Genealogy - Kako istraživati o svojim korjenima / pretcima?
-
milton
#1 Genealogy - Kako istraživati o svojim korjenima / pretcima?
Pomogaj narode!!!
Zanima me kakve mogućnosti ima prosjećan "Bosanćero" da pronađe podatake odnosno da istražuje matične dokumente o svojim pretcima.
Da li se takve informacije mogu pronaći u Sarajevu? Da li je takvo nešto pristupno, ili se mora tragati po drugim gl. gradovima (bivših okupatora), tj. Beograd, Beć, Stambol?
Zanima me kakve mogućnosti ima prosjećan "Bosanćero" da pronađe podatake odnosno da istražuje matične dokumente o svojim pretcima.
Da li se takve informacije mogu pronaći u Sarajevu? Da li je takvo nešto pristupno, ili se mora tragati po drugim gl. gradovima (bivših okupatora), tj. Beograd, Beć, Stambol?
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
U znak zahvalnosti, ... ostavi im nesto maraka, a ... mozes i svedske krune, ....
- pape
milton wrote:@Pape - Veliko hvala na dobrom odgovoru. Fojnicu i franjevacki samostan svakako namjeravam posjetiti.
Znas li mozda gdje se jos moze tragati za takvim informacijama?
-
winetou
Ovo je bolje https://www3.nationalgeographic.com/genographic/ 
- pape
winetou wrote:Ovo je bolje https://www3.nationalgeographic.com/genographic/
-
zlata
Pa Pape...tvoj savjet vazi za katolike u BiH...al'za muslimane...vrlo tesko. Najprije...zato sto smo sad svi "prekrsteni" u "Bogumile"...a prije toga smo isto davno "poturceni" u muslimane...a jos davno...opet u kriscane (i katolike) pa haj'sad odmotaj sva ta klupka i razmrsi cvorove.
Jos kad toj "zbrci" dodas odseljavanja-doseljavanja raznih pojedinaca-izbjeglica-zasluznika-nagradnika-ratnika iz osmanlijskog vakta....koji najcesce nisu bili etnicki Turci...sve to zna biti teska zadaca.
Evo...ja se vec godinama pasivno bavim svojom genealogijom...al'to nije opci trend. Opci trend su nacionalisticki-nacionalni torovi...a ne istina.
Jos kad toj "zbrci" dodas odseljavanja-doseljavanja raznih pojedinaca-izbjeglica-zasluznika-nagradnika-ratnika iz osmanlijskog vakta....koji najcesce nisu bili etnicki Turci...sve to zna biti teska zadaca.
Evo...ja se vec godinama pasivno bavim svojom genealogijom...al'to nije opci trend. Opci trend su nacionalisticki-nacionalni torovi...a ne istina.
-
winetou
Oh, hajde reci mi. Nisam znao.pape wrote:winetou wrote:Ovo je bolje https://www3.nationalgeographic.com/genographic/Koliko sam ja razumio, ... covjek zeli da istrazi i napravi svoje porodicno stablo, .... ovaj link nudi istrazivanje genetskog koda, a to je nesto drugo.
-
mr__bosnjak
Probaj i franjevacki samostan u Visokom, a i Gazi-Husrev-begova biblioteka drzi deftere nekoliko stoljeca stare o svim ziteljima i narucito tadasnjim zanatlijama Sarajeva. Mozda i opcine imaju stare zapise stanovnika? I meni je to zanimljivo ali tu se upetlja kosto zlata rece doseljavanje, odseljavanje i take stvari ali sa voljom se moze. Ako vodis porijeklo iz Crne Gore dr. Mustafa Memic je napisao knjigu o migracijama Bosnjaka i drugih muslimana iz Crne Gore u Bosnu nekoliko stoljeca(oko 30-40% starih Sarajlija vode porijeklo odatle).
- Bumbar
Odlican savjetpape wrote:milton wrote:@Pape - Veliko hvala na dobrom odgovoru. Fojnicu i franjevacki samostan svakako namjeravam posjetiti.
Znas li mozda gdje se jos moze tragati za takvim informacijama?Ne znam u kojoj fazi izrade svog porodicnog stabla se nalazis. To zahtjeva strasno mnogo istrazivanja i strpljenja. U pocetnoj fazi mozes istraziti maticne knjige u mjestu rodjenja svojih roditelja, ... potom njihovih roditelja .... itd. Pokusaj sa Fojnicom i samostanom. Znam za slucajeve da su tamo ljudi dobijali podatke za mnogo svojih "koljena" unazad.