Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

hogar strasni

#1 Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by hogar strasni »

Od prije nekoliko dana postao sam ponosni vlasnik Škodilaka Oktavie,2002g,sa 1.6 motorom 74kw-101ps.
Ugradit cu plin to je konacno ALI?
Pitam one koji znaju sta i kako to treba, koji plin ugraditi (obicni,multipoint,sekvent), koji je proizvodjac LPG instalacije dobar i konacno gdje u gradu to profesionalno da mi ugrade, da kasnije ne bude komplikacija.
Cujem da ljudi imaju problema s paljenjem na velikoj zimi,i da im se cuje miris plina u kolima, ne bih bas to zelio. Citao sam u oglasima za Radica u Istocnom Sarajevu,da odem tamo, ili.. ne znam jel ima jos neko ,pa me interesuje ko ima dobra iskustva s tom ugradnjom.
Unaprijed hvala.
nuxx

#2 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by nuxx »

Imaš na par mjesta,mogao bi to biti Simanić u Buća Potoku,Radić Lukavica,to su servisi koji iole bolje instalacije rade.Kod tebe je sequent u pitanju.Ja na alfa romeu 147 imam Landi Renzo(oficijelno najbolji na planeti)treće generacije i prezadovoljan sam istim.Njega ti radi Brčko Gas iz Brčkog i neko je u Sa počeo ali ne znam tačno ko.Iskustva koja imam s plinom su odlična....Mnogo mi novca ostaje u džepu,auto je manje startno 8-10 %,ali 1.6 vadi 120 propetih konjića što se ni ne osjeti.Sretno
shlauf

#3 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by shlauf »

Još ljetos je bila reportaža na TV-u u okviru auto emisije da ASA auto to radi i baš su prikazivali Škode sa ugrađenim plinom. Kolika je cijena i koje je marke neznam ali ti je bar to lako provjeriti.

Alee aleeeeeeeeee :dance:
iceman ze

#4 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by iceman ze »

Ja imam isti motor, i nisam ugradio plin, vec ga vozim 5 godina....presao skoro 100 hiljada....licno nisam za to majstorstvo mimo fabrike i sl. ali ako si odlucio.....kao sto neko rece ASA, mozda ti je najbolja opcija....ipak garancija, a Skoda...... :)
shlauf

#5 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by shlauf »

ASA je sklopila ugovor sa italijanima oko ugradnje i servisiranja instalacije tako da daju i garanciju.

Alee aleeeeeeee :dance:

:sax:
shlauf

#6 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by shlauf »

AUTO PLIN – LPG, VOZITE 50% JEFTINIJE

ZAŠTO VOZITI NA PLIN (LPG)

* osjetna financijska ušteda na gorivu čak do 50%
* povećana autonomija vozila plin + benzin
* vožnjom na plin produljujete vijek vašeg motora (čišće izgaranje)
* ušteda prilikom servisiranja vozila – produženi servisni intervali
* ekološki prihvatljivo gorivo
* veća vrijednost vozila prilikom eventualne prodaje
Image

ZAŠTO JE PRINS AUTOPLINSKI SUSTAV BR. 1?

* većina autoplinskih sustava kod velikog broja okretaja prebacit će se na benzin jer u tom trenutku vozilo nema dovoljno snage
* u svim režimima rada sustav Prins održava stabilan broj okretaja motora i kontinuirano razvija snagu što je česta zamjerka sustavima drugih proizvođača

KONTAKT

Adresa: Cvjetno naselje 16 10430 SAMOBOR CROATIA
Sve eventualne upite molimo proslijedite na:

* e-mail: [email protected]
* fax: +385 (0)1 3362-765
* telefon: +385 (0)1 3362-765
* mobitel: +385 (0)91 25 25 353

RADNO VRIJEME:
- Ponedjeljak - Petak: 08 do 16
- Subota - prva u mjesecu
- Preuzimanje vozila po dogovoru i van radnog vremena

Eto, sad je to tebe gdje ces ugrađivati plin, nazovi i raspitaj se.

