Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
doboj

#1 Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by doboj »

Interesuje me ,ako je netko upoznat,gdje zavrsava otpad iz Sarajeva? Da li postoji centralna deponija ,da li se preradjuje,ili samo "pusti " niz rijeku Bosnu?
respo

#3 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by respo »

mali dio zavrsi u miljackoj (rijeka bosna malo ima doticaja direktnog sa smecem iz sarajeva)

a veci dio zavrsi u buljakovu potoku :D (ili buca ne znam tacno koji je koji dio)
karanana

#4 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by karanana »

bilo bi malo previse da 400-500 tona smeca svaki dan zavrsi u bosni, zar ne?
ma koliko mi zaostali za dobojom na primjer, ipak imamo i mi neku deponijicu.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#5 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by Toto »

U Avazu.
Joey Tribbiani

#6 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by Joey Tribbiani »

a đe zavrse hovna u gradovima koji nemaju miljacku???
Haris033

#7 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by Haris033 »

Prikupljeni otpad iz Kantona Sarajevo odlaže se na deponiju u Buća Potoku koja je udaljena 3 km od gradske zone. Mjesto ima veliku potencijalnu zapreminu i zbog toga se može koristiti dugi niz godina.

Od proljeća 1998 godine deponija je sanitarno uređena i u vrlo kratkom vremenu postignuti su ogromni rezultati. Sadašnja situacija na deponiji je opisana sljedećim činjenicama :
Deponija je zaštićena ogradom, tako da svi faktori prijenosa infekcije (životinje, ljudi) nemaju slobodan kontakt sa otpadom kao što je to bio slučaj ranije,
Prilikom odlaganja otpad se sabija i istovremeno prekriva slojem zemlje,
Otpad se odlaže u etažama čime je spriječena mogućnost pojave klizišta,
Na odlagalištu je formirano 100 bušotina radi otplinjavanja. Postavljeni su gasni kanali u tijelu deponije kojima se gas odvodi do energetskog postrojenja, te je na ovaj način izbjegnuta opasnost od eksplozija i zagađenja okoline.
Postrojenje za proizvodnju električne energije koje koristi deponijski plin do sad je proizvelo 2.350.000 KWh električne energije.
Regulisan je odvod površinskih i procjednih otpadnih voda,
Instalirana je meteorološka stanica koja daje podatke za praćenje parametara bitnih za planiranje eksploatacije gasa.
Rekultivacija odlagališta se odvija prema planu i oko 50000 m2 već liči na teren za golf, a voćnjak sa 2000 sadnica jabuka, krušaka, šljiva i trešanja odlično napreduje i daje rezultate.

http://www.rad.com.ba/dj_deponija.htm
Haris033

#8 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by Haris033 »

KJKP "Rad" vrši prikupljanje i odvoz otpada sa područja Kantona Sarajevo. Otpad se odlaže na Sanitarnoj deponiji.
Pored ovih redovnih aktivnosti, u skladu sa Zakonom o javnoj čistoći i higijeni, tokom godine se organizuju proljetne i jesenje akcije odvoza kabastog otpada.

http://www.rad.com.ba/dj_prikupljanje.htm
doboj

#9 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by doboj »

Haris033 wrote:Prikupljeni otpad iz Kantona Sarajevo odlaže se na deponiju u Buća Potoku koja je udaljena 3 km od gradske zone. Mjesto ima veliku potencijalnu zapreminu i zbog toga se može koristiti dugi niz godina.

Od proljeća 1998 godine deponija je sanitarno uređena i u vrlo kratkom vremenu postignuti su ogromni rezultati. Sadašnja situacija na deponiji je opisana sljedećim činjenicama :
Deponija je zaštićena ogradom, tako da svi faktori prijenosa infekcije (životinje, ljudi) nemaju slobodan kontakt sa otpadom kao što je to bio slučaj ranije,
Na odlagalištu je formirano 100 bušotina radi otplinjavanja. Postavljeni su gasni kanali u tijelu deponije kojima se gas odvodi do energetskog postrojenja, te je na ovaj način izbjegnuta opasnost od eksplozija i zagađenja okoline.
Postrojenje za proizvodnju električne energije koje koristi deponijski plin do sad je proizvelo 2.350.000 KWh električne energije.
Instalirana je meteorološka stanica koja daje podatke za praćenje parametara bitnih za planiranje eksploatacije gasa.
Rekultivacija odlagališta se odvija prema planu i oko 50000 m2 već liči na teren za golf, a voćnjak sa 2000 sadnica jabuka, krušaka, šljiva i trešanja odlično napreduje i daje rezultate.

