Sinoć sam pogledao prilog o nestalim bebama iz BiH. U Tuzli i bližoj regiji postoji neformalno udruženje roditelja čije su bebe, sumnja se, prodate. Prema riječima žene čija je prijevremeno rođena beba '80-ih odvedena u Beograd "u inkubator", radi se o više bračnih parova čija su djeca tada nestala i još uvijek ih traže.
Djecu iz Srbije su također neki beogradski ljekari prodavali, priča neka žena u klipu. Čovjek porijeklom iz Bosne koji danas živi u Tuzli rekao je da mu je prije više od 30 godina u Beogradu jedan doktor ponudio kupovinu djeteta.
Za vrijeme proteklog rata su, navodno, neka naša djeca nestala i sumnja se da su prodata u Italiju. Zna li iko išta više o ovim dešavanjima?
Nestale bebe u BiH: Roditelji sumnjaju na krađu u porodilištima
Gdje su nestale bebe iz Bosne i Hercegovine?
- Sanjarko
#2 Re: Gdje su nestale bebe iz Bosne i Hercegovine?
Iz Sarajeva tokom rata nestala djeca iz sirotista ili bolnice, nesjecam se. Usla im bila u trag novinarska ekipa FTV televizije prije jedno skoro 20 godina. Ali nisu nista mogli jer Italijanska vlada i institucije su krile podatke o tome. Izmjestilo tu djecu tad u ratu iz Sarajeva u Italiju radi sigurnosti i dalo ih na usvajanje u Italiji, Italijanskim porodicama. Kako sam tad cuo usli su bili u trag nekoj djeci pa su ih roditelji nasli ali nisu nista mogli da urade.
Davno bilo to na FTV televiziji, samo neznam kad, i ne drzi me za rijec sto se tice toga jer sam zaboravio o tome sto sta. Neko s FTV televizije bi trebao o tome da zna vise i trebali bi da imaju u arhivi emisiju o tome.
Davno bilo to na FTV televiziji, samo neznam kad, i ne drzi me za rijec sto se tice toga jer sam zaboravio o tome sto sta. Neko s FTV televizije bi trebao o tome da zna vise i trebali bi da imaju u arhivi emisiju o tome.
- spreca
#3 Re: Gdje su nestale bebe iz Bosne i Hercegovine?
Beogradska TV je imala cjelu seriju emisija o tim kradjama i kod njih je to udruzenje roditelja jako aktivno,jedna od mnogih emisija
-
Loki2k9
#4 Re: Gdje su nestale bebe iz Bosne i Hercegovine?
Ne mogu da vjerujem, koliko ogavan moras biti da ucinis nesto takvo, koje ljudsko dno. Ja macku ili psa od vlasnika ne bih mogao otudjiti, a ljudi prodavali djecu, hej, djecu u najtezim vremenima. Nadam se da ce ovaj prilog AJB konacno otvoriti neka pitanja bez odgovora i pokrenuti lanac ako nista da se sazna za ovo iz Tuzle. Što se tiče sarajevske djece, kao što si rekao, očigledno se ništa po tom pitanju ne može učiniti danas, djeca su tamo odrasla i vjerovatno kao Italijani i katolici, srodjeni sa okruzenjem, ali... Barem da znaju odakle su.Sanjarko wrote: ↑01/08/2020 06:15 Iz Sarajeva tokom rata nestala djeca iz sirotista ili bolnice, nesjecam se. Usla im bila u trag novinarska ekipa FTV televizije prije jedno skoro 20 godina. Ali nisu nista mogli jer Italijanska vlada i institucije su krile podatke o tome. Izmjestilo tu djecu tad u ratu iz Sarajeva u Italiju radi sigurnosti i dalo ih na usvajanje u Italiji, Italijanskim porodicama. Kako sam tad cuo usli su bili u trag nekoj djeci pa su ih roditelji nasli ali nisu nista mogli da urade.
-
Loki2k9
-
Pirija
#6 Re: Gdje su nestale bebe iz Bosne i Hercegovine?
ardenochrome...