Genealogy - Kako istraživati o svojim korjenima / pretcima?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
milton

#1 Genealogy - Kako istraživati o svojim korjenima / pretcima?

Post by milton »

Pomogaj narode!!!

Zanima me kakve mogućnosti ima prosjećan "Bosanćero" da pronađe podatake odnosno da istražuje matične dokumente o svojim pretcima.

Da li se takve informacije mogu pronaći u Sarajevu? Da li je takvo nešto pristupno, ili se mora tragati po drugim gl. gradovima (bivših okupatora), tj. Beograd, Beć, Stambol?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:) Milton, .... kad odes na odmor u BiH, spoji ugodno sa korisnim, ... posjeti Fojnicu. Tamo postoji franjevacki samostan gdje ljudi brizno cuvaju stare, ... izmedju ostalog i genealoske dokumente. Zamoli ih za podatke, ... ako ih budu imali, .... izaci ce ti u susret.
U znak zahvalnosti, ... ostavi im nesto maraka, a ... mozes i svedske krune, .... :oops: .... kao znak podrske, ... mislim ... jel`, .... ljudi ipak stoljecima cuvaju nacionalno blago Bosne Srebrene. :)
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

e to ću ja da napravim :D neće meni niko više govorit ni da sam potomak neapoleonovog vojnika ni da sam bavarski obrtnik
milton

Post by milton »

@Pape - Veliko hvala na dobrom odgovoru. Fojnicu i franjevacki samostan svakako namjeravam posjetiti.

Znas li mozda gdje se jos moze tragati za takvim informacijama?
pape

Post by pape »

milton wrote:@Pape - Veliko hvala na dobrom odgovoru. Fojnicu i franjevacki samostan svakako namjeravam posjetiti.

:roll: Ne znam u kojoj fazi izrade svog porodicnog stabla se nalazis. To zahtjeva strasno mnogo istrazivanja i strpljenja. U pocetnoj fazi mozes istraziti maticne knjige u mjestu rodjenja svojih roditelja, ... potom njihovih roditelja .... itd. Pokusaj sa Fojnicom i samostanom. Znam za slucajeve da su tamo ljudi dobijali podatke za mnogo svojih "koljena" unazad. :)
winetou

Post by winetou »

milton

Post by milton »

@winetou - thanx very much
pape

Post by pape »

:roll: Koliko sam ja razumio, ... covjek zeli da istrazi i napravi svoje porodicno stablo, .... ovaj link nudi istrazivanje genetskog koda, a to je nesto drugo. :roll:
zlata

Post by zlata »

Pa Pape...tvoj savjet vazi za katolike u BiH...al'za muslimane...vrlo tesko. Najprije...zato sto smo sad svi "prekrsteni" u "Bogumile"...a prije toga smo isto davno "poturceni" u muslimane...a jos davno...opet u kriscane (i katolike) pa haj'sad odmotaj sva ta klupka i razmrsi cvorove.

Jos kad toj "zbrci" dodas odseljavanja-doseljavanja raznih pojedinaca-izbjeglica-zasluznika-nagradnika-ratnika iz osmanlijskog vakta....koji najcesce nisu bili etnicki Turci...sve to zna biti teska zadaca.

Evo...ja se vec godinama pasivno bavim svojom genealogijom...al'to nije opci trend. Opci trend su nacionalisticki-nacionalni torovi...a ne istina.
winetou

Post by winetou »

pape wrote:
:roll: Koliko sam ja razumio, ... covjek zeli da istrazi i napravi svoje porodicno stablo, .... ovaj link nudi istrazivanje genetskog koda, a to je nesto drugo. :roll:
Oh, hajde reci mi. Nisam znao.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Probaj i franjevacki samostan u Visokom, a i Gazi-Husrev-begova biblioteka drzi deftere nekoliko stoljeca stare o svim ziteljima i narucito tadasnjim zanatlijama Sarajeva. Mozda i opcine imaju stare zapise stanovnika? I meni je to zanimljivo ali tu se upetlja kosto zlata rece doseljavanje, odseljavanje i take stvari ali sa voljom se moze. Ako vodis porijeklo iz Crne Gore dr. Mustafa Memic je napisao knjigu o migracijama Bosnjaka i drugih muslimana iz Crne Gore u Bosnu nekoliko stoljeca(oko 30-40% starih Sarajlija vode porijeklo odatle).
Bumbar

Post by Bumbar »

pape wrote:
milton wrote:@Pape - Veliko hvala na dobrom odgovoru. Fojnicu i franjevacki samostan svakako namjeravam posjetiti.

:roll: Ne znam u kojoj fazi izrade svog porodicnog stabla se nalazis. To zahtjeva strasno mnogo istrazivanja i strpljenja. U pocetnoj fazi mozes istraziti maticne knjige u mjestu rodjenja svojih roditelja, ... potom njihovih roditelja .... itd. Pokusaj sa Fojnicom i samostanom. Znam za slucajeve da su tamo ljudi dobijali podatke za mnogo svojih "koljena" unazad. :)
Odlican savjet :)...pocni odatle jer se upisuju i roditelji i etc...pa do pretka koji je doselio tu...:) i ondak dalje...i ja pokusavam isto uraditi :)
Post Reply