranzicijskih problema...
Moje misljenje je da je problem u tome sto su vladajuce nacionalne oligarhije nametnule neka fantomska nacionalna pitanja kao prioritet i pretvorile ih u svojevrsni fetis...
Bosanskohercegovacki glasacki mediokritet dozivljava rjesenje tih skoro pa mitoloskih dilema kao prioritet svih prioriteta,kao da rjesavanjem tih zamrsenih ciljeva se rjesava neki vazan licni problem... A u stvari situacija je obrnuta... vazni licni problemi su stavljeni po stranu (i to bas na Veliki Dan Izbora) ,sto daje prostor vladajucim klero/nacionalnim oligarhijama da rade sta hoce...
Problem je u tome sto nema minimuma koncenzusa na pitanja sta je ta Bosna,da prostis... a kamoli sve ostalo...
A zatim slijedi masa tranzicijskih problema...
- 1gorstak
U manjem entitetu "problem" hrvatskog i bosnjackog naroda je rijesen etnickim ciscenjem i genocidom, pa se velikosrbi ne moraju bakcati komplikovanom decentralizacijom kakva gusi veci entitet, ali ekonomija opet nije u boljem stanju. Naprotiv, milion kvadratnih metara koje se gradi na podrucju Sarajevskog kantona vrijedi bar onoliko koliko je manji entitet dobio za rasprodate firme koje su od strateskog znacaja.Bosanac sa dna kace wrote:imas na netu:
imamo 1001 ministarstvo.
Koci nas nas mentalitet kojeg se tesko rijesiti. Mladi mogu umjesto sto ispijaju kafe po Strosmajerovoj uzgajati maline, koze i ljekovito bilje, Kontinentalna klima pruza nebrojene mogucnosti za razvoj raznih grana poljoprivrede. Medjutim, najlakse je zavaliti se u basti nekog kafica i pljuvati po drzavi. Kada vlastiti trud dobije znacaj kakav ima u Japanu, mozda i mi napravimo Hondu. Kada mi budemo tacni kao Nijemci, mozda napravimo BMW. Kada korito Miljacke i Bosne ne bude puno plasticnih flasa i kesa, imamo pravo da krivimo druge. Narod u BiH je lijen, kasnimo i ne obaziremo se na okolis. Eto ti 3 od 100 razloga zasto nam je ekonomija truba.
Slicno stanje je i u Srbiji. Sjecam se jednog Djindjicevog govora u depresivnoj hali nekog privrednog kombinata. Kaze on da ima stvari koje radnici ne mogu kontrolisati, ali eto mogu bar podesiti vrijeme na satu koji je bio na zidu i naravno, pokazivao pogresno vrijeme.
- Simply_Red
kako si znao da zajebajem?? e jbg mislio sam da niko nece skontati.. inace hobi mi je da ovako navece sjedim i zajebajem ljude.. pihfantom slobode wrote:Ma onako otvoreno, sto zajebajes ljude, zamisli stvarno ti neko ponudi literaturu(da se ljudi pate da ti pomognu) i kako god (ovo ne znam kako) javi se neko upucen u analizu trenutnog stanja, nekako mi je za statistickog zavoda...Je li ovo projekat za forum, meni tako izgleda...Simply_Red wrote:lijepi sarkazam.. smisli sta si htio reci pa reci slobodnofantom slobode wrote:Covjek trazi literaturu vezanu za problem napretka u Bosni i Hercegovini, de mu pomozite, ne zna odakle da krene, treba mu za jedan projekat...Treba mu neko ko je upucen u analizu...????Problem napretka????Napredak nije problem, mozda nekom jeste...
A sad ozbiljno, pod "projekat" ne mislim da cu sutra dan izdati ediciju knjiga sa istim nazivom, ili da ce moj tekst izaci u svim lokalnim novinama. Projekat moze biti i za skolu, za fakultet, za prezentaciju u mjesnoj zajednici itd. Samim tim sto sam postavio ovakvo pitanje znas da je projekat trivijalnog tipa. Kako god, postavljen je upravo iz razloga sto se ne bavim problematikom politicke situacije u BiH, a koliko sam vidio iz ovih godinu dana provedenih na forumu, 90% ljudi je vrlo upuceno u situaciju.
