Generalka za Golf2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
superxenon

#1 Generalka za Golf2

Post by superxenon »

ovako, zanima me koliko bi otprilike kostala jedna generalka masine golfa 1.6TD jer izgleda da je slaba kompresija pa kad je malo hladnije tesko pali pa cak nekad nece nikako da upali i baca mi ulje negdje ispod i takodjer vjerujem da ga trosi pa moram cesto dosipati. zna li neko sta se sve mjenja i radi na generalci i koliko od prilike to kosta...
golf mi je dobar i zdrav i zadovoljan sam sa njim zato vjerujem da se isplati raditi gen osim ako nije bas neka zara mada sumnjam jer djelovi za nega nisu bas toliko ni skupi, zato ga i vozim :D
unaprijed hvala svim forumasima koji budu pomogli :)
superxenon

Post by superxenon »

takodjer me zanima sta se tu tacno sve radi, ono detaljno :D
ninja-san

Post by ninja-san »

Generalka za golfa 2 diesel kosta oko 1000-1200 KM ako zelis da ti servis da garanciju na uradjeno (od ove cifre oko 200 KM su ruke, a dijelovi su ostalo.

Prilikom generalnog remonta motora, mijenjaju se dijelovi iz samog "srca" tj. bloka motora. Osim klipnih prstenova (karika) mijenjaju se jos lezajevi, radilica, leteci i leteci lezajevi, brusi se glava, mijenja se remen, spaner itd, normalno i ulje i filteri kad se vec sve radi.
Za Golfa bezinca, generalka je oko 700 KM (oko 500 KM dijelova i 200 ruke, a za diesela to je minumum 1000 KM zbog skupljih dijelova).

Uglavnom, to je oko 1 dan posla dobrom majstoru.
Moj ti je savjet da radis kod ovlastenih ili bar poznatih majstora, jer je intervencija zaista skupa, a renomirani servisi ti svakako daju garanciju na uradjeno.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ovo je polugeneralka,ninja san, sto si napisao.prava generalka je sa mjenjanjem cilndara,klipova,ventila,brusenje radilice.....a za to ipak treba malo vise vremena.najcesce do 3 radna dana.a koji to dobar majstor moze za 8 sati polugeneralku zavrsiti?
ninja-san

Post by ninja-san »

U pravu si driveru, nisam nabrojao sve. Uglavnom stvari stoje tako da kad ti majstor pogleda motor, kaze da li je za generalke ili polugeneralke.
U sustini, ako je auto ok sa limarijom, trapovima, strujom i svim ostalim dijelovima, isplati se dati jos 1000 i voziti jos 60-70 tisuca km.

Ono od cega treba bjezati su fus "generalke" za koje majstor ne daje garanciju.
Dakle, kad se izujes 1000-1200 KM trazis od servisa da da garanciju i da potpise da ce taj motor slusati i biti ispravan bar godinu dana.

Ja sam ljubitelj auta i zagovornik sam teorije da je kod suvremenih auta motor najmanji problem.
Danas sve kompanije konstruiraju motore koji uz fer odrzavaje mogu otresti 500.000 km.

Ono sto je problem i sto je skupo kod odrzavanja auta su periferni dijelovi.
Pitaje kolege, prijatelje, poznanike... svi su se para NADAVALI NA KUGLE, BOBINE, KRAJNICE, RAZVODNIKE, AMOPRTIZERE, LETVE VOLANA ITD.

Motori mogu iznijeti svoje i oni su, pogotovo kod novijih auta, najmanji problem!
ninja-san

Post by ninja-san »

I da,
Dobar majstor radi generalku za jedan dan, ako ne radi,bjezi od tog majstora!
superxenon

Post by superxenon »

pa neznam... nema veze i da potraje vise od dana samo da mi je to sigurno, mislim da je majstor dobar, nemora zuriti. znal ko kakvog?
evo veceras sam imao problema nije mogao da mi upali nakon 8 sati stajanja, jest da je steglo pravo al djaba mora paliti
Bullet Tooth Tony

Post by Bullet Tooth Tony »

majstor zvani Lauda ti je ekspert za VW vozila uredno mi radi servis na dva passata , do sada nisam imao reklamaciju
Dobitak

Post by Dobitak »

