Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
exliberal-ex

#3026 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

stachu wrote:Izduracemo i tu vlagu.. :D

Edit: Izdurat cemo i smrad... :D
dobre cipele, ponesi ekstra majice da se mozete presvuc kad pocnete smrdit sami sebi :D i samo pij vode..ko kamila.
i odmorajate po parkovima...bit ce sve ok :thumbup:
Connaisseur Karlin

#3027 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Connaisseur Karlin »

exliberal-ex wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
exliberal-ex wrote: Ja sam bio u Playa de karmen , hotel malo mimo grada nekih 5 km od grada, pitali kako da odemo do grada kazu imamo mi besplatni autobus ali moras da odes prvo u prodavnicu srebra, onda tekile pa tek onda u grad sto je jedno dva sata , mozes uzet taksi ili lokalni autobus...sta preporucujete , autobus do grada u povratku taksi i tako i bi...uzeo lokalni autobus , natrpali nas ko sardine i u centar za nekih manje od 1 $ po osobi.
Kasnije smo otisli preko lokalne indijanske agencije da vidimo piramide, plivali u canote...obisli tradicionalno indijansko selo..bilo pravo fino

Tako kad sam bio i u Puerto Vallata, lokalni autobus do grada u povratku taksi...
a nevjerovatno koliko Mexico ima tih piramida , manje poznatih od vecih do poznatih civilizacija Inke Make Asteke :thumbup:

to je jedino sto je autenticno vidjeti u jednoj drzavi :thumbup:
Znas ti kako je zajebano penjat se na te piramide, ko uz nos...stariji ljudi misle ajde lako je i onda zaglave na pola puta pa ni gore ni dole...mnogi se prepadnu pa jedini nacin je sjedni pa polako na guzici stepenicu po stepenicu...jedino ako si krakat ko ja pa mozes,
Ja sam sveo jednu stariju grupu zaglavili pa neznaju sta ce...rekoh cekaj da pomognem prvo mojoj gospoji pa cu se vratit po vas i tako i bi, ...ajde sad cik cak nemoj da silazite direktno nego polako prvo na jednu stranu pa drugu...popeo se na piramidu taj dan 4 puta :D
nisu odrasli ko mi pentrajuci se po brdima i planinama ...ako se natjeram potrazit cu slike kasnije.
oh , to jeste nezgodno , ali trebali bi postaviti upozrnja i pripremiti turiste :-D

mnogi se ne penju , ali je opet inetrasatno vidjeti :thumbup:

cekam fotke , hvala :-D
Connaisseur Karlin

#3028 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

exliberal-ex wrote:

dobre cipele, ponesi ekstra majice da se mozete presvuc kad pocnete smrdit sami sebi :D i samo pij vode..ko kamila.
a joj ovo je tocno :lol: :thumbup:
stachu

#3029 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by stachu »

exliberal-ex wrote:

Hvala na savjetima... :kravata:
GandalfSivi

#3030 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

AmirBaa wrote:Ma toliko umoran navecer budem, cim se vratim istusiram se i legnem, prosjek hodanja mi je 20 km dnevno. Stvarno je najbolje pješke vecinu stvari, ko moze naravno :) jucer smo posjetili Brooklyn, sjedili jedno 2 sata u Brooklyn bridge parku, sa pogledom na Manhattan, stvarno je nevjerovatan pogled. Danas sat vremena do Coney Islanda metroom, ali je vrijedilo. Sunce upeklo, stotine ljudi seta, igra odbojke, trci, kao da sam se na Floridu transportovao. Dole negdje uz plažu smo prošli i pored ruskog naselja, pojma nisam imao da imaju svoje naselje. Usli u Starbucks, pored nas 3 rusa i 2 ruskinje, prosjek godina 50, piju kafu i dosipaju vodku u nju iz nekakve flase :lol: trenutno pokusavamo naci fin restoran za ponedjeljak kad je vjencanje, ali smo mi teski na hrani bas. Za sada prognoza za ponedjeljak opsti haos, 9 stepeni i pljusak citav dan, bit ce zanimljivo vjencanje :D
Fakat ti zavidim. Prvi dolazak u NYC mi je jedno od najljepsih iskustava u zivotu i vjerovatno jedan od zadnjih puta kada sam se bas svemu radovao kao dijete...

