Gdje to pise...moje pitanje

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
obuca

Post by obuca »

pa kako god okreneš dođe ti između 2 bajrama :lol: :lol: :lol:
a danas ionako svi u sve vjeruju 8-)
SHOCK

Post by SHOCK »

Čisto sujevjerje, nema potporu u Kur'anu i hadisu.
encian

Post by encian »

sujeverje
HomeArt

Post by HomeArt »

Nije sujevjerje i ne odnosi se na dva bajrama: ramazanski i hadzijski (kurban-najram) nego se odnosi na petak kad prvi dan bajrama pada na taj dan. To znaci da taj dan imamo dva bajrama jer je dzuma "mali" bajram. Znaci iz prakticnih razloga se taj dan izbjegava za svadbu a ne zbog lose srece i sl.
patrius

#5 Re: Gdje to pise...moje pitanje

Post by patrius »

Jessie B wrote:Slušam prije par dana radio, neki praznični program i ide neka ilahija (zapravo nešto nalik ilahijama) s refrenom u stilu..."ko se između dva Bajrama oženi, sreće neće imati do kraja života"...
Zanima me porijeklo tog vjerovanja jer poslije rata čujem da dosta ljudi to spominje pa bih voljela znati zašto.
Ma sta te briga,ti se ionako neces zenit :oops: ti ces se udat :D ako vec nisi :?
break

#6 Re: Gdje to pise...moje pitanje

Post by break »

patrius wrote:
Jessie B wrote:Slušam prije par dana radio, neki praznični program i ide neka ilahija (zapravo nešto nalik ilahijama) s refrenom u stilu..."ko se između dva Bajrama oženi, sreće neće imati do kraja života"...
Zanima me porijeklo tog vjerovanja jer poslije rata čujem da dosta ljudi to spominje pa bih voljela znati zašto.
Ma sta te briga,ti se ionako neces zenit :oops: ti ces se udat :D ako vec nisi :?
hahahha... :thumbup:
ma, pusti priche, vjeruj instinktu! :D
ragib

#7 Re: Gdje to pise...moje pitanje

Post by ragib »

Muhamed.s.a.v.s se ozenio u mjesecu sevalu sa aisom a to je mjesec odmah poslje ramazana. Sa stanovista islama najbolje je izmedju dva bajrama u mjesecu sevalu.
patrius

#8 Re: Gdje to pise...moje pitanje

Post by patrius »

ragib wrote:
Muhamed.s.a.v.s se ozenio u mjesecu sevalu sa aisom a to je mjesec odmah poslje ramazana. Sa stanovista islama najbolje je izmedju dva bajrama u mjesecu sevalu.
A de sad,@ragibe,molim te,pokusaj mi racionalno objasnit zasto je bas tada najbolje :? Zaista nemam namjeru provocirat ili nesto slicno,ali zivo me zanima.Mnoge islamske odredbe su mi logicne i razumljive,ali zaista ne vidim u cemu je stvar s time kad je najbolje da se zenis?Zahvaljujem.
ragib

#9 Re: Gdje to pise...moje pitanje

Post by ragib »

patrius wrote:
ragib wrote:
A de sad,@ragibe,molim te,pokusaj mi racionalno objasnit zasto je bas tada najbolje :? Zaista nemam namjeru provocirat ili nesto slicno,ali zivo me zanima.Mnoge islamske odredbe su mi logicne i razumljive,ali zaista ne vidim u cemu je stvar s time kad je najbolje da se zenis?Zahvaljujem.
To sam citao u n.horizontima davno. Prije svega zato sto se Muhamed.s.a.v.s ozenio u sevalu zato sto je brak najbolje poceti tada kada je covjek imanski najaci a vecinom je to odmah poslje ramazana. Sigurno postoji jos dokaza ali kada ti nadjem tekst postirat cu ti.
patrius

Post by patrius »

Hvala @ragibe.Medjutim,moram ti reci da sam,u najmanju ruku,veoma skeptican prema ovim "dokazima".Potrudider se jos malo,ne bilo ti zapovijedjeno :)
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

hmmm... nismo li sve vrijeme zapravo... izmedju dva bajrama :? or is it just me :D
rmesa

Post by rmesa »

PRVO UVJEK JE STANJE IZMEDZU BAJRAMA I SUJEVJERJA OSTAVITE.A STO SE TICE ISLAMSKOG BRAKA DOBRO BI BILO DA NABAVITE KNJIGU "BRAK I INTIMNI ODNOSI" OD PR. SEFIKA KUDRICA,TU SU UKRATKO NAVEDENE STAVKE O ISLAMSKOM BRAKU.
BRAK U ISLAMU JE SIROKA TEMA ,PISAT CEMO NEKAD ,AKO BOG DA I O TOJ TEMI .
A U OVOJ KNJIGI SU SAMO NEKE OSNOVE,RASPITAO SAM SE KOSTA 5 k.m., I IMA JE NA SVAKOM PRODAJNOM MJESTU.
A PO PITANJU TIH FRAZA BRAK IZMEDZU BAJRAMA ,CRNA MACKA PREKO PUTA,POSIPANJE VODE KAD IZADZES IZ KUCE.....LIJEPO BI BILO IMATI KNJIGU "SUJEVJERJA" OD MUSSE,U KOJOJ JE LIJEPO OBJASNJENO STA I KAKO PO PITANJU TIH NARODNIH VJEROVANJA KOJI NEMAJU NISTA SA SERIATOM.
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

rmesa wrote:PRVO UVJEK JE STANJE IZMEDZU BAJRAMA I SUJEVJERJA OSTAVITE.A STO SE TICE ISLAMSKOG BRAKA DOBRO BI BILO DA NABAVITE KNJIGU "BRAK I INTIMNI ODNOSI" OD PR. SEFIKA KUDRICA,TU SU UKRATKO NAVEDENE STAVKE O ISLAMSKOM BRAKU.
BRAK U ISLAMU JE SIROKA TEMA ,PISAT CEMO NEKAD ,AKO BOG DA I O TOJ TEMI .
A U OVOJ KNJIGI SU SAMO NEKE OSNOVE,RASPITAO SAM SE KOSTA 5 k.m., I IMA JE NA SVAKOM PRODAJNOM MJESTU.
A PO PITANJU TIH FRAZA BRAK IZMEDZU BAJRAMA ,CRNA MACKA PREKO PUTA,POSIPANJE VODE KAD IZADZES IZ KUCE.....LIJEPO BI BILO IMATI KNJIGU "SUJEVJERJA" OD MUSSE,U KOJOJ JE LIJEPO OBJASNJENO STA I KAKO PO PITANJU TIH NARODNIH VJEROVANJA KOJI NEMAJU NISTA SA SERIATOM.
Pokušaj ugasiti CAPS Lock i uđi u predivni svijet slova đ/dj - za početak :-D
Post Reply