Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
u-pet-deka

#226 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

Neću tvrditi da znam, ali ozbiljno sumnjam. Do 2004. godine nije bilo potrebno gotovo ništa raditi po pitanju, jer opštine su dodjeljivale socijalne penzije na osnovu 'uspjeha' integracije, znanju li jezik i tako dalje. Većinom naše hamše do 2004. godine primale tu socijalnu penziju.

Naši ljudi uglavnom su simulirali na bazi fizičkih problema. Od 2004 pa do 2013 je to palilo u velikom broju. Uglavnom bolovi u leđima (išijas) ili nogama (reuma). I zato sad brojni padaju od reda.

Na osnovu mentalnih pitanja sumnjam iz dva razloga. Ako je riječ o akutnoj situaciji, bit ćete hospitalizirani (psihijatrija), ali ako je recimo depresija ili nešto u tom smjeru, ništa opasno, vrijeme čekanja na prvi razgovor kod psihijatra je između jedne i dvije godine.

S druge strane, morate održati do 15 - 20 (obično jedan mjesečno) razgovora s psihijatrom, a općina može tražiti drugo mišljenje od bolnice, dodaj jos pet razgovora. Sve u svemu proces od dvije i pol do četiri godine a ali u međuvremenu morate raditi jer bolovanje maksimalno po starom zakonu je bilo 18 mjeseci uz produžetak od jos šest.

Naši ljudi nisu toliko dobri šahisti da bi bili u stanju zajebati psihijatre.

Ima ovdje nešto ljudi (naših) koji su na osnovu psihičkih problema dobili penziju ali kad te ljude vidite ne treba vam diploma da zaključite da njima upravlja bolest a ne oni njom.

Od 2013 je gotovo je nemoguće dobiti ranu penziju. Social demokrati (lijevica) su stegli pipu do te mjere da proces nije više uopšte ljudski. Reformu tada je sprovela današnja ministrica, koja u dubini duše strance ne može ogranski smisliti.
Last edited by u-pet-deka on 03/03/2021 10:27, edited 1 time in total.
aCme

#227 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by aCme »

:lol: :lol: :lol:
Image
u-pet-deka

#228 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

Vjerujem u ovu priču, jer ovdje je većina naših ljudi podijeljena kao nikad prije.
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#229 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Istinu govorim »

exliberal-ex wrote: 03/03/2021 02:19
Istinu govorim wrote: 02/03/2021 22:21
exliberal-ex wrote: 02/03/2021 20:07

Znaci odes svojom voljom da zivis u drugoj drzavi i nista neprihvatis od nje....pa koji su k*** onda dolazio.
Prihvatiš novac i obrasce ponašanja u javnosti, a sačuvaš svoj jezik, kulturu i identitet. Odgajaš potomke svojih predaka koji liče na njih, ne odgajaš hibride ili ih ne puštaš ko štetu niz vodu. Mislim tako je normalno, a u današnjem svijetu može sve pa i da Meho i Munira Kovačević naprave Bjorna.
Pricas o imenima, nek se zove kako ko hoce ...djecu treba odgajat da znaju korijenje ali da je to glavna osnova nije. Zasto trebas da zivis na zapadu i odgajas djecu kao da si nazad u drzavi iz koje si dosao. Ta djeca ce u vecini slucajeva ostat na zapadu pa je normalnije da se odgajaju kao zapadna djeca. Jel treba da odgajas kao sto neki sa bliskog istoka odgajaju...mislim ako imas kcerku koja hoce da se uda za nekog druge vjere ili boje koze ko si ti da joj to branis...kod mene je bio tako slucaj gdje su otac i sin izvrsili ubistvo 3 kceri jer su se slobodnije oblacile i onda ih bacili u jezero. Po zakonima iz oceve drzave to je ok ali nisi vise tamo....mislim o cemu ti pricas ?
Nomen est omen.

Jedne prilike kad sam bio u Francuskoj hodam sa likom koji je navodno potomak neke aristokratske porodice, ono fin uglađen pravnik i prolazi kraj nas par gdje je on očigledno sa sjevera Afrike, a ona francuskinja i vode dijete. Govori on meni "Vidiš taj par ? " - "Vidim" -"Ono dijete, iako očigledno francuski državljanin i govori francuski i živi u Francuskoj nikad neće biti Francuz. Ti da dobiješ sutra državljanstvo bez da znaš riječi francuskog ćeš biti uvijek veći Francuz od njeg"

Djeca koja ne znaju ko su, ne znaju šta su sigurno da neće znati kuda idu. Ideja da se žrtvuje svoj identitet i ono ko si zarad integracije je u najmanju ruku smiješna, a u svakom slučaju za osudu. Vrlo brzo je se saznalo ko je nepoželjnog porijekla u Evropu prije 80 godina.

Ti Turci su savršen primjer kako dijaspora može koristiti svojim rođacima u matici, jer Angela Merkel (ili bilo ko drugi) mora razmišljat kako će njeni postupci biti viđeni u Turskoj, te prenijeti na glasače u Njemačkoj. Isto tako se pokazalo kako su Armeni Francuske doveli do toga da Francuska vrši pritisak i pokuša zaštiti Armeniju u skorašnjem ratu na Nagorno Karabakhu.

