Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
le piaf

#651 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by le piaf »

Simply_Red wrote:
le piaf wrote:
Simply_Red wrote:ljudi je li iko putovao u Indiju?
sta te zanima :D
mislio sam otići, onako sam, hipički par mjeseci :D ma onako, šta voliš, šta ne voliš :D

pa gledaj, moze se obici indija za malo love (relativno). Smjestaj uopste nije skup, ako nisi izbirljiv, u Varanasiju je bilo smjstaja za tri eura noc, s tim da je zajednicki wc i sl. Mada nije to tako strano jer u pitanju su bili sve mladi iz evrope australije i sl. Dosta smo ljudi upoznali koju su ba tako dosli da budu po nekoliko mjeeci. Ma mozes tamo biti mjesec dana sa 1000KM hladno, dogovoris smjestaj za mjesec dana i sve ok. Ako bas hoces da hodas puno obilazis malo vecu povrsinu indije trebace ti ipak malo veca lova. Mada nita tamo nije skupo, npr. avionska karta iz delhija za varanasi je bila oko 100KM.
Kupi obavezno lonely planet ili neki slican vodic jer za takve destinacije mislim da je neophodan.
Zelja mi je bila putovati vozom ali na kraju nismo imali m**a zbog silnih nesreca koje su se desavale u o vrijeme.
A sta ja znam gdje god odes u indiju je dozivljaj, i kao sto kaze njihov slogan "go with the flow", nemoj puno planirati. Ljudi su generalno fini, a bijelci su im nenormalno zanimljivi i nemoj se cuditi ako ljudi budu bas ono buljili u tebe ili zeljeli da se slikaju s tobom. Ovo je onako uopsteno, previse toga ima za piati pa ako te nesto konkretno zanima pitaj.
alica.k

#652 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alica.k »

vox-populi wrote:
minjonja wrote:kako je najjeftinije doci do pariz? :D cime ste vi isli, koliko je kostalo...
Imas iz Dubrovnika direktni let, EasyJet-om. Cini mi se oko 300€ je povratna, sada u sezoni. Od septembra bi trebalo biti jeftinije.
oni van sezone i ne lete na tim relacijama...zadnji let je 3. septembra iz splita, 4. iz dubrovnika itd itd, samo iz zagreba.
za zenevu, london, basel, bristol nastavljaju letiti i van sezone (split i dbv) a iz zagreba za london pariz i dortmund.

minjonja, za pariz iz zagreba, ako odma rezervises kartu u decembru izace te nekih 70tak-80 eura, najvise 100tinjak :) (CDG) - mene izasla 60 eura, s tim da ja necu nikakve torbe za check in, imam malu i dosta mi je ona za carry on.
vedomedo

#653 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vedomedo »

Evo jos nekoliko slika nase kalifornijske "avanture".

Hotel Del Cornado u San Diegu, CA nam je preporucen od dragih prijatelja iz BiH-Dijaspore, inace je
jedan od hotela sa najduzom tradicijom u USA i imao je cast ugostiti mnoge americke predsjednike.

Image

Glavni ulaz.

Image

Slika hotela sa plaze.

Image

Ulaz sa unutrasnje strane, neposredno pred dolazak

Image

Viva Estados Unidos de América!
Image

Bazen u Hotelu.

Image

Pripreme za party.
Image

Jos malo priprema.
Image

Family
Image

U sigurnosti bazena probam svoje od oskudne plivacke sposobnosti. :-) :D :D

Image
Sunrise00

#654 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Sunrise00 »

minjonja wrote: ma ja sam kontala nesto da iskombinujem sa autobusima i vozovima, nesto sam ja sabirala i oduzimala i dosla do cifre od 300 maraka, samo to treba sve i telefonski provjeriti i rezervisati. ma imam dovoljno vremena, tek u decembru bi trebala tamo ici, ako uopste odem (coldplay ima koncert :skoljka: ). blago tebi ti si gore, jesil otisla na glastonbury festival? :D
ma hajd bona 100 KM gore-dole a avionom ides k'o hadzinica :D cuj coldplay ccc :D nisam isla na glastonbury festival :P :D ima vremena... :D
Zoya

#655 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zoya »

logme wrote:Ove godine bio u Irskoj, obisao Dublin i spustio se do juga Irske. Pokusacu staviti par slika, mislim da nisu jos uvijek nisu bile. Eh da bilo fenomenalno :D

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Prosle godine sam bio u New York-u, ako stignem nakacicu koju sliku. A iduce godine, eh nadam se da cu iduce godine postaviti par slika iz Azije :D
Blago tebi! Meni je zelja obici Irsku i Istanbul :roll: Jesu sve ove slike koje si postavio iz Irske? Pisi kako je tamo? Sta vrijedi vidjeti, sta izbjeci i sl..? :)
Ridjobrki

#656 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ridjobrki »

Vidi mene, ja skroz zaboravio nastaviti onaj Iran... :-) :-) :-)

Večeras ili kasnije popodne ide drugi dio.
Mannequin

#657 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mannequin »

laalaa wrote:
Mannequin wrote:Minhen je grad za sve dobne skupine! Svi mogu pronaci nesto zanimljivo i sigurno je pun pogodak nebitno u koje doba godine da se posjeti :)
Napomenuh da je u pitanju moje licno misljenje.
Niko nije ni osporio niti doveo u pitanje tvoje licno misljenje :-)
Curve

#658 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Curve »

Evo par slika iz Jordana..

