Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
- bijela
#51 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
otisla bih svugdje na neki kraci period do 5 godina, cisto da upoznam kulturu. a pravo zivjeti do zauvjek van BiH - ne, ne bih mogla cijeli zivot udisati zrak koji ne udise i dodik 
- JThomas
#52 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
slažem se u potpunosti sa drugaricama zelenašicom i potočankom.
moj svijet je ovdje, i moja borba je ovdje. ne isključujem da sam pomalo i mazohista, al' šta ću, tako mi grah pao. ko shvati, razumjeće, ko ne shvati, široko mu polje.
šta treba da željo nekad uđe u ligu šampiona, a ja da radim u americi ili australiji...
moj svijet je ovdje, i moja borba je ovdje. ne isključujem da sam pomalo i mazohista, al' šta ću, tako mi grah pao. ko shvati, razumjeće, ko ne shvati, široko mu polje.
šta treba da željo nekad uđe u ligu šampiona, a ja da radim u americi ili australiji...
- Zlata M.
#53 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
Svicarska, duuuugo, dugo.
Uskoro nazad, aBd.
Uskoro nazad, aBd.
- taxi_driver
#54 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
JThomas wrote:slažem se u potpunosti sa drugaricama zelenašicom i potočankom.
Vidi se da si mazohista,Zeljo nikad u ligi sampiona a ti se i dalje nadas.
-
melb26sa
#55 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
Pa moram nesto. Prije par godina je poznanica iz Novog Zelanda koja je dosla zivjeti u BiH najebala jer nije imala drzavljanstvo ni boravisnu dozvolu. Dobila izgon iz zemlje, ne znam koliko im je trebalo da se uspije vratiti nazad. Ja sam skontala da mogu ici preko konzularne procedure (ako je do tada ne ukinu) sa 5 godina braka da odmah dobija drzavljanstvo.bebeSa wrote:Sarajevo, BiH
Otisla u ratu, vratila se 96 (nostalgija), bila privatnik (dosli kinezi), radila za druge(nije bilo lose) sad rintam i nije mi dobro...
Prvom prilikom![]()
PS @melb26sa nema potrebe da muzu vadis drzavljanstvo, ne isplati se, ne vrijedi!
- taxi_driver
#56 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
michio wrote:Ako odvedes dijete u Evropu bice joj bitno kako se neko zove ili ako njoj nece okolini ce biti bitno kako se ona zove. Za Ameriku ne znam. Samo kazem ne izmisljam nista.
Kolega, tu si u velikoj zabludi.
- JThomas
#57 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
ja rekoh, ko shvati, shvatiće. a ko ne shvati, ne vrijedi mu ni crtati.
kakav je takav je, meni je draži od osam barcelona i devet manchester uniteda.
-
Murisno1
#58 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
lično, mako nigdje iz BiH ne BiH 
svi mi kada bismo pocistili oko svoje kuce, sve bi to bilo sasvim OK ... međutim, mi smo čudna sorta ... svu krivicu svaljujemo na tu malu kamaricu političara i nikako da shvatimo da je politika jednog naroda ništa više do čisto ogledalo istog tog naroda ... da zaslužujemo bolje, imali bismo bolje ... naučili smo da nas maze neke međunarodne zajednice, da glumimo žrtve, da se umiljavamo, molimo, kukamo ... niko neće da krene od sebe, jebi ga, shto jes jes ... niko neće da bude promjena koju želi da vidi u svijetu oko sebe
...
istina, koja bi trebala da zaboli svakog od nas, jeste ta da bismo mi svi, da stvarno hoćemo, mogli napraviti bolje okruženje ... ponavljam, da hoćemo ...
činjenica je da se malo ljudi u ovoj zemlji bavi svojim poslom ... uglavnom se bave tuđim ...
ovo je moja zemlja, moj narod, kakav takav, moj jezik, moje komšije ... ne bih ja nikud
... radim i hoću da radim za sebe i za svoju zemlju, djecu ako Bog da, porodicu ... ovo sranje koje nam se dešava je samo prilika da vidimo na šta smo sposobni ... ko odustaje, ko ne odustaje ...
lako je, jebi ga, reći ... otišo bih prvom prilikom ... u Njemačku
...
nije to baš tako ... al hajd
svi mi kada bismo pocistili oko svoje kuce, sve bi to bilo sasvim OK ... međutim, mi smo čudna sorta ... svu krivicu svaljujemo na tu malu kamaricu političara i nikako da shvatimo da je politika jednog naroda ništa više do čisto ogledalo istog tog naroda ... da zaslužujemo bolje, imali bismo bolje ... naučili smo da nas maze neke međunarodne zajednice, da glumimo žrtve, da se umiljavamo, molimo, kukamo ... niko neće da krene od sebe, jebi ga, shto jes jes ... niko neće da bude promjena koju želi da vidi u svijetu oko sebe
istina, koja bi trebala da zaboli svakog od nas, jeste ta da bismo mi svi, da stvarno hoćemo, mogli napraviti bolje okruženje ... ponavljam, da hoćemo ...
