Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sehro

#26 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by Sehro »

kB27 wrote:
jasko__ wrote:Da ne otvaram novi topic pa cu ovdje pitati..ako je interval zamjene ovog ulja,5w40, 15.000 km...šta to ustvari znači???
Jel to maximalno koliko se preporučuje da se pređe ili to znači da tih 15.000 km bez ikakvih rizika i problema prelaziš i da tek nakon toga dolazi do lagane istrošenosti ulja i da treba razmišljati o zamjeni????
Mora pisati 15.000 km ili x godina (najčešće 1 godina). Jeste, to znači da ako sipaš kvalitetno ulje koje preporučuje fabrika, i (što je jako bitno) imaš kvalitetan filter ulja, nema potrebe da mijenjaš dok ne pređeš 15.000 km ili dok ne prođe x godina od kad si mijenjao.
A jel' bolje da bude magnatec? :D
kB27

#27 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by kB27 »

To ti ne bih znao reći stvarno. :)
Sehro

#28 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by Sehro »

kB27 wrote:To ti ne bih znao reći stvarno. :)
Hvala u svakom slučaju :)
Sandordoo

#29 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by Sandordoo »

Kako se čovjek nekad slatko nasmije čitajući neke od ovih komentara! Ponekad se upitam zašto ovako loše živimo kad obilujemo tolikim pametnim ljudima, sveznalicama i stručnjacima iz raznih područja koji su u stanju u 30 sec bez laboratorije odrediti o kakvom se ulju radi! I ne samo to, oni čak golim okom ili "trljanjem" među prstima izbace podatak o kvaliteti kao i proizvođaču, pređenoj kilometraži, kao i podatak da li je ulje "kvalitetno, originalno" ili dupljak pravljen u, a gdje drugo, negoli Hercegovini! Ne jednom sam se zbog prirode posla kojim se bavim susretao sa pitanjem "Da li je Castrol ulje koje vi (ja) prodajete original ili dupljak?"! Naravno da je odgovor uvijek da je to original a zatim slijedi komentar stranke "Rekao mi je prijatelj (obično su taksisti ti koji najviše znaju) da je sav Castrol na ovom tržištu falsifikat i da originala nema i da se sve pravi negdje u BiH)!" Ponudio sam svakom od tih, a to radim i sada, 1000 km i prevoz do lokacije gdje se "pravi i pakuje" to ulje da i ja to vidim! Do sada se niko nije prijavio! Drugi opet tvrde kako su oni čuli iz "pouzdanih izvora" da se ulja istog proizvođača, npr Castrol, prave , pakuju i distribuiraju za maltene svaku pojedinu zemlju na svijetu (a ima ih preko 200), drukčijeg kvaliteta, formulacije itd., ali niko od njih nije čuo za proizvodnju istog artikla, u ovom slučaju motornih ulja, u enormno velikim količinama koje sebi mogu da priušte samo enormno velike kompanije koje su postale tako velike zahvaljujući stogodišnjoj tradiciji pravljenja izuzetno kvalitetnih ulja! Ulja koja svoj kvalitet dokazuju i testiraju na najelitnijim auto takmičenjima kao što je WRC. Fabričke ekipe VW, Ford-a, Toyote, Škode koriste Castrol maziva. Između ostalog i ja sam 8 takmičarskih sezona na trkama vozio Castrol u motoru kao i mjenjaču mog trkačkog auta (Honda Integra Type R) koji je svih 8 sezona bio šampionski i niti jednom se nije pokvario!
amar1994

#30 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by amar1994 »

svaka cast za post , a i honda je tqkva da se ne kvari :thumbup:
Sandordoo

#31 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by Sandordoo »

