Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
u-pet-deka

#701 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

detroit-mercy wrote: 24/03/2021 20:28
u-pet-deka wrote: 24/03/2021 20:21
stubrijez wrote: 24/03/2021 20:15 Bez zajebancije, volio bih da mi neko pojasni... mislim da mi asimilaciju gledamo u pogresnom svjetlu. Ustvari ta rijec je mozda neadekvatna u moderno vrijeme. Sad se svi asimiliraju u doba globalizacije to nije nista lose, valjda prihvatas neke norme tu gdje zivis u protivnom si negdje zasteko. Evo recimo ja u svojoj drzavi nikako da se asimiliram od 1996 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
Ovdje se traži da ako npr. igra BiH protiv Danske, da ti ipak navijaš za Dansku. U suprotnom ti si protiv Danske. Brojni ovdje to jako kockasto i ozbiljno gledaju. Ovdje pod asimilaciju se traži od vas odricanje. Moraš za državljanstvo dokazati da si više Danac nego 'ono' odakle si.

Nije ovo USA ili Kanada, ili Australija.
Gledaj matori, stvari ti ferceraju ovako, ako ta osoba vidi da je ti ganjas/pod svaku cijenu hoces da se druzis sa njom a toj osobi je svejedno onda ce te jebavati kao sansku kozu. Na drugu stranu ako ta osoba vidi u tebi nesto i hoce da se druzi sa tobom zbog nekih tvojih kvaliteta onda ce se joj zivo jebat za koga navijas.
Meni to djeluje kao neka vrsta mazohizma, ono jebu nas, usput nam nadodaju po gujici ali mi trazimo jos i jos :mrgreen:.
Nije to tako kako misliš, tako površinski.
detroit-mercy

#702 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

stubrijez wrote: 24/03/2021 20:29
stubrijez wrote: 24/03/2021 20:15 Bez zajebancije, volio bih da mi neko pojasni... mislim da mi asimilaciju gledamo u pogresnom svjetlu. Ustvari ta rijec je mozda neadekvatna u moderno vrijeme. Sad se svi asimiliraju u doba globalizacije to nije nista lose, valjda prihvatas neke norme tu gdje zivis u protivnom si negdje zasteko. Evo recimo ja u svojoj drzavi nikako da se asimiliram od 1996 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
Ovdje se traži da ako npr. igra BiH protiv Danske, da ti ipak navijaš za Dansku. U suprotnom ti si protiv Danske. Brojni ovdje to jako kockasto i ozbiljno gledaju. Ovdje pod asimilaciju se traži od vas odricanje. Moraš za državljanstvo dokazati da si više Danac nego 'ono' odakle si.

Ne znam, pa to j meni normalno. Ako si tu valjda je normalno inace bi bio tu "odakle si".
Pa sad ne znam koliko je to normalno, dodje neki Senegalac u BiH, nakon par godina dobije BH drzavljanstvo i sad treba da navija za BiH kad igra sa Senegalom :-). Malo mi to izgleda nategnuto.
detroit-mercy

#703 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

Sta kazu danci za koga smijete danas navijat :mrgreen: .
u-pet-deka

#704 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

Tunguziju.
moonca

#705 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

Dakle.... Danska nije za --odseljenje.. :zoka:
512MB

#706 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by 512MB »

Jebada u DanCkoj :mrgreen:

Često sam tamo, što poslovno što egzibicionistički sho bi se reklo :mrgreen: posebno u Kopenhagenu, i moji utisci su dijametralno suprotni od kolege Zviza aka "u pet deka". Što li...
moonca

#707 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

:roll:
nije -zviz- #odustanite
belfy

#708 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by belfy »

a, kako oni utvrde ko za koga navija i koja sluzba to broji? ili da to okarakterisemo "kako to mali Mujica vidi"? da li je vrijeme da te se pocne zvati lazovom?
cimara

#709 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by cimara »