činjenica je da se malo ljudi u ovoj zemlji bavi svojim poslom ... uglavnom se bave tuđim ...
ovo je moja zemlja, moj narod, kakav takav, moj jezik, moje komšije ... ne bih ja nikud
lako je, jebi ga, reći ... otišo bih prvom prilikom ... u Njemačku
- taxi_driver
#59 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
JThomas wrote:ja rekoh, ko shvati, shvatiće. a ko ne shvati, ne vrijedi mu ni crtati.
ma i meni je drazi ali nisam mazohista.
- Zlata M.
#60 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
[quote]michio je napisao/la:
Zbogom rodni kraju rekli su mnogi, samo to nije tako jednostavno. Covjek ne postane dijasporac onog trenutka kad napusti Bosnu. To je proces koji kod nekih traje duze a kod drugih krace, ali proces i valja svakome proci kroz to Nimalo ugodan proces.[quote]
Ma ne mora bas biti ni neugodan proces. Ako dolazis "tamo" sa dobrim znanjem stranog jezika, moze biti i lijepo...
...aaali, kad - tad "proradi crv", vecinom onda kad najmanje ocekujes.
Jednog jutra se, jednostavno, probudis i prva misao ti : "Sta jaaa radim u ovU kafanU ?!"
...bez obzira na to koliko dugo si tu, bez obzira na stepen integriranosti, bez obzira na sve...
Ko ne vjeruje...hmmm, zivi bili pa vidjeli.
Zbogom rodni kraju rekli su mnogi, samo to nije tako jednostavno. Covjek ne postane dijasporac onog trenutka kad napusti Bosnu. To je proces koji kod nekih traje duze a kod drugih krace, ali proces i valja svakome proci kroz to Nimalo ugodan proces.[quote]
Ma ne mora bas biti ni neugodan proces. Ako dolazis "tamo" sa dobrim znanjem stranog jezika, moze biti i lijepo...
...aaali, kad - tad "proradi crv", vecinom onda kad najmanje ocekujes.
Jednog jutra se, jednostavno, probudis i prva misao ti : "Sta jaaa radim u ovU kafanU ?!"
Ko ne vjeruje...hmmm, zivi bili pa vidjeli.
-
zelenashica
#61 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
Sve je meni jasno što navede u postu.....samo mi jedno nije jasno,a to je :Zar stvarno u Bosni i u Hercegovini nema ništa lijepo što si mogao navesti u postu...ponekad se pitam koliko se samo otuđimo od sebe,pa u sebi vidimo samo loše stranejefferson wrote:Nekad se zapitam da li su ljudi u BiH mazohisti i uzivaju u onom srnjau dole.
Iz BiH sam otisao 2005, ne zato sto nisam sta imao jesti, nego zbog korupcije, nepotizma itd. U sustini u BiH sam materijalno zivio super!
Za 4 i kusur godina izvan BiH sam postigao toliko da to nema teorije u BiH uraditi bez potplacivanja jedno 100 ljudi, a ova drzava (SAD) su mi do sada dale u raznim skolarinama desetine hiljada dolara.
Kako radim dobar posao imam prilike ici u BiH dva puta godisnje. Osim sto mi to dobro dodje da se podjestim sto sam otisao, mogu samo zakljuciti da je BiH postala prosjecna africka drzava.
Ljudi konstantno ocekuju da neko padne s neba i spasi ih.
Za sve probleme su krivi neki imaginarni likovi, CIA je izazvala rat, Jugoslavija je bila trn u oku svima pa se kao eto zbog toga raspala, a svi, ali bas svi, konstantno presucuju da su Dodik, Silajdzic, Tihic , Brankovic i slicni produkt samo jedne stvari: glasanja ili ne glasanja. Prvima koje su glasali za SDA/SNSD/SZBiH/HDZ kazem da im zelim da im bude jos gore nego sto jest, a onima sto nisu glasali da se nadam da ce i njima isto tako biti. Pa nisu Dodika, Silajdzica, Brankovica i slicne izabrali japanci, nego bosanci i hercegovci. Stoga meni uopste nije ajsno kada se ljudi zale, a konstantno biraju ista govna.