Prijatelju posto mi je to posao :).Doduse ne radim privatno ali i sam imam dvicu na kojoj sam radio generalku.Neko je napisao da se mjenjaju karike,lezajevi(leteci i lezeci) itd da ne nabrajam .To ti je osvjezenje motora i kad ti se to uradi miran si jedno 50 000 km.
U pravu generalku spada:busenje cilindara bloka na 1,2 ili 3 specijalu u zavisnosti od istrosnesoti isti.Prema broju specijale uzimaju se obavezno KLIPOVI s odgovarajucom dimenzijom karika prema uradjenoj specijali,citav motor se predihtuje odnosno mjenjaju se svi zaptivachi,semerizni,ventili ako su istroseni,difoni,vodjice ventila,filteri goriva,ulja,zraka,mjenjanje letecih,lezecih lezajeva,brusenje glave motora i bloka motora(ovde strogo obratiti paznju poslje brusenja koliko klip kad je u gornjoj mrtvoj tacki izlazi i to se mijeri sublerom prema kojem se uzima dihtung glave motora s bez ijedne,1,2 ili 3 rupe) ,spaneri,zupcasti remen,remen kaisevi.Uz ovo nabrojano bih ti preorucio i da lamelu s potisnom uzmes kad je sve promjenjeno.S ovim motorom si miran 200 000 km s nekim normalnim rezimom rada motora bez forsiranja prvih 20 000 istog.
Mene je ovo dijelova drug doslo oko 750 stoja s tim da sam imao popust kod lika kog kojeg sam uzimao iste ali otprilike prava generalka u sta spada ovo gore nabrojano ti je za TD1.6 oko 1000 do 1200 zavisnosti od mjastora.
Eh da i prava generalka minimalno 3 dana jer uvijek se moze podrjepiti kakav belaj odnosno da se napati kod skidanja pojedinih djelova motora.
Bjezi od majstora koji zavrsava generalku za dan ili dva moj topli prijedlog.
superxenon

Post by superxenon »

Dobitak wrote:Prijatelju posto mi je to posao :).Doduse ne radim privatno ali i sam imam dvicu na kojoj sam radio generalku.Neko je napisao da se mjenjaju karike,lezajevi(leteci i lezeci) itd da ne nabrajam .To ti je osvjezenje motora i kad ti se to uradi miran si jedno 50 000 km.
U pravu generalku spada:busenje cilindara bloka na 1,2 ili 3 specijalu u zavisnosti od istrosnesoti isti.Prema broju specijale uzimaju se obavezno KLIPOVI s odgovarajucom dimenzijom karika prema uradjenoj specijali,citav motor se predihtuje odnosno mjenjaju se svi zaptivachi,semerizni,ventili ako su istroseni,difoni,vodjice ventila,filteri goriva,ulja,zraka,mjenjanje letecih,lezecih lezajeva,brusenje glave motora i bloka motora(ovde strogo obratiti paznju poslje brusenja koliko klip kad je u gornjoj mrtvoj tacki izlazi i to se mijeri sublerom prema kojem se uzima dihtung glave motora s bez ijedne,1,2 ili 3 rupe) ,spaneri,zupcasti remen,remen kaisevi.Uz ovo nabrojano bih ti preorucio i da lamelu s potisnom uzmes kad je sve promjenjeno.S ovim motorom si miran 200 000 km s nekim normalnim rezimom rada motora bez forsiranja prvih 20 000 istog.
Mene je ovo dijelova drug doslo oko 750 stoja s tim da sam imao popust kod lika kog kojeg sam uzimao iste ali otprilike prava generalka u sta spada ovo gore nabrojano ti je za TD1.6 oko 1000 do 1200 zavisnosti od mjastora.
Eh da i prava generalka minimalno 3 dana jer uvijek se moze podrjepiti kakav belaj odnosno da se napati kod skidanja pojedinih djelova motora.
Bjezi od majstora koji zavrsava generalku za dan ili dva moj topli prijedlog.
hvala ti puno na opsirnom objasnjenju, uglavnom ja sada prikupljam informacije i gledam gdje bih to mogao uraditi. jako mi je bitna garancija da je majstor dobar naravno kao i svakom sto je
na pocetku sam racunao do 500km da ce me to izaci, mislim na osvjezenje a generalka prava nisam znao koliko kosta...
u principu ni ja sam neznam dali uopste treba citavu generalku raditi ali moram racunati s tim da je moguce da se to zakljuci prilikom otvaranja motora
ako nebude potrebno onda cu uraditi to malo osvjezenje da moze lakse da pali i onda cu vidjeti sta dalje, dali nekad kasnije raditi gen ili kupiti bolje auto ali trenutno nemogu...
gdje cu pronaci sve te potrbne djelove? dali ima sve na jednom mjestu i gdje su kvalitetni i naravno cijenom pristupacni...?
Dobitak

Post by Dobitak »

http://www.bhizlog.com/index.php?part=firme&info=689823

Otidji na ovaj link firma se zove "ESOPROM" imas njegove adrese i broj fona da nazoves ukoliko budes zainteresovan da kod njega uzimas dijelove.
Ne bih nikoga da reklamiram ali lik je posten i uzima kvalitetne dijelove nista losije od ASA auto sto znam licno jer mi preko njega naveliko uzimamo djelove za Wolksvagen vozila.
Uz to mislim da ce ti na konacnu sumu dati popusta ako uzimas preko 200km dijelova.Uglavnom provjeri i provjeri koliko bi te isti dijelovi dosli u AS-i ili u nekoj drugoj prodavnici dijelova.Tako ces najbolje izvuci gdje ti je najpovoljnije.
U zdravlje prijatelju i da ta generalka ispadne sa sto manjim troskom :).
superxenon

Post by superxenon »

hvala ti dobitak... pogledacu. u svakom slucaju si mi puno pomogao, u zdravlje ;)
Post Reply