"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
- tandmand
-
ovo_mi_je_nick
#427 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Mislite, ne ti lično, da će zapad htjeti osobe koje u svojoj državi govore da je ne priznaju. Jedna Holandija npr da primi takve osobe sebi na grbaču, da imaju problema poput; hoćemo mi srpski jezik da se priča inače se rade opstrukcije srpskog življa, da primi nekoga ko će sutra govoriti ovo je moja zastava ja tu vašu ne priznajem, da crtaju po zidovima optuženike, da navijaju otvoreno za drugu državu na svjetskom prvenstvu, ovo vrijedi za sve tri truhle nacije u BiH.Thorgerson wrote:Samo mala ispravka.ovo_mi_je_nick wrote:2080 godina balkan...:
- Gdje si bio 1992 godine
- Borci i djeca boraca, unučad, praunučad boraca
- Tito, Alija
- mene je babo učio da klOnjam
- ja sam srbin i volim srbiju, za mene je jedina država srbija
- ja sam hrvat i volim rvacku, za mene je jedina država rvacka
- otvara se treća poddionica tramvaja do Vogošće od ukupno 5 poddionica, a u sastavu druge dionice od ukupno 3.
2080 godina zapad:
- auta koriste elektricirane ceste
- identifikacija osoba putem skenera bar koda u oku (dok se balnak svađa je li to bošnjačko ili pravo srpsko ime)
- gase tramvaje jer ne moraju ići na posao niti u trgovinu.
2080 godina balkan...:
Pa zapad neće takve osobe, tako da će balkan uvijek biti naseljen i jedino što mogu kugu iskorijenit je jaka vatra, razumite kako hoćete vatru.
- JThomas
#428 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
mi ne znamo napraviti državu. ali u većini smo prije svake druge karakterne crte - prelivode. pa se vrlo brzo prilagodimo i primirimo kad dođemo u već napravljenu državu.
- Thorgerson
#429 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ti shvataš da se na Izacicu ili S. Brodu mentatlite srbende, bosnje ili kroata automatski prebacuje na zapadni mentalitet.ovo_mi_je_nick wrote: Mislite, ne ti lično, da će zapad htjeti osobe koje u svojoj državi govore da je ne priznaju. Jedna Holandija npr da primi takve osobe sebi na grbaču, da imaju problema poput; hoćemo mi srpski jezik da se priča inače se rade opstrukcije srpskog življa, da primi nekoga ko će sutra govoriti ovo je moja zastava ja tu vašu ne priznajem, da crtaju po zidovima optuženike, da navijaju otvoreno za drugu državu na svjetskom prvenstvu, ovo vrijedi za sve tri truhle nacije u BiH.
Pa zapad neće takve osobe, tako da će balkan uvijek biti naseljen i jedino što mogu kugu iskorijenit je jaka vatra, razumite kako hoćete vatru.
Zasto je to tako, ne znam. Besparica vjerovatno. Dosada. Visak vremena. Pa daj, nemas love, nemas posla, razglabaj o svemu i svacemu. Toga vani nema.
Uostalom, zar ti treba neki drugi dokaz ako se zna da je samo iz BiH od rata pa na ovamo otislo 1,5-2 miliona ljudi. Ja nesto ne vidim da se stranci na nas zale. A niti ovi nasi na njih. Mozda ovdje kada dodju malo zakukaju, ali se oni veoma brzo naviknu na njemacki, svedski, finski, norveski, austrijski eur...ovaj jezik.
- JThomas
#430 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
i svi su "jugo". i ne bune se što su "jugo".
-
printy4911
#431 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ne bi se većina nikad ni vratila da nisu bili deportovani iz Njemačke i tako po ko zna koji put protjerani a u svemu tome su umiješane prste imali najveći organi vlasti Republike BiH. Dejtonski sporazum je potpisan, anex 7 predstavljen Njemačkoj kao gotova stvar, samo je još trebalo vratiti izbjeglice pa da krene `obnova`.Hendrix wrote:Moje misljenje je da su svi vojno sposobni likovi koji su zbrisali dezerteri i izdajnici vlastite zemlje, i da imaju obraza ne bi se nikada vracali u nju kad su je izdali u najtezim trenutcima. Sve ostalo je suplja i relativiziranje.