Alee aleeeeeeeeeeeee :dance:

AdnanSA

#7 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by AdnanSA »

Nikada čuo za ovaj Prins. Kod mene kada prebacim na plin nikada se sam ne prebacuje na benzin. Auto vuče na plin sve do 8000 obrtaja ako baš hoćeš dok na benzin maximalno ide na 6700 gdje ga fata blokada.
Međutim ja na plin skoro nikada ne prelazim 4500 obrtaja možda samo prilikom oštrog starta u prvoj i drugoj brzini.
Hoće ventili izgoriti kada se duže vrijeme vozi iznad 4500 obrtaja na plin.
Sistem je Landi Renzo i ugrađen u Italiji
madner

#8 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by madner »

Ko izdaje atest za te instalacije?

Ne moze to uraditi onaj ko ih je ugradio, a nisam vidio nigdje nekog ovlastenog?
holowey

#9 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by holowey »

madner wrote:Ko izdaje atest za te instalacije?

Ne moze to uraditi onaj ko ih je ugradio, a nisam vidio nigdje nekog ovlastenog?
mislim da ateste rade na institutu na masinskom faksu...
AdnanSA

#10 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by AdnanSA »

Mislim da niko ne izdaje ateste. Svi još uvijek voze na "crno". Navodno je mašinski fakultet u I. Sarajevu izdavao ateste. Niko još uvijek ni ne traži ateste koliko sam ja upoznat.
madner

#11 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by madner »

Znaci ako se murija sjeti da moze bice ajme meni ajme meni?
shlauf

#12 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by shlauf »

Evo sad sam zvao ASA PSS 033/775-300 i pitao za ovog Škodilaka koliko košta ugradnja. Imaju 2 vrste: LANDI RENZO i TARTARINI. Cijena ugradnje sa certifikatom je cca 2.300,oo KM. Prije toga se treba najvaiti i da se zakaze termin ugradnje. Bujrum.

Alee aleeeeeee :dance:

madner

#13 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by madner »

Cuj certifikatom :D ima li tu logike?
Pa ne mogu oni atestirat da je to sto oni naprave u skladu sa propisima, to mora neko treci pregledati i potvrditi.
Discball

#14 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by Discball »

Evo da ti ja odgovorim pošto sam to mislim onako friško napravio poslije dugo vremena premišljajući se dali ću ili neću prodati auto. Pošto mi je automibil još uvijek u dobrom stanju odlučio sam da mu produžim život još malo a da se u isto vrijeme jeftino vozim.

Moj auto je Opel Omega 2.0i 16V 100KW.

Ugradnju sam napravio 08.09.2009. godine kod Radića u Lukavici. Eh sad, tamo imaju dva Radića, jedan koji sebe zove originalni i koji na mene nije ostavio baš najbolji utisak tako da sam se odlučio za drugog i nisam se pokajao. Momak je samo dan poslije mene ugrađivao u nov novcat BMW 3 i mogu ti reći da je veoma stručan.

http://autogas-radic.com

Momak je uradio stvarno puno automobila.

Ja sam ugradio sistem s direktnim ubrizgavanjem i barem na mom autu nisam osjetio kako neke promjene u snazi (možda malo do 2-3% kada se toči plin na ovim našim prostorima) tako i u potrošnji (do 5% plina u litrima).

Cijena ugradnje je bila KM=1000,00 sistem elektronike je STAG 3, isparivač je tartarini, kao i ventili na boci, boca je turska, injektori su italijanski ne mogu tačno da se sjetim koji...

Moja preporuka je da ideš na jedan ovakav sistem jer je auto već starije i nema potrebe da lupaš cifre za ugradnju kada su i ove komponente već dokazane u upotrebi duži niz godina. Ako te interesuju detalji slobodno se obrati.

Do sada sam prešao 10.000 Km dobar dio kroz Italiju, Francusku i Njemačku. Ono što mogu da kažem da točeći plin tamo nisam osjetio nikakav gubitak snage u odnosu na ovaj plin kod nas. A ono što je bitno je cijena i koja je npr u Njemačkoj u prosjeku EUR=0,55 dok je gorivo EUE=1,30 što je bitna razlika. Što se tiče ovog našeg plina možda jeste zanemarivo slabiji ali kad skontaš da u Lukavici natočiš danas za KM=0,82 a benzin je KM=1,92 onda zaboraviš sve razlike i samo se nasmiješ ovima koji se furaju na dizele.

Ima još jedna prednost a to je EKO test, vjeruj mi izduvni gasovi za 30% manji nego kod novih automobila zbog cjelokupnijeg izgaranja.

Uglavnom srećno.