Tako da trazenje necije pomoci za mene nije zajebancija. I ne trazim da neko rovi po vinskim podrumima trazeci literaturu, nego ako se neko slucajno u momentu sjeti, da napise. I najvise me zanimaju analiticki podaci, a to je izmedju ostalog ono sto je Bosanac* naveo.. previse ministara, previse parlamentaraca, previse novca izdvojenog za njihova auta, kuce itd. Siguran sam da postoji neko ko ovo zna napamet. Tebi hvala sto se brines za to da li neko "zajebava" clanove foruma
- fantom slobode
Znaci jos se ne zna za koga radis taj projekt?
-
basta sljezove boje
kompetitivne prednosti Bosne i Hercegovine se uveliko razlikuju od Srbije i Njemacke. Ljudi ne kontaju da nije uopce fazon da budemo tacni i da kopiramo nekoga, Nijemce, Francuze, koga god, vec da razvijemo vlastitu inovativnost. Nazalost se u Bosni i Hercegovini inovativnost nimalo ne cijeni, nijedna banka nece dati kredite za projekte i patenti se registriraju u drugim zemljama. Od moje sarajevske raje je vec troje njih prijavilo svoje patente (2 u Americi, 1 u Njemackoj), a u BiH nisu mogli ni firmu otvoriti.1gorstak wrote:U manjem entitetu "problem" hrvatskog i bosnjackog naroda je rijesen etnickim ciscenjem i genocidom, pa se velikosrbi ne moraju bakcati komplikovanom decentralizacijom kakva gusi veci entitet, ali ekonomija opet nije u boljem stanju. Naprotiv, milion kvadratnih metara koje se gradi na podrucju Sarajevskog kantona vrijedi bar onoliko koliko je manji entitet dobio za rasprodate firme koje su od strateskog znacaja.Bosanac sa dna kace wrote:imas na netu:
imamo 1001 ministarstvo.
Koci nas nas mentalitet kojeg se tesko rijesiti. Mladi mogu umjesto sto ispijaju kafe po Strosmajerovoj uzgajati maline, koze i ljekovito bilje, Kontinentalna klima pruza nebrojene mogucnosti za razvoj raznih grana poljoprivrede. Medjutim, najlakse je zavaliti se u basti nekog kafica i pljuvati po drzavi. Kada vlastiti trud dobije znacaj kakav ima u Japanu, mozda i mi napravimo Hondu. Kada mi budemo tacni kao Nijemci, mozda napravimo BMW. Kada korito Miljacke i Bosne ne bude puno plasticnih flasa i kesa, imamo pravo da krivimo druge. Narod u BiH je lijen, kasnimo i ne obaziremo se na okolis. Eto ti 3 od 100 razloga zasto nam je ekonomija truba.
Slicno stanje je i u Srbiji. Sjecam se jednog Djindjicevog govora u depresivnoj hali nekog privrednog kombinata. Kaze on da ima stvari koje radnici ne mogu kontrolisati, ali eto mogu bar podesiti vrijeme na satu koji je bio na zidu i naravno, pokazivao pogresno vrijeme.
- Simply_Red
naravno da se zna.. to je skolski projekat.. hoces da ti i skolu kazem da me prijavis profesoru?:) na koji nacin ova tema koci tvoj intelektualni napredak??fantom slobode wrote:Znaci jos se ne zna za koga radis taj projekt?
- fantom slobode
Maloprije se nije znalo, ti rece:Simply_Red wrote:naravno da se zna.. to je skolski projekat.. hoces da ti i skolu kazem da me prijavis profesoru?:) na koji nacin ova tema koci tvoj intelektualni napredak??fantom slobode wrote:Znaci jos se ne zna za koga radis taj projekt?
Projekat moze biti i za skolu, za fakultet, za prezentaciju u mjesnoj zajednici itd.
