tema o onima sto su nas klalli ima 14567. Zasto ovu spinovati njima? Ako se prica o necem o tom se prica. Ostalo je cisti spin.DrugaGimnazija wrote:Jesu, ali su oni nekako gori od onih sto su nas ubijali i od onih sto su na pokradali, pa cemo samo njih pretresati. Sto li, boze?KatarinaKosaca wrote: pa i dezerteri su amnestirani. Ovi odgovori tipa "A da otvorimo rarne profitere" "A da otvorimo cetnike". Dezerteri nemaju sta otvarat. Netko im drugi oslobodio kucu, dosli, vratili imovinu, kukali za bijelim stpljnjakom iz kuhinje i pametuju "Trebali ste akciju na Trebevic vako" "Ipak ste trebali nako"..
(Da se razumijemo, nisam dezerter, ali ne kontam sto su nam nesto mrski ovi dijasporci, ali ne i oni sto su nas klali. Da nije mozda neka zavist...)
"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#451 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
- tandmand
#452 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Da je Munir završio u logoru, pa ga Crveni krst odveo u Njemačku, sada bi ga pljuvali kao dezertera.DrugaGimnazija wrote:Munir je dobar i mogao bi za premijera KS, posto nije dezerter. Ovi dezerteri su mi najgori.tandmand wrote: "– U rat se moralo ići ukoliko si želio ostati u Banjoj Luci – tvrdi Munir Krnjić, rodom iz Novog Šehera, koji se školovao u Banjoj Luci i tu i ostao kao pripadnik 1. krajiškog korpusa VRS."
- Point.
#453 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Haj ti djevojko smanji malo doživljaje. Lupaš gluposti kako se ova tema otvorila..KatarinaKosaca wrote:tema o onima sto su nas klalli ima 14567. Zasto ovu spinovati njima? Ako se prica o necem o tom se prica. Ostalo je cisti spin.DrugaGimnazija wrote:Jesu, ali su oni nekako gori od onih sto su nas ubijali i od onih sto su na pokradali, pa cemo samo njih pretresati. Sto li, boze?KatarinaKosaca wrote: pa i dezerteri su amnestirani. Ovi odgovori tipa "A da otvorimo rarne profitere" "A da otvorimo cetnike". Dezerteri nemaju sta otvarat. Netko im drugi oslobodio kucu, dosli, vratili imovinu, kukali za bijelim stpljnjakom iz kuhinje i pametuju "Trebali ste akciju na Trebevic vako" "Ipak ste trebali nako"..
(Da se razumijemo, nisam dezerter, ali ne kontam sto su nam nesto mrski ovi dijasporci, ali ne i oni sto su nas klali. Da nije mozda neka zavist...)
- pirmin
#454 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Djevojko u sukobu s Titom
pokraj rijeke sto koracas
pokraj rijeke sto koracas
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#455 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Volim kad me dotuku argumentom

- Connaisseur Karlin
#456 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
dezerteri su osobe koje napuste vojnu sluzbu , a Lijepa Kata pise o drugacijim dezerterima 
- Point.
#457 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ne zna ni tačno značenje riječi kojima barata al bi ona zabranjivala nešto, mustra prava.
-
ernestalic
#458 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ejup Ganić je bio jedan od radikalnijih zagovornika oružanog otpora srpskoj agresiji na početku rata. Naravno i opće mobilizacije. Imao je veći uticaj na Aliju i bio stalno uz njega. Istovremeno je otpremio cjelokupnu porodicu iz opkoljenog Sarajeva. Kada je zaustavljen konvoj na Ilidzi, Ganić se nije skidao sa radija dok konvoj nije propušten. Još se rat nije završio, Ganić je prvi najavio opštu amnestiju i izjavio da moramo razumjeti one koji su pobjegli jer jednostavno neki ljudi više osjećaju strah od rata. Tada je novinar "Oslobodjenja" Slavko Šantić napisao da se poslije Ganićeve izjave svi mogu otići popišati na mezare i grobove poginulih boraca i gradjana koji su rat proveli u Sarajevu.
