Evo jedna nadam se interesantna tema...Stalno se provlachi pricha kako nas svugdje ima pa bi bilo fino kada bismo podijelili zajednichke anegdote i komichne situacije gdje ste shta dozhivjeli i sretali nashe ljude...
Ovo sam ja dozhivio...
Budimpeshta,Madjarska - Godina 1996.,rat jako stao i shverc cvjeta.Elem,ja nekako zavrshih u Madjarskoj preko vikenda na nekom shoppingu.Na onoj kineskoj pijaci ja se u po frke izgubih i ne znam gdje bih,gledam oko sebe...Kad ide lik koji je tada na pijaci u Zenici prodavao satove i kojeg sam svako malo vidjao.Nosi lik pune kese robe i namiguje,k'o biva:"Ne odaji poslovnu tajnu!"
Ljubljana,Slovenija - Vozimo se stari i ja gradskim autobusom i malo se kao zagubili,ne znamo na kojoj stanici treba izaci.A Slovenci k'o Slovenci,ufitiljili se i nijedan nece da se drzne i pomogne,prave se da ne razumiju.Elem,gleda nas neka nana i chudno joj.Mi vishe ochajni,ne znamo gdje cemo kad prilazi nana legenda:"Selam alejkum djeco!Gdje trebate sad ce vama nana pomoci,zna nana svaku ulicu ovdje!"
Amsterdam,Holandija - Na aerodromu u Amsterdamu trchim ja da stignem uhvatiti drugi avion.Kad uhvatio se red na pasoshkoj kontroli.Vrati nekog Kenijca,pa Srbina,pa Albanca,pa nekog jadnika iz Gane.Samo ih odvode,kontam ja sam slijedeci,taman kad vidi pasosh nashe drage zemljice.I nakon 10-tak odbijenica dajem ja onaj pasosh,gleda onaj frajer,gleda,gleda okrece i odjednom se naceri:"Djes' jarane shta ima,ja sam ti iz Sarajeva,dosh'o malo 'vamo!"
Salem (VA),SAD - Nakon shto me moja host family (bio sam na jednom srednjoshkolskom programu) pokupila iz hotela,vozili smo se razgovarajuci prema kuci.Upoznam ja njih sve samo ova cura shto vozi shuti k'o zalivena,neshto zamishljena.Pricham ja,pricham,pokushavam svima zapamtiti imena,kad se ova treba okrenu:"Ja sam ti iz Dervente al' te malo furam!"
Kasnije,kuglana tipichnog malog mjestashca na istochnoj obali u istom mjestu.Tu sa ostalim Bosancima i Hercegovcima iz moje studijske grupe kuglam i zezam se sa nashim domacinima.Kad prilaze dvojica starijih likova:"Eto momci,mi bismo da se upoznamo,chujemo da ste nashi,mi smo eto iz Doboja..."
Lazise,Italija - Sjedam ja u neku lokalnu pizzeriju sav umoran i nervozan od obilazaka cijeli dan.Dolazi konobarica kojoj pokushavam objasniti narudzhbu.Neshto malo natuca engleski,francuski i njemachki ni pod razno.Slamam se ja 15 minuta,pokazujem na meni,objashnjavam nekoliko narudzhbi.Nekako ona skonta nakon tolikog ubjedjivanja.Nakon nekog vremena donosi narudzhbu i pokushava skontati kome je shta za stolom pa se jadna sva izgubila.I u po frke postavljam ja postavljam pitanje za stolom:"A koliko treba od Venecije do Verone?" Kad ova jadna cura samo spusti glavu i u nevjerici umorno reche odmahujuci glavom:"Treba sat i pol!"
Barcelona,Shpanija - Shetam ja gradom i sjedi neki stariji pjano pored trafike,ma ne zna ni kako se zove koliko se ubio.Elem,chuje mog druga kako govori Bosanski i ustade na one svoje klimave nozhice,rashiri ruke i vrisnu:"Alijaaaaaaa Izetbegooooviiiiiccccccccccccccc!" i svali se nazad u onaj karton...