To je ipak bitna stvar, jos nam reci da li je srednja ili osnovna, pa da se prilagodimo komentarima.Ne valjda djeci dati preteske teme, bice im dosadno.
A je li se to ti nesto salis u ovom zadnjem dijelu:)Nadam se da tvoj intelektualni napredak nije stao, a profesor bi bio ponosan sto mu se ucenici trude, to ti ne bi bilo minus, koristis internet za zadatak, pohvalno.
Jesi li smislio naziv projekta, tako bi ti mogli vise pomoci.
-
zemljotres
http://www.youtube.com/watch?v=HTM-g_SEjdwSiSaJuMe wrote:+zavrzlama wrote:ideja svi srbi u jednoj drzavi..ili "velika srbija'....to je problem svih problema...
da muslimani bi da bude po njihovom + hrvati bi da bude po njihovom
Drugim rijecima TRI STADA su problem svih problema. Bleee glasaci su glavni krivci. A za stivo ti netreba nista ,. samo izadji napolje i prosetaj. Samo ce ti se kasti.
Last edited by zemljotres on 26/02/2008 21:47, edited 1 time in total.
- Liberalism
to sto zivimo na balkanskoj drustvenoj rascjepini izmedju zapada i istoka.
Prije 1600 godina mjesto gdje sam se rodio pripadalo zapadnom rimskom carstvu, a mjesto gdje sada zivim - istocnom rimskom carstvu. Vazdusna linija od mjesta gdje sada zivim i gdje sam se rodio 200 m.
Sve ostalo je sica.. samo sto ne znam sto je to tako ...
Prije 1600 godina mjesto gdje sam se rodio pripadalo zapadnom rimskom carstvu, a mjesto gdje sada zivim - istocnom rimskom carstvu. Vazdusna linija od mjesta gdje sada zivim i gdje sam se rodio 200 m.
Sve ostalo je sica.. samo sto ne znam sto je to tako ...
- Simply_Red
Za sta je projekat uopste nije u sferi tvog interesovanja, kao ni za koju je skolu namjenjeno. Molba koju sam uputio tebi i ostalima je da, ukoliko neko zna, ponudi statisticke podatke. Mozda sam i ja pogrijesio u prvoj postavki teme, sad lijepo otidji gore i vidi sta te molim. Ukoliko ti se tema ne svidja, ili te ujeda za srce, ili bi mozda zelio da odgovoris ali ne znas, pa te to kopka, ili radis u kabinetu M.Dodika, lijepo te molim da pomjeris kursor u gornji desni ugao ekrana, pritisnes na oznaku X, vratis se svojim dnevnim aktivnostima, i zaboravis da ova tema postojifantom slobode wrote:Maloprije se nije znalo, ti rece:Simply_Red wrote:naravno da se zna.. to je skolski projekat.. hoces da ti i skolu kazem da me prijavis profesoru?:) na koji nacin ova tema koci tvoj intelektualni napredak??fantom slobode wrote:Znaci jos se ne zna za koga radis taj projekt?
Projekat moze biti i za skolu, za fakultet, za prezentaciju u mjesnoj zajednici itd.
To je ipak bitna stvar, jos nam reci da li je srednja ili osnovna, pa da se prilagodimo komentarima.Ne valjda djeci dati preteske teme, bice im dosadno.
A je li se to ti nesto salis u ovom zadnjem dijelu:)Nadam se da tvoj intelektualni napredak nije stao, a profesor bi bio ponosan sto mu se ucenici trude, to ti ne bi bilo minus, koristis internet za zadatak, pohvalno.
Jesi li smislio naziv projekta, tako bi ti mogli vise pomoci.
Svima koji su odgovorili na civilizovan nacin neizmjerno hvala
-
basta sljezove boje
Raquel Fernandez and Dani Rodrick (1991) Resistance to Reform. Status Quo Bias in the Presence of Individual-Specific Uncertainty, American Economic Review 81, 1146-1155.
Alberto Alesina and Allen Drazen (1991) Why are Stabilizations Delayed? American Economic Review 81, 1170-1188.