Pričam da kao društvo nedovoljno prozivamo i sramimo izdajice našeg naroda od Fikreta Abdića, pa do tih koji se odriču svoga identiteta
Haris.ba

#230 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Haris.ba »

Istinu govorim wrote: 03/03/2021 11:48 Jedne prilike kad sam bio u Francuskoj hodam sa likom koji je navodno potomak neke aristokratske porodice, ono fin uglađen pravnik i prolazi kraj nas par gdje je on očigledno sa sjevera Afrike, a ona francuskinja i vode dijete. Govori on meni "Vidiš taj par ? " - "Vidim" -"Ono dijete, iako očigledno francuski državljanin i govori francuski i živi u Francuskoj nikad neće biti Francuz. Ti da dobiješ sutra državljanstvo bez da znaš riječi francuskog ćeš biti uvijek veći Francuz od njeg"
Da taj lik nije Michel Holebek?
zubi

#231 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by zubi »

Istinu govorim wrote: 03/03/2021 11:48 Jedne prilike kad sam bio u Francuskoj hodam sa likom koji je navodno potomak neke aristokratske porodice, ono fin uglađen pravnik i prolazi kraj nas par gdje je on očigledno sa sjevera Afrike, a ona francuskinja i vode dijete. Govori on meni "Vidiš taj par ? " - "Vidim" -"Ono dijete, iako očigledno francuski državljanin i govori francuski i živi u Francuskoj nikad neće biti Francuz. Ti da dobiješ sutra državljanstvo bez da znaš riječi francuskog ćeš biti uvijek veći Francuz od njeg"
I tebi ovaj ocigledni rasizam "finog i ugladjenog aristokrate", OK??

Aferim...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#232 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

Covjek je samo izgovorio naglas ono sto vjerovatno dobar ljudi misli.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#233 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

Realnost je ono sto zivimo
Ostalo su nametnule politicke klike kao sto je korektnost sloboda jednakost bratstvo
Al u kurcu
Ono sto cujes na ulici to je to
Nazalost tako je
zubi

#234 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by zubi »

Black swan wrote: 03/03/2021 12:11 Realnost je ono sto zivimo
Ostalo su nametnule politicke klike kao sto je korektnost sloboda jednakost bratstvo
Al u kurcu
Nazalost tako je
I to je to? Da prihvatimo?

Ja necu, a ti kako hoces...
Haris.ba

#235 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Haris.ba »

Bosna, zemlja bez ksenofobije, rasizma, simpatizera nacizma, ustastva, cetnistva....

To sto neki Francuz misli o nekom drugom Francuzu koji je crnac je kamilica sta misle neki gradjani izmedju sebe u BiH.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#236 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

Ne trebas te stavove usvojiti ali trebas biti svjesna da ljudi tako razmisljaju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#237 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Truba »

zubi wrote: 03/03/2021 12:14
Black swan wrote: 03/03/2021 12:11 Realnost je ono sto zivimo
Al u kurcu
Nazalost tako je
I to je to? Da prihvatimo?

Ja necu, a ti kako hoces...
Cuj prijatelju prihvati ti to kako hoces
I shvati kako zelis
Ja stalno govorim o realnosti

Zna li se kod nas koliko je roma i neroma u brakovima
Koliko je roma na funkcijama itd...da ne idemo u medjunacionalne i medjvjerske rasprave...

Svaka ptica svome jatu leti
Svi smo jednaCi ali su neki jednaCiji
u-pet-deka

#238 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

Haris.ba wrote: 03/03/2021 12:19 Bosna, zemlja bez ksenofobije, rasizma, simpatizera nacizma, ustastva, cetnistva....

To sto neki Francuz misli o nekom drugom Francuzu koji je crnac je kamilica sta misle neki gradjani izmedju sebe u BiH.

Istog sam mišljenja. Samo u Danskoj gdje su stranci (naši) se podjelili u hiljadu i jednu frakciju. Oni iz Sarajeva ne mogu organski smislit one iz Trebinja i tako tog kraja. Oni iz Kotor Varoša one, Kupus kanjon ocrnjava sve od reda iz Travnika i okolice, i tako dalje. Svjedok sam bio kada su naši se mlatili kao zadnja stoka. Danska policija štitila jedne od drugih.
Istinu govorim
Location: Fašista, šovinista, nacionalista, govornik bosanskog i sve ono što vi mrzite

#239 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Istinu govorim »

zubi wrote: 03/03/2021 12:06
I tebi ovaj ocigledni rasizam "finog i ugladjenog aristokrate", OK??

Aferim...

Treba mi ne biti ok stav Francuza čiji su preci stvarali njegovu državu ? Kao što napisa Bata on je vjerovatno iznio stav kojeg dijeli većina Francuza.

