Znam da je bila tema ali sad je nema a isao sam do maja 2005 u arhivu.
Znam da ih je bilo u VF-u koje su bile uvozene iz holandije i bas su bile skupe, nesto kao marka po komadu. i znam da je Merkator imao dobre neke srpske i ne tako skupe ali ih nisam vidjao. Zna li neko ima li ih gdje kupiti? jeli to jednostavno napraviti? jeli kao palacinke? ima li neko jednostavan recept?
Gdje se imaju kupiti tortilje u Sarajevu?
Moderator: anex
-
drekalica28
#2 Re: Gdje se imaju kupiti tortilje u Sarajevu?
Evo jedan recept za obične tortilje .....na engleskom doduše
Inače mislim da su torilje od običnog brašna bolje i ukusnije. Prave tortilje od kukuruznog brašna imaju strašan miris.
Chewy Flour Tortillas
These tortillas have real body and taste; they are perfect for gorditas, fajitas and eating out of hand.
* 2 cups all-purpose flour
* 1-1/2 teaspoons baking powder
* 1 teaspoon salt
* 2 teaspoons vegetable oil
* 3/4 cup lukewarm milk (2% is fine)
Stir together the flour and baking powder in a large mixing bowl. Add the salt and vegetable oil to the lukewarm milk and whisk briefly to incorporate. Gradually add the milk to the flour, and work the mixture into a dough. It will be sticky.
Turn the dough out onto a surface dusted with flour and knead vigorously for about 2 minutes (fold and press, fold and press). The kneading will take care of the stickiness. Return the dough to the bowl, cover it with a damp cloth, and let it rest for 15 minutes. (This dough will not rise, but it needs a rest.)
Divide your dough into 8 balls of equal size, cover them, and let them rest again for about 20 minutes. Avoid letting them touch, if you don't want them to stick together.
Dust your work surface with flour. Working one at a time, remove each piece of dough and pat it into a 5-inch circle. With a rolling pin, roll out the tortilla, working from the center out, until you have a 7- or 8-inch tortilla a little less than 1/4 inch thick. Transfer the tortilla to a hot, dry skillet or griddle. It will begin to blister. Let it cook for 30 seconds, turn it, and let the other side cook for 30 seconds. Remove the tortilla, place it in a napkin-lined basket and cover with aluminum foil. Repeat for the remaining tortillas.
Chewy Flour Tortillas
These tortillas have real body and taste; they are perfect for gorditas, fajitas and eating out of hand.
* 2 cups all-purpose flour
* 1-1/2 teaspoons baking powder
* 1 teaspoon salt
* 2 teaspoons vegetable oil
* 3/4 cup lukewarm milk (2% is fine)
Stir together the flour and baking powder in a large mixing bowl. Add the salt and vegetable oil to the lukewarm milk and whisk briefly to incorporate. Gradually add the milk to the flour, and work the mixture into a dough. It will be sticky.
Turn the dough out onto a surface dusted with flour and knead vigorously for about 2 minutes (fold and press, fold and press). The kneading will take care of the stickiness. Return the dough to the bowl, cover it with a damp cloth, and let it rest for 15 minutes. (This dough will not rise, but it needs a rest.)
Divide your dough into 8 balls of equal size, cover them, and let them rest again for about 20 minutes. Avoid letting them touch, if you don't want them to stick together.
Dust your work surface with flour. Working one at a time, remove each piece of dough and pat it into a 5-inch circle. With a rolling pin, roll out the tortilla, working from the center out, until you have a 7- or 8-inch tortilla a little less than 1/4 inch thick. Transfer the tortilla to a hot, dry skillet or griddle. It will begin to blister. Let it cook for 30 seconds, turn it, and let the other side cook for 30 seconds. Remove the tortilla, place it in a napkin-lined basket and cover with aluminum foil. Repeat for the remaining tortillas.
- karanana
#3 Re: Gdje se imaju kupiti tortilje u Sarajevu?
pa dobro, nije ovo previse komplikovano iako bi vise volio da kupim nego da ovako prljam kuhinju. a znaci ako hocu kukuruzne, samo u ovom receptu zamjenim psenicno sa kukuruznim brasnom? jeo sam kukuruzne i imaju specificniji miris.
sta znaci baking powder? jeli to germa?
sta znaci baking powder? jeli to germa?