Čim se rat završio, Ganić je zaprijetio izbjeglicama da nipošto ne smiju mijenjati ili prodavati svoje kuće i stanove i to u cilju vraćanja svih u mjesta odakle su protjerani. Istovremeno je Ganić istjerao jednog Srbina iz stana/kuće u ulici Koševo, otkupio za 13 hiljada maraka i na tom mjestu sagradio stambenu vilu za sebe i porodicu! Toliko o profesoru Ganiću!
Inače, ja sam bio borac! Prijavio sam se najviše iz jer sam mislio da ako neću ja, ako neće drugi, ko će? Zar u tom slučaju četnici ne bi bili prirodni čistači nepotrebnog naroda koji neće da se brani?
Čim se rat završio, Ganić je zaprijetio izbjeglicama da nipošto ne smiju mijenjati ili prodavati svoje kuće i stanove i to u cilju vraćanja svih u mjesta odakle su protjerani. Istovremeno je Ganić istjerao jednog Srbina iz stana/kuće u ulici Koševo, otkupio za 13 hiljada maraka i na tom mjestu sagradio stambenu vilu za sebe i porodicu! Toliko o profesoru Ganiću!
Inače, ja sam bio borac! Prijavio sam se najviše iz jer sam mislio da ako neću ja, ako neće drugi, ko će? Zar u tom slučaju četnici ne bi bili prirodni čistači nepotrebnog naroda koji neće da se brani?
-
racionalista
#459 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
U svijetu u kojem danas živimo gdje je materijalno i profesionalno na prvom mjestu, gdje je interes jedinke na prvom mjestu retrospektivna priča o patriotizmu izgleda smiješno.
Sistem vrijednosti kod većine ljudi je takav da su mu na listi prioriteta vlastita dobrobit i dobrobit porodice, sve ostalo je sporedno. Ako se odlučiš za neki vid borbe onda je to sa namjerom da ti nakon prestanka sukoba bude bolje. U slučaju kada ti nakon borbe bude gore i ne bude tendencije da će biti bolje onda je tvoja borba bila besmislena. Zašto smo se borili za nezaivsnu državu ako nam je danas gore nego da smo nečiji protektorat ili pod nečijom šapom, ili ako ćemo biti degradirani na perače guzica u dijaspori.
Sistem vrijednosti kod većine ljudi je takav da su mu na listi prioriteta vlastita dobrobit i dobrobit porodice, sve ostalo je sporedno. Ako se odlučiš za neki vid borbe onda je to sa namjerom da ti nakon prestanka sukoba bude bolje. U slučaju kada ti nakon borbe bude gore i ne bude tendencije da će biti bolje onda je tvoja borba bila besmislena. Zašto smo se borili za nezaivsnu državu ako nam je danas gore nego da smo nečiji protektorat ili pod nečijom šapom, ili ako ćemo biti degradirani na perače guzica u dijaspori.
- bunk
#460 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
A inace su nasi u dijasporu iz jugoslavije odlazili na pozicije izvrsnih direktora i u najmanju ruku direktno za sefove
,
degradiranje i ponizavanje boraca koji su iznijeli 92-95 je nedopustivo a pricu o jedinkama i njihovoj dobrobiti zayebi jaro jer 92 ceto nije pitao nego je prvo pucao..tako da je bilo ili uzvratiti ili pod zemlju,ko je razmisaljo o buducoj dobrobiti..
degradiranje i ponizavanje boraca koji su iznijeli 92-95 je nedopustivo a pricu o jedinkama i njihovoj dobrobiti zayebi jaro jer 92 ceto nije pitao nego je prvo pucao..tako da je bilo ili uzvratiti ili pod zemlju,ko je razmisaljo o buducoj dobrobiti..