PS Ako nekome budu trebale koordinate za GPS benzinskih pumpi na kojima se može nasuti LPG ili autoplin neka se samo javi, također mu mogu dati i za Francusku npr s aktualnim cijenama gdje su razlike značajne i to u rasponu od EUR=0,50-0,78

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
ja1977

#15 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by ja1977 »

Discball wrote: PS Ako nekome budu trebale koordinate za GPS benzinskih pumpi na kojima se može nasuti LPG ili autoplin neka se samo javi, također mu mogu dati i za Francusku npr s aktualnim cijenama gdje su razlike značajne i to u rasponu od EUR=0,50-0,78
Evo javljam se :razz: . Posebno me interesuje Austrija i Njemacka. Hvala.

Gdje ugraditi instalaciju. Stvarno ne znam koga da preporucim. Meni je ugradio BILLY i radi super, samo sto se oni vise time ne bave.

U svakom slucaju plin :dance:
Drvosjeca iz Dejcica

#16 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hogar strasni wrote:Od prije nekoliko dana postao sam ponosni vlasnik Škodilaka Oktavie,2002g,sa 1.6 motorom 74kw-101ps.
Pitam one koji znaju sta i kako to treba, koji plin ugraditi (obicni,multipoint,sekvent), koji je proizvodjac LPG instalacije dobar i konacno gdje u gradu to profesionalno da mi ugrade, da kasnije ne bude komplikacija.
Cujem da ljudi imaju problema s paljenjem na velikoj zimi,i da im se cuje miris plina u kolima, ne bih bas to zelio. Citao sam u oglasima za Radica u Istocnom Sarajevu,da odem tamo, ili.. ne znam jel ima jos neko ,pa me interesuje ko ima dobra iskustva s tom ugradnjom.
Unaprijed hvala.
Izvini mozda moje pitanje nije na mjestu, ali zasto nisi isao na diesel varijantu? Mozda moj propracun nije tacan ali recimo da si to vozilo platio 12.000KM, dok ugradis plin (2.000KM) ispade da si za 14.000KM mogao uzeti diesel 1,9 SDI ili TDI?
Discball

#17 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by Discball »

ja1977 wrote:
Discball wrote: PS Ako nekome budu trebale koordinate za GPS benzinskih pumpi na kojima se može nasuti LPG ili autoplin neka se samo javi, također mu mogu dati i za Francusku npr s aktualnim cijenama gdje su razlike značajne i to u rasponu od EUR=0,50-0,78
Evo javljam se :razz: . Posebno me interesuje Austrija i Njemacka. Hvala.

Gdje ugraditi instalaciju. Stvarno ne znam koga da preporucim. Meni je ugradio BILLY i radi super, samo sto se oni vise time ne bave.

U svakom slucaju plin :dance:
Pošalji e-mail na PP i dobićeš sve za Garmina, koje nije problem pretvoriti i za druge navigacione sisteme...
Discball

#18 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by Discball »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
hogar strasni wrote:Od prije nekoliko dana postao sam ponosni vlasnik Škodilaka Oktavie,2002g,sa 1.6 motorom 74kw-101ps.
Unaprijed hvala.
Izvini mozda moje pitanje nije na mjestu, ali zasto nisi isao na diesel varijantu? Mozda moj propracun nije tacan ali recimo da si to vozilo platio 12.000KM, dok ugradis plin (2.000KM) ispade da si za 14.000KM mogao uzeti diesel 1,9 SDI ili TDI?
Za par godina s plinom u odnosu na dizel može se ako se više vozi uštedjeti na gorivu i KM=10.000,00 a da ne govorimo o eko testu ako želiš putovati malo vani. Dizeli tog godišta uglavnom dobijaju žuti sticker što znači da nemožeš sa automobilom u centar grada, a nerijetko i crveni sticker kada su naša auta u pitanju jer je kod nas bitno lošija kvaliteta dizela što utiče na rad motora a samim tim i habanje istog.

Evo konkretno mene sto kilometara po gradu dođe KM=13,00 na 100 Km u ovim hladnim mjesecima (i to ukupno i plina i goriva, mjereno po principu pun rezervorar plina i goriva dok se ne potroši i ponovo punjenje do vrha, sve se podjeli s pređenim kilometrima) što na kratkim relacijama do posla kad pola puta auto radi na benzin dok se ne ugrije da prebaci na plin je super cijena a to ti otprilike znači kao neko auto koje troši sedam litara po gradu. U ljetnom periodu cifra ide ispod KM=9,00 na 100Km po gradu što ti je potrošnja malih automobila od 4,7l na 100 Km a voziš se u velikom automobilu s klimom.