I još nešto da dodam, imao sam priliku jednom, ali samo jednom, da posumnjam u originalnost Castrola koji je stranka donijela u naš servis na zamjenu! Radilo se o pakovanju od 1 l Castrol GTX koji se već desecima godina ne proizvodi kao takav. Odmah se po ambalaži, traljavo napravljenoj vidjelo da nije original. Nisam rekao stranci da ne bih napravio problem trgovcu, kojeg sam poznavao, samo sam mu rekao da i mi prodajemo Castrol, a tad mi je postalo i jasno zašto je taj isti trgovac kod nas kupio i zamijenio Castrol! I još jedan savjet, ako možete izbjegavajte kupovati ulja i ostale tekučine na benzinskim pumpama!
condy

#32 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by condy »

jasko__ wrote:Da ne otvaram novi topic pa cu ovdje pitati..ako je interval zamjene ovog ulja,5w40, 15.000 km...šta to ustvari znači???
Jel to maximalno koliko se preporučuje da se pređe ili to znači da tih 15.000 km bez ikakvih rizika i problema prelaziš i da tek nakon toga dolazi do lagane istrošenosti ulja i da treba razmišljati o zamjeni????
Pretpostavljam da pitaš za ulje VW specifikacije 505.01. Imaš sve u knjižici od vozila a ako nemaš knjižice, imaš je na internetu skinuti.
Mijanja se svakih 15 kkm ili nakon 1 godine, šta prije dođe. To ti piše u knjižici za to ulje specifikacije 505.01.

Na motornom ulju se ne štedi. Možeš kupiti to ulje 4l za 55 KM. To nije sad neki trošak za godinu dana vožnje:-)
amar1994

#33 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by amar1994 »

ima li jeftinije , skupo je to :D :D :D

moze li se mijejat na 30 hiljada :? :run:
Sandordoo

#34 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by Sandordoo »

ado-šampion wrote:Dajte ba ljudi, zar stvarno mislite da je moguce da u doba Interneta ovlasteni distributer koji je izlistan na BP stranici valja nekakve kopije i to u vecim kolicinama? Nije post-ratno doba u kojem se uvozilo na divlje i nikog nije bilo briga.

Koliko znam Magna-Oil postoji duze vrijeme, kod nas je Castrol najpopularnije ulje, vrlo cesto ga sipaju i ovlasteni servisi. Mislite da se oni ne bi oglasili i "povalili" Magna-Oil da je bilo ikakvih vecih i masovnijih prituzbi koje upucuju na nekvalitetno ulje?

Druga stvar je sto se na mnogim forumima ljudi koji imaju auta s motorima koji se vrte do 8000/min (uglavnom japanska) kunu da Castrol u maloprodaji (dakle van motorsporta) nije nista specijalno i da su na primjer Liqui Moly i Aral dosta bolji.
Nemam iskustva sa "kvalitetom" žileta Wilkinson koji se prodaju u Njemačkoj i Bosni (nosim bradu), također nisam ljubitelj Nutelle da bih mogao o tome suditi, ali mislim da sam možda i najkompetentniji u BiH kad je u pitanje motorno ulje! Naime, 8 godina sam se takmičio sa Hondom Integrom Type R (8 puta bio i prvak države), motor se konstantno vrtio 9500 o/min, zadnje 2 godine nakon "dorađivanja" i cijelih 10000 o/min, i nijednom se nije desio kvar na motoru! Taj prvi motor nije nikad ni rastavljen u tih 6 godina a nema šta nije preživio! U njemu je prvo bio Castrol RS 10W60 a kasnije (kad se pojavio) TWS 10W60 sa još nešto poboljšanim karakteristikama! Čista je logika da kad je neko u stanju da napravi tako kvalitetno ulje koje se razvija i testira i na vrhunskim trkačkim autima,(kao što je između ostalog i WRC) onda su sigurno u stanju da naprave i (možda) najkvalitetnija ulja kad je u pitanju automobil koji svakodnevno koriste "normalni" vozači? Sem toga, gore navedeno ulje jedino ima taksativno navedeno dopuštenje za sve BMW M modele! Ne znam kojom bi logikom neka ulja navedena na ovom topicu, (neću da ih navodim), neka od njih skoro nepoznata na globalnom nivou, mogla da opravdaju epitet kao nešto naj, naj? Po meni je to ipak pravdanje vozača samih sebi jer su ta ulja po pravilu dosta jeftinija od Castrola? Naravno da kao i sve druge stvari treba povesti računa da se kupuje na provjerenim mjestima i da imate povjerenje u trgovca! Naime, kao i sve ostalo, mogu da se pojave falsifikati, a jedan od najvažnijih razloga zašto Castrol veoma često mijenja izgled ambalaže pa i nazive svojih ulja, je upravo taj da se zaštite od falsifikata! Na jednom Castrolovom seminaru neko je postavio upravo pitanje promjene ambalaže , zbog čega su kupci veoma često skeptični kad kupuju ulje jer se odjednom pojavi nova ambalaža, i ovo je bio odgovor na to pitanje. Naima i falsifikatorima treba vremena da se snađu a Castrol vrlo brzo nakon toga promijeni promijeni ambalažu, i sve tako, igra mačke i miša!
condy

