Gdje naci propise/pravilnike o radarskim kontrolama?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
desperate housewife

#1 Gdje naci propise/pravilnike o radarskim kontrolama?

Post by desperate housewife »

Zovem 122 sa ovim pitanjem medjutim insistiraju da im se konkretno objasni u cemu je bio problem i kada im se objasni, samo se naprave ludi.

Odem u PU Novo Sarajevo odj. za saobracaj, isto tako samo se naprave ludi.

Zanima me sledece:

1. Kako mogu da saznam kada, u kojim uslovima, pod kojim okolnostima moze biti postavljeno ne oznaceno auto u kojem je radar?

JAKO JE VAZNO da imam neko objasnjenje pismeno.

Ne zelim nikakvu krivicu dokazivati samo mi treba to pravno da se tacno zna.

?
esso_sa

#2 Re: Gdje naci propise/pravilnike o radarskim kontrolama?

Post by esso_sa »

Ne znam za uslove ali znam da su (bar je prije tako bilo) policajci koji vrse mjerenje radarom, morali imati atest da je radar ispravno bazdaren kao i potvrdu od Instituta za mjerenje da mogu mjeriti brzinu objekata u pokretu. I ta 2 papira su duzni pokazati na zahtjev onoga koga su radarom i izmjerili.
Davno su me tako zaustavili sa civilnim autom u kojem je bio radar/kamera i optuzili me za neku suludu brzinu (kojom fakat nisam vozio) i kada sam im zatrazio ove papire, odjednom su odlucili da okrenu plocu i "puste me uz upozorenje"...
dobar osjecaj

#3 Re: Gdje naci propise/pravilnike o radarskim kontrolama?

Post by dobar osjecaj »

Ja ne znam odgovor. Ne vidim izricite informacije o tome u Zakonu o osnovama sigurnosti u saobracaju u BiH a ne da mi se pazljivije citati da vidim gdje bi mogle biti detaljnije smjernice.
Da meni treba informacija pokusala bih je naci u BIHAMK-u ili negdje na njihovoj stranici ili direktnim pozivom na telefon. http://bihamk.ba/index.php?option=com_c ... Itemid=116
Post Reply