Gdje prodati poljoprivredne proizvode?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Barcafan

#1 Gdje prodati poljoprivredne proizvode?

Post by Barcafan »

Pozdrav,
Zanima me da li je neko od forumasa mozda slucajno imao ili ima iskustvo sa prodajom poljoprivrednih proizvoda poput paprika, jagoda, pšenice, kukuruza i slično

Da li postoje neke tvornice u BiH, recimo konkretno za papriku ili jagodu koje otkupljuju ove proizvode.

Recimo da se radi o crvenih mesnatim paprikama koje se mogu koristiti za proizvodnju ajvara i slicno kao i za prodaju u ne preradjenom stanju ili jagoda za proizvodnju džema ili za prodaju u nepreradjenom stanju

Takodjer, zanima me na koji nacin se vrsi otkup kukuruza i psenice (naravno ovdje govorim o vecim kolicinama), da li postoji neki otkup na drzavnom nivou ili inace na bilo koji nacin...

Ako iko iskustva neka po ovom pitanju, kako i gdje plasirati neki poljoprivredni proizvod i sta bi bilo najpametnije uzgojiti, da li postoje neke pogodnosti i slicno, bilo bi dobro da podijeli to sa nama :) za dobrobit svih nas :)
doboj

#2 Re: Gdje prodati poljoprivredne proizvode?

Post by doboj »

mozes pokusati u nekoj tvornici za preradu voca i povrca da plasiras proizvode.Znam da je Vega Fruit u Doboj Istoku vrsila otkup voca i povrca .Imali su ugovore sa poljoprivrednicima i solidno su ih placali.Moj dajdza je bio njihov kooperant pa tako znam.Ali posto su preselili pogon u Gradacac,smanjio se i uzgoj voca i povrca u Doboj Istok u.Mozes provjeriti i poljoprivreda.ba na net-u.Cisto sumnjam da postoji nesto na drzavnom nivou,jer kakva je drzava,.
Nema zakona koji stiti poljoprivrednike.Vidis i sam da se vecina hrane uvozi ,nazalost.
Najveca sansa ti je ipak neka tvornica,ima ih dosta ili mozda neka poljoprivredna zadruga koja vrsi otkup proizvoda.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Gdje prodati poljoprivredne proizvode?

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.poljoprivreda.ba/index.php?o ... mitstart=0
Rubrika: Pitajte federalnog ministra, Mr. Damira Ljubića i još mnogo toga zanimljivog, na Forumu se skupljaju FSR=Fina Seljačka Raja.
Eborg

#4 Re: Gdje prodati poljoprivredne proizvode?

Post by Eborg »

Barcafan wrote:Pozdrav,
Zanima me da li je neko od forumasa mozda slucajno imao ili ima iskustvo sa prodajom poljoprivrednih proizvoda poput paprika, jagoda, pšenice, kukuruza i slično

Da li postoje neke tvornice u BiH, recimo konkretno za papriku ili jagodu koje otkupljuju ove proizvode.

Recimo da se radi o crvenih mesnatim paprikama koje se mogu koristiti za proizvodnju ajvara i slicno kao i za prodaju u ne preradjenom stanju ili jagoda za proizvodnju džema ili za prodaju u nepreradjenom stanju

Takodjer, zanima me na koji nacin se vrsi otkup kukuruza i psenice (naravno ovdje govorim o vecim kolicinama), da li postoji neki otkup na drzavnom nivou ili inace na bilo koji nacin...

Ako iko iskustva neka po ovom pitanju, kako i gdje plasirati neki poljoprivredni proizvod i sta bi bilo najpametnije uzgojiti, da li postoje neke pogodnosti i slicno, bilo bi dobro da podijeli to sa nama :) za dobrobit svih nas :)
To planiraš da pokreneš neki mini-biznis? Vidiš, mene je uvijek interesovalo kako to funkcioniše, kod nas u Bosni i Hercegovini zemlje koju niko ne obrađuje ima na bacanje. Jesi li uspio saznati išta? :)
Chischo

#5 Re: Gdje prodati poljoprivredne proizvode?

Post by Chischo »

Mislim da bi ti bilo najbolje, najisplativije, ali i najteze da razvijes vlastitu distribuciju.
Zaposli komercijalistu nek ugovara narudzbe sa velikim trgovackim centrima. Imaces problema oko naplate, tj rokova naplate, ali plasman ti je siguran.
Ako budes isao na otkup, tesko da ces opstat jer su cijene koje fabrike daju daleko ispod realnih i tesko da mogu da pokriju troskove.
Tu ti se opet javlja problem skladistenja, ali sve se to da rijesiti.
Kad dodjes do para, probaj nabaviti kakvu masinu za pakovanje da to sve malo usminkas.
Imam druga koji se bavi sampinjonima na ovaj nacin i ekstra mu ide.
Post Reply