"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post Reply
seln

#601 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by seln »

KatarinaKosaca wrote: svi vijni obveznici nekad u maju junu dobili poziv. Zene ratni vojni raspored. Lijecnice, novinarke itd.. Od ABIH
Jesi li ti bila novinarka ili lijecnica?
U mojoj vukojebini nijedna zena nije dobila vojni raspored, pa kontam, mozda je Sarajevo u drugoj drzavi.
Point.

#602 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Point. »

KatarinaKosaca wrote:
Point. wrote:Najviše se javljaju neiživljeni likovi kojim je vokri što nisu otišli sa nekim konvojem, pa sad svoje neuspijehe okrivljuju dijasporu i nebulozne mercedese. Zavist izbija svakom ispisanom riječi.

I zna li iko od vas dječaka i djevojčica koji ste dobili zlatni ljiljan sa 11 godina tačnu definiciju riječ dezerter?
Voj. bjegunac, osoba koja je samovoljno napustila postrojbu ili se nije odazvala pozivu za služenje vojske.

Sad mi recite ko je ikad dobio poziv za mobilizaciju i vojsku '92 a da to nije bilo od JNA, a koji su živjeli na okupiranom području, tj sadašnja rs? U tom kontekstu jesu dezerteri i hvala svakome koji se nije odazvao na taj poziv da puca na svoj narod.
svi vijni obveznici nekad u maju junu dobili poziv. Zene ratni vojni raspored. Lijecnice, novinarke itd.. Od ABIH
Gdje bolan? U BL recimo svi muškarci vojno sposobni su dobili poziv, tj mobilizaciju za JNA, rezerviste. I dan danas se sjećam koverte što je stari dobio. Neko se skrivao koliko je mogao, neko je završio kao topovsko meso u radnoj obavezi, neko u logoru na Manjači a neko ko je imao sreće dočepao se Okučana i kasnije Zapada. I ko sam ja sad ili ti da osuđuješ te ljude? Da ne spominjem narod iz Prijedora, Zvornika, Foče, Kozarca itd. Pa jeste li vi zehre normalni?
nepoznati988

#603 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by nepoznati988 »

Sine ljudi su se vracali iz njemacke da brane bosnu i narod. I ti tvoji su se mogli vratiti nakon sto su smjestili porodicu. Mozda za 4 godine nisu mogli naci prijevoz do slobodnih teritorija?
tandmand

#604 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by tandmand »

nepoznati988 wrote:Sine ljudi su se vracali iz njemacke da brane bosnu i narod. I ti tvoji su se mogli vratiti nakon sto su smjestili porodicu. Mozda za 4 godine nisu mogli naci prijevoz do slobodnih teritorija?

Ko je imao volju vraćao se, pa čak preko Kladuše, Dretelja i Brčkog. :oops:
Leverage

#605 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Leverage »

Ja ti odoh majko, Bosnu brani ti.
pirmin

#606 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by pirmin »

Point. wrote:Najviše se javljaju neiživljeni likovi kojim je vokri što nisu otišli sa nekim konvojem, pa sad svoje neuspijehe okrivljuju dijasporu i nebulozne mercedese. Zavist izbija svakom ispisanom riječi.

I zna li iko od vas dječaka i djevojčica koji ste dobili zlatni ljiljan sa 11 godina tačnu definiciju riječ dezerter?
Voj. bjegunac, osoba koja je samovoljno napustila postrojbu ili se nije odazvala pozivu za služenje vojske.