Vratio sam se iz BiH 10 januara nakon mjesec provedenih tu. Nesto sto mogu zakljuciti ejste da imam osjecaj da ljudi u BiH i nece da zive bolje.
Prvi primjer na koji sam naisao jeste Vlasic.
Ja dosao 10 dec, nabrijan za skijanje, snjega preko glave, kad ono zicara na Vlasicu ne radi. Pokvario se dio jer su skontali da je pokvaren tek kad je pao snjeg, posto niko nije testirao zicaru prije snjega. E onda anrucuj dio i dok je dio dosao 7 dana sezone propade!!! E onda se skijalo nekih 4 dana i jugo zapuha i ljudi u Ski Vlasicu mogu gledat odkle se oblaca.
Takodje, cijena karata je kao da skijate u Aspenu ili Kitzbilu, a usluga je kao da ce Vam krvi dati a ne zaraditi na Vama.
E onda je dosla nova godina i 28 ljudi u Zenici je odlucilo da blokira GLAVNU komunikaciju u drzavi jer im eto nesto nije isplaceno. Naravno da mi je zao tih ljudi, ali ti isti ljudi ne kontaju da svi oni BH kamioni sto su stajali u koloni su kamioni privatnika (posto ne znam koja to drzavna firma posluje pozitivno osim BH Telecoma, sto je drustvo jedne familije i EP) kojima ce biti pucani penali, a ti isti privatnici placaju porez od koji ta "drzava" zivi, pa na kraju i penzioneri dobijaju plate kao i ostale socijalne kategorije.
Uz to se naso vodja te grupe da kaze da su se oni borili za "to" kao eto borili se za socijalu, pa sam skonato da smo svi zajedno otisli u k... ako je doslo do toga.
E onda se ono brdo srusilo kod Vranduka i opet prekinulo glavnu komunikaciju u drzavi, iako ta komunikacija vise lici na seoski put u jednoj Ceskoj od koje smo bili 10 svjetlsnih godina ispred kada su komunjare vladale.
E nakon sto se brdo srusilo, ta vijest je bila tek neka 10-ta poredu jer je udarna na FTV bila o tome kako smo decekali novu godinu, kao eto to je najbitnije.
E onda su promet preusmjerili nekakvom zaobilaznicom gdje ja ne bi prosao motokultivatorom da ga ne bi ostetio a kamoli autom starim 2 godine kojeg jos uvijek otplacujem. E tu sam negdje skontao da smo svi mi to itekako zasluzili. Na toj zaobilaznici (a svi oni koji su vozili tim djelom znaju o cemu pricam) sam vidio face isfrustriranih stranaca od kojih mi kao ocekujemo da dodju i ostave pare u nasoj drzavi. E pa gospodo ne moze neko ostaviti pare kod nas kada nismo u stanju put napraviti kako treba. Naravno, ne moze se boriti protiv prirode, ali bilo je zanimljivo vidjeti kako 4 covjeka gledaju u odronjenu brdo i nesto cekaju, dok 12,000 vozila dnevno ostavlja svoje djelove na zaobilaznici. Naravno, o radu na sanaciji, opet ponavljam, glavne putne komunikacije u drzavi tokom noci je suvisno i pricati.
E sve dok glasacima ove drzave je vaznije da na vlast ne dodju "komunjare" ili mozda Nasa Stranka, ili peti, deseti, nego da je musliman, srbin ili hrvat, BiH ce sve vise liciti na Angolu a sve manje na evropsku drzavu.
Nakon svega toga zakljucio sam da nama treba ostaviti vizni rezim (jer da sam ja taj koji ukida vize ni ja ih ne bi ukinuo kada vidim onaj granicni prelaz u B.Brodu, a o ponasanju ljudi koji bi trebali cuvati granicu je suvisno i pricati) a o Eu je stvarno besmisleno i pricati!
Vidjet cemo na izborima ove godine koliko je ljudima u BiH dobro ili lose!
To o postizanju za 4 godine vani,hajde de ok....nisi podplaćivao ljude i uspio...vala ja nikad nisam iz principa nikoga podplatila pa opet nisam naišla na zatvorena vrata ....I ne očekujem da mi išta spadne s'neba...jer na nebu odavno nisam vidjela ni dugu a kamoli da vidim prikazane novčanice....nismo vala svi isti da samo guzeljamo i kraemo bogu dane,vala ne čekamo svi da nešto padne s'neba...nemamo socijale kao druge evropske države(za slučaj ne zaposlenosti)pa se vala radi kako ko zna i umije i snalazi....
