Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

sa obzirom na...

#1 Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by sa obzirom na... »

Na ovu me temu nagnalo skorasnji put u Crnu Goru i Kosovo. Iako sumornih ekonomskih statistika (Crna Gora-pokrivenost uvoza izvozom 17%, Kosovo samo 7 % ), djeluje mi da Crnogorci bolje zive od nas, imaju vece plate (prosjecna 500-600 eura)
Kosovo mi je stvarno fenomen. Niti sta proizvode niti izvoze (samo olupine starih vozila i nesto vocnih sokova). ali mi smo bijeda za njih.
Na sve strane se nesto gradi, Pristina je veliko gradiliste, prije recesije se trebao poceti praviti neboder od nekih 250-300 miliona dolara, posao bila dobila neka firma iz Splita, arhitektonsko rjesenje radila neka renomirana firma iz Londona, medjutim recesija ucinila svoje, vec su bili iskopali rupu za temelj.
Neko se sad poceti valjati gluposti o pranju novca od droge ili slicno, ali to je vecinom srpska propaganda.
Takodje sam puno u kontaktu sa Srbijancima, i kad oni pocnu kukati o stanju tamo, nezaposlenoscu, korupciji, iskoristavanju radnika covjek bi rekao da je stanje u BIH jos i dobro.
Takodje cesto pricam i sa Hrvatima, kod njih jesu vece plate, ali je i sve zato skuplje u odnosu na nas, npr. hrvatska pasteta koja je kod nas 1,7 KM u Hrvatskoj je minimalno 3 KM. Hrvatska naizgled ekonomski puno bolje stoji, ali su jedno 5-6 puta vise zaduzeni od nas, sto drzava sto gradjani kod banaka.
Jedino gdje im te vece plate igraju ulogu jeste pri kupovini novog auta ili sl.

Koja su vasa iskustva i misljenja ?
Comrad

#2 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by Comrad »

Hrvatska jeste prezaduzena, ali su taj novac barem iskoristili. Pa oni imaju km autoputa ko mi makadama i sto se tice infrastrukture ubjedljivo su najjaci od ovih ex-yu zemalja, naravno ne uzimam u obzir Slovence, oni ionako ne pripadaju nama divljacima. :D Hrvatska pored turizma ima veoma dobro razvijenu proizvodnju hrane.

Mislim da ce Crna Gora najvise napredovati, odnosno oni vec idu naprijed polako odmicu, i da ce u toj zemlji zivot bit bolji nego kod komsija. A znali smo se zezat na njihov racun... :dance:

Mi se zaduzujemo da isplatimo administraciju i politicare. :-) Ne mozemo dogovoriti trasu autoputa, a kamo li da ga pocnemo praviti i sta se tu ima pricati. Ja kod nas ne vidim stvarno svijetlu buducnost. Nemamo jedinstvenu drzavu, jedinstveno trziste, da pokrenes firmicu treba ti brdo papira i zivci ko u konja da izdrzis maltretiranje salterasa...

Nasu drzavu treba ukinut, objavit bankrot i poceti ponovo. Izbrisat historiju i ukinut nacije, a vjeru ostavljat na kućnom pragu i biće nam svima bolje.

Evo gledam cijene na Konzumovoj stranici:
Mlijeko 5,49 kn
Hljeb 5,99 kn
Ulje biljno 9,99 kn
Brašno prosjek cca. 4 kn

Nisu im cijene nešto drastično veće od naših.
Last edited by Comrad on 24/11/2010 16:07, edited 1 time in total.
tvile

#3 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by tvile »

Comrad wrote:Hrvatska jeste prezaduzena, ali su taj novac barem iskoristili. Pa oni imaju km autoputa ko mi makadama i sto se tice infrastrukture ubjedljivo su najjaci od ovih ex-yu zemalja, naravno ne uzimam u obzir Slovence, oni ionako ne pripadaju nama divljacima. :D Hrvatska pored turizma ima veoma dobro razvijenu proizvodnju hrane.

Mislim da ce Crna Gora najvise napredovati, odnosno oni vec idu naprijed polako odmicu, i da ce u toj zemlji zivot bit bolji nego kod komsija. A znali smo se zezat na njihov racun... :dance:

Mi se zaduzujemo da isplatimo administraciju i politicare. :-) Ne mozemo dogovoriti trasu autoputa, a kamo li da ga pocnemo praviti i sta se tu ima pricati. Ja kod nas ne vidim stvarno svijetlu buducnost. Nemamo jedinstvenu drzavu, jedinstveno trziste, da pokrenes firmicu treba ti brdo papira i zivci ko u konja da izdrzis maltretiranje salterasa...

