Gdje se prave najbolja auta?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Gdje se prave najbolja auta?

Njemacka
56
47%
Italija
14
12%
USA
1
1%
Japan
29
24%
Engleska
3
3%
Francuska
10
8%
Svedska
5
4%
Rusija
1
1%
Juzna Korea
1
1%

Total votes: 120

madner

#201 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

kako onda natjeraš ljude da takvo auto kupuju?
Cijenom, servisom i marketingom. Jer, pošto si dosta love uštedio na razvoju možeš više uložit na promociju.
Svi vide da mogu kupiti auto koje izgleda kao Mercedes za puno manje pare, umjesto da kupe manjeg Mercedesa.
kako natjeraš novinare da ga proglase za automobil godine?
Pogledaj pod marketing.

od koga su kopirali osmostepeni automatski mjenjač?
Nisam znao da je to dio dizajna. :D
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#202 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by karabaja-x »

tako je

Image
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#203 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by karabaja-x »

taj luksuz, pardon, lexus, pa to je u stvari toyota....zasto ce mu onda drugo ime :mrgreen: ista stvar i sa acurom i infity....ne kontam :mrgreen:
and

#204 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by and »

madner wrote:
kako onda natjeraš ljude da takvo auto kupuju?
Cijenom, servisom i marketingom. Jer, pošto si dosta love uštedio na razvoju možeš više uložit na promociju.
Svi vide da mogu kupiti auto koje izgleda kao Mercedes za puno manje pare, umjesto da kupe manjeg Mercedesa.
kako natjeraš novinare da ga proglase za automobil godine?
Pogledaj pod marketing.

od koga su kopirali osmostepeni automatski mjenjač?
Nisam znao da je to dio dizajna. :D
ljudi koji kupuju takva auta ne gledaju cijenu već traže posebnost i luksuz.
uložili su preko 2 milijarde eura u razvoj novog modela.da li se tu nešto štedilo?
nije dio dizajna,već uštede zbog kopiranja :D
vi se vjerovatno vozite u nekim boljim automobilima
madner

#205 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

and wrote: ljudi koji kupuju takva auta ne gledaju cijenu već traže posebnost i luksuz.
Zato je taj Lexus na slici košao 30 000$ dok je "slican" Mercedes bio negdje oko 62000$. Malo cudno ako cijena nije bitna. Ujedno i jedan od razloga zašto ih novinari moraju dobro ocjeniti, za pare 5-tice prodaje 7-micu.
and wrote: uložili su preko 2 milijarde eura u razvoj novog modela.da li se tu nešto štedilo?
Naravno, uštedili su ono najbitnije, napraviti koncepciju koja će biti njihova i nositit se ravnopravno sa drugima. To je najteži dio.

and wrote: nije dio dizajna,već uštede zbog kopiranja :D
vi se vjerovatno vozite u nekim boljim automobilima
Svakako orginalnijim. :D
feral.tribune

#206 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by feral.tribune »

