Gdje obaviti analizu zemljista

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Idemedosumom

#1 Gdje obaviti analizu zemljista

Post by Idemedosumom »

Pozdrav,

Vec duze vrijeme imam u namjeri posaditi neki vocnjak. Najvise me privlaci sumsko/jagodicasto voce (mozda borovnica). Malo sam citao po netu, uglavnom svi savjetuju da se prvo izvrsi analiza tla, kako bih saznao da li je zemljiste pogodno za borovnicu (kiselost zemlje i tako to).

Cuo sam da se ova analiza moze obaviti na poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu. Da li se igdje jos ova analiza moze izvrsiti? Po mogucnosti da je sto blize Travniku :D

Hvala
shmizlica

#2 Re: Gdje obaviti analizu zemljista

Post by shmizlica »

s obzirom da su ti mostar i banja luka dalje od sarajeva idi u sarajevo :D koliko je meni poznato, nema bliže :zoka:

inače analizu možeš uraditi i u zavodu za agropedologiju ili na institutu za poljoprivredu ( i dalje govorim o sarajevu )
Idemedosumom

#3 Re: Gdje obaviti analizu zemljista

Post by Idemedosumom »

Takav sam odgovor i ocekivao. Hvala u svakom slucaju :thumbup:
sokkia

#4 Re: Gdje obaviti analizu zemljista

Post by sokkia »

uzmeš uzorak zemljišta (mora se strogo voditi racuna da se to uradi na pravilan nacin) odneseš u udruženje poljoprivrednika a to ti je preko puta hotela lipa u travniku i uplatiš 80 km (bar je prije bilo toliko) i cekaš rezultate. 8-)
Idemedosumom

#5 Re: Gdje obaviti analizu zemljista

Post by Idemedosumom »

E to nisam znao, mozda ipak necu morat do Sarajeva :D . Hvala puno :thumbup:

Da li ovdje iko ima iskustva s ovim "pH metar" spravicama? Mogu li oni pouzdano prikazati kiselost zemljista? Ima ih jeftinih od 20 pa do preko 300KM na piku.
Post Reply