Realnost je bila sasvim drugačija. Evo dio teksta iz Speigel 07.04.1997. U linku čitav tekst.
Es war morgens um 4.30 Uhr in der oberbayrischen Kleinstadt Altötting. Acht Polizeibeamte standen am letzten Dienstag im März vor der Wohnungstür des moslemischen Ehepaares Jusuf und Sadbera Nukic und rissen die beiden aus dem Schlaf: "Sie haben 15 Minuten Zeit, Ihre Sachen zu packen, Sie werden abgeschoben."
Nur wenige Stunden später saßen die Kriegsflüchtlinge aus Ex-Jugoslawien zusammen mit weiteren 39 Landsleuten in einem Flugzeug Richtung Sarajevo. "Wir fühlten uns wie Bettler, die man fortjagt", klagten die beiden bei ihrer Ankunft.
Das Ehepaar kann nicht in seine Heimat nach Janja zurück. In dem Städtchen herrschen die bosnischen Serben. "Wir schneiden jedem Moslem die Kehle durch, der es wagt, hierherzukommen", droht Nedeljko Dundjic, ein Serbe in Janja
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-8693231.html
- negativ
#432 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Meni su kraljevi ovi koji pitaju ko je gdje bio 92-95, a još su gori ovi koji polemišu.
Kao da su svi zaspali 96 i sad se bude sa istim noćnim morama koje su imali 92-95.
Dobro jutro kraljevi i sretna vam Nova 2019. godina

Kao da su svi zaspali 96 i sad se bude sa istim noćnim morama koje su imali 92-95.
Dobro jutro kraljevi i sretna vam Nova 2019. godina
-
Bodkin
#433 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ne lupaj. Pun zapad takvih. Imas ih holjde koji ne priznaju zakone drzava nego se pozivaju na serijat i javno pozivaju na uvodjenje serijataovo_mi_je_nick wrote:Mislite, ne ti lično, da će zapad htjeti osobe koje u svojoj državi govore da je ne priznaju. Jedna Holandija npr da primi takve osobe sebi na grbaču, da imaju problema poput; hoćemo mi srpski jezik da se priča inače se rade opstrukcije srpskog življa, da primi nekoga ko će sutra govoriti ovo je moja zastava ja tu vašu ne priznajem, da crtaju po zidovima optuženike, da navijaju otvoreno za drugu državu na svjetskom prvenstvu, ovo vrijedi za sve tri truhle nacije u BiH.Thorgerson wrote:Samo mala ispravka.ovo_mi_je_nick wrote:2080 godina balkan...:
- Gdje si bio 1992 godine
- Borci i djeca boraca, unučad, praunučad boraca
- Tito, Alija
- mene je babo učio da klOnjam
- ja sam srbin i volim srbiju, za mene je jedina država srbija
- ja sam hrvat i volim rvacku, za mene je jedina država rvacka
- otvara se treća poddionica tramvaja do Vogošće od ukupno 5 poddionica, a u sastavu druge dionice od ukupno 3.
2080 godina zapad:
- auta koriste elektricirane ceste
- identifikacija osoba putem skenera bar koda u oku (dok se balnak svađa je li to bošnjačko ili pravo srpsko ime)
- gase tramvaje jer ne moraju ići na posao niti u trgovinu.
2080 godina balkan...:
-
racionalista
#434 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Nego kako jemali jomu wrote:racionalista wrote:Obezvrijeđeno je sve i to je to. SIstem je takav kakav jeste i svi smo zaslužni što je takav. Raja što se borila u ratu se predala poslije rata......
nista nije tako kao sto si napisao...... osim onima koji bi htjeli da je tako
J***** iko i 5% one koji su se borili za državu i šta su ti isti učinili po pitanju toga da se taj odnos promijeni??? Pa borci se sjetili da nešto nije uredu 20 godina poslije.
