Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Kurent

#126 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by Kurent »

Pozdrav,

mene zanima da li je moguce sipati LPG (njemacki sistem) u Bosni. Da li neko ovdje ima iskustva sa tim? Ja imam nekoliko sedmica tek auto koji je kupljen u Njemackoj i nisam jos uvijek sa njim bio na nasim prostorima. U Holandiji recimo ne mogu sipati zato sto oni opet imaju svoj neki sistem. Da li se neko razumije oko ovih stvari ovdje?
NediM17

#127 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by NediM17 »

Ako je LPG sistem mozes, ako je CNG ne.
Aurea Mediocritas

#128 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by Aurea Mediocritas »

Kurent vjerovatno misli na adapter za pistolj za punjenje koji se navrne na otvor za punjenje plina. Mislim da imaju neke 3 razlicite verzije koje dobar tokar moze napraviti.
Kurent

#129 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by Kurent »

Da, mislim na adapter. Imam LPG a ne CNG. Nadam se da nece biti problema. :)

Hvala!
NediM17

#130 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by NediM17 »

Evo vozim vec drugo auto sa LPG instalacijom, pa da napisem stagod.

Prva vozilica je bila DACIA Sandero Stepway 1.6 8v, tu sam posjedovao Atiker SafeFast OBD II plinski sistem. Bio je ugradjen u Zivinicama, u Atiker centrali, bilo je nekih propusta prilikom ugradnje, medjutim sve sitnice koje nisu utjecale na rad motora niti naravno sigurnost.

Pa hajde da krenemo:

1. MAP senzor ispred filtera gasne faze (necistoce ga onda zaprljaju i sjebu ga)- rijeseno kod Darkoma u garanciji.
2. Crijeva od dizni do usisne grane nejednakih duzina i klosarski stegnuta- rijeseno kod Darkoma u garanciji.
3. Klosarske selne na isparivacu, pomalo curkao antifriz, rijeseno kod Darkoma u garanciji.

To su propusti majstora, nisu veliki ni kriticni, ali eto.

Na oko 8.000 prijedjenih km auto poceo da se gasi na prebacivanju benzin/plin, ispostavilo se da je riknuo isparivac, rijeseno kod Darkoma u garanciji.

Takodjer, da napomenem da svi sistemi koji koriste 3-omske dizne nisu pogodni za ugradnju na Euro5+ vozila, mogu se ugraditi, ali nikada nece moci pogoditi dobru smjesnu i dobijat cete MIL (check engine) lampicu i eventualna stucanja motora. Na Euro4 i manje ne bi smjelo biti problema ni sa njima ako je sve ugradjeno i podeseno kako treba.

Druga vozilica je prica za sebe. U pitanju je Suzuki SX4 1.6 VVT.

Huh, dugo sam dumao, istrazivao i raspitivao se prije nego sto sam donio odluku da ugradim LPG. Sad ce se mnogi mozda pitati i zasto.

Evo zasto- 90% Japanskih motora nije bas pogodno za ugradnju LPG-a, a razlog toga su mekani ventili i sjedista ventila.

Hondaši, Mazdaši i vlasnici ostalih Japanaca se cesto uvrijede kada se kaze da je Japanac stedio na tome, i da je namjerno pravio ventile/sjediste ventila od nekvalitetnih materijala, oni kazu, laksi (meksi) materijali- ljepsi rad motora. Medjutim, matematika proizvodjaca je jasna, na zapadu je popravka preskupa, auto ce zbog sjebane glave otici na otpad, i vlasnik ce kupiti novi. Medjutim, u Bosnje ce biti ili nova glava, ili obrada postojece i vozi dalje. Uglavnom, nije bitno, eto vam te dvije opcije pa mislite sta zelite, cinjenica je jedno- Japanci i plin nisu najidealnija kombinacija.

Idemo dalje...

Kada smo se vec dotakli motora koji nisu pogodni za LPG konverziju evo spisak izdan od BRC-a, mada, vazi ovo i za mnoge druge automobile:

Citroën Jumper 2000 RFN 8V 1999>

Chevrolet Nubira 1600 F16D3 16V 2005>
Evanda 2000 T20SED 16V 2005>

Fiat Ducato 2000 RFN 8V 2000>

Ford Focus 1800 EYDB 16V 1998>
Mondeo 1800 RKF 16V 1998>
Fiesta 1200 F8JA 16V 2002>