P.S. Sretno sutra :D
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#3031 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

AmirBaa wrote:
parappa wrote:Ne upratih... Kakvo vjenčanje? Vaše ili ste gosti?
Valjda će biti klopa na svadbi zašto potraga za restoranom?

Inače su slike baš top :thumbup: bio sam toliko puta u Americi a New York još nisam vidio. Rekao sam ženi... Čim djeca budu malo veća idemo.

Na karti Coney Island ne izgleda kao da je otok.
Ma nase, i dosli smo ovdje da se vjencamo :D pa trazimo gdje na klopu poslije ceremonije :)
Neka je sa srećom... Vjerujem da ćete naći nešto fino. Ako imaš restorana u izobilju onda u NYC
AmirBaa

#3032 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by AmirBaa »

Morali smo pomjeriti za srijedu :roll: vrijeme je toliko lose da se na velikim raskrsnicama haman hodati ne moze. Kad su mi govorili za vrijeme u NY ja nisam vjerovao, u subotu je bilo oko 25 stepeni na suncu, izgorili doslovno, u nedjelju je real feel bio oko 5 stepeni, kisa pljusti a vjetar nosi. I danas ce isto biti. Vidim ljudima je to sasvim nornalno ovdje, dok se turisti nerviraju i bacaju razavljene kisobrane, mještani laganica sa nekakvim ogromnim kisobranima i slusalise u usi.u prosjeku sam slikao oko 200 slika dnevno, jucer jedna jedina:
Image

PS: lazem, u kinu sam sreo onog glumca sto glumi Doug Stampera u House of Cards pa sam s njim selfie bacio :mrgreen:
mO k3

#3033 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mO k3 »

@amirba ! :thumbup:
moonca

#3034 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

stachu wrote:E jeste me nalozili sa New York-om, ne mogu da docekam kraj juna.... :-)

:x moze biti jako toplo za hodati..
stachu

#3035 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by stachu »

moonca wrote:
stachu wrote:E jeste me nalozili sa New York-om, ne mogu da docekam kraj juna.... :-)

Tako mi grah pao... 8-)
moonca

#3036 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

stachu wrote:
moonca wrote:

Tako mi grah pao... 8-)
..pratiti ces prognoze i tako se prilagodi.... bice lijepo -uzivaj :)
stachu

#3037 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by stachu »

Hvalaaaaaaa.... :kravata:
exliberal-ex

#3038 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Connaisseur Karlin

#3039 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

exliberal-ex wrote:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
predivno isukstvo :thumbup:

Hvala :kiss:
Rugafet

#3040 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Rugafet »

Fino. Prva slika iz Doboja ostale iz Visokog?
sumirprimus

#3041 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

Mexico?
exliberal-ex

#3042 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

nesto objasnjenja nestadose kad sam radio upload...

U svakom slucaju ovo je kad sam isao da obidjem Coba piramide u blizini Playa de Carmen.

Prva slika je sa Tulum lokacije , ovo je observatorija ako se nevaram.

Slike 2-4 su sa lokacije Coba to je jedna od rijetkih piramida koje se jos mogu penjat i da bi dosao do njih ides kroz gustu sumu koja je dosta osvjezavajuca, mozes pjeske, mozes rentat biciklo ili imaju rikse pa te oni dovezu, usput prolazis pored manjih piramida ili igralista ( druga slika mozete prepoznat po ovom kamenom krugu).
Sama piramida je visoka malo preko 40 m dosta strma i kamenje je ulizano, moze se popet sa jedne strane kao sto vidite i stavili su debelo uze da se posjetioci mogu drzt , ostale strane su jos neotkopane ( dali ih cuvaju tako namjerno ili jos nisu stigli da ih otkopaju neznam) i stavili su ogradu jer se desi da turisti malo zaborave da se tamo nesmije ici ...kazu da godisnje par turista umre svrljajuci gdje nebi trebali.

Slika 5-6 su cenote, to su otvori u tlu gdje se moze doci do podzemnih rijeka koje su slatkvodne, ako dolazi sa organizovanom grupom kao sto smo mi dosli ( lokalni indijanci imaju svoju tour agenciju) onda imas priliku da plivas ako hoces, naravno moras se prvo istusirat pa onda mozes da skocis ako si hrabar ili te spuste sa uzadima gdje nema stepenica. Ove "fleke" na drugoj slici nisu prljavstina ili trava nego kornjace u vodi.