#35 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by condy »

Mislim da u promjeni ambalaže, ima marketinških trikova proizvođača, da pomisliš da kupuješ neko njihovo novo ulje a kupuješ isto. Svaki godine, isto ulje a druga ambalaža :)
Sandordoo

#36 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by Sandordoo »

condy wrote:Mislim da u promjeni ambalaže, ima marketinških trikova proizvođača, da pomisliš da kupuješ neko njihovo novo ulje a kupuješ isto. Svaki godine, isto ulje a druga ambalaža :)
Meni bi lično više odgovaralo kad se ambalaža ne bi mijenjala,! Ja znam šta prodajem, kao i porijeklo ,tako da bih izbjegao objašnjavanje. Desi se da mušterija izvadi staru ambalažu i po tome traži ulje da, npr. dospe, a ja mu moram prodati to isto ali u novoj ambalaži! Ipak, za jedno Castrolovo ulje ne mogu prihvatiti ovo njihovo objašnjenje! Radi se o Castrolu RS 10W60 koji je pod tim imenom potpuno nestao a zamijenili su ga Edge 10W60 i TWS 10W60! Ipak je RS još iz 80-tih bio sinonim za ulje namijenjeno za vrhunske sportske i trkačke motore i mislim da to ime nije trebalo mijenjati. Baš kao kad bi Marlboro ili Coca Cola odjednom promijenili svoja globalno prepoznatljiva imena!?
ElRe

#37 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by ElRe »

Kad smo vec kod ulja, vidim da Fiat za Giuliu QV umjesto tradicionalno Selenie (Digitek), preporucuje Pennzoil Ultra.

https://www.alfaromeousa.com/content/da ... UG-3rd.pdf
ElRe

#38 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by ElRe »

Ispravka, ovo iznad je za SAD, za Evropu je Digitek

Image
Sandordoo

#39 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by Sandordoo »

ElRe wrote:Kad smo vec kod ulja, vidim da Fiat za Giuliu QV umjesto tradicionalno Selenie (Digitek), preporucuje Pennzoil Ultra.

https://www.alfaromeousa.com/content/da ... UG-3rd.pdf

Očito da je to nešto vezano uz američko tržište, možda su tamo sklopili takav dogovor, u Evropi je i dalje Selenia (mada ja u svakom slučaju preferiram Castrol ekvivalentnih specifikacija)! Jedna od najbržih Lancia Integrale na brdskim trkama u Evropi, Felixa Pailera iz Austrije; vozi na Castrolu TWS!
Sandordoo

#40 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by Sandordoo »

ElRe wrote:Ispravka, ovo iznad je za SAD, za Evropu je Digitek

Image

Već sam napisao svoje mišljenje prije nego što sam vidio ovu dopunu!
kabal1337

#41 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by kabal1337 »

Mislim da ljudi kazu da je fals ulje jer motor istog dosta potrosi. Prijatelj mi je probavao Castrolovo ulje ( nije licno kupljeno od vas) i trosilo mu je oko 1l- ako ne i vise na 10 000 km (ovo spada u neku fabricku specifikaciju koliko motor moze da potrosi ulja). Sada probava ulje od manje poznatog proizvodaca i kako kaze ne trosi ulje.
Mislim da zbog potrosnje ulja taksisti i sl. govore da je Castrol vecinom fals...
( Nisam hemicar...)