hvala na detaljnom odgovoru,ovo me je interesovalo ,jer svugdje u svijetu prerada i dopunsko iskoristavanje smeca postaje sve veci biznis.
doboj

#10 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by doboj »

karanana wrote:bilo bi malo previse da 400-500 tona smeca svaki dan zavrsi u bosni, zar ne?
nisam u Doboju ve 15 godina ,ali cini mi se da je njihova deponija oko 200 metara daleko od rijeke Sprece?
karanana

#11 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by karanana »

doboj wrote:
karanana wrote:bilo bi malo previse da 400-500 tona smeca svaki dan zavrsi u bosni, zar ne?
nisam u Doboju ve 15 godina ,ali cini mi se da je njihova deponija oko 200 metara daleko od rijeke Sprece?
mislio sam da jesi pa reko vidis da je bosna zagadjena pa mislis da sve iz sarajeva dolazi.
btw. navodno sada planiraju da naprave i neku spalionicu koja bi proizvodila elektricne energije u kapacitetu pola HE jablanica sto je vise nego dovoljno da elektrificira grad.
doboj

#12 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by doboj »

Nazalost rijeku Bosnu svi zagadjuju,od Sarajeva ,pa do usca.
SoulSeeker

#13 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by SoulSeeker »

Joey Tribbiani wrote:a đe zavrse hovna u gradovima koji nemaju miljacku???
U nacionalnim strankama.
cyprus

#14 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by cyprus »

doboj wrote:Interesuje me ,ako je netko upoznat,gdje zavrsava otpad iz Sarajeva? Da li postoji centralna deponija ,da li se preradjuje,ili samo "pusti " niz rijeku Bosnu?
E jebga, stvarno odakle ti sinu ovakva ideja :-) . Čuj u Bosnu
minjonja

#15 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by minjonja »

Haris033 wrote:Prikupljeni otpad iz Kantona Sarajevo odlaže se na deponiju u Buća Potoku koja je udaljena 3 km od gradske zone. Mjesto ima veliku potencijalnu zapreminu i zbog toga se može koristiti dugi niz godina.

bila sam prosle godine sa skolom na deponiji i rece nam inzinjer sto radi na deponiji da su trenutno u krizi jer mogu primati smece jos otprilike 10-15 godina (ako se ne bude povecavala kolicina smeca naseljavanjem sarajeva). u krizi su tek odnedavno jer su mislili da ce dobiti zemljiste odmah pored sadasnje deponije, ali su se gradjani zalili i nece dobiti tu zemlju. jesu li to uspjeli dobiti onu zemlju?
cyprus

#16 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by cyprus »

minjonja wrote:bila sam prosle godine sa skolom na deponiji i rece nam inzinjer sto radi na deponiji da su trenutno u krizi jer mogu primati smece jos otprilike 10-15 godina (ako se ne bude povecavala kolicina smeca naseljavanjem sarajeva). u krizi su tek odnedavno jer su mislili da ce dobiti zemljiste odmah pored sadasnje deponije, ali su se gradjani zalili i nece dobiti tu zemlju. jesu li to uspjeli dobiti onu zemlju?
Heh ja kad sam sa svojom osnovnom školom išo (prije 10-tak godina), govorili su da imaju kapacitet za narednih 50 godina :-) . Dakle, očito se malo zajebali... :-)
minjonja

#17 Re: Gdje zavrsava gradsko smece iz Sarajeva?

Post by minjonja »

cyprus wrote:
minjonja wrote:bila sam prosle godine sa skolom na deponiji i rece nam inzinjer sto radi na deponiji da su trenutno u krizi jer mogu primati smece jos otprilike 10-15 godina (ako se ne bude povecavala kolicina smeca naseljavanjem sarajeva). u krizi su tek odnedavno jer su mislili da ce dobiti zemljiste odmah pored sadasnje deponije, ali su se gradjani zalili i nece dobiti tu zemlju. jesu li to uspjeli dobiti onu zemlju?
Heh ja kad sam sa svojom osnovnom školom išo (prije 10-tak godina), govorili su da imaju kapacitet za narednih 50 godina :-) . Dakle, očito se malo zajebali... :-)
valjda bi mogli toliko godina primati smece da sarajevo nije raslo i naseljavalo se. mozda su zaboravili na to. i raja je pocela vise smeca prozivoditi kad skontam da svaku nadopunu kredita moram onu karticu baciti, ili kad mi u granapu svaki proizvod u posebnu kesu stave :-) :-)
Post Reply