Sad mi recite ko je ikad dobio poziv za mobilizaciju i vojsku '92 a da to nije bilo od JNA, a koji su živjeli na okupiranom području, tj sadašnja rs? U tom kontekstu jesu dezerteri i hvala svakome koji se nije odazvao na taj poziv da puca na svoj narod.
Ovo je sarajevski forum i glupo je da se mi koji smo se na pocetku rata zatekli na teritoriji danasnje tzv. pc uplicemo u raspravu kad je jedina vojska koju smo vidjeli bila vojska iste te PC. Pripadnike vojske ABIH smo vidjeli tek u izbjeglistvu na TV-u.
Dzabe se dizu tenzije medju ovo malo sirotinje sto nas ima. Mijesaju se kruske i jabuke.
Ja sa svojih 19 nisam bio spreman da pobjegnem iz BL pa da se prikljucim vojsci ABIH iako su to u BL neki i ocekivali pa su svako malo moje terorisali pitanjima gdje sam i sta radim.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#607 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by KatarinaKosaca »

Point. wrote: Pa jeste li vi zehre normalni?
Jok, ti si. Sto vrijedjas borce, ranjenike, nase mrtve. Sto nisu izvukli guzicu kao vi da nam sad objasnite pogubnosti vojne strategije. I oko ljubimore... 94 izasla kroz tunel. Sto, ne tice te se. Sa dozvolom. Vratila se. Kroz 3 zemlje prosla gdje bi mi morali dati azil. Vratila se kroz tunel. Toliko o ljubomori. Postoji i etika koliko god tebi bila nepoznat pojam.
Bodkin

#608 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Bodkin »

DrugaGimnazija wrote:
Bodkin wrote: I treba li nagraditi one njihove sto su se ispalili da ne pucaju?
Koliko ja razumijem ovu logiku, i to su dezerteri i ne smiju biti na vlasti. Samo oni sto su se latili puske prvi dan mogu biti na vlasti 25 godina kasnije. Takodje, ovo pravilo se primjenjuje tek nakon 25 godina, a do sada se ovo pitanje nije postavljalo.
Ok to ima smisla. Pretpostavljam da ce onda iduce pitanju biti gdje ti je stari bio 92. Ali samo ako sda nije u vlasti
KatarinaKosaca

#609 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by KatarinaKosaca »

Bodkin wrote:
DrugaGimnazija wrote:
Bodkin wrote: I treba li nagraditi one njihove sto su se ispalili da ne pucaju?
Koliko ja razumijem ovu logiku, i to su dezerteri i ne smiju biti na vlasti. Samo oni sto su se latili puske prvi dan mogu biti na vlasti 25 godina kasnije. Takodje, ovo pravilo se primjenjuje tek nakon 25 godina, a do sada se ovo pitanje nije postavljalo.
Ok to ima smisla. Pretpostavljam da ce onda iduce pitanju biti gdje ti je stari bio 92. Ali samo ako sda nije u vlasti
u prvoj SDA ima dezertera. Ovdje je rijec, da li je bitno gdje si bio 92 ili ne. Neovisno o SDA. Sad ste sa SDA poceli spinovat.
tandmand

#610 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by tandmand »

Sta je SDA namlatila para po merhametima, dzematima i udruzenjima Bosnjaka u Njemackoj, nema kakvih emisara nije bilo.

Izgleda presusilo .... ali nije nikakv problem da im se pinka skida na granici pri ulasku. Ha ja.
Last edited by tandmand on 07/01/2019 20:32, edited 1 time in total.
tandmand

#611 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by tandmand »

.
Leverage

#612 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Leverage »

KatarinaKosaca wrote:u prvoj SDA ima dezertera. Ovdje je rijec, da li je bitno gdje si bio 92 ili ne. Neovisno o SDA. Sad ste sa SDA poceli spinovat.
Tu priču najviše forsiraju simpatizeri SDA. O trezoru i dimijama ne žele.
KatarinaKosaca

#613 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by KatarinaKosaca »

Leverage wrote:
KatarinaKosaca wrote:u prvoj SDA ima dezertera. Ovdje je rijec, da li je bitno gdje si bio 92 ili ne. Neovisno o SDA. Sad ste sa SDA poceli spinovat.
Tu priču najviše forsiraju simpatizeri SDA. O trezoru i dimijama ne žele.
Toliko da izvede svoje kerine da tuku borce. Pusti ba...
Leverage

#614 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Leverage »

KatarinaKosaca wrote:Toliko da izvede svoje kerine da tuku borce. Pusti ba...
Šta ba pusti ba?