Amman
Image

Image

Image

Image

Petra
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Mrtvo more
Image

Image

(svjetla Izraela na drugoj strani)
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
logme

#659 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by logme »

Zoya wrote:
logme wrote:Ove godine bio u Irskoj, obisao Dublin i spustio se do juga Irske. Pokusacu staviti par slika, mislim da nisu jos uvijek nisu bile. Eh da bilo fenomenalno :D

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Prosle godine sam bio u New York-u, ako stignem nakacicu koju sliku. A iduce godine, eh nadam se da cu iduce godine postaviti par slika iz Azije :D
Blago tebi! Meni je zelja obici Irsku i Istanbul :roll: Jesu sve ove slike koje si postavio iz Irske? Pisi kako je tamo? Sta vrijedi vidjeti, sta izbjeci i sl..? :)

Da da sve slike su iz Irske. Imam ih jos dosta, mozda nakacim jos koju. Ako zivis u Bosni mislim da nije preveliki problem posjetiti Istanbul, jeftinije je, direktan let iz Sarajeva. Za Irsku ti treba viza i jako su aljkavi. Cijela procedura je trajala oko mjesec dana.
A Irska je divna, sto bi rekla jedna moja prijateljica sva je kao iz crtanih filmova. U Irskoj neces vidjeti visoke nove nebodere. Uglavnom su stare zgrade, dobro ocuvane. Jako puno zelenila, cvijeca... U samom centru Dublina imas jedan kvart koji je prepun pubova koji su za razliku od nasih prostrani, bas po mom ukusu. Cak i po danu mozes naci muziku uzivo i popiti Guiness za koji pravi Irci kazu da nije Irsko pivo ili po njima pravo Irsko pivo Beamish. Bez obzira za koje se odlucis, cijena je ista 5,5 - 6 eura za pola litre. Za nas standard Irska je preskupa.
Rijeka Liffey dijeli grad na sjeverni i juzni. U centru ces naci spomenik Molly Malone, kazu za srecu trebas je pomilovati po grudima. Jedva su me odvojili od nje :-D
Inace centar Dublina nije prevelik, a citav grad mi izgleda kao da si spojio 100 sela u jedno. Ja sam u Irsku isao kod prijatelja koji tamo zivi vec dugo. Trenutno ne radi, ima auto tako da nam nista nije bilo daleko. Kad sam dosao docekala me "To do list", vec isplanirano sta sve trebamo posjetiti.
Posjetio sam Powerscourt garden, to imas na slici br.6. To je neki nacionalni park prepun zelenila, zaista prelijep. Obisao sam pivnicu Guiness, destileriju Jameson, Dublin castle (na slici 4), Trinity college, stadion Croke park (treci najveci u evropi), zatvor Kilmainham koji je pretvoren u muzej (u njemu su snimane neke scene iz filmova Italian job i In the name of the father), pub Johnnie Fox's (jako poznat, pub na najvisoj nadmorskoj visini u Irskoj), Irish National Stud - uzgajacnicu konja, hipodrom... nesto cu sigurno zaboraviti. Obisao sam Malahide, Howth, Bray, Killinay, ma svasta cu zaboraviti :) .
Bilo je planirano da odemo u Belfast 2 dana, cak smo i rezervisali spavanje, ali upravo tih dana su izbili nemiri (prvi poslije 15 godina :sad: ) tako da smo bili primorani da promjenimo plan. Spustili smo se obalom na jug do Wexforda (mozda nekih 170 km) zastajuci pomalo u svakom gradicu. U Wexfordu se nema nista posebno vidjeti, ali smo nasli super pub, sa muzikom uzivo (tamo je piva vec 3,80e). Zaista sam uzivao. Sutradan smo krenuli za Dublin drugim putem preko Wicklow planina.
Kao i sve lijepo u zivotu i tih 10 dana je proletilo za tren. Ali, eto ostaju uspomene citav zivot i slike da se podsjetim
i "nahranim" dusu kad nalete losi dani.
Mozda si primjetila da ovo pisem kao da si ti vec krenula tamo, to je zato sto zaista zelim da ti se zelja ispuni...
pirmin

#660 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pirmin »

laalaa wrote: Bec u sebi ima nesto poznato, vec vidjeno, kao da si u Sarajevu
Da mi je znati kako dodje na ovo poredjenje :D :D
Zoya

#661 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zoya »

Logme, zahvaljujem na divnom i slikovitom opisu tvoje avanture. Iz ovih stopa bi zapalila za Irsku nakon ove tvoje price :) Kad je najljepse ici? Pretpostavljam ljeti? Kakve su cjene hotela? Gdje je najbolje odsjesti a da je sve nekako u blizini ovih mjesta/gradova/zaseoka?