Ulje kao ulje, tehnologija je toliko napredovala da je to danas u 5 deka. Ionako ovi sto se trkaju obicno koriste posebna ulja, koja se mijenjaju mnogo cesce. Barem sam ja cuo tako, od timova. I ako se pregledaju vrste imaju koje su namjenjene za takve upotrebe. Vjerovatno je drugacija formulacija tih aditiva i deterdzenata itd... ( opet kazem nisam Hemicar)
A to na Profi nivou, mislim da nije bitno- Vec ko je kome Sponzor.
Nekome timu da se ponudi neka n. firma da vam bude sponzor sa mazivima i tekucinama sigurno bi prihvatili. Sto da ne, dobiju zalihe i mogu mijenjati svako malo...
Sve je to marketing

Ipak kada se zapocinje sa tim nekim hobijem, osoba se obraca firmama za sponzorstvo. Bilo to novcano ili u dijelovima, tecnostima itd.. Za uvrat stiker na auto i sl.. Ne vjerujem da ste vi onako radi fore naljepili Castrol naljepnicu na vase vozilo, vec sto ste imali neki dogovor sa firmom ili dobavljacem.
A to kroz sponzorstvo sto vas njihova maziva "slusala" sada ih i preporucujete kupcima. - Ne zelim nista reci lose ovime.
Naravno ako je neko zadovoljan proizvodom da ce preporuciti i korsitit.
Image
Image
Image
Sandordoo

#42 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by Sandordoo »

kabal1337 wrote:Mislim da ljudi kazu da je fals ulje jer motor istog dosta potrosi. Prijatelj mi je probavao Castrolovo ulje ( nije licno kupljeno od vas) i trosilo mu je oko 1l- ako ne i vise na 10 000 km (ovo spada u neku fabricku specifikaciju koliko motor moze da potrosi ulja). Sada probava ulje od manje poznatog proizvodaca i kako kaze ne trosi ulje.
Mislim da zbog potrosnje ulja taksisti i sl. govore da je Castrol vecinom fals...
( Nisam hemicar...)

Ulje kao ulje, tehnologija je toliko napredovala da je to danas u 5 deka. Ionako ovi sto se trkaju obicno koriste posebna ulja, koja se mijenjaju mnogo cesce. Barem sam ja cuo tako, od timova. I ako se pregledaju vrste imaju koje su namjenjene za takve upotrebe. Vjerovatno je drugacija formulacija tih aditiva i deterdzenata itd... ( opet kazem nisam Hemicar)
A to na Profi nivou, mislim da nije bitno- Vec ko je kome Sponzor.
Nekome timu da se ponudi neka n. firma da vam bude sponzor sa mazivima i tekucinama sigurno bi prihvatili. Sto da ne, dobiju zalihe i mogu mijenjati svako malo...
Sve je to marketing