Da se vratim opet na ono brdo s početka posta....vidim čekaju kamioni privatnika...da,nisu državni (naravno aludira se na državnu krivicu za nesplaćivanje plata i onoga za šta ljudi protestuju)znaš li možda ko je danas vlasnik 90%(LUPILA SAM PROCENAT,ALI GARANT NE MNOGO) privatnih firmi u BiH...
Zaobilaznice me vala ama nimalo ne tangiraju......to što ću odvaliti točak usput,vala ionako odvaljujem i bez zaobilaznica,čas lafet,čas točak,helem nama Bosancima to ne smeta
Da nastavim dalje...oko viznog režima se vala i ne opterećujem,ako otvore granice nek otvore....vala nešto nisam ljubitelj da posuđujem lovu ili dižem kredit da bi dupe odvukla tetki u Njemačku,niti strini u Holandiju...iskreno kad bude standard veći(a biće samo sabura
I ono najbitnije......hm,čuj ličimo na posječnu afričku državu...hajde de nek ličimo.....meni vala i afrika ima lijepih stvari ,ljudi,...samo baš nisam očekivala da svoj svoga može tako okaljati samo zarad meda i mlijeka anamo neđe.....
Uživaj ti jefersone tamo gdje si,a nas afrikanere ostavi vala,neka smo kakvi smo takvi smo....ali vjerujem da nismo izgubili ono najbitne:ljudstvo
Izvinjavam se na velikoj dužini posta...ali svako brani ono što voli....pa i ja Bosnu a i Hercegeovinu ...
Last edited by zelenashica on 12/01/2010 20:41, edited 1 time in total.
-
michio
#62 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
jelde svi su velika sretna porodica. lijepotaxi_driver wrote:michio wrote:Ako odvedes dijete u Evropu bice joj bitno kako se neko zove ili ako njoj nece okolini ce biti bitno kako se ona zove. Za Ameriku ne znam. Samo kazem ne izmisljam nista.
Kolega, tu si u velikoj zabludi.
- primus-sa
#63 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
Ono nije lose turisticki malo landrati i razgledati ali zivjeti...neka me ba ovdje.... 
- Šeha
#64 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
^^(Zelenashica)
Ti opisujes stanje drustvene apatije na koje si se ti navikla i ne smeta ti. To je meni zvuci tako grozno skoro isto kao i samo stanje. Kad promijenis atmosferu, pogledas kako na drugim mjestima zivot tece i sta su norme... tek onda uvidis ono sto Jeff. govori.
A vjerujem da on, kao i ja, ima sta fino reci za Bosnu...
Ti opisujes stanje drustvene apatije na koje si se ti navikla i ne smeta ti. To je meni zvuci tako grozno skoro isto kao i samo stanje. Kad promijenis atmosferu, pogledas kako na drugim mjestima zivot tece i sta su norme... tek onda uvidis ono sto Jeff. govori.
-
suspect_zero
- JThomas
#66 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
što kaže, kad bi svako pred svojom kućom pomeo, ostalo bi sasvim malo prljavštine. ali lakše je palamuditi, ili otići...ja se ne miješam ni u čiji izbor. ali kako sad stvari stoje, neka mene ovdje.
a neće počistiti niko drugi, ni bog ni međunarodna zajednica.
- Aurora Borealis
#67 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
Dobro je ovdje samo onoj sretnoj (ili spretnoj) manjini koja se zova srednja klasa. A takvih je malo. O onoj sacici "na vrhu" ne vrijedi ni haberiti. Ostali koji se bore da prezive i koje sistem tare druga je prica.
-
Klodovik
#68 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
Amerika je jedna od zemalja u kojoj sam bio neko vrijeme. Mogu napisati post sa barem tri puta više negativnih stvari za SAD nego što ih @jefferson navede za BiH. No, valjda su Amerikanci navikli na njih i ne smetaju im.Šeha wrote:^^(Zelenashica)
- muha_sa
#69 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
JThomas wrote:što kaže, kad bi svako pred svojom kućom pomeo, ostalo bi sasvim malo prljavštine. ali lakše je palamuditi, ili otići...ja se ne miješam ni u čiji izbor. ali kako sad stvari stoje, neka mene ovdje.
tema
- Zlata M.
