Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zonna

#251 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zonna »

HAVANA wrote:U zagrebu su sve noviji modeli,prijatelj je rentao i super mu je bilo.Cijena je 100 eura dan(4-6 osoba)zavisno od modela.Kod nas jedino gdje znam da se može iznajmiti je u jablanici i košta 150-200km.
hvala puno!
Zelena Carapa

#252 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Zelena Carapa »

HAVANA wrote:U zagrebu su sve noviji modeli,prijatelj je rentao i super mu je bilo.Cijena je 100 eura dan(4-6 osoba)zavisno od modela.Kod nas jedino gdje znam da se može iznajmiti je u jablanici i košta 150-200km.
A gdje se ove kamp voyilice smiju zadrzavati/parkirati? samo u kampovima ili moze i na parkingu? Kako je to regulisano?
zonna

#253 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zonna »

joj carapo imala bih i ja jos pitanja u vezi toga ali kontam da ne smorim covjeka :mrgreen: za pocetak i to me bas jako zanima.
pa da li je havana racunao kada se putarine i parking za taj "kamion" plati da to ne dodje skuplje od klasicne varijante auto-hotel?
Bajko

#254 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Bajko »

zagazaga wrote:i pisanje i slike :thumbup:

ova mi jeeee :-) nece se valjda neko ljutiti sto ponavljam

Image

ja sam na ovom mjestu bila proslo ljeto, i dozivljaj je bio potpuno drugaciji na nekih +35C, ova voda je skoro neprirodno zelena bila .... vjerujem da je puno bolje na jesen ili proljece :)
HAVANA

#255 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by HAVANA »

Jebo hotel :D Ovo interesantnije, a da je skup sport,jeste... :roll:
Možeš boraviti samo na odredjenim mjestima koja su namijenjena za to i naravno moraš sve to uredno platiti...
Ako se isplanira dobra tura ,to je nezaboravno putovanje i možeš jako puno stvari obići i vidjeti :-D
Ja,žena i dvoje djece gdje god da odemo moramo dobro platiti,tako da se meni isplati jer nas je četvero...
zonna

#256 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zonna »

mislila sam na parking po gradovima. kada stajes na kratko da nesto kupis i to.
a koliko kosta noc u kampu?
zonna

#257 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zonna »

DinoZe wrote:
zonna wrote:mislila sam na parking po gradovima. kada stajes na kratko da nesto kupis i to.

To zavisi od grada do grada, plati se uglavnom isto kao sa normalno auto. Samo sto treba naci mjesta da se ovo uparkira-))
Noc u kampu je isto razlicita, uglavno se placa po osobi+auto. Od 8-20 EUR zavisi gdje si.
Npr u Mihenu je 8,50EUR za auto i 7,50-9,50EUR po osobi, zavisi od sezone. Znaci 4 clana dan 42,50EUR + Tursiticka taksa.
:shock: cuj po osobi? pa havana tesko da ti je ovo isplativije. pogotovo ako uzmes u obzir da ces uvijek morati parkirati negdje dalje od centra s'obzirom, kao sto je dino rekao, da za ovo treba mjesta... malo mi je ovo vise organizacije a mozda i vremena... ne znam. jeste privlacno kada se uzme u obzir da ne moras nista rezervisati nego samo ides pa dokle dodjes ali sigurno ima i to svojih negativnih strana.
hvala dino. imas li jos kakvih prakticnih informacija za ovo cudo koje bi na nekom putovanju mogle prerasti u problem?
zonna

#258 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zonna »

DinoZe wrote:hvala dino. imas li jos kakvih prakticnih informacija za ovo cudo koje bi na nekom putovanju mogle prerasti u problem?

Imam cuvajte se Rumuna i Roma na parkingu!!!!!![/quote]
mislis zbog prosjacenja ili obijaju?
realna do boli

#259 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by realna do boli »

Kako smo razliciti...
Moje putovanje u Australiju bilo je jedno divno iskustvo. Let Sarajevo- Zagreb-Amsterdam-Kuala Lumpur-Pert.
Nazad samo preko Frankfurta.I sam let avionom na najduzoj destinaciji Amsterdam-Kuala Lumpur u trajanju od 11 sati bio je dozivljaj. Tek tu vidis ko leti cesto, a ako ne. Oni sa iskustvom..odmah nakon poletanja provjere gdje ima slobodnih mjesta..zalegnu preko tri-cetiri lezaj, nakljukaju se tabletama, cepove u usi..i prespavaju citav let.
U Kuala Lumpuru je aerodrom prica za sebe..sa parkom od palmi. Mi smo uzeli nesto kao sobu za odmor izmedju dva leta..tu se osvjezili, odmorili, jeli..i dalje na let :).
A Australija je meni ostala u divnom sjecanje po ljudima s osmjehom..po ljudima koji nose kosulju i kravatu..a dole..bermude i bosi.. bar ovi po Pertu su bosi. Auta..svakakvih..bitno da se krecu..osmjeh u radnjama. Bila sam tamo samo 15 dana i zao mij e sto nisam imala vremena da odem u njihovu pustinju..da osjetim pravu divlju Australiju. Tu ima price za 15 dana..ali skraceno..mene je odusevila.
Jedino sto me malo iznervirao je susret sa frankfurtskim aerodromom..i saznanje da kada dodjete na kraj putokaza za vas let morate u voz...a niko vam to nije rekao..udjete i prepustite se sudbini :D .
Nikada vise ne zelim da letim sa tog aerodroma...meni je ubjedljivo najgori od svih.
Vitezanin