Madner ,
Gledaj , ja se u potupnosti slazem s tobom .Ti nisi nista rekao sto nije .Sve jeste .I moj je stari vozio njemacko auto , moj je tetak bacio u smece black & decker busilicu a trazio je iskljuvivo Bosh .Ja bi takodje volio da nosim Rolex , ili Doxu ili Philop Patek nego Seiko ili Citizen ali ...shvati da se stvar ne moze posmatri samo iz jedne perspektive .Ja cu na ovoj temi zaokruziti njemacka , kakva Italija oni prave cipele njihova auta su za sminku .Sta ce ti Ferari kada je ogranicenje u Americi na auto putu 65 milja .65 milja ide bicklo nizbrdo .
Kada zivis u americi , ja sam to naglasio ti si Amerikanc kada su auta u pitanju .Japanska auta imaju dvije do tri rupe , velike , za Colu , vodu , kafu , hambuger ...to Njemci nemaju .to je jeste odvratno ali to je tako .Japnci immaju DVD i naviogacine sisteme u autima od 25 000 dolara a njemci navigaciju i kozu i siber i autamatiku i elkrtroniku stavljaju u auta od 50 000 $ i navise .Da li cuo za auto Isuzu i Subaru.
Ne bitno jesi ili nisi ali ti auti su jeftini i ne kvare se .Znaci dobrio su .Manje trose od njemackih auta .Automatski u skladu sa cijenom auta i dijlovi su jeftiniji a takodje vrlo vazna stvaka je ta su osiguranja na japanska auta puno manja nego li na njemacka .Usteda na japanskom autu u odnosu na njemacko u jednoj porodici gdje troje ljudi voze ( a u Americi nije rijedak slucaj da jedna familja ima 3, 4 , 5 auta ) se mjeri tolko da mozes kupiti gliser ili jahtu ili napraviti kucu u Bosni na toj razlici .Samo u strartu a ne govorim na duge staze kada racunas servis , gorivo osiguranje .Toyote , Nissani , Honde ...se ne kvare , prvevaljuju po 300 000 sto je ravno pola miliona km......mogu se nabaviti uz malo srece za 20 000 ( Honda Accord npr ili Toyota Avalon dvije goduine stara ) a znas li kako ta auta izgledaju kako plove po cesti .To su ladje , za tako male pare .Sjedi zatvorenih ociju u Lexusa , Acuru , Infinty ......neces vidjeti razliku od Mercedesa .A tvoj dzep ce vidjeti i te kako .Ja samo znam upaliti auto , ubaciti u rikverc , u voznju , ugasiti i zakljucati .Ja nista ne znam o motorima ali ti podastirem cinjenice , brojeve .Brojevi su zakon .Sve drugo je poezija , romantika , emocije .....Svabo jeste zakon ali trba izbrojati lovu jarane .Onaj najnoviji Mercedes S klase .to je ljepotan da ti pamet stane kao da si vidio Charlize Theron ali taj bibi moras calenovati 90 000 zelmbaca .90 000 , plus porez .Ako imas solidnu kreditnu istoriju tu je kamata 9 % ako uzimas na kredu lising ......to znaci svaki mjesec 2000 $ i tako 7 godina .Otprilke .Ti jesi u pravu ali moras imati vagu i komponirati , mjeriti ...parametre postavljati i onda donijeti zakljucak .Svabo je Svabo sve drugo je kopija je povrsno misljenje .Ispravno ali povrsno .
Bullet Tooth Tony

#207 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Bullet Tooth Tony »

Ja mislim da ste malo fulili temu ili sto bi rekli otisli off-topic,pitanje je bilo gdje se prave najbolja auta na svijetu,a ne gdje se prave najisplativija auta,mislim da nisu pare tema danasnje emisije ali eto ..nastavite :thumbup: :thumbup:
madner

#208 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

Beg_Babic wrote:Ja mislim da ste malo fulili temu ili sto bi rekli otisli off-topic,pitanje je bilo gdje se prave najbolja auta na svijetu,a ne gdje se prave najisplativija auta,mislim da nisu pare tema danasnje emisije ali eto ..nastavite :thumbup: :thumbup:
Nisam nikad rekao da su najisplativija, moja argumentacija je upravo to da su najbolja, pare nisam spominjo. :D

To što feral kaže može biti tako (ne živim u Americi da znam) i normalno sve je drugačije. Što se tiće opreme, čisto sumnjam da je ne možeš doplatiti, to što dolazi vamo u standardnom paketu je druga priča :D

Ako tema bude auta sa najboljim odnosom cijene/ponuđenog, možeš tako argumentovat. :D
land

#209 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by land »

http://www.4x4centar.ba/index.php?optio ... 6&Itemid=1
evo mog favorita samo jos da je para
Valbon_1

#210 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Valbon_1 »

Da ne otvorim novu temu....