- SinjaD
#4 Re: Gdje se imaju kupiti tortilje u Sarajevu?
Nažalost, ne znam gdje ih možeš kupiti ali evo receptić kako ih ja pravim ( za 4-5 kom. ):
2 šoljice brašna (šoljica-cca 2,5 dl)
1/2 praška za pecivo
malo ulja ( 2 kašike )
malo soli
3/4 šoljice toplog mlijeka
Od svih sastojaka zamjesiš glatko tijesto i ostaviš ga 20ak minuta da malo naraste. Onda ga podijeliš u 4-5 kuglica, pobrašniš radnu površinu i svaku kuglicu razvaljaš na cca 20ak cm prečnika. Zagriješ teflonsku tavu, otreseš brašno sa tortilje i pržiš ih BEZ ULJA!!!, minuticu sa svake strane. Kad vidiš crne mrljice to znači da je tortilja pečena.
Da bi ti ostale mekane do filovanja vadi ih na tanjir koji ubaciš u najlonsku kesu i zavežeš. Tako će ostati mekane i podatne za motanje.
2 šoljice brašna (šoljica-cca 2,5 dl)
1/2 praška za pecivo
malo ulja ( 2 kašike )
malo soli
3/4 šoljice toplog mlijeka
Od svih sastojaka zamjesiš glatko tijesto i ostaviš ga 20ak minuta da malo naraste. Onda ga podijeliš u 4-5 kuglica, pobrašniš radnu površinu i svaku kuglicu razvaljaš na cca 20ak cm prečnika. Zagriješ teflonsku tavu, otreseš brašno sa tortilje i pržiš ih BEZ ULJA!!!, minuticu sa svake strane. Kad vidiš crne mrljice to znači da je tortilja pečena.
Da bi ti ostale mekane do filovanja vadi ih na tanjir koji ubaciš u najlonsku kesu i zavežeš. Tako će ostati mekane i podatne za motanje.
-
drekalica28
#5 Re: Gdje se imaju kupiti tortilje u Sarajevu?
Pa nije baš da samo zamjeniš jedno brašno sa drugim. Za kukuruzne tortilje se koristi masa harina. To je posebno kukuruzno brašno koje se pravi od određene vrste kukuruza i što je još bitnije drugačije se obrađuje od našeg kukuruznog brašna, te zbog toga tortilje imaju taj određeni "šmek" i miris. Jednostavno ne bi ispalo doro sa običnim kukuruznim brašnom.
Kuhinju ne bi nešto pretjerenao prljao, barem ne više nego da sam praviš tijesto za pizzu ili palačinke. A baking powder ti je prašak za ecivo.
Kuhinju ne bi nešto pretjerenao prljao, barem ne više nego da sam praviš tijesto za pizzu ili palačinke. A baking powder ti je prašak za ecivo.
-
drekalica28
#6 Re: Gdje se imaju kupiti tortilje u Sarajevu?
a što se kupovine tiče....čini mi se da sam ih skoro vidjela u interexu
i to u onom frižideru gdje im stoji šlag 
- karanana
#7 Re: Gdje se imaju kupiti tortilje u Sarajevu?
hvala vam. mozda ih vec danas probam napraviti pa uslikam i stavim na onu temu gdje raja slika sta skuhaju.
- karanana
#8 Re: Gdje se imaju kupiti tortilje u Sarajevu?
hvala indigo. ma volim ja kuhati ali je problem ono sto ostane kao posljedica kuhanja a to su sudje, prljave podloge, sporet....eh tu mi nastane problem.Indigo-X wrote:karanana..evo ovdje na coolinarici imas mnogo recepata za tortilje,mozda nadodjes na kakvu ideju kako ih brzo i jednostavno pripremiti i sa cim ih sve mozes puniti,i obavezno postavi slike kad pripremis da mi s foruma to ocjenimo![]()
sala mala, ali u svakom slucaju zasluzujes pohvalu i samim tim sto zelis nesto sam skuhati
http://www.coolinarika.com/pretrazivanj ... &scope=all
a ako mi sta uspije, slike obavezno idu.