- pirmin
#435 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ti si meni jedan od drazih forumasa iz dva razloga.mali jomu wrote: ma pasa moj fini vazda je to tako bilo, i bit ce vazada da ce neki otici iz raznoraznih razloga.... i neka idu, sretno im, a vazda je bilo i bit ce da cemo mi ostati iz razno raznih razloga, ljudi su vazda razliciti...... sto se mene tice moze svako vazda i otici i vratiti se kad god hoce, mene to nista.... zajebano je to sve, ne optuzujte nikog ni za sta, zivi i zdravi bili svi.....![]()
Prvi: i moj stari nije htio cuti da napusti svoj, kako on kaze, rodni list. Ja mu danas nekad malo sjednem na muku i kazem da su trebali izbjeci u Dansku kad su mogli na sto on odgovara "istina, al gotovo je sad". Puno bolje bi prosli.
Drugi: volis se zajebavati oko struje k'o i ja.
-
detroit-mercy
#436 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Imas ih masu koji su uletili na socijalna davanja, rane penzije i sl. E sad, sto su se mnogi nasukali pa mislili da ce te penzije biti aman zaman je drugi par opanakaracionalista wrote:Nego kako jemali jomu wrote:racionalista wrote:Obezvrijeđeno je sve i to je to. SIstem je takav kakav jeste i svi smo zaslužni što je takav. Raja što se borila u ratu se predala poslije rata......
nista nije tako kao sto si napisao...... osim onima koji bi htjeli da je tako![]()
![]()
![]()
![]()
J***** iko i 5% one koji su se borili za državu i šta su ti isti učinili po pitanju toga da se taj odnos promijeni??? Pa borci se sjetili da nešto nije uredu 20 godina poslije.
-
detroit-mercy
#437 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Nekako mi nadolaze sjecanja na taj period, pa se podsjetih razmjena kada smo mijenjali nase ljude iz logora za zarobljenike. Jedne prilike smo dobili u razmjenu vecu grupu, bilo ih je prilicno (mislim da ne treba sada pricati sta su ti ljudi svi prosli).Grean wrote:Koja zvaka, cuj rat je svak je mislio sta je najbolje da prezivi. Ovo je vec populizam u koji ne vjeruje ni sam onaj sto ga izgovori.Point. wrote:Ma imam osjećaj da su ko malo kivni što nisu mogli izaći. Ne znam, ali svakako glupa priča. Rat je bio, golo preživljavanje, šta ja imam kome šta pametovati. Uostalom, 90% što pišu su vjerovatno bili djeca koja su otišla/ostala što su tako roditelji odlučili a ne oni sami.detroit-mercy wrote: Ima ovih sto misle da su oslobodili pa ko biva bi oni da odredjuju sta i kako, a ne mogu ni kod kuce da narede nista![]()
Kod mene na svadbi bio covjek, ni sam ni znao da je prezivio strijeljanje 92e. Iste godine je zapalio petama za Zapad, sta sad treba da ga osudjujem sto je otisao. Wtf.
Bilo je situacija, ne puno ali ih je bilo kad sam bio 100% siguran da necu prezivjeti ali se nisam povukao vodeci se tim sta je moja glava skuplja od onih koji idu samnom. Bilo je i drugih situacija kad mi se nije islo, pogotovo kad su se oni sa kojima sam proveo djetinjstvo i rat rastrkali na razne strane. Svega je bilo a najvaznije je da sam se zrtvovao kao i svi oni koji su izgurali do kraja. Nisu u pitanju samo odlasci, bilo je metar onih koji su se vadili i demobilisali na psihu ili vadili na druge nacine a bili su u tu cijelo vrijeme.
A i otici sam mogao i mogli su mnogi drugi. Imao sam ulaznu i boravisnu vizu koja me cekala od marta 94' ali nisam. Demobilisao se na zadnjoj demobilizaciji u maju 95'.
Ne treba nabijati na nos ali je legitimno pitanje ko je gdje bio i sta je radio u periodu kad se branila zemlja, bilo koja zemlja, pootovo ako su ti neki na vodecim funkcijama i pogotovo ako su otisli iz mjesta koja nisu bila okupirana.
I ne mislim da ovo diskvalifikuje Fortu (ne znam ni je li uooste izasao u ratu) ali je neizbjezno breme sa kojim se treba znati nositi svako pa i ovaj kolumnista.