Honda CRV 2000 B20Z1 16V 1999>

Mazda All FORD engines

Mitsubishi Colt 1300 135930 8V 2004>

Nissan X-Trail 2000 QR20DE 16V 2001>

Opel Astra 1600 Twin Port 16V 2001>
All Twin Port models

Peugeot Boxer 2000 RFN 8V 1995>
Partner 2000 LFX 8V 1996>

Renault Laguna 2000 F3R 8V 1994-1998

Toyota Yaris 1000 1SZ-FE 16V 2000>
Carina 1600 4A-FE 16V 1996>
Carina 2000 3S-FE 16V 1996>
Avensis 1600 4A-FE 16V 1996>
Avensis 2000 3S-FE 16V 1996>

Subaru All engines type Doch

U sustini sta je problem, kakva je razlika u odnosu na benzin pa na plinu dolazi do utonuca ventila u sjediste? Razlika je u tome sto je plin suh, i nema niti jednog aditiva koji stiti ventile, odnosno sjedista ventila, a uz to sve razvija stotinjak stepeni vecu temperaturu u cilindru, i to je dobitna kombinacija za propadanje sjedista ventila na motorima na kojima su meksa.

Ima li lijeka? Lijeka ima, koliko je efikasan to niko ne moze sa sigurnoscu reci, zapravo najbolji lijek za ovo je sam vozac, kasnije cu objasniti. Lijek za ovu pojavu utonoca ventila u sjediste pravi par kompanija, planetarno najpopularniji je australijski FlashLube, ja licno na svom Japancu koristim njihov elektronski kit za zastitu ventila, a tu su i JLM kao i V-Lube koji po mom skromnom misljenju pravi najbolje valve saver kitove, ali i najskuplje i ne znam da ih iko u BiH ugradjuje (V-lube).

Sta radi mazalice za ventile? Mazalica ventila u usisnu granu, tj. cilindre (neke rade na podpritisak grane- mehanicke, neke na osnovu intervala plinske dizne- elektornske) gura neko specijalno ulje, koje na ventilima stvara zastitni sloj, tj. kada ventil udari u sjediste da se nista ne osteti, i jos uz to smanjuje temperaturu izgaranja plina u cilindru, i na taj nacin pruza zastitu od utonuca sjedista ventila. Tako bi to trebalo biti u teoriji i tako tvrde proizvodjaci tih valve saver-a, koliko je efikasno u praksi niko ne moze tvrditi sa velikom sigurnoscu.

Uglavnom, najbolju zastitu od propadanja sjedista ventila na plinu moze pruziti sam vozac, isproban i dokazan recept u praksi. Ne tjeraj ga preko 4 hiljade obrtaja, i nista ruzno nece da mu se desi, jos ako uz to imas FlashLube, miran si 100%. Za one koji cesto vole zavrtiti do blokade ako hoce da su 100% sigurni i da se za motor ne moze dogoditi nista ruzno opet ima lijeka, zamolite servis koji vam ugradjuje da namjeste da na 4.000rpm sam prebacuje na benzin i nema straha za sjedista ventila, a opet ces se na plinu voziti 99% vremena, jer koliko cesto vrtimo motor preko 4.000 rpm, rijetko vala, eventualno prilikom preticanja i ganjanja.

Takodjer, vozili motor koji je osjetljiv na plin, ili koji nije osjetljiv, obavezno kontrolisite zazore ventila svakih 20-30kkm ukoliko vas auto nema hidropodizace, po potrebi ih postelujte/ kupite nove plocice.

Nadam se da ce ovaj post biti od koristi nekome ko ima dilemu da li ugraditi ili ne ugraditi LPG.

Inace, ja trenutno vozim na plin- sitem je Zavoli Bora OBDII sistemom sa brzim 2-omskim diznama i elektronskom FlashLube mazalicom ventila, a auto je SX4 1.6 VVT.

Zavoli sistem sa brzim 2-omskim diznama + elektronski FlashLube + automatsko saltanje na benzin na 4k RPM = za motor nece biti problema, a za dzep ce itekako biti odmora.
NediM17

#131 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by NediM17 »

vettel wrote:Kod Simanica u Buca Potoku, mene za s40 1.8 izaslo 1200KM. Prezadovoljan uslugom. :thumbup:
Koji sistem?
promaha

#132 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by promaha »

vettel wrote:Kod Simanica u Buca Potoku, mene za s40 1.8 izaslo 1200KM. Prezadovoljan uslugom. :thumbup:

upravo sam mislio pitati iskustvo ugradnje plina na volva s40 1.8 :)

ova verzija koja mene interesuje je od 90kW :)

i imal ko iskustva u mostari i okolini?
NediM17

#133 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by NediM17 »

Nisam ni mislio da je na flandju, mislio sam koji konkretno sistem, tj. proizvodjac. Zavoli, Tartarini, LPG Tech, Atiker...
Post Reply