Pre nekoliko dana, BMW je u svoje remek dijelo zvano M3 Coupe predstavio svoj novi menjac DKG - Doppelkupplungsgetriebe, jedinstven do sada (zamislite, ovom menjacu treba 9 l ulja, a ima i dvostruko hladjenje - "Öl-Luft-Kühler" ). Sa ovim mjenjacem, BMW M3 Coupe do stotke je za 0.2 sekonde, a do 200 km/h za citavih 1.1 sekunde brzi od istog modela sa manuelnim 6 stepenim menjacem. Takodje, M3 sa ovim mjenjacem trosi manje skoro 1 l gorivo na 100 km (0,8 l/100km). Prilikom testiranja ovog modela, Dirk Branke - urednik Auto Bild-a, izjavio je "Ovo je do sada najboli mjenjac na sijetu, jednostavno fantastican je". :-D :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Samo da potvrdim jos jednom...gdje se prave najbolja auta unutar Njemacke...jer pitanje gdje uopste ...ne treba ni da se postavlja.

"Zadovoljstvo u voznji" nudi samo jedan automobil...
CLIO

#211 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by CLIO »

Valbon_1 wrote:Da ne otvorim novu temu....

Pre nekoliko dana, BMW je u svoje remek dijelo zvano M3 Coupe predstavio svoj novi menjac DKG - Doppelkupplungsgetriebe, jedinstven do sada (zamislite, ovom menjacu treba 9 l ulja, a ima i dvostruko hladjenje - "Öl-Luft-Kühler" ). Sa ovim mjenjacem, BMW M3 Coupe do stotke je za 0.2 sekonde, a do 200 km/h za citavih 1.1 sekunde brzi od istog modela sa manuelnim 6 stepenim menjacem. Takodje, M3 sa ovim mjenjacem trosi manje skoro 1 l gorivo na 100 km (0,8 l/100km). Prilikom testiranja ovog modela, Dirk Branke - urednik Auto Bild-a, izjavio je "Ovo je do sada najboli mjenjac na sijetu, jednostavno fantastican je". :-D :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Samo da potvrdim jos jednom...gdje se prave najbolja auta unutar Njemacke...jer pitanje gdje uopste ...ne treba ni da se postavlja.

"Zadovoljstvo u voznji" nudi samo jedan automobil...
I to ovaj :D :

http://de.youtube.com/watch?v=n-BKCnhSv ... re=related
madner

#212 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

BMW izmislio...

Pogledaj pod:

Porsche Doppelkupplungsgetriebe
schakal

#213 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by schakal »

Jos malo pa ce Alfa 159 GTA pa da malo zaganja M3 i RS4

A sto se tice mjenjaca sada ga svi prave
Valbon_1

#214 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Valbon_1 »

schakal wrote:Jos malo pa ce Alfa 159 GTA pa da malo zaganja M3 i RS4

Od skoro pravi ga i Audi, al kakvog ga prave...to je pitanje. Ajt nek nadje neko neku marku koja trosi manje sa automatskim menjacem nego sa manuelnim, ubrzava bolje nego sa manuelnim, ide vise nego sa manuelnim...i to motorom sa 420 ks...i sa sedam stupnjeva prenosa...i "normalnu" granicu obrtaja motora do 8400 o/min. Tesko bogami. Mislim, do sada tesko je bio i pomisliti da ce automatika dati bolje performanse nego manualni a isto vremeno i manje trositi (0.8 l !!!). A vec je gotova verzija sa osam stupnjeva koja ce biti dostupna u novoj Ultra High Tec "sedmici" koja bi se trebala pojaviti jesen ove godine, i doneti (kao i uvek) nova merila u segmentu automobilizma.

Ipak je to BMW ...i nije djabe dobio epitet najinovativnosti marke po kojima ga skoro svi kopiraju. :-D :thumbup:
madner

#215 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

Pogledaj Veronov mijenač, koji je jel made by VW.

VW to koristi od 2002 u serijskim automobilima. I to ne mora biti automatski mijenač, mada je to veliko poboljšanje za iste.
Valbon_1

#216 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Valbon_1 »

madner wrote:Pogledaj Veronov mijenač, koji je jel made by VW.

VW to koristi od 2002 u serijskim automobilima. I to ne mora biti automatski mijenač, mada je to veliko poboljšanje za iste.