Njih 99% je u okviru mjesec dana isparilo za Zapad, svi su bili registrovani kod Crvenog Krsta kao logorasi i nekako su imali laganiji prolaz za Zapad. Uglavnom, ti ljudi su imali takav strah od uniforme koji ja licno nisam mogao razumjeti.
Sto je meni ostalo u sjecanju je kada smo tom jednom logorasu donijeli cizme, posto je fakat bio bez obuce. Oni su bili smjesteni u skoli i ja i ovaj jos jedna lik banemo ujutro rano, dosta ih je jos spavalo. Mi na vrata, malo glasniji u uniformama, jebote ljudi poskakase ko svijece
Da li je legitimno postaviti pitanje tim ljudima za bilo sta?
Mani te se populizma.
- Connaisseur Karlin
#438 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
uvijek je postojao zapadni mentalitet naroda sjevrnoga dijela Bosne, bez prelazenja mostovaThorgerson wrote: Ti shvataš da se na Izacicu ili S. Brodu mentatlite srbende, bosnje ili kroata automatski prebacuje na zapadni mentalitet.
mntaliteti unutar BiH su razliciti
-
Bodkin
#439 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
To je tvoje misljenje i srecom ne utice previse na zivot u bih osim jednog glasa kojeg das, pretpostavljam borackoj stranci?Hendrix wrote:Pa meni je to strasno da sad ispada svi su isti i ovi sto su ginuli i sto su pobjegli, cak i nevjerovatno dokle ide relativiziranje odbrane zemlje. Ono, ko te jebe sto si osto ja sam pobjego jbg ali cu se vratiti u zemlju za koju ste vi krv dali i traziti sva prava kao i vi jel.Bodkin wrote:Ako se borio radi svojih moralnih granica, onda mu ne treba biti bitno sto neko nije htio da ratuje. Ja prvi ne bih da mi se to desi. A jos manje bi mi bilo bitno sto me neko zbog toga zove supkomHendrix wrote:Prezivljavanje kako kome, niko nece zamjeriti covjeku koji je prezivio strijeljanje ali hoce recimo mom komsiji hinji koji je na prvi metak u Slavonskom Brodu zbriso za Tursku pa Ameriku dok je moj stari osto da brani svoju i usput i njegovu kucu.
Jednostavno tu se vidjelo ko je covjek a ko karina od covjeka, mogo je i moj stari zbrisat ali mu je bilo ispod njegovih moralnih granica da ostavi drugove komsije i familiju na cjedilu. I onda eto komsije dolazi 1997. godina sa hiljadama dolara da kupi nekretnine u Sarajevu, prica mom starom o dionicama, Wall Street lekcije jebote a stari ga gleda ono blijedo. Izaso iz rata sa nula maraka i krece opet zivot da stvara a supak dezerter se vraca i kupuje stanove, bilo mu tesko u Americi kaze.
I nije to pitanje prezivljavanja...pitanje je jesi li shupak i dezerter ili nisi. Jednostavno. To sto ne moraju polagati racune je tragedija ove drzave koja je izjednacila borca s prve linije i pobjegulju iz Amerike.
Moje misljenje je da su svi vojno sposobni likovi koji su zbrisali dezerteri i izdajnici vlastite zemlje, i da imaju obraza ne bi se nikada vracali u nju kad su je izdali u najtezim trenutcima. Sve ostalo je suplja i relativiziranje.
I vidim potencira se prica da je proso rat davno sto se to pitanje postavlja, ne treba da se zaboravi ko je bio izdajnik i nakon 100 godina. Al mi kako smo glup narod jos 10 godina i bice ofirno spominjati Srebrenicu...daj ba to je bilo davno, proslo...hajmo robote pravit.
Prodjite malo podforumom Historija devedesete..najezim se kad citam sta su ti momci prezivjeli, ima ih par na forumu ovde i njima sam vjecno zahvalan a dezerteri mogu do kraja zivota traziti izgovore sto su zbrisali.