#260 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

realna do boli wrote:Kako smo razliciti...
Moje putovanje u Australiju bilo je jedno divno iskustvo. Let Sarajevo- Zagreb-Amsterdam-Kuala Lumpur-Pert.
Nazad samo preko Frankfurta.I sam let avionom na najduzoj destinaciji Amsterdam-Kuala Lumpur u trajanju od 11 sati bio je dozivljaj. Tek tu vidis ko leti cesto, a ako ne. Oni sa iskustvom..odmah nakon poletanja provjere gdje ima slobodnih mjesta..zalegnu preko tri-cetiri lezaj, nakljukaju se tabletama, cepove u usi..i prespavaju citav let.
U Kuala Lumpuru je aerodrom prica za sebe..sa parkom od palmi. Mi smo uzeli nesto kao sobu za odmor izmedju dva leta..tu se osvjezili, odmorili, jeli..i dalje na let :).
A Australija je meni ostala u divnom sjecanje po ljudima s osmjehom..po ljudima koji nose kosulju i kravatu..a dole..bermude i bosi.. bar ovi po Pertu su bosi. Auta..svakakvih..bitno da se krecu..osmjeh u radnjama. Bila sam tamo samo 15 dana i zao mij e sto nisam imala vremena da odem u njihovu pustinju..da osjetim pravu divlju Australiju. Tu ima price za 15 dana..ali skraceno..mene je odusevila.
Jedino sto me malo iznervirao je susret sa frankfurtskim aerodromom..i saznanje da kada dodjete na kraj putokaza za vas let morate u voz...a niko vam to nije rekao..udjete i prepustite se sudbini :D .
Nikada vise ne zelim da letim sa tog aerodroma...meni je ubjedljivo najgori od svih.
Vjeujem da su ti interkontinentalni avioni daleko udobniji. ?? :-D
realna do boli

#261 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by realna do boli »

Pa veliki jesu..ljudi normalno setaju..ustanu, neki i vjezbaju..odmah svi poskidaju cipele..debele carape na noge, najbolje sto udobniju odjecu i uzivaj. Ali kako sam ja skontala ti ces za USA, to je relativno kratak let. Samo si spremi muzike ako to volis, imas filmova u avionu po svom izboru, slobodno prosetaj i pokusaj da uzivas. Ja obavezno trazim mjesto do prozoram makar uzivala samo u oblacima..
Vitezanin

#262 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

realna do boli wrote:Pa veliki jesu..ljudi normalno setaju..ustanu, neki i vjezbaju..odmah svi poskidaju cipele..debele carape na noge, najbolje sto udobniju odjecu i uzivaj. Ali kako sam ja skontala ti ces za USA, to je relativno kratak let. Samo si spremi muzike ako to volis, imas filmova u avionu po svom izboru, slobodno prosetaj i pokusaj da uzivas. Ja obavezno trazim mjesto do prozoram makar uzivala samo u oblacima..
Baš sam intezivno razmišljao o tome i vjerujem da neću prestati dok ne odem :D :D :D (još 6 i po` mjeseci :-) ).
Mislim da let traje oko 8-9 sati, možda čak i manje od 9 (ne računam presjedanja naravno), a obvezno ću pokušati uvaliti se do prozora i gledati oblake i more. Mislim,ocean. :D
Jedva čekam, taman da nadogradim ovaj prazni hod po pitanju putovanja u posljednje 2-3 godine.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#263 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Image

:-) :lol: :-)
HAVANA

#264 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by HAVANA »

zonna wrote:
DinoZe wrote:
zonna wrote:mislila sam na parking po gradovima. kada stajes na kratko da nesto kupis i to.