To je DSG menjac a ne DGK. Zajdnicko im je sto imaju tipkovnice za saltanje u volanu...i nista drugo
Normalno da ce svaki mejnjac imati neceg zajednickog...mi ovde govorimo o uporedbi mjenjaca...jel te. A svi imaju zubcanike... :-D
schakal

#217 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by schakal »

Valbon_1 wrote:

Od skoro pravi ga i Audi, al kakvog ga prave...to je pitanje. Ajt nek nadje neko neku marku koja trosi manje sa automatskim menjacem nego sa manuelnim, ubrzava bolje nego sa manuelnim, ide vise nego sa manuelnim...i to motorom sa 420 ks...i sa sedam stupnjeva prenosa...i "normalnu" granicu obrtaja motora do 8400 o/min. Tesko bogami. Mislim, do sada tesko je bio i pomisliti da ce automatika dati bolje performanse nego manualni a isto vremeno i manje trositi (0.8 l !!!). A vec je gotova verzija sa osam stupnjeva koja ce biti dostupna u novoj Ultra High Tec "sedmici" koja bi se trebala pojaviti jesen ove godine, i doneti (kao i uvek) nova merila u segmentu automobilizma.

Ipak je to BMW ...i nije djabe dobio epitet najinovativnosti marke po kojima ga skoro svi kopiraju. :-D :thumbup:
Sad kopira svako svakoga prave iste mjenjace, iste motore,ista elektronika,sta god da kupis isto dobijes
madner

#218 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by madner »

Valbon_1 wrote:
madner wrote:Pogledaj Veronov mijenač, koji je jel made by VW.

To je DSG menjac a ne DGK. Zajdnicko im je sto imaju tipkovnice za saltanje u volanu...i nista drugo
Normalno da ce svaki mejnjac imati neceg zajednickog...mi ovde govorimo o uporedbi mjenjaca...jel te. A svi imaju zubcanike... :-D
Direktschaltgetriebe ili ti DSG, ili ti Powerclutch ili ti twin clutch. Isti princip potpuno, druga oznaka.
Nije to BMW izmislio, niti prvi promjenio.

Zajedničko im je princip rada, mislim da je to ipak bitna osobina.
Valbon_1

#219 Re: Gdje se prave najbolja auta?

Post by Valbon_1 »

schakal wrote:
Valbon_1 wrote:

Sad kopira svako svakoga prave iste mjenjace, iste motore,ista elektronika,sta god da kupis isto dobijes

Potpisujem.
Ali za neke stvari treba mnogo truda da se ulozi, mnogo vremena, mnogo para, puno generacije, i mnogo toga drugog... da bi se stvorila ono sto mi nazivamo tradicijom neceg, dok ne dobijes ono zlatno "IME" poznatog. E posle toga mnogo puta desava se da "radi" ime a ne vrline (citaj kvalitet, pouzdanost...) koje su se stekle tokom historije neke firme (naprimer Mercedes sa nekim poslednjim modelima ima problema sa kvalitetom... ali moj matori nikako da se ubjedi u to i stalno kaze "Mercedes i ostali").
Ime BMW-a, Mercedes-a, Audi-a danas vrijede miliardima, i to niko ne moze osporiti. Nositi logo od neke spomenute firme je zadovolstvo ali i ponos covjecanstva koji se toliko razvio (u tehnicko-tehnoloskom aspektu) samo u XX veku. Samo propaganda sa njihovim logovima i imenima danas se pretvorilo u extremno profitabilnu industriju (primerice "ratovi" u Formuli 1, a ja se licno ne bi se zacudio ako skoro cujem WW ili Audi u Formuli 1).
To je nesto sto "kvalitetni" (citaj kopirasi) japanci nikada nece dostici, jer fali im "malo" istorije automobilizma i to naj glavniji deo - uvod i prva glava (zamislite, i da Toyota pobedi deset uzastopnih godina u Formuli 1, sto ce se desiti samo ako nestaje cela Evropa, tesko da bi je neko zavoleo). A bez tih poglavlja si sam sebi tudj, odnosno nisi ti. A velika je razlika izmedju Res in Genere i Res in Specie.
Uporediti japance i evropljane moguce je u samo nekim aspektima...na (nasu) zalost materijanim ...ali duhovnim, osecajnim, emotivnim.... mozda ako nestaje polovina (zapadnog) svijeta. 8-)
Post Reply