U mirnodopskom razdoblju ljudi koji su zivjeli i mozda se i skolovali u razvijenim zemljama mogu drzavi vise pomoci u bosni nego da ih takvi kao ti oznace izdajnicima. A ovamo vriska kako imigrante treba primiti i pomoci im, a sve do jednog izdajnik. I jos nam reci jesu izdajnici ovi sto su otisli kasnije. Kad je trebalo razviti zemlju. I sad je branis na neki nacin. Jel svako ko ode izdajnik.
A da ne kazem kako su vjerovatno srbi i hrvati koji nisu htjeli u vrs ili hvo nego su brisnuli preko heroji jelde
Populizam i nista drugo
- Grean
#440 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Mi nemamo kulturu kolektivnog sjecanja za razliku od nekih drugih samosvjesnijih naroda. Na kraju krajeva nama se drzava slucajno desila, jedini je uz Makedonce nismo ni sanjali niti se borili za nju prije 92'.
@detroit, ja sam vec vise puta rekao da ljude koji su otisli sa okupiranih teritorija ne ubrajam u to, bar ne ja. To pravo imaju oni koji su bili u njihovoj kozi a odlucili da ostanu kao npr. borci 17. Krajiske ili 306 brigade iz Jajca (cini mi se da se tako zvala).
@Bodkin, i u drugom postu na temi sam vec govorio da ima i treca kategorija, oni koji su se borili, zavrsili i iselili se a i dalje se iseljavamo, svakodnevno. Znaci sve se uzima u obzir.
@detroit, ja sam vec vise puta rekao da ljude koji su otisli sa okupiranih teritorija ne ubrajam u to, bar ne ja. To pravo imaju oni koji su bili u njihovoj kozi a odlucili da ostanu kao npr. borci 17. Krajiske ili 306 brigade iz Jajca (cini mi se da se tako zvala).
@Bodkin, i u drugom postu na temi sam vec govorio da ima i treca kategorija, oni koji su se borili, zavrsili i iselili se a i dalje se iseljavamo, svakodnevno. Znaci sve se uzima u obzir.
- bunk
#441 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Nemamo kulturu kolektivnog sjecanja ..sranjje druze, imamo itekako samo sto smo merhametli i prastamo , mada to skupo placamo..
Ovo za Drzavu, Bosna i Hercegovina postoji vijekovima.
Prezivjela razne okupacije i aneksije i nazor drzave.
A svaki vojno sposoban muskarac eto uzmimo of 20 godina i vise koji je otisao iz BiH ili je deportovan i nije se vratio da brani svoju zemlju je dezerter.
Tu nema druge kvalifikacije.
Ovo za Drzavu, Bosna i Hercegovina postoji vijekovima.
Prezivjela razne okupacije i aneksije i nazor drzave.
A svaki vojno sposoban muskarac eto uzmimo of 20 godina i vise koji je otisao iz BiH ili je deportovan i nije se vratio da brani svoju zemlju je dezerter.
Tu nema druge kvalifikacije.
- insomnia78
#442 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Kako “neofirno” izjednacavanjeA da ne kazem kako su vjerovatno srbi i hrvati koji nisu htjeli u vrs ili hvo nego su brisnuli preko heroji jeldei
- DrugaGimnazija
#443 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
"Najdirektnija pomoc" je aktivno ucestvovanje u jednoj od formacija koje su se borile protiv drzave. I takvi su pomilovani 1996. Hajde da prvo otvorimo ovo pitanje i raspravimo da li imaju pravo sudjelovati u vlasti i odlucivati o nasoj buducnosti, pa se onda bavimo dezerterima, koji nisu odmagali, ako nisu pomagali, ili koji su pomagali jedan dio tog perioda, a onda dezertirali.KatarinaKosaca wrote:Mozete vi do zore Nove godine braniti dezerterstvo ali to nece tim postati moralni cin. I to nece prestati biti uskuga neprijatelju odnosno najdirektnija pomoc onima koji su rusili jednu zemlju i sistematski ubijali jedan narod. A najvece licemjerje (kad se vec rado koristi taj termin) je stavljati 92 u kontex danasnje politike, jer se to 92 nije znalo kako ce biti. Alija je, prisiljen, potpisao amnestiju i to je ono sto mu najvise zamjeram.