-
aratet
#461 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ovo cemo pitanje imati sve dok ne dodje do nekog novog rata, pa onda cemo do narednog rata pitati gdje si bio tad.
- bunk
#462 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
E zato NATO.
Pa onda necemo razmisljati o ratovima.
Jer ce to raditi NATO.
I lokalno nas vise nikad nece moc komsija zaskocit i poklat dok mi nemamo pojma sta nam se kuha 50 godina.
A globalno, ako dodje do ww3 onda su svi nayebali..
Jer ce to raditi NATO.
I lokalno nas vise nikad nece moc komsija zaskocit i poklat dok mi nemamo pojma sta nam se kuha 50 godina.
- insomnia78
#463 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
A “gradjanski rat”? Sta tu NATO moze?
- MarshalDodik
#464 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ma da, samo daj nekoga sa strane da nas lafo brani.....bunk wrote:E zato NATO.
Jer ce to raditi NATO.
O ratovima necemo razmisljati (govoriti) samo kada jedni drugima pruzimo iskrene ruke pomirenja i razvijemo uzajamno povjerenje na svim instancama.
- tandmand
#465 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
MarshalDodik wrote:Ma da, samo daj nekoga sa strane da nas lafo brani.....bunk wrote:E zato NATO.
Jer ce to raditi NATO.
O ratovima necemo razmisljati (govoriti) samo kada jedni drugima pruzimo iskrene ruke pomirenja i razvijemo uzajamno povjerenje na svim instancama.

Ratislav pruža ruku pomirenja
- vazi
#466 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Razumijem razmisljanja onih koji su ostali kao i onih koju su otisli.
Pitanje za one koji su ostali : kad bi mogli vratiti ‘92 da li biste ponovo uradili kao sto ste uradili, da li biste ponovo ostali, isli na liniju itd ?
Pitanje za one koju su otisli u status « izbjeglica » : da li biste ponovo otisli ?
Ja sam otisla ‘92-e i nikad se nisam pokajala. Koliko smo bili naivni, nismo dali YU pasosa ni trazili stalne papire sve dok nam se brat , nakon heliodroma i dretelja, nije pridruzio i s cudjenjem reko - ma o cemu pricate ? To je bilo krajem ´95, cini mi se...
Svaka cast borcima i svima koji su ostali, skidam kapu.
Ipak, kad vec pricamo o bjezanju i « nedomoljublju » pitam se koliko ih je ostalo jer je moralo, nije se moglo izvuci a koliko svojom iskrenom odlukom
Pitanje za one koji su ostali : kad bi mogli vratiti ‘92 da li biste ponovo uradili kao sto ste uradili, da li biste ponovo ostali, isli na liniju itd ?
Pitanje za one koju su otisli u status « izbjeglica » : da li biste ponovo otisli ?
Ja sam otisla ‘92-e i nikad se nisam pokajala. Koliko smo bili naivni, nismo dali YU pasosa ni trazili stalne papire sve dok nam se brat , nakon heliodroma i dretelja, nije pridruzio i s cudjenjem reko - ma o cemu pricate ? To je bilo krajem ´95, cini mi se...
Svaka cast borcima i svima koji su ostali, skidam kapu.
Ipak, kad vec pricamo o bjezanju i « nedomoljublju » pitam se koliko ih je ostalo jer je moralo, nije se moglo izvuci a koliko svojom iskrenom odlukom
-
PM72
#467 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Što ne mogu šuplje kad počnu ”skidati kape borcima”...a ponajbolja je pitanje-bi li opet ovo isto prošli... 
-
racionalista
#468 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Šta ćemo sa onima koji su branili državu 92 god. a čiji pretci nisu učestvovali u ratu 41 god. ili su bili na suparničkoj strani??? Jesul sad oni na egalu sa onima čiji su preci učestvovali 41 god. a nisu učestvovali 92 god.???