SDA je uzjahala na kvazipatriotskoj priči i lažnom pripisivanju uloge u ratu i danas dan na konto toga dobiju barem nekoliko desetina hiljada glasova.

To što tuku borce samo govori u prilog činjenici da su sebi pripisali zasluge od onih kojima zasluge pripadaju.

Moj otac je bio na liniji, čitav rat smo proveli ovdje. Nikad niko iz moje porodice nije glasao za SDA.

Odgovorno tvrdim da ovakvu priču potežu oni koji rat nisu očima vidjeli, simpatizeri SDA, domaći i u dijaspori.

Pustite vi '92, danas se patriotizam mjeri po tome koliko se uspješno uklanja SDA sa poluga moći.

I da ja sad kao pustim. Ne pada mi na pamet da pustim.
KatarinaKosaca

#615 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by KatarinaKosaca »

Leverage wrote:
KatarinaKosaca wrote:Toliko da izvede svoje kerine da tuku borce. Pusti ba...
Šta ba pusti ba?

SDA je uzjahala na kvazipatriotskoj priči i lažnom pripisivanju uloge u ratu i danas dan na konto toga dobiju barem nekoliko desetina hiljada glasova.

To što tuku borce samo govori u prilog činjenici da su sebi pripisali zasluge od onih kojima zasluge pripadaju.

Moj otac je bio na liniji, čitav rat smo proveli ovdje. Nikad niko iz moje porodice nije glasao za SDA.

Odgovorno tvrdim da ovakvu priču potežu oni koji rat nisu očima vidjeli, simpatizeri SDA, domaći i u dijaspori.

Pustite vi '92, danas se patriotizam mjeri po tome koliko se uspješno uklanja SDA sa poluga moći.

I da ja sad kao pustim. Ne pada mi na pamet da pustim.
imas o SDA 47456742245 tema na forumu. Fulio si cio fudbal. Ne mora covjek biti SDA da ima odnos prema domovini. I vecina boraca, ili svih koji su bili tu miskeci da im je duznost biti uz domovinu nisu bili SDA, niti sa njom imali veze. I nece nitko ko je tu bio pametovati "Rat je snalazenje" "ljubomoran je svatko na dijasporu" i slicno. Moze biti razocaran. Moze reci gluo sam bio ali NIKADA nece reci da je isto njegov subirac i borac prve slavne Minhenske. Po tom se uvijek vidi ko na upisu laze da je bio u obrani pa kao poslije izasao pa kao nebitno pa relativizacija pa spinovanje na cetnike, na SDA itd. Tema je jasno postavljena.
Bodkin

#616 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Bodkin »

KatarinaKosaca wrote:
Bodkin wrote:
DrugaGimnazija wrote:
u prvoj SDA ima dezertera. Ovdje je rijec, da li je bitno gdje si bio 92 ili ne. Neovisno o SDA. Sad ste sa SDA poceli spinovat.
Nisi ti od juce na forumu. Stariji znaju tvoj stil i ovi novi mozda padnu na to. Da, bitna je sda jer je tema krenula od pitanja premijeru. Nije to nikakav spin
Leverage

#617 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Leverage »

KatarinaKosaca wrote:imas o SDA 47456742245 tema na forumu. Fulio si cio fudbal. Ne mora covjek biti SDA da ima odnos prema domovini. I vecina boraca, ili svih koji su bili tu miskeci da im je duznost biti uz domovinu nisu bili SDA, niti sa njom imali veze. I nece nitko ko je tu bio pametovati "Rat je snalazenje" "ljubomoran je svatko na dijasporu" i slicno. Moze biti razocaran. Moze reci gluo sam bio ali NIKADA nece reci da je isto njegov subirac i borac prve slavne Minhenske. Po tom se uvijek vidi ko na upisu laze da je bio u obrani pa kao poslije izasao pa kao nebitno pa relativizacija pa spinovanje na cetnike, na SDA itd. Tema je jasno postavljena.
Moja građanska dužnost je da usmjeravam priče ukoliko primijetim da idu na SDA mlin.