...
LeKo

#19 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by LeKo »

Pitanje za korisnike LPG-a, da li vam na tabli bude upaljena lampica kontrole motora? Ja sam se raspitivao za ugradnju LPG instalacije i niti jedan servis koji ugrađuje iste mi sa sigurnošću nije mogao garantovati da se lampica neće upaliti. Iskren da budem, mene bi to nerviralo, a volio bih se voziti punoooooooo jeftinije. Hvala na odgovorima.
hogar strasni

#20 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by hogar strasni »

Pozdrav za Discball-a i zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i objasnjenju. Zvao sam Radica danas, ovako kaze,na moj motor moze se ugraditi i mono pointno ubrizgavanje koje kosta 500 KM. a moze i pozeljnije je radi manjeg gubitka snage sekventno-kompjutersko ubrizgavanje koje kosta 800 KM, i oni i atestiraju vozila.Pa je kaze sve do mog budzeta. Djeluju dosta ljubazno, pa vidjet cemo otici cu kad bude plata legla.
A zasto nisam ganjao dizelasa TDI /SDI, ovako skoda je 2002, kupljena u hercegovini od prijatelja,sa 93.000 km. Izasla me je na cesti sve zajedno10.800,sad cu da uradim i veliki servis to je oko 500 + plin a uzet cu ovaj sekvent ako Bog da,znaci cifra je cirka 11.900, za te pare sam sam mogao naci i diezela al ja ne mislim auto mijenjati bar 5 god ako Bog da, dizel ce stalno poskupljivat a plin ce uvijek biti bar upola jeftiniji, jedna stvar, nemam garancije da na dizelu (TDI) nece sutra riknut Boshpumpa ili turbina a znamo svi koliko to kosta, respekt za SDI(sluzbeno vozilo je s tim motorom i sve najbolje za njega ali nema snage ima 64 konja),na ovom motoru nema ni turbine,ni bosh pumpe,jednostavne je konstrukcije sa 8 ventila i jednim bregastim vratililom i direktnim ubrizgavanjem i srazmijerno malo opterecen jer iz 1600m2 izbacuje 101 konjsku snagu.Malo vise trosi po gradu, oko 11l+/- , to mu je manja mana uz termostat i benzinsku pumpu koja zna zakazat.malo sam se raspitivao pa je ovo bila planska kupovina.
AdnanSA

#21 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by AdnanSA »

hogar strasni wrote:Pozdrav za Discball-a i zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i objasnjenju. Zvao sam Radica danas, ovako kaze,na moj motor moze se ugraditi i mono pointno ubrizgavanje koje kosta 500 KM. a moze i pozeljnije je radi manjeg gubitka snage sekventno-kompjutersko ubrizgavanje koje kosta 800 KM, i oni i atestiraju vozila.Pa je kaze sve do mog budzeta. Djeluju dosta ljubazno, pa vidjet cemo otici cu kad bude plata legla.
A zasto nisam ganjao dizelasa TDI /SDI, ovako skoda je 2002, kupljena u hercegovini od prijatelja,sa 93.000 km. Izasla me je na cesti sve zajedno10.800,sad cu da uradim i veliki servis to je oko 500 + plin a uzet cu ovaj sekvent ako Bog da,znaci cifra je cirka 11.900, za te pare sam sam mogao naci i diezela al ja ne mislim auto mijenjati bar 5 god ako Bog da, dizel ce stalno poskupljivat a plin ce uvijek biti bar upola jeftiniji, jedna stvar, nemam garancije da na dizelu (TDI) nece sutra riknut Boshpumpa ili turbina a znamo svi koliko to kosta, respekt za SDI(sluzbeno vozilo je s tim motorom i sve najbolje za njega ali nema snage ima 64 konja),na ovom motoru nema ni turbine,ni bosh pumpe,jednostavne je konstrukcije sa 8 ventila i jednim bregastim vratililom i direktnim ubrizgavanjem i srazmijerno malo opterecen jer iz 1600m2 izbacuje 101 konjsku snagu.Malo vise trosi po gradu, oko 11l+/- , to mu je manja mana uz termostat i benzinsku pumpu koja zna zakazat.malo sam se raspitivao pa je ovo bila planska kupovina.
Mudro razmišljanje. Balkancima daj samo dizela i nema dalje. Kad mi neko kaže dizel isto kao da je na mlazni pogon a ne na naftu.
Drvosjeca iz Dejcica