Ipak kada se zapocinje sa tim nekim hobijem, osoba se obraca firmama za sponzorstvo. Bilo to novcano ili u dijelovima, tecnostima itd.. Za uvrat stiker na auto i sl.. Ne vjerujem da ste vi onako radi fore naljepili Castrol naljepnicu na vase vozilo, vec sto ste imali neki dogovor sa firmom ili dobavljacem.
A to kroz sponzorstvo sto vas njihova maziva "slusala" sada ih i preporucujete kupcima. - Ne zelim nista reci lose ovime.
Naravno ako je neko zadovoljan proizvodom da ce preporuciti i korsitit.
Image
Image
Image
Potrošnja ulja u principu nije nešto najbitnije što govori o kvalitetu ulja! Ubijeđen sam da bi rafinerije lako riješile taj "problem" ali da je jedini razlog zašto motori potroše neko normalnu količinu ulja taj da bi se zbog produženih intervala zamjene ipak između tih intervala malo dosulo i "osvježilo"! Naravno, pod uslovom da je motor mehanički ispravan! Ne zaboravimo da su se nekad ulja mijenjala svakih 2-3000 km, rijetko kad cijelih 5000! A i potrošnja od 1l/10000 km kod vašeg prijatelja je veoma niska s obzirom na to da većina proizvođača automobila toleriše čak i do 1l/1000 km! Mada ja mislim da je to ipak malo pretjerano. Pošto ni ja nisam kemičar, ne mogu baš detaljno objasniti koji su to sve parametri najbitniji za ocjenu kvaliteta nekog ulja ali neki od najbitnijih su sigurno: ponašanje na vrlo niskim i vrlo visokim temperaturama, ekologija, zadovoljavanje standarda koje traži proizvođač automobila, ponašanje ulja u najkritičnijim trenutcima za motor a to je hladni start gdje je Castrol prvi izbacio ulja sa tzv. MAGNATEC tehnologijom, tj. molekule ulja ostaju u nekoj mjeri "zalijepljene" za dijelove motora najviše izložene habanju: radilica, cilindri, turbina , bregasta osovina... i nakon gašenja motora! Taksisti tj. većina njih dobro znaju šta je najbolje za njihov automobil, a to je kvalitetno ulje (neki od naših mušterija taksista su prešli i preko 500000 km bez kvarova koristeći Castrol. Neki taksisti kalkulišu sa jeftinim uljima a treći opet ne vjeruju nikome pa čekaju na autobuskoj stanici da im dođe "pravi Njemački Castrol"!
Što se tiče sponzorstva tačno je da sam ja reklamirao Castrol na trkama i sve moje uspjehe sam napravio djelomično i zahvaljujući Castrolovom visokom kvalitetu. Nemojte misliti da sam ja Castrol reklamirao a u svoj auto sipao neko drugo ulje za koje bih smatrao da je bolje! Možda bih ja to iz čisto ekonomskih razloga i uradio kad bi po mom mišljenju takvo bolje ulje i postojalo!? Niste jedini koji misle na taj način, i drugi su mi to spominjali, kao "VW WRC ili Ford ili Skoda ili bilo ko drugi ne troše Castrol nego ga samo reklamiraju"! U krajnjoj liniji nema logike jer ako je to "pravo" ulje toliko bolje od Castrola onda bi bilo logično da se prodaju u najmanje istim količinama kao i Castrol,pa bi Castrol tu onda bio suvišan! Inače ja već deset godina ne vozim trke a ta poslovna saradnja i dalje traje a vjerujte mi da mi, zbog velikih količina ulja koje prodamo, malo, malo neko dolaz i nudi razna ulja po čak i povoljnijim uslovima nego Castrol.1990 god sam bio šampion u Jugoslovenskom šampionatu i kad sam kupovao Suzukija Nijemac je pred mojim očima ispustio ulje, nasuo novo, tad se zvalo RS 10W60, i isto to uradio i u mjenjaču sa Syntransom 75W90! A moj prvi susret sa RS-om, sad je to Edge Sport i TWS 10W60, je bio još 1984 kad mi je prijatelj koji je također vozio trke i živio u Njemačkoj poklonio 4 litra!
Čuveni Njemački tjuner Alfons Hohenester, ima na internetu njegova stranica, pogledajte je, mi je jednom prilikom kad sam bio kod njega da sredim trapove na mojoj Hondi, na moj upit koja ulja on troši na autima takmičarskim kao i cestovnim, friziranim, samo pokazao u pravcu bureta od 200 l Castrola RS 10W60 (kasnije nakon nekoliko godina Castrol TWS 10W60), a u mjenjačima koristi Castrol Syntrans 75W90 odnosno 75W140 ako imaju lamelni šper-diferencijal! I to u svim autima bez izuzetka, bez obzira da li imaju 100 ili 1000 ks. A čovjek je sa skoro 80 god živa legenda, Walter Roehrl testira neke njegove projekte, dok sam ja stajao pored kod njega zvao ga je ABT pa zatim RUF, da se konsultuju!Pa zatim neki bogatun koji je imao neki cestovni supersportski auto tipa Mc Laren, Bugatti, ne mogu se tačno sjetiti, i od njega traži, ne pitajući za cijenu da mu još "sredi"taj auto!