To zavisi od grada do grada, plati se uglavnom isto kao sa normalno auto. Samo sto treba naci mjesta da se ovo uparkira-))
Noc u kampu je isto razlicita, uglavno se placa po osobi+auto. Od 8-20 EUR zavisi gdje si.
Npr u Mihenu je 8,50EUR za auto i 7,50-9,50EUR po osobi, zavisi od sezone. Znaci 4 clana dan 42,50EUR + Tursiticka taksa.
:shock: cuj po osobi? pa havana tesko da ti je ovo isplativije. pogotovo ako uzmes u obzir da ces uvijek morati parkirati negdje dalje od centra s'obzirom, kao sto je dino rekao, da za ovo treba mjesta... malo mi je ovo vise organizacije a mozda i vremena... ne znam. jeste privlacno kada se uzme u obzir da ne moras nista rezervisati nego samo ides pa dokle dodjes ali sigurno ima i to svojih negativnih strana.
hvala dino. imas li jos kakvih prakticnih informacija za ovo cudo koje bi na nekom putovanju mogle prerasti u problem?

Isplativije je u smislu sta cu sve vidjeti i proputovati.Recimo aranzman u u turskoj(bodrum) za 4 osobe sam platio 4600km i vala smucilo mi se i od tog odmora i debilskih hotela gdje mi smotaju narukvicu oko ruke i kao super nama ,mozemo piti sokova koliko hocemo,jedemo 5 puta,bazen je krasan :-) Jednom sam se izradio i vise nikad.
Rhodos sam isto platio ali nam je bilo fenomenalno u odnosu na tursku... :-D
Za ovu varijantu koju ja planiram treba malo vise para u poredjenju sa hotelskim aranzmanima ali ce se i puno vise vidjeti i dozivjeti...Krenemo laganini hrvatska,slovenija,italija,svica,francuska...pa do spanije...volio bi i portugal ali tesko da se sve moze uklopiti u dvadeset dana koliko planiramo ostati...Ufff,jedva cekam.Ove godine necu moci ali iduce cu se na glavu nasaditi da odem. :twisted: :-D
zonna

#265 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zonna »

slazem se ja havana s'tobom sto se tice te vrste odmora ali ja mislim da je bolje ici svojim autom i gdje te mrak uhvati tu nocis. uvijek u manjim mjestima mozes naci hotel. mi smo tako odradili par putovanja i jako sam zadovoljna. slicno tvojim planovima, obisli smo par drzava evrope a rezervisemo samo hotel u vecim gradovima gdje se normalno moramo zadrzati 2-3 dana ako hocemo sve vidjeti.
privlacno mi je to sa tim "kamionom" ali mi se cini pravo komplikovano... naravno to je samo moje trenutno misljenje i zato se i raspitujem o tome. ko zna mozda se i predomislim. ja planiram ljetos,abd, dio italije i provansu tako obici.
Mjesanac

#266 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

Svako dozivljava na svoj nacin. Logicno. Ali vjeruj mi da bi se stekla prava slika o nekoj drzavi i nekom drustvu mora se tu duze boraviti i imati svakodnevnog kontakta sa lokalcima. Ja sam se jednom opeko, pa zato kazem. Nisam sa Australijom, ali to je taj sistem.
Mjesanac

#267 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

Vitezanin wrote:

Jesu ako imas para za business ili first class :D Ovako u ekonomskoj svaki put poludim. Ubi dosada. U po frke vise ne znas sta ces od sebe. Jos ako je los izbor filmova i serija na tvom inflight entertainment. A sto se tice udobnosti sjedista, nije nikakva razlika sa ovim evropskim letovima.

Kad smo vec o letovima san mi je da letim sa Emirates London - Dubai u first class Airbus A380.

Zanemarite muziku nisam mogo nac video sa nekom normalnom ili bez :D

pape

#268 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Nova Gorica - Sorica - Bohinjsko jezero.

Image

Odlucili smo da prenocimo u Sloveniji. Izabrali smo Bohinj, u kojem sam prethodno boravio par puta i ostao odusevljen vidjenim. Po ulasku u Sloveniju, na granicnom prelazu Nova Gorica, pratili smo putokaze i putnu kartu.
Dobra cesta za Bohinj vodi preko Ljubljane, ali to mi se ucinilo dugo, nekih 190 kilometara. Gledajuci putnu kartu, primijetimo da postoji neka sporedna cesta za Bohinj koja je duplo kraca. Odlucimo se za nju, sa nekim mojim rezonom, kraca je za sto kilometara :-)
Krenemo tom cestom, ..... sirina joj je jedva nesto veca od auta, ... okuka do okuke, ... uspon do uspona.

Image

Ocekujem da cu se negdje ukljuciti na bolju cestu, ali .... ubrzo skontam da od bolje ceste nema nista, ... da se penjemo uz Sorisku planinu, a na karti je oznacena kota od oko 1000 metara.
U svakom slucaju, svakim metrom uspona, pejsazi su bili sve ljepsi, ...

