a danas ionako svi u sve vjeruju
Gdje to pise...moje pitanje
-
HomeArt
Nije sujevjerje i ne odnosi se na dva bajrama: ramazanski i hadzijski (kurban-najram) nego se odnosi na petak kad prvi dan bajrama pada na taj dan. To znaci da taj dan imamo dva bajrama jer je dzuma "mali" bajram. Znaci iz prakticnih razloga se taj dan izbjegava za svadbu a ne zbog lose srece i sl.
-
patrius
#5 Re: Gdje to pise...moje pitanje
Ma sta te briga,ti se ionako neces zenitJessie B wrote:Slušam prije par dana radio, neki praznični program i ide neka ilahija (zapravo nešto nalik ilahijama) s refrenom u stilu..."ko se između dva Bajrama oženi, sreće neće imati do kraja života"...
Zanima me porijeklo tog vjerovanja jer poslije rata čujem da dosta ljudi to spominje pa bih voljela znati zašto.
-
break
#6 Re: Gdje to pise...moje pitanje
hahahha...patrius wrote:Ma sta te briga,ti se ionako neces zenitJessie B wrote:Slušam prije par dana radio, neki praznični program i ide neka ilahija (zapravo nešto nalik ilahijama) s refrenom u stilu..."ko se između dva Bajrama oženi, sreće neće imati do kraja života"...
Zanima me porijeklo tog vjerovanja jer poslije rata čujem da dosta ljudi to spominje pa bih voljela znati zašto.ti ces se udat
ako vec nisi
ma, pusti priche, vjeruj instinktu!
-
ragib
#7 Re: Gdje to pise...moje pitanje
Muhamed.s.a.v.s se ozenio u mjesecu sevalu sa aisom a to je mjesec odmah poslje ramazana. Sa stanovista islama najbolje je izmedju dva bajrama u mjesecu sevalu.Jessie B wrote:Slušam prije par dana radio, neki praznični program i ide neka ilahija (zapravo nešto nalik ilahijama) s refrenom u stilu..."ko se između dva Bajrama oženi, sreće neće imati do kraja života"...
Zanima me porijeklo tog vjerovanja jer poslije rata čujem da dosta ljudi to spominje pa bih voljela znati zašto.
-
patrius
#8 Re: Gdje to pise...moje pitanje
A de sad,@ragibe,molim te,pokusaj mi racionalno objasnit zasto je bas tada najboljeragib wrote:Muhamed.s.a.v.s se ozenio u mjesecu sevalu sa aisom a to je mjesec odmah poslje ramazana. Sa stanovista islama najbolje je izmedju dva bajrama u mjesecu sevalu.Jessie B wrote:Slušam prije par dana radio, neki praznični program i ide neka ilahija (zapravo nešto nalik ilahijama) s refrenom u stilu..."ko se između dva Bajrama oženi, sreće neće imati do kraja života"...
-
ragib
#9 Re: Gdje to pise...moje pitanje
To sam citao u n.horizontima davno. Prije svega zato sto se Muhamed.s.a.v.s ozenio u sevalu zato sto je brak najbolje poceti tada kada je covjek imanski najaci a vecinom je to odmah poslje ramazana. Sigurno postoji jos dokaza ali kada ti nadjem tekst postirat cu ti.patrius wrote:A de sad,@ragibe,molim te,pokusaj mi racionalno objasnit zasto je bas tada najboljeragib wrote:Muhamed.s.a.v.s se ozenio u mjesecu sevalu sa aisom a to je mjesec odmah poslje ramazana. Sa stanovista islama najbolje je izmedju dva bajrama u mjesecu sevalu.Jessie B wrote:Slušam prije par dana radio, neki praznični program i ide neka ilahija (zapravo nešto nalik ilahijama) s refrenom u stilu..."ko se između dva Bajrama oženi, sreće neće imati do kraja života"...
Zanima me porijeklo tog vjerovanja jer poslije rata čujem da dosta ljudi to spominje pa bih voljela znati zašto.Zaista nemam namjeru provocirat ili nesto slicno,ali zivo me zanima.Mnoge islamske odredbe su mi logicne i razumljive,ali zaista ne vidim u cemu je stvar s time kad je najbolje da se zenis?Zahvaljujem.
-
rmesa
PRVO UVJEK JE STANJE IZMEDZU BAJRAMA I SUJEVJERJA OSTAVITE.A STO SE TICE ISLAMSKOG BRAKA DOBRO BI BILO DA NABAVITE KNJIGU "BRAK I INTIMNI ODNOSI" OD PR. SEFIKA KUDRICA,TU SU UKRATKO NAVEDENE STAVKE O ISLAMSKOM BRAKU.
BRAK U ISLAMU JE SIROKA TEMA ,PISAT CEMO NEKAD ,AKO BOG DA I O TOJ TEMI .
A U OVOJ KNJIGI SU SAMO NEKE OSNOVE,RASPITAO SAM SE KOSTA 5 k.m., I IMA JE NA SVAKOM PRODAJNOM MJESTU.
A PO PITANJU TIH FRAZA BRAK IZMEDZU BAJRAMA ,CRNA MACKA PREKO PUTA,POSIPANJE VODE KAD IZADZES IZ KUCE.....LIJEPO BI BILO IMATI KNJIGU "SUJEVJERJA" OD MUSSE,U KOJOJ JE LIJEPO OBJASNJENO STA I KAKO PO PITANJU TIH NARODNIH VJEROVANJA KOJI NEMAJU NISTA SA SERIATOM.
A U OVOJ KNJIGI SU SAMO NEKE OSNOVE,RASPITAO SAM SE KOSTA 5 k.m., I IMA JE NA SVAKOM PRODAJNOM MJESTU.
A PO PITANJU TIH FRAZA BRAK IZMEDZU BAJRAMA ,CRNA MACKA PREKO PUTA,POSIPANJE VODE KAD IZADZES IZ KUCE.....LIJEPO BI BILO IMATI KNJIGU "SUJEVJERJA" OD MUSSE,U KOJOJ JE LIJEPO OBJASNJENO STA I KAKO PO PITANJU TIH NARODNIH VJEROVANJA KOJI NEMAJU NISTA SA SERIATOM.
- aNTropocentrio
Pokušaj ugasiti CAPS Lock i uđi u predivni svijet slova đ/dj - za početakrmesa wrote:PRVO UVJEK JE STANJE IZMEDZU BAJRAMA I SUJEVJERJA OSTAVITE.A STO SE TICE ISLAMSKOG BRAKA DOBRO BI BILO DA NABAVITE KNJIGU "BRAK I INTIMNI ODNOSI" OD PR. SEFIKA KUDRICA,TU SU UKRATKO NAVEDENE STAVKE O ISLAMSKOM BRAKU.