#22 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

AdnanSA wrote:
hogar strasni wrote:Pozdrav za Discball-a i zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i objasnjenju. Zvao sam Radica danas, ovako kaze,na moj motor moze se ugraditi i mono pointno ubrizgavanje koje kosta 500 KM. a moze i pozeljnije je radi manjeg gubitka snage sekventno-kompjutersko ubrizgavanje koje kosta 800 KM, i oni i atestiraju vozila.Pa je kaze sve do mog budzeta. Djeluju dosta ljubazno, pa vidjet cemo otici cu kad bude plata legla.
Mudro razmišljanje. Balkancima daj samo dizela i nema dalje. Kad mi neko kaže dizel isto kao da je na mlazni pogon a ne na naftu.
Nije to do balkanaca vec do licnog izbora. :D Oko ugradnje plina su vrlo podijeljena misljenja, jedni govore da nema stetnog djelovanja na motor dok drugi tvrde suprotno. Kada uzimas fabricki ugrađen plin stubline i klipovi su oblozeni keramikom a to sigurno nije bez razloga. Po meni kada ne budem mogao puniti benzinca necu ga ni voziti ili cu u međuvremenu preci na neki hibrid ili elektricni gradski autic. :) Za nije balkanski uzeti jako, veliko i udobno auto, iskesirati 30-40.000KM, pa ugraditi u njega plin. :lol: Opet sve se svodi na licni izbor i ukus a o ukusima ne treba raspravljati.

Pozdrav.
suljke

#23 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by suljke »

Za informaciju neznam da i jedna fabrika automobila fabricki ugradjuje motore na plin.
U nas kad uvezu polovno auto iz Holandije ili Italije kazu fabricki. NIJE istina i to su naknadne ugradnje. Asa isto vrsi naknadnu ugradnju u vozila, to radi u servisu u Rajlovcu. Kada sam se raspitivao na koji nacin rijesavaju atest, dobio sam odgovor da imaju potpisan ugovor sa AMS Srbije i da oni svremena na vrijeme dolaze i izdaju ateste za vozila na koja oni ugrajuju instalacije ?
U Federaciji nema ni jedna licencirana Institucija koja ti moze izdati papir ili ti kako ga zovu "atest" na osnovu kojeg mozes izvrsiti upis plinaske instalacije u saobracajnu dozvolu. Provjerio licno jer sam obisao mnoga vrata cak kontaktirao i Institut za vozila iz Zenice, koji je nadlezan za kontrolu tehnickih pregleda.
Atest koji sredjuje "Radic" je samo papir koji nigdje ne vazi,a koji isti naplacuje 100 KM
Isti taj papir uz malo kreativnosti mozete i sami napraviti na kompu.
AdnanSA

#24 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by AdnanSA »

Dobro je "ba" Drvosječa. Dijelim tvoje mišljenje donekle. Međutim ide mi na živce to veličanje dizela i kovanje u zvijezde.
aerosa

#25 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.

Post by aerosa »

Prije dvije godine ugradio sekvent plin kod Radića (ovog koji je bliži federaciji) , izašao me sa svim dodatcima (pokazivač količine plina u boci, boca u obliku gume, i "atest" koji možeš okačiti mačku o rep).
U početku sam tamo bio na reklamaciji svakih par dana radi raznih gluposti, tipa opadanje obrtaja na leru i nakon otprilike mjesec mi je sve bilo ok .

Prešao sa tim autom 70 000km, prezadovoljan potrošnjom koja je maximalno do 10% bila veće od potrošnje goriva.
Otprilike je računica bila da moj bibi sa 185 ks troši kao onaj mitski golf 2D koji "nikad ne prelazi 5,5l :)

Za ugradnju bih preporučio servis Simanić, pošto za razliku od Radića njegov sistem nakon određene brzine (mislim oko 150km/h ) sam prebacuje na benzin dok se kod ovog koji je bio kod mene preko te brzine već malo osjetila razlika u snazi.

Što se atesta tiče, sa papirima koje ti da Radić dao možeš da prostiš samo se obrisati...
Post Reply