Nasu drzavu treba ukinut, objavit bankrot i poceti ponovo. Izbrisat historiju i ukinut nacije, a vjeru ostavljat na kućnom pragu i biće nam svima bolje.
:thumbup:
ssmmiilleeyy

#4 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by ssmmiilleeyy »

Kod nas treba bacit bombu i nek svabe naprave Parking :thumbup:

Mislim 3 miliona stanovnika jbt kao da je to tesko nahraniti :-)

Umjesto da svi budemo milioneri mi grcamo u dugovima

New York U 5 gradskih oblasti živi oko 8 miliona stanovnika, dok u centralnom dijelu metropleksa grada živi 22 miliona stanovnika.Berlin je najveći i glavni grad Njemačke s 3.392.026 stanovnika London je glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva. Nalazi se na rijeci Temzi u Engleskoj. London ima 7.512.400 stanovnika
EsadCo

#5 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by EsadCo »

U CG se nista ne proizvodi, sem par odlicnim mesnih industrija (Franca, Goranovic i Gradina), 2 mljekare (Srna i Nika) i to je to i 3-4 punionice voda, koje tesko da mogu konkurisati SRB vodama. Ipak su to ogromne firme i brendovi. A i nema tu puno patriotizma kod potrosaca.

Primorje izvlaci situaciju, ali je tamo i skupo. Kotor je najskuplji grad na Balkanu. U Tivtu se radi mega marina i luksuzne vile, investitor Piter Mank, blizak prijatelj Rokfelerovih. Budva je prepravljena Rusima sumnjivog kapitala, ali to nije ni bitno, bitno je da dolazi. Ulcinj ce ozivjeti kad krene gradnja luksuznih naselja oko Velike Plaze i Valdanosa (Valdanos su dobili Britanci (Rusi)) i bice posla za 400 radnika. Podgorica kao glavni grad, isto strasno skupa, stanovi se krecu od 1200-2000e/m2, na primoriji u do 2200 e/m2.
E na sjeveru osim Bijelog Polja, Kolasina i Pljevelja je lose, kao po manjim gradovima u BiH.

Prosjecna plata u CG je 480. Ali dok je Gospodara Milasa, ici ce to dobro :)

a2a koja je preuzela Elektropriverdu, za manje od 1g napravila je profitabilnu kompaniju. Danas je potpisan sporazum o izgradnji podmorskog elektro energetskog kabla između CG i Italije vrijednog preko 100 m eura. a2a ce investirati i u izgradnju novih HE i TE u CG. Etihad ili neka firma iz Izraela preuzimaju aerodrom i Montenegro Airlines, a posto je Milas bio u ISR vjerovatno je to vec dogovoreno. Ostaje jos Željeznicki prevoz, Zeljeznicka infrastruktura i Luka Bar da se privatizuju, i ako se nadje dobar parner, eto novih investicija. Od auto puta ka sjeveru nema nista, to je i onako neisplativo totalno, a vjerovatno ce se sad traziti investitor za jadransko-jonsku magistralu, a ka sjeveru ce ici brza cesta.

Sve u svemu Milas i DPS-SDP to dobro odradjuju.
talić

#6 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by talić »

to što se gradi na Kosovu je logično jer na jednog Albanca koji živi na Kosovu imaš bar dva Albanca u dijaspori. I mi bi mnogo lošije živjeli da nije dijaspore. Iako ih mnogi ne podnose računica je jasna. Od 95" do danas smo svake godine imali deficit u prosjeku 5 milijardi maraka X 15 godina = 75 milijardi deficita. Deficit se pokriva ili kreditnim zaduženjem ili na neki drugi način. Naš deficit je pokrila lova dijaspore. 5 milijardi je isto što i 6 miliona prosječnih plaća podjeljeno sa 12 mjeseci znači 500 hiljada plaća mjesečno. Naša dijaspora nam vrijedi skoro koliko i ovih 600 hiljada ovdje uposlenih.
JThomas