#70 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
Zivot tece kako god okrenes, zar ne ?Šeha wrote:^^(Zelenashica)
...i kud god covjek ode, ponese sebe samog. U tome je stos, rekla bih.
-
zelenashica
#71 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
Klodovik wrote:Amerika je jedna od zemalja u kojoj sam bio neko vrijeme. Mogu napisati post sa barem tri puta više negativnih stvari za SAD nego što ih @jefferson navede za BiH. No, valjda su Amerikanci navikli na njih i ne smetaju im.Šeha wrote:^^(Zelenashica)
-
Sarajevo&Zeljo
#72 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
Nadam se da ce ti Zeljo sto prije igrati ligu sampiona!JThomas wrote:što kaže, kad bi svako pred svojom kućom pomeo, ostalo bi sasvim malo prljavštine. ali lakše je palamuditi, ili otići...ja se ne miješam ni u čiji izbor. ali kako sad stvari stoje, neka mene ovdje.
Ja sam u USA, i lijepo mi je ovdje. Branio Bosnu u ratu. Razmisljam o povratku i kako dati svoj doprinos da stvari krenu na bolje. Neki ce reci da sam lud, ali je tako.
-
CAUS-VISOKO
#73 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
Na.ebo u agresiji na BiH, ni prije agresije nije bilo bas sjajno, a evo i nakon svega tak-tak (3 plate donji). Al' opet kazem SUCUR ostala je glava (skalp) na ramenu koju su, ne samo meni, htjeli ko 'orozu da skinu. I sada, nakon svega otici iz Bosne (mnogi 'elementi' to prizeljkuju i potpomazu, pogotovo kada su Bosnjaci u pitanju) koja je krvlju odbranjena-NEMA GOVORA. Unaprijed kazem ovima koji ce mi kontrirati da za.ebu svoje argumente, jer u Bosni ima nafake, al' treba raditi i to je problem. Svi bi da budu gospoda i po onom 'lezi hljebe da te jedem' i preko noci da sve zaimaju. A nije zgoreg se podsjetiti da je nekad bolje 'tanju pit i rahat bit'. Mora li bas uvijek sve biti potaman?. I manite se toga da su politicari krivi za sve. Nego, pljunut u sake jaro. P.S. Sta 'no Cercil onomad rece ?.
- muha_sa
#74 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
Sarajevo&Zeljo wrote:Nadam se da ce ti Zeljo sto prije igrati ligu sampiona!JThomas wrote:što kaže, kad bi svako pred svojom kućom pomeo, ostalo bi sasvim malo prljavštine. ali lakše je palamuditi, ili otići...ja se ne miješam ni u čiji izbor. ali kako sad stvari stoje, neka mene ovdje.
Ja sam u USA, i lijepo mi je ovdje. Branio Bosnu u ratu. Razmisljam o povratku i kako dati svoj doprinos da stvari krenu na bolje. Neki ce reci da sam lud, ali je tako.
svaka cast momcino--samo naprijed---vjerujem da ce Sarajevo titulu osvojit
-
teAMICA
#75 Re: Gdje su sa-x forumasi? Gdje mi to zivimo?
svaka ti je zlatnaMurisno1 wrote:lično, mako nigdje iz BiH ne BiH
svi mi kada bismo pocistili oko svoje kuce, sve bi to bilo sasvim OK ... međutim, mi smo čudna sorta ... svu krivicu svaljujemo na tu malu kamaricu političara i nikako da shvatimo da je politika jednog naroda ništa više do čisto ogledalo istog tog naroda ... da zaslužujemo bolje, imali bismo bolje ... naučili smo da nas maze neke međunarodne zajednice, da glumimo žrtve, da se umiljavamo, molimo, kukamo ... niko neće da krene od sebe, jebi ga, shto jes jes ... niko neće da bude promjena koju želi da vidi u svijetu oko sebe...
činjenica je da se malo ljudi u ovoj zemlji bavi svojim poslom ... uglavnom se bave tuđim ...![]()
ovo je moja zemlja, moj narod, kakav takav, moj jezik, moje komšije ... ne bih ja nikud... radim i hoću da radim za sebe i za svoju zemlju, djecu ako Bog da, porodicu ... ovo sranje koje nam se dešava je samo prilika da vidimo na šta smo sposobni ... ko odustaje, ko ne odustaje ...
lako je, jebi ga, reći ... otišo bih prvom prilikom ... u Njemačku...
ja uporno trunim da su nam političari i država super kakvi smo mi!
al' ne mičem ni ja odaVle