P.S.
I nisam ja bio taj koji je od generalnog uvoznika Castrola u BiH tražio sponzorstvo, već su oni došli kod mene i to ponudili. I prije toga do 2001 sam prodavao Castrol ali sam ga nabavljao direktno iz vana! Znao sam i po dvije sezone voziti isto ulje u trkačkoj Hondi bez zamjene! U pravu ste kad kažete da su to specijalno formulisana ulja za jednokratnu upotrebu! Ali samo djelomično,u 70-tim i ranije. Početkom 80-tih su se počela pojavljivati sintetička ulja koja dozvoljavaju neslućen razvoj i "prava"trkača ulja karakterističnog mirisa kojeg se vi ako ste mlađa generacija ni ne sjećate, su izbačena jer nije više bilo potrebe za njima. To ulje je nekada bilo mineralno i imalo je tako karakterističan, oštar miris, jer je u njemu bilo i ricinusa, da smo se mi šalili dok smo bili mlađi da bi ga trebalo pakovati u bočice od parfema i prodavati ljubiteljima trka!
jefferson

#43 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by jefferson »

Potrosnja ulja zavisi od mnogih faktora, ali hajmo iskljuciti mehanicke i fizicke probleme na motoru i hipoteticki recimo da je motor u savrsenom stanju.
Da li ce se desiti da motor trosi jednog ulja vise nego drugog? Apsolutno.
O ovome sam pisao na drugoj temi koja se tice striktno ulja pa necu na dugo, ali:
1.Baza ulja, da li je ulje dobiveno od Mineralne baze? Rafinirane mineralne baze? Da li je baza dobijena hidro razbijanjem mineralnog ulja (u tome je Castrol "kralj" sto nije bas za pohvalu) i HC baza (tkz. Grupa III) je danas najkorstenija baza u sintetickim uljima. Medjutim, po njemackom zakonu ta ulja se ne smiju prodavati pod "Full Synhtetic" ulja nego moraju imati oznaku Synthetic technology, HC ili slicno. Tako npr. u njemackoj Mobil1 prodaje 0W40 ulje kao SHC (Syntehic Hydrocracked) a u ostatku evrope i svijeta kao "Full Synthetic."
Postoji i GTL baza koju Shell danas masovno koristi i Mobil1 uvodi polako, i sad za sad se dobro pokazala. Ona se oznacava kao Grupa III+.
Prava sinteticka ulja su dobijena od PAO baze (Grupa IV) (npr. Castrol Edge 0W30 ili 0W40) ili Ester ulja ili tkz. Grupa V.
Baza odredjuje u kojoj mjeri ce ulja isparavati tj. koliki ce NOACK (%) biti. NOACK je isparavanje. Sto je manji NOACK to je isparavanje manje i time potrosnja ulja. Naravno Grupa V baznih ulja ima najmanji NOACK.
2. Isto tako sto je manja razlika izmedju prvog broja (recimo 5) i drugog broja poslije W (recimo 30) to ce NOACK biti manji. Recimo dva ulja dobijena iz iste baze, 0W40 ce imati NOACK veci od 5W30 ulja. Mobil1 je tu vrlo dobar. Recimo oni su uspjeli iz svoje VISOM baze (mjesavina Grupe III, IV i V, ali vecinom III) dobiti NOACK u Mobil1 5W30 ESP ulju od 5.6%, sto je ja mislim najmanji % isparavanja medju uljima u slobodnoj prodaji. Mobil1 0W40 verzija koja je koristila istu tu bazu VISOM, ima NOACK od 8.7%.
Znaci hemijski sastav tek onda gradacija igraju ulogu koliko ce ulja ispariti tokom redovne eksploatacije.
Sto se tice Magnatec ulja to je klasicni marketinski trik. Magnatec je kvalitativno ispod Edge serije kod Castrola, i tipicno HC ulje nekog prosjecnog kvaliteta.