Ako neko hoće da piči vani zbog love gledajte da odete u Austriju...
u-pet-deka

#710 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

belfy wrote: 25/03/2021 00:48

a, kako oni utvrde ko za koga navija i koja sluzba to broji? ili da to okarakterisemo "kako to mali Mujica vidi"? da li je vrijeme da te se pocne zvati lazovom?
Navijanje je samo primjer, mangupe. Imaš fino opisano u zakonu vezano kada dovodiš osobu za braka ili kada ta osoba traži državljanstvo, da mora dodatno dokazati razlog dolaska ili razlog zašto traži državljanstvo (i ako recimo poslije nepunih 15 godina). Traže od tebe dokaz da više si vezan za Dansku ja bi reako emotivno, jer nije materialno u pitanju (posebno kroz rad to ide) ili porodično na koje i po zakonu nemaš tek tako pravo. Znači da si vise emotivno vezan za Dansku nego državu iz koje poticeš. U svakodnevnom društvu se brzo može viditi. Da li si otvoreno pro-Danac ili anti-Dansko. To mogu ja vidjeti kod naših. Primjerice svi oni koji leže na socijalnim penzijama su anti-Danska. Vama u BiH prodaju jednu priču a ovdje imaju skroz drugu mantru.

Ovdje se zakonom traži asimilacija. Da nije tako nebi bilo geto zakona i sl.

Ovdje su izbacili pravo na spajanje porodice, i to zakonom. Država ovdje može odvojiti djete od roditelja ili kao izbjeglicu primiti djete a ne roditelja istog djetea.

Primjerice majke koje su otputovale u tkz. IS sa djecom. Danska samo djelomično pristaje na povratak (i ako imaju dansko državljanstvo) te djece ali to je pod uslovom da ista budu oduzeta roditeljima uz blagoslov svih medjunarodnih organizacija uklj. i UNHCR. Pa ti sada vidi.

Zato što je zakon ovdje izmjenjen tako da je sigurnost broj jedan pa bilo to riječ o izbjeglicama, jer po zakonu nisu sve iste i ako su u istoj porodici.

Kad tad ovdje budemo vidili i apartheid, pa i unutar EU na kraju.

U Danskoj, Norveškoj, Islandu i Finskoj je ogromna razlika kad je u pitanju boja kože, a zatim po imenima i tako dalje. Švedska je jedina koja se ponašala drugačije pa vidi sada što se tamo događa.
stubrijez

#711 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

detroit-mercy wrote: 24/03/2021 20:55

Ne znam, pa to j meni normalno. Ako si tu valjda je normalno inace bi bio tu "odakle si".
Pa sad ne znam koliko je to normalno, dodje neki Senegalac u BiH, nakon par godina dobije BH drzavljanstvo i sad treba da navija za BiH kad igra sa Senegalom :-). Malo mi to izgleda nategnuto.
Ne vidim tu nista lose, posebno ako si tu dosao da zivis i radis i vec si tu 10, 15 ili 20 godina kao nasi sagovornici ovde. Ustvari taj primjer sam po sebi je bezvezan, sumnjam da ikome ista to znaci.
foxlife

#712 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by foxlife »

A kao bitno je za koga navija senegalac
Posebno ovdje kad ti pola drzave navija za drugu drzavu 😂

To navijanje je nesto najgluplje sto se moze isticati kao pripadnost i odanost drzavi
Ja sam znao strance premuntati da navijaju za bih na utakmicama jel to znaci da su odani bih?
Isto tako npr za japan navijam u svakom sportu otkako sam se vratio iz japana
Znaci li to da sam japanac?
moonca

#713 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

:pliska: :oops:
stubrijez

#714 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by stubrijez »

foxlife wrote: 25/03/2021 11:13 A kao bitno je za koga navija senegalac
Posebno ovdje kad ti pola drzave navija za drugu drzavu 😂

To navijanje je nesto najgluplje sto se moze isticati kao pripadnost i odanost drzavi
Ja sam znao strance premuntati da navijaju za bih na utakmicama jel to znaci da su odani bih?
Isto tako npr za japan navijam u svakom sportu otkako sam se vratio iz japana
Znaci li to da sam japanac?
To sam i htio reci, bezvezan primjer... kako da dokaze covjek svoj patriotizamn ako ne voli fudbal?????? :skoljka: Problem!
detroit-mercy