Image

Negdje oko 900 metara visine i oko sat i pol uspona, planinarski dom uz cestu. Obradujemo se, prvi put vidimo ljude, ... sjedamo i osvjezavamo se, raspitujem se koliko jos ima do Bohinja i odahnem na informaciju da nas tu blizu ceka prevoj i spustanje prema 20-ak kilometara udaljenom Bohinju. Naravno, ... info je iz prve ruke, od zemljaka, .... konobara Bosanca, ... :D

Uskoro smo u Bohinju, ... smjestamo se nedaleko od jezera u potkrovlje privatne kuce u alpskom stilu.
Image

Bohinj je tipicno turisticko mjesto, ... nalazi se na lednickom jezeru, a okruzen je visokim planinama.
Iz Bohinjskog jezera izvire/istice rjeka Sava Bohinjka. Kod mjesta Radovljica, spaja se sa rijekom Savom Dolinkom i na dalje ... do Beograda tece kao Sava.

Sava Bohinjka
Image
pape

#269 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Rano ujutro narednog dana .... zelio sam, nakon dugo vremena, ponovo posjetiti, popeti se na Vogel ... izuzetno lijepu planinu i centar zimskog turizma iznad Bohinjskog jezera. Odvezli smo se do polazne stanice zicare i za nekih 10-15 minuta voznje bili smo na Vogelu, ... na jutarnjoj kafici.

Zicara na Vogelu
Image

Pogled sa Vogela na Bohinjsko jezero i Triglav u pozadini.
Image

Nakon kratkog boravka na Vogelu vratili smo se u kucu gdje smo prenocili, na obilan dorucak ... spakovali stvari i krenuli prema Bledu.
Jara

#270 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Jara »

pape wrote:Image

:-) :lol: :-)
:lol: :thumbup: Domišljato!
Vitezanin

#271 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Mjesanac wrote:
Vitezanin wrote:

Jesu ako imas para za business ili first class :D Ovako u ekonomskoj svaki put poludim. Ubi dosada. U po frke vise ne znas sta ces od sebe. Jos ako je los izbor filmova i serija na tvom inflight entertainment. A sto se tice udobnosti sjedista, nije nikakva razlika sa ovim evropskim letovima.

Kad smo vec o letovima san mi je da letim sa Emirates London - Dubai u first class Airbus A380.

Zanemarite muziku nisam mogo nac video sa nekom normalnom ili bez :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ne`am para. :D :D :D :D
Mjesanac

#272 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

Vitezanin wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ne`am para. :D :D :D :D

Pare nisu problem, para nema :lol: :lol: :lol:

Kako moze nesto biti problem ako ga nema :lol:
Jara

#273 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Jara »

HAVANA wrote:To papeeeeeeeeee :thumbup: Ovo mi je jos svjeze :-D Sad sam sve ovo obisao za novu godinu,izuzev Vicenze.
Venecija mi nije bas bila ok ali to je greska organizatora :twisted:
Inace, meni je u jako lijepom sjecanju ostao Rhodos,Lindos,Prag,Brugge,Verona...i od prijeratnih putovanja koja bih u svakom slucaju volio ponoviti... Ascona,Lugano i naravno Amsterdam :-D
Nadam se da cu ispuniti svoj plan da iduce godine iznajmimo u zagrebu ovako nesto i provedemo jedan super odmor :-D

Image
:thumbup: Moja tiha patnja :) Što kod nas to niko ne iznajmljuje? :-) Uglavnom se može parkirati na parkingu usred grada ( ako baš nije velik k'o kamion).
jefferson

#274 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by jefferson »

Vitezanin wrote:
Jesu al u k...
Radije bi svaki put letio sa onom konzervom CRJ (kojeg zovem sportas) nego sa Airbusom 330 ili 340. Jebo sve ako ima goreg aviona. Tako malo mjesta za noge nema niti jedan avion. Kada vidim na karti da je let Atlanta-Pariz u tom govnetu od aviona dodje mi da namjerno nekako zakasnim i optuzim kompaniju da je previse blizu bila konekcija.
Zato kada letis na interkontinentalnim letovima odmah upikaj gdje imaju dva slobodna mjesta i bar mozes nesto sa nogama izvest.
realna do boli

#275 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by realna do boli »

Ma tacno..za visoke i malo "kabastije" vjerovatno je patnja na tim letovima, ali meni sa 170 i normalnom gradjom nije neudobno...mogu se spetljati i zaleci. Nesto poput autobusa, zato uvijek trazim mjesto do prozora jer najcesce tada imam na raspolaganje dva mjesta, jer raja idu zajedno, porodice , nevole se razdvajati..pa nama solcima ostane malo vise mjesta, bar sam do sada imala srecu.
Post Reply