#7 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by JThomas »

po ovome što sam ja vidio, u srbiji se u prosjeku nešto lošije živi nego ovdje, a u hrvatskoj nešto bolje. (kad se svedu regionalne razlike, naravno da je novi sad drukčiji od vranja, a zagreb od drniša :D)

naravno, slovenija je apsolutni šampion :D na kosovu nisam bio.
Comrad

#8 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by Comrad »

Ma najbolje je u Brčkom. :D Nek traze suverenost distrikta.
udrch

#9 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by udrch »

Comrad wrote:Ma najbolje je u Brčkom. :D Nek traze suverenost distrikta.
Da ako si gradonačelnik ili poslanik..
zemo_online

#10 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by zemo_online »

kod nas je najbolje.
mekaba

#11 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by mekaba »

talić wrote:to što se gradi na Kosovu je logično jer na jednog Albanca koji živi na Kosovu imaš bar dva Albanca u dijaspori. I mi bi mnogo lošije živjeli da nije dijaspore. Iako ih mnogi ne podnose računica je jasna. Od 95" do danas smo svake godine imali deficit u prosjeku 5 milijardi maraka X 15 godina = 75 milijardi deficita. Deficit se pokriva ili kreditnim zaduženjem ili na neki drugi način. Naš deficit je pokrila lova dijaspore. 5 milijardi je isto što i 6 miliona prosječnih plaća podjeljeno sa 12 mjeseci znači 500 hiljada plaća mjesečno. Naša dijaspora nam vrijedi skoro koliko i ovih 600 hiljada ovdje uposlenih.

Kad se evo vidim spominje dijaspora mogu da kazem da su ovdje rijetke porodice koje ne salju familiji nesto novca kao pomoc.Jedna obicna porodica iz dijaspore potrosi za vrijeme odmora u BiH izmedju 5000 i 10 000 KM.Fino se skupi novca u BiH ali nazalost kupovinom strane robe taj se novac razlije iz BiH ka Sloveniji,Hrvatskoj i Srbiji.
slobodni armirach

#12 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by slobodni armirach »

zasto izuzev Slovenije, u ukupnoj ocjeni nisu oni daleko odmakli od ostatka.
Vrlo tesko je dati ukupnu ocjenu, jer se obicno kvalitetom zivota smatraju ceste i zgrade, da li ti ta infrastruktura ista znaci, ako ti nakon svih odbitataka place ostane 200 eura, pa onda ganjas Akcijske cijene hrane u trgovinskim centrima.

Irska je bila pojam kvaliteta zivota, a danas je na rubu bankrota.

Najbolje se zivi kad nemas kredita, kad te ego nije prerastao i kad ti zivotom ne upravlja gomila TV populacije.

Tema je posiroka i dati egzaktne ocjene je zaista hrabrost, ako bi pricali sa nekim iz Gline, Murske Sobote, Kursumlije, Rogatice svi bi rekli da je jadno i da im je njihova drzava najgora na svijetu.

dobro zivis onda kad nakon izgubljenog posla imas cijelu godinu do bankrota,
Comrad

#13 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by Comrad »

bdp po vugli stanovnika :-D u $

27 Slovenia 27,004

73 Bosnia and Herzegovina 8,529

Prosječna plata u Sloveniji 967 eura iliti blizu 1900 KM, kod nas je 800KM (kako li je izracunase :D ).

Naravno i cijene su im vece, ali jbg nije im hljeb valjda 2,50KM.

Uglavnom mislim da naziv treba ovako ostati, slovenci su i bez ovoga daleko ispred nas u svemu. :-D
psydelija

#14 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by psydelija »

Ne znam gde je najbolje izuzev Slo, ali znam da ce Kosovo za 5-10 g. biti jako trazeno, kako za biznis, tako i za zivot.
Na Kosovu ima trenutno vise investicija nego u citavoj ex-Yu zajedno.
Nije tacno da nemaju proizvodnje, naprotiv...
Upravo sam se vrati sa Balkana (Hr-BiH i Srb-Ks)..,sutra ide opsirniji komentar iz mog ugla.
sammo

#15 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by sammo »

Izuzev SLO, se najbolje zivi u HR, to je realno. U BIH ek. razvoj koci domaca politika.
palermo