#715 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

stubrijez wrote: 25/03/2021 11:04
Ne vidim tu nista lose, posebno ako si tu dosao da zivis i radis i vec si tu 10, 15 ili 20 godina kao nasi sagovornici ovde. Ustvari taj primjer sam po sebi je bezvezan, sumnjam da ikome ista to znaci.
Pa covjek vam podvlaci da je to jedan od uslova da bi bio primljen u dansko drustvo, nisam ja izmislio :mrgreen:. Sto je i po meni jedna notorna glupost. Kako dokazujem privrzenost jednoj drzavi, placam porez, nisam kriminalac, periodicno izlazim na izbore, drustvo ima vise koristi od mene nego stete, sta jos treba da uradim, skinem gace i naguzim se :skoljka:.
moonca

#716 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

Niko ne ocekuje da i dokazujesh. Sta je najvaznije, ne kritikuj zemlju s 'domachim'. :-)
detroit-mercy

#717 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

512MB wrote: 25/03/2021 00:35 Jebada u DanCkoj :mrgreen:

Često sam tamo, što poslovno što egzibicionistički sho bi se reklo :mrgreen: posebno u Kopenhagenu, i moji utisci su dijametralno suprotni od kolege Zviza aka "u pet deka". Što li...
Vesterbro :izet:
foxlife

#718 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by foxlife »

detroit-mercy wrote: 25/03/2021 13:12
Pa covjek vam podvlaci da je to jedan od uslova da bi bio primljen u dansko drustvo, nisam ja izmislio :mrgreen:. Sto je i po meni jedna notorna glupost. Kako dokazujem privrzenost jednoj drzavi, placam porez, nisam kriminalac, periodicno izlazim na izbore, drustvo ima vise koristi od mene nego stete, sta jos treba da uradim, skinem gace i naguzim se :skoljka:.
Pa ako imas dobar guz.... 😁
detroit-mercy

#719 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

moonca wrote: 25/03/2021 13:14 Niko ne ocekuje da i dokazujesh. Sta je najvaznije, ne kritikuj zemlju s 'domachim'. :-)
Ako je nesto za kritiku zasto ne kritikovati, to treba flaster na usta.
Jesu vas isprepadali u pm.
detroit-mercy

#720 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

foxlife wrote: 25/03/2021 13:16

Nije bas nesto :mrgreen:.
btw, Japan ima najbolju kuhinju u svijetu :-D
moonca

#721 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by moonca »

detroit-mercy wrote: 25/03/2021 13:17
moonca wrote: 25/03/2021 13:14 Niko ne ocekuje da i dokazujesh. Sta je najvaznije, ne kritikuj zemlju s 'domachim'. :-)
Mozes naravno, ali oprezno.Niko ne voli, da mu njegovo kritikujesh, i naravno nece ti uzvratiti...
foxlife

#722 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by foxlife »

detroit-mercy wrote: 25/03/2021 13:22
foxlife wrote: 25/03/2021 13:16
Nije bas nesto :mrgreen:.
btw, Japan ima najbolju kuhinju u svijetu :-D
Ne znam je li najbolja al znam da je najmanja
u-pet-deka

#723 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

Jedno je šta-ko osobno misli ili voli a drugo je kada je zakonsko pitanje, mislim na zakonske okvire. Ovdje mimo zakona ne ide. Maybe in the US and A, ide.
foxlife

#724 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by foxlife »

moonca wrote: 25/03/2021 13:23
detroit-mercy wrote: 25/03/2021 13:17
Mozes naravno, ali oprezno.Niko ne voli, da mu njegovo kritikujesh, i naravno nece ti uzvratiti...
Njegovo kritikujes a i on dosao tu prije 50, 100, 200 godina 😂
Ok 100 i vise je velik period al ono pricati kako doseljenici unistavaju ameriku a ista ta nastala na doseljavanju je malo licemjerno zar ne

I jedno pitanje za sviju
Ko je najbogatiji afroamericanac u us

Bio sam napisoa us and a a onda vidim ovaj crnjak napisao isto
foxlife

#725 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by foxlife »

u-pet-deka wrote: 25/03/2021 13:26 Jedno je šta-ko osobno misli ili voli a drugo je kada je zakonsko pitanje, mislim na zakonske okvire. Ovdje mimo zakona ne ide. Maybe in the US and A, ide.
Zakonski moras otici na 3 utakmice godisnje i mahati zastavom?
Post Reply