Ono sto Castrol zove molekule sto se ljepe je ustvari mali % Grupe V baze. Molekule grupe V imaju tendenciju da se zadrzavaju duze vremena tamo gdje ostvare kontakt. I tu je cijela prica oko Magnateca. Dosta boljih ulja na trzistu.
Ko hoce za benzinca ultimativni Castrol to je Castrol Edge 0W40 ili 0W30. Za dizele to bi bila FST serija 5W40 a vlasnici BMW-a u Evropi imaju privilegiju da kupe Castrol 0W30 LL-04. Castrol 0W30 je razvijen tokom 90-tih, i krajem 90-tih Castrol je poceo koristiti poseban aditiv zelene boje razvijen u Japanu. To ulje je steklo legendaran status, i iako je od tada taj aditiv izbacen, i dalje slovi kao najbolje ulje koje je Castrol ikad napravio. 0W40 Edge koji je danas u prodaji ima istu bazu kao 0W30.
Za dizele vjerovatno najbolje ulje je Mobil1 5W30 ESP ali ne znam koliko ga je lako naci kod nas.
Sto se ticke Castrola 10W60 (TWS) to je mjesavina baze grupe IV i V, i razvijeno je najvise da ublazi mehanicku gresku na radilici BMW M3 E46. Dobijeno je kao nastavak razvoja RS serije, ali manje vise ekskluzivno za BMW jer se vec tada pocelo masovno prelaziti na W30 ulja posto je tehnologija postala toliko dobra da drzi HTHS iznad 3.5cp sto su evropski proizvodjaci zahtjevali i sto je sustina kod upotrebe kod turbo motora i motora sa visokim brojem obrtaja. Tako da je potreba za W50 i W60 uljima pala na nekoliko proizvodjaca, manje vise BMW a i BMW je izbacio W60 iz V8 serija i novim turbo sestaka u M modelima i sveo ih na LL-01 standard. TWS se pokazalo ekstra pa se danas koristi nasiroko medju tunerima, trkama i slicno, ali sve manje u redovnoj eksploataciji. Mislim da Castrol mjenja TWS sa novim proizvodom Supercar ili tako nesto.
Sto se tice mirisa to je Grupa V ili Ester. Otvori bilo koji Redline proizvod to je katastofa kako smdi. Kad mjenjas ulje u mjenjacu moras promaju napraviti da se ne ugusis. A sto se tice ulja za diferencijale tu je Castrol Syntrax tata mata, te ono njihovo ulje za kocnice Castrol SRF.
Neki zakljucak ovdje je da ulja proizvodjaca kao Castrol, Mobil1, Shell, Vlvoline, Motul i slicno su standard, i nema tu neke greske pri kupovini. Problem u BiH je sto se mentalitet nepovjerenja prenosi i na proizvode siroke potrosnje a posebno na nesto kao ulja jer ljudi se boje, jer nema zastite potrosaca. I nije da nije bilo falseva, posebno nakon rata, ali fals se moze pojaviti samo ako onaj ko pravi fals ima veliko trziste za to. Znaci kod nas fals moze doci npr. iz Rusije, a znamo da je to tamo veliki problem. Medjutim, kupiti Castrol kod zastupnika ili u nekoj renomiranoj prodavnici nije problem. Ja dok sam zivio u bIh sam koristio Castrol stalno, posebno onaj crni, "njemacki" 15W40 sto je bio neki zlatni standard nekad davno i auta presla sa tim ulje stotine hiljada km.
Brus Lee

#44 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by Brus Lee »

Jesu li Castrol i Elf jedno te isto ulje?
kabal1337

#45 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by kabal1337 »

