schakal wrote:Valbon_1 wrote:schakal wrote:Jos malo pa ce Alfa 159 GTA pa da malo zaganja M3 i RS4
A sto se tice mjenjaca sada ga svi prave
Od skoro pravi ga i Audi, al kakvog ga prave...to je pitanje. Ajt nek nadje neko neku marku koja trosi manje sa automatskim menjacem nego sa manuelnim, ubrzava bolje nego sa manuelnim, ide vise nego sa manuelnim...i to motorom sa 420 ks...i sa sedam stupnjeva prenosa...i "normalnu" granicu obrtaja motora do 8400 o/min. Tesko bogami. Mislim, do sada tesko je bio i pomisliti da ce automatika dati bolje performanse nego manualni a isto vremeno i manje trositi (0.8 l !!!). A vec je gotova verzija sa osam stupnjeva koja ce biti dostupna u novoj Ultra High Tec "sedmici" koja bi se trebala pojaviti jesen ove godine, i doneti (kao i uvek) nova merila u segmentu automobilizma.
Ipak je to BMW ...i nije djabe dobio epitet najinovativnosti marke po kojima ga skoro svi kopiraju.

Sad kopira svako svakoga prave iste mjenjace, iste motore,ista elektronika,sta god da kupis isto dobijes
Potpisujem.
Ali za neke stvari treba mnogo truda da se ulozi, mnogo vremena, mnogo para, puno generacije, i mnogo toga drugog... da bi se stvorila ono sto mi nazivamo tradicijom neceg, dok ne dobijes ono zlatno "IME" poznatog. E posle toga mnogo puta desava se da "radi" ime a ne vrline (citaj kvalitet, pouzdanost...) koje su se stekle tokom historije neke firme (naprimer Mercedes sa nekim poslednjim modelima ima problema sa kvalitetom... ali moj matori nikako da se ubjedi u to i stalno kaze "Mercedes i ostali").
Ime BMW-a, Mercedes-a, Audi-a danas vrijede miliardima, i to niko ne moze osporiti. Nositi logo od neke spomenute firme je zadovolstvo ali i ponos covjecanstva koji se toliko razvio (u tehnicko-tehnoloskom aspektu) samo u XX veku. Samo propaganda sa njihovim logovima i imenima danas se pretvorilo u extremno profitabilnu industriju (primerice "ratovi" u Formuli 1, a ja se licno ne bi se zacudio ako skoro cujem WW ili Audi u Formuli 1).
To je nesto sto "kvalitetni" (citaj kopirasi) japanci nikada nece dostici, jer fali im "malo" istorije automobilizma i to naj glavniji deo - uvod i prva glava (zamislite, i da Toyota pobedi deset uzastopnih godina u Formuli 1, sto ce se desiti samo ako nestaje cela Evropa, tesko da bi je neko zavoleo). A bez tih poglavlja si sam sebi tudj, odnosno nisi ti. A velika je razlika izmedju Res in Genere i Res in Specie.
Uporediti japance i evropljane moguce je u samo nekim aspektima...na (nasu) zalost materijanim ...ali duhovnim, osecajnim, emotivnim.... mozda ako nestaje polovina (zapadnog) svijeta.