@ curve, prelijepo :)
Iskreno se nadam da ce me nekad u zivotu jackpot strefiti pa da obidjem sve ono sto bi voljela.
logme

#662 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by logme »

Zoya, o hotelima u Irskoj ne znam nista. Pojma nemam kakve su cijene.
Ja sam bio kod jarana, s obzirom da smo imali auto nista nam nije bilo daleko. Mislim da je jako nezgodno sve ovo obici nekim gradskim ili prigradskim prijevozom (na raspolaganju su autobus i tramvaj i taxi naravno, ali je prilicno skup). U principu gdje god da uzmes hotel ova mjesta ti nece biti bas blizu.
Eh da, meni je bilo malo cudno u pocetku, autobus ti nece stati na stanicu ako mu ne mahnes rukom :) .
Najbolje je ici ljeti i obavezno ponijeti kakvu kabanicu. Ja sam bio krajem juna, temperatura nije isla preko 20 stepeni, srecom nije bilo puno kise.
vox-populi

#663 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vox-populi »

logme wrote:Eh da, meni je bilo malo cudno u pocetku, autobus ti nece stati na stanicu ako mu ne mahnes rukom :) .
Ovo mi je bas genijalno u nekim gradovima :D , jednom cekamo neki nocni autobus u Briselu, bas se nacekali jer su isli svaki sat vremena. Ide autobus i mi sretni uredno stali na stanici. Prodje pored nas kao da nas nije ni bilo, mi isto popisani gledamo kako se autobus udaljava. :)
minjonja

#664 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by minjonja »

joj irska :( hocu i ja gore... da hoce i oni uci vise u sengen, ovako samo komplikuju bezze :D
logme

#665 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by logme »

minjonja wrote:joj irska :( hocu i ja gore... da hoce i oni uci vise u sengen, ovako samo komplikuju bezze :D
U pravu si, bas komplikuju. Za vizu apliciras u Irskoj ambasadi u Ljubljani, posaljes dokumente postom. Nakon sto ti odobre sam moras organizovati povrat dokumenata i pasosa, obicno nekom brzom postom. Viza je besplatna, ali postanske usluge izadju preko 50km.
pokvaa

#666 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pokvaa »

SinjaD wrote:
Topla voda wrote:ej gonzo,meni nekad dolazili sa virtual tourista,ja jednom samo tu foru koristio...kakav ti je ovo sajt,ispao sam iz fola...a imam plejs,tako da bih se mogao aktivirati opet
Ja sam na ovoj temi već pisala o Couchsurfingu pa evo copy/paste:

"Sada bih htjela samo da kažem par riječi o COUCHSURFING-u, iz prve ruke.
Mislim da je Couchsurfing sjajna ideja i žao mi je što nije popularniji kod nas (u Sarajevu i cijeloj BiH).
Ja sam se na CS prijavila u junu 2008 i godinu i po bila aktivno uključena, ne kao gost, nego samo kao domaćin. U jednom momentu, iz privatnih razloga, sam na neko vrijeme stopirala svoje aktivnosti vezano za CS. Ugostila sam neke ljude iz Francuske, Finske, Škotske, Grčke, Turske, Amerike, Srbije, Mađarske. Nisam doživjela niti jedno negativno iskustvo. Sigurna sam da će i oni rado ugostiti mene kada i ako se odlučim na posjetu njihovim gradovima.

Kada se prijavljujete na CS vrlo je važno da pri kreiranju svog profila bude sto opširniji i detaljniji (postoje uputstva za to na stranici da sad ovdje ne duljim).
Kada vam se neko obrati sa pitanjem da kod vas odsjedne vi iz njegove poruke možete vidjeti da li je ta osoba zaista dala sebi vremena pa pročitala vaš profil ili je to samo neko ko šalje iste, cirkularne poruke na više CS profila s nadom da će dobiti besplatno spavanje.
Jer Couchsurfing nije samo besplatan kauč. Couchsurfing kao osnovnu ideju ima putovanje i UPOZNAVANJE LJUDI, lokalaca, koji su savršen , neiscrpan izvor dobrih informacija o gradu u kojem ste se našli.
Cijeli sistem funkcioniše na principu preporuke i mislim da je u tom smislu dovoljno siguran. Jer ipak nije se lako odlučiti na to da nepoznate ljude primite na konak.
Princip preporuke sastoji se u slijedećem – svi mi na našim profilima imamo napisane preporuke (dobre ili loše) od ljudi koje smo ugostili ili kod kojih smo bili. To je naravno nešto što ne možemo brisati i mjenjati i tu se crno na bijelo vidi da li je neko OK ili nije.