Stavljanje dezertera u istu ravan sa neprijateljem je jos vece licemjerje.
-
high_volume
#444 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Kapa dole ljudino.... Svaka častHendrix wrote: Pa meni je to strasno da sad ispada svi su isti i ovi sto su ginuli i sto su pobjegli, cak i nevjerovatno dokle ide relativiziranje odbrane zemlje. Ono, ko te jebe sto si osto ja sam pobjego jbg ali cu se vratiti u zemlju za koju ste vi krv dali i traziti sva prava kao i vi jel.
Moje misljenje je da su svi vojno sposobni likovi koji su zbrisali dezerteri i izdajnici vlastite zemlje, i da imaju obraza ne bi se nikada vracali u nju kad su je izdali u najtezim trenutcima. Sve ostalo je suplja i relativiziranje.
I vidim potencira se prica da je proso rat davno sto se to pitanje postavlja, ne treba da se zaboravi ko je bio izdajnik i nakon 100 godina. Al mi kako smo glup narod jos 10 godina i bice ofirno spominjati Srebrenicu...daj ba to je bilo davno, proslo...hajmo robote pravit.
Prodjite malo podforumom Historija devedesete..najezim se kad citam sta su ti momci prezivjeli, ima ih par na forumu ovde i njima sam vjecno zahvalan a dezerteri mogu do kraja zivota traziti izgovore sto su zbrisali.
- DrugaGimnazija
#445 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Upravo to. Prema Katarininim mjerilima su svi iz Sarajeva koji se nisu uputili u Posavinu kad je tamo poceo rat isto tako krivi kao i neko iz Foce koji se nije prikljucio odbrani nakon sto je izbjegao iz svoje kuce. Nema tu moralne razlike, sve su to dezerteri. S druge strane, neko ko je ostao na Grbavici, prikljucio se VRS i pucao po Sarajevu nije dezerter i zasluzuje nase postovanje, te se takvi nece ispitivati ako postanu ministri u jednoj od vlada u BiH.tandmand wrote:Ako ćemo pravo `92, svako i svaka čaršija se brinula samo za sebe. Dok je Posavina i istočna Bosna padala u mnogim čaršijma nije bilo ni rata ni neke posebne mobilizacije. Neki broj ljudi je prešao na slobodnu teritoriju i učestvovao u odbrani ali nisu to mogli svi. Bježalo se ispod noža. Kako sada prigovoriti nekome iz Prijedora što se nije preko planina probio do Sarajeva da učestvuje u odbrani, nego je ako je imao mogućnost sjeo u autobus Crvenog krsta. Treća mogućnost je Tomašica.KatarinaKosaca wrote: Ne govorim ja nista licno forumasima. To je onfantilan koncept. Tretiram temu. Ima ljudi iz Foce, BL itd koji su ucestvovali u obrani po prelasku na slobodnu teritoriju.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#446 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
pa i dezerteri su amnestirani. Ovi odgovori tipa "A da otvorimo rarne profitere" "A da otvorimo cetnike". Dezerteri nemaju sta otvarat. Netko im drugi oslobodio kucu, dosli, vratili imovinu, kukali za bijelim stpljnjakom iz kuhinje i pametuju "Trebali ste akciju na Trebevic vako" "Ipak ste trebali nako"..DrugaGimnazija wrote:"Najdirektnija pomoc" je aktivno ucestvovanje u jednoj od formacija koje su se borile protiv drzave. I takvi su pomilovani 1996. Hajde da prvo otvorimo ovo pitanje i raspravimo da li imaju pravo sudjelovati u vlasti i odlucivati o nasoj buducnosti, pa se onda bavimo dezerterima, koji nisu odmagali, ako nisu pomagali, ili koji su pomagali jedan dio tog perioda, a onda dezertirali.KatarinaKosaca wrote:Mozete vi do zore Nove godine braniti dezerterstvo ali to nece tim postati moralni cin. I to nece prestati biti uskuga neprijatelju odnosno najdirektnija pomoc onima koji su rusili jednu zemlju i sistematski ubijali jedan narod. A najvece licemjerje (kad se vec rado koristi taj termin) je stavljati 92 u kontex danasnje politike, jer se to 92 nije znalo kako ce biti. Alija je, prisiljen, potpisao amnestiju i to je ono sto mu najvise zamjeram.