Zadnja slika je kako izgleda kad je rijeka na povrsini, pokazivali su mi aligatora negdje u tom zelenilu al ja nisam nikad skontao gdje je.
Inace tu su nam pokazali /izvrsili indijanski obred blagosiljanja koje izvodi njihov saman ako se nevaram ( ili kako god se zove taj svestenik).
Tu smo mogli da vidimo tradicionalno indijansko selo i kako ljudi jos uvijek zive, gdje i kako uzgajaju stoku...kako ananas raste na zemlji ( ja kontao na drvetu dok mi nisu pokazali ko nas kupus :lol: )

naravno vlaga i vrucina da se istopis....
ako imate pitanja ili hocete jos slika samo recite.
realna do boli

#3043 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by realna do boli »

HomeSweetHome wrote:Moze li su u NY pusiti na otvorenom? Imaju li neka mjesta gdje se lijepo moze popiti kafa i zapalit?
Sto se ovog djela dozivljaja tice..osjecala sam se kao kreten u NY. Kao, ima mjesta za pusenje...gdje vidis napolju pepeljaru, zapali. Ali, ljudi ce te i tada gledati kao gubavca, osjecat ces se kao idiot. Imam osjecaj da su tako paranoicni da misle da ce , ako samo udahnu i jedan dim, umrijeti iste sekunde. I ispred zgrada se nesmije pusiti, ni na balkonu, moras se odmaketi bar deset metara. To je jedan dio NY koji je meni bio naporan, ali sta je tu je. Ostalo su drugi napisali. Fantastican grad.
Jos jedan savjet..nezamar se garderobom, poguzvano..nikakvo..nikoga nije briga..sto udobnije i uzivaj.
AmirBaa

#3044 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by AmirBaa »

Vjencanje u New Yorku je bilo ljepše i mocnije nego sam mogao i zamisliti. Kad hodas ulicama i nagledas se svega, i svakakvih ljudiu, pomisliš da ljude nije ni briga ako hodas u odijelu sa zenom u vjencanici pored sebe, ali je totalno suprotno. Ljudi su me opet oduševili, toliko zezancije od sasvim nepoznatih ljudi, slikali se s nama, svi dovikuju congratulations i slicno, i ono najbitnije svi su ispostovali kad nas je fotograf slikao u centru grada kad je rush hour. Sve one price da ne smijes stajati u new yorku i slicno, totalna glupost, ovi ljudi ovdje su nevjerovatni! U restoranu jos poslije dobili pica na racun kuce a hotel nam poslao sampanjac i jagode u cokoladi u sobu kao poklon od njih :) zena i ja smo se taj nas dan osjećali toliko posebno od strane ljudi koje nikad nismo vidjeli niti cemo opet vidjeti, da nikakva svadba ovo ne moze nadmašiti. New York :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Rootboi

#3045 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Rootboi »

:thumbup: alal vera
i kad mi napiše neko nigdje zemlje ko Bosne nema :oops:
parappa

#3046 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Rootboi wrote::thumbup: alal vera
Možda taj neko misli u negativnom smislu?
parappa

#3047 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

alibaba_i_30_godina

#3048 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

parappa wrote:
Rootboi wrote::thumbup: alal vera
Možda taj neko misli u negativnom smislu?
Ima tu dosta do ljudi i njihovog ponašanja i kulture. Svakakvih ljudi svugdje ima, a nažalost činjenica je da kod nas trenutno ima više onih lošijih.
Amagon

#3049 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Amagon »

Je li neko bio u Finskoj, Helsinki ili Tampere? Neke preporuke za saune, shopping, kafiće/disco? Unaprijed zahvalan. :thumbup:
parappa

#3050 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by parappa »

Amagon wrote:Je li neko bio u Finskoj, Helsinki ili Tampere? Neke preporuke za saune, shopping, kafiće/disco? Unaprijed zahvalan. :thumbup:
Ide se malo na tekmu ha? :mrgreen:
Ja na moju veliku žalost nisam još kročio u skandinaviju
Post Reply