#16 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by palermo »

sa obzirom na... wrote:Na ovu me temu nagnalo skorasnji put u Crnu Goru i Kosovo. Iako sumornih ekonomskih statistika (Crna Gora-pokrivenost uvoza izvozom 17%, Kosovo samo 7 % ), djeluje mi da Crnogorci bolje zive od nas, imaju vece plate (prosjecna 500-600 eura)
Kosovo mi je stvarno fenomen. Niti sta proizvode niti izvoze (samo olupine starih vozila i nesto vocnih sokova). ali mi smo bijeda za njih.
Na sve strane se nesto gradi, Pristina je veliko gradiliste, prije recesije se trebao poceti praviti neboder od nekih 250-300 miliona dolara, posao bila dobila neka firma iz Splita, arhitektonsko rjesenje radila neka renomirana firma iz Londona, medjutim recesija ucinila svoje, vec su bili iskopali rupu za temelj.
Neko se sad poceti valjati gluposti o pranju novca od droge ili slicno, ali to je vecinom srpska propaganda.
Takodje sam puno u kontaktu sa Srbijancima, i kad oni pocnu kukati o stanju tamo, nezaposlenoscu, korupciji, iskoristavanju radnika covjek bi rekao da je stanje u BIH jos i dobro.
Takodje cesto pricam i sa Hrvatima, kod njih jesu vece plate, ali je i sve zato skuplje u odnosu na nas, npr. hrvatska pasteta koja je kod nas 1,7 KM u Hrvatskoj je minimalno 3 KM. Hrvatska naizgled ekonomski puno bolje stoji, ali su jedno 5-6 puta vise zaduzeni od nas, sto drzava sto gradjani kod banaka.
Jedino gdje im te vece plate igraju ulogu jeste pri kupovini novog auta ili sl.

Koja su vasa iskustva i misljenja ?
Hm, pa moja iskustva su pottpuno drugačija. Obiđoh nedavno i Makedoniju i Crnu goru, prođoh kroz Kosovo, obiđoh Srbiju, i bih sretan kad se vratih U Bosnu (i hercegovinu, naravno). Makedonija je pretužna, naprosto ti sivilo i tuga miriše. Crna gora, pa ja ne znam kako ti ljudi na onoj skupoći uopšte žive. Trebali bi imati makar dvostruko veće plate od nas da bi se moglo govoriti o boljem životu.Kroz kosovo sam samo prošao, istina je da se gradi, ali mislim da kvalitete života ovdje i na Kosovu se ne može porediti (naravno u našu koristi). Što se tiče Srbije, kad kroz nju prolazite i budete u njoj malo, vidite njena dva lica,tugu i sirmoaštvo provincije i blještavilo Beograda.....(čudno mi je bilo kako čak i Novi sad djeluje nekako osiromašeno). Sve u svemu,mislim da ne bi bilo loše da se svatko uputi na ovakav jedan put, mislim da bi i ovu zemlju drugačije gledao.

Naravo, samo moje impresije i mišljenje stvoreno na osnovu tih impresija.
Zvek

#17 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by Zvek »

U CG se u PG i primoriju odlicno zivi. Jeste skupo ali...Kotor je najskuplji grad na Balkanu, po nekom istrazivanju.
michio

#18 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by michio »

Kotor najskuplji grad. Nesto tu ne stima. Kratko ce trajati taj hype. Jesu li tamo svi ugostitelji?
Gdje rade Crnogorci ili sa saltera samo dizu pare sto Milo dijeli? :D
Zvek

#19 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by Zvek »

Imas u 5 postu odgovor.

CG je potpuno liberalna ekonomija, sto je za malu drzavu dobro. Otvorena su vrata svjetskim mesetarima, i to zasad daje rezultate. Italijani investiraju oko 700 miliona u elektro-energetski sistem, a2a je kupila elektroprivredu, a Terna ulazi u energetski prenos. http://www.cafemontenegro.com/index.php ... ews=145826
Sve u svemu sa cca 250e prosjecne plate u 2006. dogurati do 477e nije mala stvar.