Također moram napomenutu da na CSu postoji opcija koju birate:
Nudim – kauč ili samo druženje.
Mnogi couchsurferi koriste CS samo radi upoznavanja i druženja s lokalnim ljudima, a ne radi kauča.
CS ne nameće nikakvu obavezu. Ako dobijete zahtjev za kauč ili samo neku kaficu, a spriječeni ste, mrsko vam je... prosto to napišete „Žao mi je; nisam u mogućnosti“ i sl. Nema pritiska, nema obaveze.

Da napomenem još jednu stvar:
Mi smo (U BiH) gostoljubivi, hoćemo da ugostimo „kako treba“, itd. O tome kod CS uopšte ne treba razmišljati na taj način. Jer CS ne treba da nam predstavlja nikakvu finansijsku obavezu. Ljudi koji dolaze noće kod vas, istuširaju se i to je to. Ne očekuju večeru (osim ako vama baš nije gušt da im je pravite). Čak šta više insistiraju da oni vas negdje odvedu i počaste ili da vam skuhaju neko svoje tradicionalno jelo, da se zahvale."
http://www.couchsurfing.com
ja sam novi na couch surfing,pa bi mi trebao neko od nasih ljufi da mi malo objasni kako funskiconise..npr kako poslati zahtjev nekome da te ugosti .tj molbu :)
cyprus

#667 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by cyprus »

Rakovica, opština Ilidža
USAblues

#668 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by USAblues »

To ti kampovo?? :)
cyprus

#669 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by cyprus »

USAblues wrote:To ti kampovo?? :)
Ma jok, bio samo u šetnji 8-)
Soul_Sista

#670 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

ja sam novi na couch surfing,pa bi mi trebao neko od nasih ljufi da mi malo objasni kako funskiconise..npr kako poslati zahtjev nekome da te ugosti .tj molbu :)
Sve ovo sto je SinjaD napisala potpisujem. Vrlo je vazno napraviti jedan sto opsirniji i onako iskren profil o sebi, naravno da ne ulazis u neke intimne price o sebi jer to nije poenta sajta. Ali i kad biras nekog, biraj nekog ko je dao malo vise info. o sebi i uvijek citati reference ljudi. Sto vise referenci ostavljeno na jednom profilu, mislim da je osoba sigurnija. Ja recimo kad sam trazila domacina, prvo sam ono isla po listi i izabrala one koje su mi se dojmili zanimljvi likovi i potom napisala jedan iskren mail. Isto imam pozivitna iskustva i sa mnogima sam jos u kontaktu. Neki su mi se javili i trazili info i pomoc, koliko sam znala ja sam pomogla. Inace, sad sam na "coffee" statusu jer ne mogu nikog primati ali ipak salju mailove...nazalost, ne mogu nikog primati. A vala i kauc mi je malen :D :lol:
Soul_Sista

#671 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

..i da jos nesto, ne odgovaraj na mailove gdje je neko nabildano musko u gacama :D ...uglavnom su to zabari, grci ili tipovi iz jos juznijih krajeva :D moja drugarice je nasjela i nikad necu zaboraviti koliko sam se smijala tom njenom iskustvu kad je zamal htjela pobjeci...sve cekala da svane :lol: :lol: :lol:
vedomedo

#672 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vedomedo »

Vrelo Bosne. Bilo prelijepo, prosetali, hladovina, svjezina od vode i od Igmana. :)
Irm@

#673 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Irm@ »

ovdje je negdje bio link za divnu check listu u bojama sta ponijeti na putovanje...ja sam uvjerena da sam to negdje pohranila ali ne znam gdje..ako neko moze postaviti opet to bi bilo diiiiivno :) ;-)
edit: nasla sam a evo i vama..korisno je :) http://www.coolinarika.com/magazin/clan ... jetovanje/
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#674 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by KatarinaKosaca »

Putovala danas u Beograd. Bila tamo tri sata sastanka. Nazad. Sve mi se ljulja od umora. Ne preporučujem, ni slučajno :D
mahalik

#675 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mahalik »

KatarinaKosaca wrote:Putovala danas u Beograd. Bila tamo tri sata sastanka. Nazad. Sve mi se ljulja od umora. Ne preporučujem, ni slučajno :D
jesi bar isla avionom?
Post Reply