Na kraju krajeva da glasaju samo etnički Francuzi ili da sigurnosni sektor pusti migrante da rade šta hoće, Le Pen ne bi silazila sa vlasti.
Istinu govorim

#240 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Istinu govorim »

u-pet-deka wrote: 03/03/2021 12:44
Haris.ba wrote: 03/03/2021 12:19 Bosna, zemlja bez ksenofobije, rasizma, simpatizera nacizma, ustastva, cetnistva....

Istog sam mišljenja. Samo u Danskoj gdje su stranci (naši) se podjelili u hiljadu i jednu frakciju. Oni iz Sarajeva ne mogu organski smislit one iz Trebinja i tako tog kraja. Oni iz Kotor Varoša one, Kupus kanjon ocrnjava sve od reda iz Travnika i okolice, i tako dalje. Svjedok sam bio kada su naši se mlatili kao zadnja stoka. Danska policija štitila jedne od drugih.
Odlika plemena, a ne nacije.
u-pet-deka

#241 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

To bi bio najmanji problem. Naći ćete ljude iz Sarajeva (ovdje, Bošnjaci) koji podržavaju Vučića.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#242 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by _BataZiv_0809 »

Sta trebamo svi isto mislit?
u-pet-deka

#243 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

Nebi trebali, ali kad ovdje pojedini (Bošnjaci) drže do teze o velikoj Srbiji. Mada imao sam priliku čuti od nekoliko Somalaca, kako podrzavaju tezu ober Hikmeta, samo ne znam kako su sebe prepoznali u tezi.
Istinu govorim

#244 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Istinu govorim »

u-pet-deka wrote: 03/03/2021 13:59 To bi bio najmanji problem. Naći ćete ljude iz Sarajeva (ovdje, Bošnjaci) koji podržavaju Vučića.
Hajde bogati, muslimani četnici/srbi* nije novi koncept, a biti Bošnjak i podržavati Vučića ili Vučiće je nespojivo

* Nije nužno isto, Ismet Popovac, jedinica Meša Selimović VRS, najfriškiji primjer Admira Kalabić (asistent na UNTZ i direktorica Glossa centra u Tuzli)...
u-pet-deka

#245 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

Istinu govorim wrote: 03/03/2021 18:16
u-pet-deka wrote: 03/03/2021 13:59 To bi bio najmanji problem. Naći ćete ljude iz Sarajeva (ovdje, Bošnjaci) koji podržavaju Vučića.
Hajde bogati, muslimani četnici/srbi* nije novi koncept, a biti Bošnjak i podržavati Vučića ili Vučiće je nespojivo

* Nije nužno isto, Ismet Popovac, jedinica Meša Selimović VRS, najfriškiji primjer Admira Kalabić (asistent na UNTZ i direktorica Glossa centra u Tuzli)...

Nespojivo ili spojivo, tako je. Ima bezbroj primjera gdje iskreno gledano logike nema, ali ljudi su postali čudni. Odnos BiH do dijaspore nije najbolji. Opisao bih to kao odnos pomajke prema djeci.
detroit-mercy

#246 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

aCme wrote: 03/03/2021 10:27 :lol: :lol: :lol:
Image
Odes vani gdje ne zavisis ni od koga i smuci ti se nas narod :skoljka:, za koji ce ti kurca nas narod :mrgreen:.
Na stranu sto je obicno problem u ovima kojima se smuce nasi ljudi :skoljka:
u-pet-deka

#247 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

Nisu ljudi vukovi da mogu sami bez socijalnog daha.
detroit-mercy

#248 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by detroit-mercy »

Koja je vjerovatnoca da su svi losi samo oni dobri?
Najcesci izgovor bezkarakternih ljudi.
u-pet-deka

#249 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by u-pet-deka »

Vrlo je teško biti prihvaćen od strane lokalnog stanovništva. Možete imati kolege, komšije i slično, ali ipak može biti vrlo teško biti prihvaćen. Unatoč najboljim namjerama da se prilagodite prirodi u kojoj živite. S druge strane, i neki naši ljudi mogu biti vrlo teški. Razlozi za njihovo ponašanje mogu biti različiti i često ih je teško razumjeti. Vrlo je teško naći zdrav krug naših ljudi. Mnogi naši ljudi ovdje žive dvostruki život, puni su kompleksima koji sežu dalje od neposrednog razumijevanja kad objetivno gledamo.
Istinu govorim

#250 Re: Gdje se odseljava bh stanovništvo? 

Post by Istinu govorim »

u-pet-deka wrote: 03/03/2021 19:26
Istinu govorim wrote: 03/03/2021 18:16

Nespojivo ili spojivo, tako je. Ima bezbroj primjera gdje iskreno gledano logike nema, ali ljudi su postali čudni. Odnos BiH do dijaspore nije najbolji. Opisao bih to kao odnos pomajke prema djeci.
Nespojivo je ko kad musliman boga opsuje i kaže da je musliman. Mislim može on reći šta hoće, ali svi znamo šta je istina.

Odnos "države" prema (skoro) svim njenim građanima je maćehinski, a svi znamo zašto je to tako.
Post Reply