Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?
Moderator: anex
-
mig
#26 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?
.
Last edited by mig on 28/02/2012 19:02, edited 1 time in total.
-
sa obzirom na...
#27 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?
U pravu si, kada sam rekao da smo bijeda za njih, nisam samo mislio na pare, ono sto me je odusevilo je sto ne pljuju tako zestoko na sebe i i imaju samopostovanje, drugo kad neko treba recimo da putuje citava se rodbina iskupi da skupi pare (kod nas brat bratu nece pozajmiti), uglavnom na duge staze bolje im se pise (fakticki su rijesili razgranicenje sa srbima, jaka dijaspora, jak nacionalni ponos, volja za napredovanjem, mislim da su po Galupovim istrazivanjima vec niz godina medju prve tri nacije u svijetu po optimizmu i vjeri u bolje sutra )da smo mi bijeda za Kosovo![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
je u najmanju ruku smijesno. No, to ti je ono tipicno bosansko (ili, da se ne lazemo; bosnjacko)samozaljenje i kukanje, i tu, priznajem, su i Albanci i Makedonci i Crnogorci hiljadu godina ispred nas. Pogotovo Albanci i Makedonci. Njihove zemlje (Kosovo, Albanija i Makedonija) su za neki razlog ili drugi u vecem rasulu nego BiH, ljudi zive u istoj ili vecoj bijedi; ali nekako sa mnogo vise dostojanstva od nas. Albanci pogotovo imaju taj nekakav pozitivan mentalitet uprkos svega, i uglavnom su jako nasmijani bez obzira na siromastvo koje ih okruzuje....
-
KENJAC
#28 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?
Svugdje se divno zivi! Tesko je odabrat!
- JThomas
#29 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?
čak i beograd, beograd jeste blještav, ima se šta vidjeti i raditi, ali cijene su sada tu negdje, a plate bitno manje nego u sarajevu.Što se tiče Srbije, kad kroz nju prolazite i budete u njoj malo, vidite njena dva lica,tugu i sirmoaštvo provincije i blještavilo Beograda.....
- BiH-x
#30 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?
Novi Sad se znatno deurbanizirao poslije rata. Kao i Sarajevo primio je desetine hiljada ratnih izbjeglica i postratnih doseljenika iz ruralnijih krajeva (uglavnom iz BiH i HR) koji su promijenili lice grada. Moze se komotno reci da vise nije Srpska Atina.palermo wrote:čudno mi je bilo kako čak i Novi sad djeluje nekako osiromašeno)
-
sa obzirom na...
#31 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?
Malo je ironicno ali Kosovo,zahvaljujuci Milosevicevoj politici, rjesilo jedan problem koji sve zemlje ex YU te ceka i koji kao tesko breme ce opteretiti sve vlade.
Reforma penzionog fonda.
Ja danas uplacujem doprinose da bi se nekom drugom isplatila penzija, i pojma nemam sta ce biti za 30 godina (ako budem ziv i zdrav), tj. hoce li neko uplacivati svoje doprinose za moju penziju ili ce reci, ma ko te *ebe, ja cu uplacivati u privatni fond, to su moje pare !
Zbog toga sto je Milosevic jos ranih 80-tih izbacio Albance sa posla, a i industrija nije radila, danas na Kosovu postoji sistem ko na Zapadu, tvoji doprinosi ostaju tebi, tj. uplacujes za sebe i ti ces moci raspolagati, znam da ovaj sistem nije dobar za trenutne penzionere na Kosovu koji primaju od drzave samo 30 eura, ali Kosovsko stanovnistvo je vrlo mlado i nema puno penzionera, pa ce za jedno 10-15 godina ima cistu situaciju gdje ces ono sto dajes za doprinose ostajati tebi i ti odlucivati kako ces raspolagati a ne zavisiti od nekog u buducnosti !
Reforma penzionog fonda.
Ja danas uplacujem doprinose da bi se nekom drugom isplatila penzija, i pojma nemam sta ce biti za 30 godina (ako budem ziv i zdrav), tj. hoce li neko uplacivati svoje doprinose za moju penziju ili ce reci, ma ko te *ebe, ja cu uplacivati u privatni fond, to su moje pare !
Zbog toga sto je Milosevic jos ranih 80-tih izbacio Albance sa posla, a i industrija nije radila, danas na Kosovu postoji sistem ko na Zapadu, tvoji doprinosi ostaju tebi, tj. uplacujes za sebe i ti ces moci raspolagati, znam da ovaj sistem nije dobar za trenutne penzionere na Kosovu koji primaju od drzave samo 30 eura, ali Kosovsko stanovnistvo je vrlo mlado i nema puno penzionera, pa ce za jedno 10-15 godina ima cistu situaciju gdje ces ono sto dajes za doprinose ostajati tebi i ti odlucivati kako ces raspolagati a ne zavisiti od nekog u buducnosti !
- vmario
#32 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?
[Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?]
U Trstu
definitivno
Tko ne vjeruje nek provjeri
U Trstu
- Edin H.
#33 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?
I ja se pitam kako napreduje ona kampanjavmario wrote:[Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?]
U Trstudefinitivno
![]()
TRST JE NAS
Pa to se vuce jos od 1945-e
-
Marija86
#34 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?
Ne znam zbog cega mislis da je to "srpska propaganda". Ne bih se usudila da te odmah optuzim za nacionalnu netrpeljivost ali svakako verujem da se nisi dovoljno raspitao o situaciji dole. Na Kosovu se zaista dosta ulaze i gradi , ali sve sto se gradi je potrosacke prirode tj. grade se samo objekti za trosenje para, a ne i za pravljenje istih. Gradi se dosta trznih centara, poslovnih i stambenih zgrada, benzinskih pumpi i sl. ali nijedna fabrika ili drugi objekat koji proizvodi novu vresnost.sa obzirom na... wrote:...
Neko se sad poceti valjati gluposti o pranju novca na kosovu od droge ili slicno, ali to je vecinom srpska propaganda...
Koja su vasa iskustva i misljenja ?
Odakle onda Albancima pare koje trose na to kad nista u pokrajini ne radi? Novac koji se trosi do prosecnog Albanca posredno stize preko tri glavna izvora: organizovanog kriminala, medjunarodne pomoci i od dijaspore. To su glavni ,ako ne i jedini izvori bogatstva Kosova. Na primer: EU da preko milijardu evra donacija za razvoj Kosova (izgradnja institucija, infrastrukture i privrede) ,taj novac se zatim preko kompanija koje izvode neohodne radove kao i preko korupcije slivaju u dzepove obicnog naroda koji onda ima para da kupuje stanove i nabavlja robu iz trznih centara koji nicu kao pecurke posle kise. Slican scenario vazi i za slucaj s prilivom novca od dijaspore i organizovanog kriminala.
Svidelo se to nekom ili ne privreda Kosova , iako na prvi pogled napredna , ne pociva na zdravim osnovama i stoga mi je donekle drago sto je Srbija prestala da vestacki podize zivotni standard i novac koji je dosad trosila na to sada preusmeri na podizanje proizvodnje i izvoza. u kracem roku ce narod losije ziveti, ali ce se dugorocno ovo visestruko isplatiti. Jedino sto mi se ne svidja je sto prodajemo Telekom Srbiju, al dobro ... mozda je to stvarno neophodno.