Stavljanje dezertera u istu ravan sa neprijateljem je jos vece licemjerje.
- DrugaGimnazija
#447 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Bas je zanimljivo sto se ovo pitanje povlaci u vezi uspostavljanja vlade 2018, a na ovaj nacin nismo pretresali ministre 2014, 2010, itd... Npr, gdje je Zolj bio 1992-1996?! Ne znamo, a nismo se ni pitali, niti smo imali raspravu od preko 20 stranica po tom pitanju. Ako je ikad bilo relevantno, onda je to bilo prije 10 ili 20 godina. Nakon 30 godina je bas sumnjivo.
- tandmand
#448 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
"– U rat se moralo ići ukoliko si želio ostati u Banjoj Luci – tvrdi Munir Krnjić, rodom iz Novog Šehera, koji se školovao u Banjoj Luci i tu i ostao kao pripadnik 1. krajiškog korpusa VRS."DrugaGimnazija wrote:Upravo to. Prema Katarininim mjerilima su svi iz Sarajeva koji se nisu uputili u Posavinu kad je tamo poceo rat isto tako krivi kao i neko iz Foce koji se nije prikljucio odbrani nakon sto je izbjegao iz svoje kuce. Nema tu moralne razlike, sve su to dezerteri. S druge strane, neko ko je ostao na Grbavici, prikljucio se VRS i pucao po Sarajevu nije dezerter i zasluzuje nase postovanje, te se takvi nece ispitivati ako postanu ministri u jednoj od vlada u BiH.tandmand wrote: Ako ćemo pravo `92, svako i svaka čaršija se brinula samo za sebe. Dok je Posavina i istočna Bosna padala u mnogim čaršijma nije bilo ni rata ni neke posebne mobilizacije. Neki broj ljudi je prešao na slobodnu teritoriju i učestvovao u odbrani ali nisu to mogli svi. Bježalo se ispod noža. Kako sada prigovoriti nekome iz Prijedora što se nije preko planina probio do Sarajeva da učestvuje u odbrani, nego je ako je imao mogućnost sjeo u autobus Crvenog krsta. Treća mogućnost je Tomašica.
- DrugaGimnazija
#449 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Jesu, ali su oni nekako gori od onih sto su nas ubijali i od onih sto su na pokradali, pa cemo samo njih pretresati. Sto li, boze?KatarinaKosaca wrote: pa i dezerteri su amnestirani. Ovi odgovori tipa "A da otvorimo rarne profitere" "A da otvorimo cetnike". Dezerteri nemaju sta otvarat. Netko im drugi oslobodio kucu, dosli, vratili imovinu, kukali za bijelim stpljnjakom iz kuhinje i pametuju "Trebali ste akciju na Trebevic vako" "Ipak ste trebali nako"..
(Da se razumijemo, nisam dezerter, ali ne kontam sto su nam nesto mrski ovi dijasporci, ali ne i oni sto su nas klali. Da nije mozda neka zavist...)
- DrugaGimnazija
#450 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Munir je dobar i mogao bi za premijera KS, posto nije dezerter. Ovi dezerteri su mi najgori.tandmand wrote:"– U rat se moralo ići ukoliko si želio ostati u Banjoj Luci – tvrdi Munir Krnjić, rodom iz Novog Šehera, koji se školovao u Banjoj Luci i tu i ostao kao pripadnik 1. krajiškog korpusa VRS."DrugaGimnazija wrote: Upravo to. Prema Katarininim mjerilima su svi iz Sarajeva koji se nisu uputili u Posavinu kad je tamo poceo rat isto tako krivi kao i neko iz Foce koji se nije prikljucio odbrani nakon sto je izbjegao iz svoje kuce. Nema tu moralne razlike, sve su to dezerteri. S druge strane, neko ko je ostao na Grbavici, prikljucio se VRS i pucao po Sarajevu nije dezerter i zasluzuje nase postovanje, te se takvi nece ispitivati ako postanu ministri u jednoj od vlada u BiH.