-
mali jomu
#469 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Kad vidim koliko ljudi slobodno hoda carsijom samo se smijesim, bez razmisljanja bi za ovo opet na liniju, za to se bori, nema ba te prepreke koja koja bi me zaustavila..... 
-
ernestalic
#470 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Dilema da li je trebalo ostati ili pobjeći je besmislena. Svi su Bošnjaci na referendumu glasali za nezavisnu BiH. Trebali su svi ostati i braniti. One koji su se vratili nipošto nije trebalo vratiti na posao u državne firme sve dok se i zadnji borac ne zaposli. Tu je počinjena izdaja koja je ostavila dubok trag medju borcima i narodom. Bjegunac se vratio nakon rata i tiho se ponovo ušuljao kroz vrata u državnu firmu. To je nevidjena izdaja SDA. Oni koji su otišli i danas žive izvan BiH ne moraju se osjećati krivim, to je bio njihov slobodni ili prinudni izbor. Jedino je malo iritantno čitati njihove komentare u kojima savjetuju nama ovdje da se pripremimo za rat, da mrzimo Srbe i Hrvate itd, itd...
-
PM72
#471 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ja sam Bošnjak i nisam glasao na referendumu.Šta ćemo sad? I nisam mobilisan niti sam dobio poziv nego sam nakon prve granate koja je eksplodirala u mom naselju uzeo pušku u ruke i na liniju razdvajanja.Tad nije bilo ni rovova ni tranšeja
-
ernestalic
#472 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Zaboravih da kažem da je bilo dosta i onih koji su u ratu pobjegli na radnu obavezu i sl. Tako se desilo da su pored naših muškaraca dezertera, ovdje došli mudzahedini iz Afganistana i drugih prostora, a SDA ih prihvatlila. Nije ih bilo puno, par hiljada. Možda su bili dobri borci, ne znam, u Sarajevu ih nije bilo.Ali su nam napravili ogromnu propagandnu štetu dajući materijal neprijateljima kojeg i danas koriste optužujući nas da smo se borili za islamsku državu.
- Connaisseur Karlin
#473 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
nije za svakoga puska, zato dezerterstvo ne treba osudjivati !ernestalic wrote:Zaboravih da kažem da je bilo dosta i onih koji su u ratu pobjegli na radnu obavezu i sl. Tako se desilo da su pored naših muškaraca dezertera, ovdje došli mudzahedini iz Afganistana i drugih prostora, a SDA ih prihvatlila. Nije ih bilo puno, par hiljada. Možda su bili dobri borci, ne znam, u Sarajevu ih nije bilo.Ali su nam napravili ogromnu propagandnu štetu dajući materijal neprijateljima kojeg i danas koriste optužujući nas da smo se borili za islamsku državu.
- Connaisseur Karlin
#474 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
jah sarajevskom carsijom, mozda bi drugacije razmislajo da zivis u carsiji u RSmali jomu wrote:Kad vidim koliko ljudi slobodno hoda carsijom samo se smijesim, bez razmisljanja bi za ovo opet na liniju, za to se bori, nema ba te prepreke koja koja bi me zaustavila.....
- exliberal-ex
#475 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Sutra da se zapuca bile bi samo dvije grupe patriota
oni sto bi se uhvatili staba ili pljacke
i oni sto bi se uhvatili granice
ove price ja bih se uhvatio puske pa na prvu liniju...de ba nismo djeca zato i ovo prozivanje je samo sviranje kurcu
nego ja primjetih da su zene mnogo ekstremnije nastrojene nego muski po ovom pitanju....lako je tudjim kurcem gloginje mlatit ...
oni sto bi se uhvatili staba ili pljacke
i oni sto bi se uhvatili granice
ove price ja bih se uhvatio puske pa na prvu liniju...de ba nismo djeca zato i ovo prozivanje je samo sviranje kurcu
nego ja primjetih da su zene mnogo ekstremnije nastrojene nego muski po ovom pitanju....lako je tudjim kurcem gloginje mlatit ...