Da slozio bi se sa vama, da potrosnja ne govori o kvaliteti. Licno mislim ako trosi u granicama, da nije lose. Bolje da je ulje "cisce" tj. da na vecim teperaturama ne stvara taloge i onaj mulj.
Inace drago mi je sto imamo nekoga strucnog na forumu, kao sto ste vi. Ostavite detaljan odgovor a i lijepu pricu/uspomenu bez podsmijavanja druge osobe :thumbup:
Inace veliko postovanje prema vama.
condy

#46 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by condy »

@jefferson
:thumbup: :thumbup:
jefferson

#47 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by jefferson »

Brus Lee wrote:Jesu li Castrol i Elf jedno te isto ulje?
Nisu, Total je vlasnik Elfa. Total ili Elf, sta god uzmes dobro je ulje sve dok ispunjava specifikaciju koju zahtjeva tvoj motor.
jefferson

#48 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by jefferson »

kabal1337 wrote:Da slozio bi se sa vama, da potrosnja ne govori o kvaliteti. Licno mislim ako trosi u granicama, da nije lose. Bolje da je ulje "cisce" tj. da na vecim teperaturama ne stvara taloge i onaj mulj.
Inace drago mi je sto imamo nekoga strucnog na forumu, kao sto ste vi. Ostavite detaljan odgovor a i lijepu pricu/uspomenu bez podsmijavanja druge osobe :thumbup:
Inace veliko postovanje prema vama.
Kada kupujes ulje za svoj motor, znaci ono koje ispunjava specifikaciju za motor koji imas, gledaj da pored te specifikacije ispunjava i Mercedesovu specifikaciju MB 229.5 (benzin) a ako je dizel MB 229.51 ili novu MB 229.52.
MB spcifikacija je zlatni standard kada je u pitanju kontrola depozita koje ulje ostavi iza sebe, ciscenje motora i slicno.
BMW je prosle godine obnovio svoje LL-01 i LL-04 specifikacije i one su sada najzahtjevnije kada je u pitanju zastita koju ulje obezbjedjuje. Ali BMW nije posebno zahtjevan kada je u pitanju isparavanje (dozvoljava iznad 10%) i depoiziti. Tu je MB zakon. MB ne dozvoljava da ulje isparava vise od 10% u specifikacijama MB 229.5, MB 229.51 i MB 229.52. Ako ulje nema jednu od ovih specifikacija najbolje ga je zaobici. Obicno ulja koja su dobijena od jeftinije baze i aditiva imaju maksimalno MB 229.31 ili MB 229.31 (dizel) specifikaciju.
amar1994

#49 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by amar1994 »

ma joj , jasta cu gledat mercedesovu specifikaciju iako im vjerujem :D

neki dan zamjenio/ispustio LM4500(noack 12,9 %) nakon 11000km , crno da ne moze crnije bit ali na filteru ulja ni trunke mulja :thumbup:

a ja sam primjetio da mi je zbog veceg noacka(nekih 3%) na ovom C1 ulju nivo malo vise opao nego na LM4200 C3 specifikacije :thumbup:

mozda iduce god probam Totalov Ineo ECS ili castrol neki :)
jefferson

#50 Re: Gdje uzeti original Castrol 5w-40 505.01 ulje?

Post by jefferson »

amar1994 wrote:ma joj , jasta cu gledat mercedesovu specifikaciju iako im vjerujem :D

neki dan zamjenio/ispustio LM4500(noack 12,9 %) nakon 11000km , crno da ne moze crnije bit ali na filteru ulja ni trunke mulja :thumbup:

a ja sam primjetio da mi je zbog veceg noacka(nekih 3%) na ovom C1 ulju nivo malo vise opao nego na LM4200 C3 specifikacije :thumbup:

mozda iduce god probam Totalov Ineo ECS ili castrol neki :)
Crno ulje= radi svoj posao.
Potrosnja ulja zbog % isparavanja je najmanji problem. Visok % isparavanja vodi ka problemima sa PCV ventilom i crijevima, talogom na ventilima, posebno kod DI motora te kod dizela vodi ka vecem zagadjenju DPF-a.
Post Reply