Obzirom da je moj automobil napunio 13 godina i svečano obrnuo 200.000 km, pomislio sam na generalku. Motor je ok, ne pravi mi probleme (za sada), radi dobro. Postoji li neka vrsta osvježenja motora, da se ne mora generalka raditi i koliko bi to bilo u markama? Motor je 1.8 benzin, Vektrin OHC , ajnšpric.
Unaprijed hvala...
Generalka
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- maslina
- HAVANA
#2 Re: Generalka
Šta će ti generalka?
Uradi servis,pregledaj sve,zamijeni šta je potrebno i ćao.
Može taj motor još puno preći...
-
incognito071
#3 Re: Generalka
Samo ga pregledajtemeljno (veliki servis).
Mjenjaj redovno ulje, filtere, svjecice i nema sta da brines
. To su odlicni motori...
Mjenjaj redovno ulje, filtere, svjecice i nema sta da brines
- maslina
#4 Re: Generalka
Tako sam i ja nešto kontao. OK, hvala...
-
milojicabrzi
#5 Re: Generalka
Ma kakva generalka 
Noviji motori uz dobro odrzavanje i umjerenu eksploataciju, mogu preci 300 ili 400 hiljada bez zahvata u motoru...
Prvi signal da je generalka blizu, bice kad pocne trositi vise od pola litre ulja na 1000 kilometara, ili kada osjetno izgubi kompresiju (kod benzinaca kada padne na 7 ili 6 bara).
Dakle, ako ne trosi ulje, izmjeri kompresiju, i bude li iznad 9 bara...jose ces se bar 100 000 km navozati bez problema.
Naravno, najvaznija je redovita izmjena ulja i svih potrosnih materijala (svjecice, remenje itd). Ako ti je zubcasti remen star, promijeni ga, jer vecina tih auta sa 200 000 i + ne strada zbog istrosenosti, vec radi pucanja zupcastog, probijanja dihtunga glave i sl.
Sretno i da se bar jos 2-3 god. navozas bez zahvata u motoru.
Noviji motori uz dobro odrzavanje i umjerenu eksploataciju, mogu preci 300 ili 400 hiljada bez zahvata u motoru...
Prvi signal da je generalka blizu, bice kad pocne trositi vise od pola litre ulja na 1000 kilometara, ili kada osjetno izgubi kompresiju (kod benzinaca kada padne na 7 ili 6 bara).
Dakle, ako ne trosi ulje, izmjeri kompresiju, i bude li iznad 9 bara...jose ces se bar 100 000 km navozati bez problema.
Naravno, najvaznija je redovita izmjena ulja i svih potrosnih materijala (svjecice, remenje itd). Ako ti je zubcasti remen star, promijeni ga, jer vecina tih auta sa 200 000 i + ne strada zbog istrosenosti, vec radi pucanja zupcastog, probijanja dihtunga glave i sl.
- maslina
#6 Re: Generalka
Baš sam juče dogovorio da odem izmjeriti kompresiju. I taj zupčasti me brine. Nisam ga zamijeno kada sam kupio auto. Ide u kompletu sa španerom, nekih 280km. Izgleda da ću morati zaplakati za istim. Bolje nego za autom. Hvala...milojicabrzi wrote:Ma kakva generalka