Zoya wrote:
Blago tebi! Meni je zelja obici Irsku i Istanbul

Jesu sve ove slike koje si postavio iz Irske? Pisi kako je tamo? Sta vrijedi vidjeti, sta izbjeci i sl..?

Da da sve slike su iz Irske. Imam ih jos dosta, mozda nakacim jos koju. Ako zivis u Bosni mislim da nije preveliki problem posjetiti Istanbul, jeftinije je, direktan let iz Sarajeva. Za Irsku ti treba viza i jako su aljkavi. Cijela procedura je trajala oko mjesec dana.
A Irska je divna, sto bi rekla jedna moja prijateljica sva je kao iz crtanih filmova. U Irskoj neces vidjeti visoke nove nebodere. Uglavnom su stare zgrade, dobro ocuvane. Jako puno zelenila, cvijeca... U samom centru Dublina imas jedan kvart koji je prepun pubova koji su za razliku od nasih prostrani, bas po mom ukusu. Cak i po danu mozes naci muziku uzivo i popiti Guiness za koji pravi Irci kazu da nije Irsko pivo ili po njima pravo Irsko pivo Beamish. Bez obzira za koje se odlucis, cijena je ista 5,5 - 6 eura za pola litre. Za nas standard Irska je preskupa.
Rijeka Liffey dijeli grad na sjeverni i juzni. U centru ces naci spomenik Molly Malone, kazu za srecu trebas je pomilovati po grudima. Jedva su me odvojili od nje
Inace centar Dublina nije prevelik, a citav grad mi izgleda kao da si spojio 100 sela u jedno. Ja sam u Irsku isao kod prijatelja koji tamo zivi vec dugo. Trenutno ne radi, ima auto tako da nam nista nije bilo daleko. Kad sam dosao docekala me "To do list", vec isplanirano sta sve trebamo posjetiti.
Posjetio sam Powerscourt garden, to imas na slici br.6. To je neki nacionalni park prepun zelenila, zaista prelijep. Obisao sam pivnicu Guiness, destileriju Jameson, Dublin castle (na slici 4), Trinity college, stadion Croke park (treci najveci u evropi), zatvor Kilmainham koji je pretvoren u muzej (u njemu su snimane neke scene iz filmova Italian job i In the name of the father), pub Johnnie Fox's (jako poznat, pub na najvisoj nadmorskoj visini u Irskoj), Irish National Stud - uzgajacnicu konja, hipodrom... nesto cu sigurno zaboraviti. Obisao sam Malahide, Howth, Bray, Killinay, ma svasta cu zaboraviti

.
Bilo je planirano da odemo u Belfast 2 dana, cak smo i rezervisali spavanje, ali upravo tih dana su izbili nemiri (prvi poslije 15 godina

) tako da smo bili primorani da promjenimo plan. Spustili smo se obalom na jug do Wexforda (mozda nekih 170 km) zastajuci pomalo u svakom gradicu. U Wexfordu se nema nista posebno vidjeti, ali smo nasli super pub, sa muzikom uzivo (tamo je piva vec 3,80e). Zaista sam uzivao. Sutradan smo krenuli za Dublin drugim putem preko Wicklow planina.
Kao i sve lijepo u zivotu i tih 10 dana je proletilo za tren. Ali, eto ostaju uspomene citav zivot i slike da se podsjetim
i "nahranim" dusu kad nalete losi dani.
Mozda si primjetila da ovo pisem kao da si ti vec krenula tamo, to je zato sto zaista zelim da ti se zelja ispuni...