A ovo za Kotor odnosilo se na CG i okruzenje
http://www.b92.net/biz/vesti/region.php ... _id=473392

E sad, ovakav sistem potpuno liberalne ekonomije sigurno ne bi bio uspjesan u vecim zemljama. Ja u Baru imam vikendicu :), i tamo ljudi apsolutno nemaju osjecaj da bi trebalo da kupuju domace proizvode, uglavnom preovladavaju srbijanski proizvodi, koji su i među najboljima u exYU, a to stvara poteskoce domacim proizvodjacima.
BiH-x

#20 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by BiH-x »

palermo wrote:Hm, pa moja iskustva su pottpuno drugačija. Obiđoh nedavno i Makedoniju i Crnu goru, prođoh kroz Kosovo, obiđoh Srbiju, i bih sretan kad se vratih U Bosnu (i hercegovinu, naravno). Makedonija je pretužna, naprosto ti sivilo i tuga miriše. Crna gora, pa ja ne znam kako ti ljudi na onoj skupoći uopšte žive. Trebali bi imati makar dvostruko veće plate od nas da bi se moglo govoriti o boljem životu.Kroz kosovo sam samo prošao, istina je da se gradi, ali mislim da kvalitete života ovdje i na Kosovu se ne može porediti (naravno u našu koristi). Što se tiče Srbije, kad kroz nju prolazite i budete u njoj malo, vidite njena dva lica,tugu i sirmoaštvo provincije i blještavilo Beograda.....(čudno mi je bilo kako čak i Novi sad djeluje nekako osiromašeno). Sve u svemu,mislim da ne bi bilo loše da se svatko uputi na ovakav jedan put, mislim da bi i ovu zemlju drugačije gledao.

Naravo, samo moje impresije i mišljenje stvoreno na osnovu tih impresija.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Svakako da se u BiH lose zivi, ali reci da je u CG/MKD bolje, a da smo mi bijeda za Kosovo :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) je u najmanju ruku smijesno. No, to ti je ono tipicno bosansko (ili, da se ne lazemo; bosnjacko)samozaljenje i kukanje, i tu, priznajem, su i Albanci i Makedonci i Crnogorci hiljadu godina ispred nas. Pogotovo Albanci i Makedonci. Njihove zemlje (Kosovo, Albanija i Makedonija) su za neki razlog ili drugi u vecem rasulu nego BiH, ljudi zive u istoj ili vecoj bijedi; ali nekako sa mnogo vise dostojanstva od nas. Albanci pogotovo imaju taj nekakav pozitivan mentalitet uprkos svega, i uglavnom su jako nasmijani bez obzira na siromastvo koje ih okruzuje....

Da ne mislite da sam ja pristrasan, evo kako nas svi vide stranci (u ovom slucaju Poljaci)

Reportaza iz Albanije

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=730402

iz Makedonije:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=756054

Kosovo

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=757248

a i BiH

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=918430

--

Ako stvarno mislite da je kod nas najgore, i da se bolje zivi u ovim drugim zemljama, bujrum; odselite se tamo. Koliko ja znam, ne trebaju vam ni vize :)
BiH-x

#21 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by BiH-x »

I da odgovorim na pitanje sa naslova teme: vjerovatno u Istri ili u Zagrebu.
Klon

#22 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by Klon »

ja mislim da se najbolje zivi u republici srpskoj...
bogotovo u onom istocnom djelu oko foce i sokoca :-D
Zvek

#23 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by Zvek »

Albanci su generalno poznati kao neuredan narod. To odlicno znam po Ulcinju.

Ja sam ljetos bio do Subotice, e to je vec nesto novo, skoro pa Evropa.
Last edited by Zvek on 28/11/2010 23:29, edited 2 times in total.
Zvek

#24 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by Zvek »

Klon wrote:ja mislim da se najbolje zivi u republici srpskoj...
bogotovo u onom istocnom djelu oko foce i sokoca :-D
Rudo je najjace, tamo druge obuce osim gumenih cizama i opanaka nema. Ipak je to sumska :)
Vitezanin

#25 Re: Gdje se najbolje zivi u ex YU (izuzev Slovenije) ?

Post by Vitezanin »

Veća je razlika između Slovenije i Hrvatske, nego npr između Hrvatske i BiH kad govorimo o ovim stvarima. Slovenija mi se nikako ne uklapa u ostatak "ekipe", oni su miljama i miljama ispred nas, bio sam prije nekih 15ak dana tamo, zaista je očigledno. A ovo ostalo, izutev Hrvatske u nekim dijelovima je u 5 grama sve.
Smiješno mi je kad kažu da se bolje živi u Makedoniji, a pogotovo na Kosovu nego u BiH. U to me ne mogu apsolutno nikakve statistike niti prosječne plaće i BDP po glavi stanovnika uvjeriti.
Srbija tu i tamo mada oni imaju zaista užasno siromašnih područja koja su gora od naših, ali generalno ponavljam, sve je to u 5 grama. :D
Post Reply