Martinelli and Mariano Tommasi (1997) Sequenzing of Economic Reforms in the Presence of Political Constraints, Economics and Politics 9, 115-131.
Joel Hellman (1998) Winners take all. The Politics of Partial Reforms in Postcommunist Transition, World Politics 50, 203-234.
... opcenito o tranzicijskim zemljama
Alberto Alesina and Allen Drazen (1991) Why are Stabilizations Delayed? American Economic Review 81, 1170-1188.
Martinelli and Mariano Tommasi (1997) Sequenzing of Economic Reforms in the Presence of Political Constraints, Economics and Politics 9, 115-131.
Joel Hellman (1998) Winners take all. The Politics of Partial Reforms in Postcommunist Transition, World Politics 50, 203-234.
- Simply_Red
nasao sam vecinu na google.. odlicno je hvala VELIKAbasta sljezove boje wrote:Raquel Fernandez and Dani Rodrick (1991) Resistance to Reform. Status Quo Bias in the Presence of Individual-Specific Uncertainty, American Economic Review 81, 1146-1155.
- fantom slobode
#25 Re: Generalni problem napretka BiH
Recimo da se gomila love baca na iznajmljivanje nasih ambasada i konzulata u inostranstvu, umjesto da se kupe ili naprave objekti.To je posljedica neodlucnosti dosadasnjih ministara inostranih poslova BiH i cekanja da se doiju objekti SFRJ iz sukscesije bivse drzave.Unutar tih ambasada, konzulata i predstavnistva postoji dosta ljudi koji se ne bave poslom lobiranja za BiH, vec svojim licnim poslovima ili lobiranjem za jedan narod.Simply_Red wrote:Molio bih ako ima neko ko je upucen u analizu trenutnog stanja u BiH, da mi kaze statisticke podatke koji ne idu u korist napretka BiH, kao sto su veliki broj izvrsioca u izvrsnoj, zakonodavnoj, ili sudskoj vlasti, prekomjerni izliv budzeta na odrzavanje njihovih auta, stanova itd.
Nasa misija pri EU u Brussel-u pod vodstvom smijenjenje Lidije Topic je vrlo malo ucinilo na promociji evropske perspektive drzave Bosne i Hercegovine, a Brussel je pravo mjesto za to.Tu se javio problem manjka ljudi i potpunog odsutva tehnickog osoblja, jer ambasador i zamjenik su politicka mjesta.Tamo je potrebno poslati vise desetaka pravih visoko-obrazovanih radnika, da bi se na taj nacin i vise pomoglo brzem putu BiH ka EU.Znaci nije uvijek visak administracije, nego je visak tamo gdje ne treba, a manjak gdje treba.Citava organizacija i sistem kontrole rada u drzavnoj sluzbi se moraju poboljsati.Jedan drzavni sluzbenik, kada dobije posao vrlo tesko moze biti izbacen sa istog, iako se pokazao potpuno nesposoban.Cini mi se da treba da dobije dvije negativne ocjene uzastopno, da bi sletio stepenicu nize, a stepenica do dna koliko hoces.Tu je naravno i njegov sef na udaru, jer moze dovesti sebe u situaciju da se preispituje njegova ocjena, a kada se opet krene prebirati po naciji, najlakse je istog okarakterisati kao nekog koji ima nesto protiv drugog naroda.
Evo nesto napisah, a evo link i za sud sa nekim podacima:
http://www.cin.ba/Stories/P3_Reconcilia ... id=441,2,1
Ovdje nesto o Bosni, statisticki podaci vezani za rast bruto drustvenog proizvoda.
Đulio Moreno, šef Kancelarije EBRD-a u BiH, prenio je da je bruto društveni proizvod BiH u prošloj godini porastao između šest i sedam odsto i da bi, po njihovoj procjeni, u ovoj godini mogao imati rast od pet do šest odsto.
"Na bh. ekonomiju uopšte nisu uticala posljednja previranja na međunarodnim tržištima. Do sada nismo vidjeli značajnije efekte na bh. ekonomiji", rekao je Piter Sampli, ekonomista iz centrale EBRD-a.