Ako ti se to ne sviđa - baš me briga.
vivaldi

#618 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by vivaldi »

ko je bio ovdje - bitno mu je, ko nije bio ovdje - nije mu bitno. ko je bolje prosao - svima je jasno.

jos jedno u nizu sporednih pitanja koja nam se namecu u nedostatku icega konkretnog i pametnog.
Bodkin

#619 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:ko je bio ovdje - bitno mu je, ko nije bio ovdje - nije mu bitno. ko je bolje prosao - svima je jasno.

jos jedno u nizu sporednih pitanja koja nam se namecu u nedostatku icega konkretnog i pametnog.
Kljucaj temu. Sve nakon ovoga je suvise
Cherry-Cherry

#620 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Cherry-Cherry »

Ma realno, jebeš muško koje nije u stanju / neće / ne želi, da brani sebe i svoju porodicu. :mrgreen: Naravno, pod uslovom da je zdrav.
Šta od njega očekivati u životu, ni sigurnost ni zaštitu. :roll: Muškarčine :mrgreen:
Jednom pizda, uvijek pizda.
detroit-mercy

#621 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

Cherry-Cherry wrote:Ma realno, jebeš muško koje nije u stanju / neće / ne želi, da brani sebe i svoju porodicu. :mrgreen: Naravno, pod uslovom da je zdrav.
Šta od njega očekivati u životu, ni sigurnost ni zaštitu. :roll: Muškarčine :mrgreen:
Ili sto bi nas narod reko "lahko je tudjim kurcem gloginje mlatiti" :mrgreen:
Poslije kad se vrati poderan sa fronta, bez ruke, noge, jeban u glavu niti jedna od ovih treba ne leti za takvim sto se je dokazao :mrgreen:.
Nego sigurnica :mrgreen:
vivaldi

#622 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by vivaldi »

Cherry-Cherry wrote:Ma realno, jebeš muško koje nije u stanju / neće / ne želi, da brani sebe i svoju porodicu. :mrgreen: Naravno, pod uslovom da je zdrav.
u ratu se porodica ne brani, vec upravo suprotno - u ratu porodica gine.

nema danas majke u ovoj zemlji koja ne bi iste sekunde mijenjala svoj zivot (a drzavu, patriotizam...dala gratis) da joj sin jedinac od 19 godina ustane iz groba ili da joj kcerka jedinica ustane iz kolica.

u ratu ostaje onaj ko mora, ko nije pobjego na vrijeme, nije imao nikakvog izbora, poneki zanesenjak te poneki dobrovoljac, a onda kad na kraju vidi kako je prosao to umotava u zakon, patriozizm, drzavu...
¤ jelena ¤

#623 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by ¤ jelena ¤ »

vivaldi wrote:ko je bio ovdje - bitno mu je, ko nije bio ovdje - nije mu bitno. ko je bolje prosao - svima je jasno.

I još jedan razlog za podjelu ovog društva - u nizu nepremostivih.
seln

#624 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by seln »

Oduvijek su me uzbudjivale zene koje iz pozadine halakanjem i pjevanjem borbenih ohrabruju muskarce koji idu na noz.
Ima u tome neceg arhaicnog, tribalnog... ubilo se za Bosne.
Inace, ne sjecam se ni jedne zene iz rata koja je vikala "naprijed, muskarcine... borite se i ginite".
To je valjda ostalo za curice ciji je tata bio na liniji.
detroit-mercy

#625 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
Oduvijek su me uzbudjivale zene koje iz pozadine halakanjem i pjevanjem borbenih ohrabruju muskarce koji idu na noz.
Ima u tome neceg arhaicnog, tribalnog... ubilo se za Bosne.
Inace, ne sjecam se ni jedne zene iz rata koja je vikala "naprijed, muskarcine... borite se i ginite".
To je valjda ostalo za curice ciji je tata bio na liniji.
Nemoj tako, ima ih sto su u radnoj obavezi Bosnu oslobodili :mrgreen: Mlavili pecate po ministarstvima za gubljenje vremena, sta bi nam vrla borba bez takvih djelatnica bila :mrgreen:
Post Reply