Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?
-
EnglishmanInBosnia
#26 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?
Bolonja je unistila tehnicke fakultete, postali su prelagani.
- tech10
#27 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?
Za proracun obavezno koristiti:

-
holger
#28 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?
Inzinjer zna koristiti CAD. A autor teme nam ne kaze zasto NJEMU treba.
- kurty
#29 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?
To je za drugu temu... Ja sam zadnja generacija po "starom" studiju... I razlika je mnogo... Ja na prvoj godini imao 6 predmeta, a sestra prosle godine upisala isti fax, ali po bolonji...i ima 12 predmeta na prvojEnglishmanInBosnia wrote:Bolonja je unistila tehnicke fakultete, postali su prelagani.
- nellington
#30 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?
Eh, tu je ključ - naći balans između informatizacije i informatičke okupacije - ostati inženjer klasičnog kova uz poznavanje modernih tehnologija - jer inženjer klasičnog kova bez poznavanja tih tehnologija je pola inženjera, kao i instant-inženjer-crtač koji samo i isključivo poznaje modernu tehnologiju, ali ne poznaje struku.kurty wrote:Potpisujem, ali pogledaj sad jedan, po meni paradoks.nellington wrote:Mene obično teme sa Lj&S ili sporta natjeraju na to.Amazonka27 wrote:mene je ova tema sinoc natjerala da ugasim kompjuter uz psovke.
A što se papira tiče, kako već rekoh u gornjem postu, crtanje rukom je nezamjenljivo u pedagoškom pristupu tehničkim naukama /a često neophodno i u inženjerskoj praksi/ Stoga, komentari o prevaziđenosti istog su dosta deplasirani.
Ako Bog da, za neko vrijeme postanem dipl.ing.gradjevine... Pocnem raditi u recimo IPSI... Dodjem na posao, i dobijem da projektujem neku trasu... Ja lijepo fino u knjizaru, kupim par metara kvadratnih papira, ocistim sto, i pocnem crtati.. (olovka, linijar, 2 trokuta, sestar..)... Ko ce primiti rucno nacrtani crtez... niko
A kad me neko iznad po hijerarhiji u firmi pita, zasto ne radim u Cad-u, Via-i ili sl... Ja kazem:" Ja na faxu nisam naucio Auto-Cad, nisam imao taj predmet, nit mi je ko od predavaca to objasnio"... Sta cu dobiti kao odgovor???
@cikdrant: za šta vi na RI koristite mm papir?
-
EnglishmanInBosnia
#31 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?
kurty wrote:To je za drugu temu... Ja sam zadnja generacija po "starom" studiju... I razlika je mnogo... Ja na prvoj godini imao 6 predmeta, a sestra prosle godine upisala isti fax, ali po bolonji...i ima 12 predmeta na prvojEnglishmanInBosnia wrote:Bolonja je unistila tehnicke fakultete, postali su prelagani.
Po starom sistemu su se skolovali pravi inzenjeri, sada imamo jednu vrstu hiperprodukcije, isto
one kineske igrackice, samo ih stancaju, a veze sa zivotom nemaju.
Isto kupus, mora se znanje malo ukisalit.
- kurty
#32 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?
EnglishmanInBosnia wrote:kurty wrote:To je za drugu temu... Ja sam zadnja generacija po "starom" studiju... I razlika je mnogo... Ja na prvoj godini imao 6 predmeta, a sestra prosle godine upisala isti fax, ali po bolonji...i ima 12 predmeta na prvojEnglishmanInBosnia wrote:Bolonja je unistila tehnicke fakultete, postali su prelagani.
Po starom sistemu su se skolovali pravi inzenjeri, sada imamo jednu vrstu hiperprodukcije, isto
one kineske igrackice, samo ih stancaju, a veze sa zivotom nemaju.
Isto kupus, mora se znanje malo ukisalit.
Jel to odmah sa fakulteta izasao neki strucnjak, li je nakon 5,10 15 godina to postao
-
EnglishmanInBosnia
#33 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?
Postoji neki donji prag koji danasnji inzenjeri ne zadovoljavaju.
- hakazvaka
#34 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?
ja nikad ne gasim racunarAmazonka27 wrote:mene je ova tema sinoc natjerala da ugasim kompjuter uz psovke.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#35 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?
Kad se zaposlis garantujem ti da ces prvih nekoliko godina bit samo "CAD-inzenjer". COPY/PAste ce ti biti najvaznija komamda iz CAD-A koju ces koristiti. Onog momenta kad dobijes da ti samostalno nesto projektujes vjeruj mi - i pored stoga sto si informaticka generacija- da ces uzeti prvo papir i olovku u ruke. Projektovanje pocinje od praznog lista papira a rijetko od praznog monitora.kurty wrote:
Potpisujem, ali pogledaj sad jedan, po meni paradoks.
Ako Bog da, za neko vrijeme postanem dipl.ing.gradjevine... Pocnem raditi u recimo IPSI... Dodjem na posao, i dobijem da projektujem neku trasu... Ja lijepo fino u knjizaru, kupim par metara kvadratnih papira, ocistim sto, i pocnem crtati.. (olovka, linijar, 2 trokuta, sestar..)... Ko ce primiti rucno nacrtani crtez... niko
A kad me neko iznad po hijerarhiji u firmi pita, zasto ne radim u Cad-u, Via-i ili sl... Ja kazem:" Ja na faxu nisam naucio Auto-Cad, nisam imao taj predmet, nit mi je ko od predavaca to objasnio"... Sta cu dobiti kao odgovor???
Jos uvjek ne postoji kompjuter koji tako brzo moze neciju ideju da prenese na papir kao ljudska ruka. Inzenjer (ingenium) znaci snalazljiv covjek. Snalazljiv covjek se nikada nece odreci trokuta, sestara, digitrona, Krautovog prirucnika, kompjutera, auto-cad-a, Catia-e, sublera, ali isto tako ni milimetarskog papira, pitagorine teoreme. Ne treba zaboraviti da se inzenjer postaje onoga momenta kad se nauci abeceda, i tablica mnozenja. Oni za koje ce kompjuter nauciti da pisu i mnoze nikada nece moci postati inzenjeri a nece im ni trebati jer ce zivjeti u komunizmu.
Sacekaj dok pocnes raditi pa ces znati odgovor. ALi evo jedan primjer i prakese koji nemora biti pravilo.a kazem:" Ja na faxu nisam naucio Auto-Cad, nisam imao taj predmet, nit mi je ko od predavaca to objasnio"... Sta cu dobiti kao odgovor???
Firma prima nove inzenjere u projektni biro. Na pitanje da li koristi CATIU (slicno CAD-u) jedan odgovara da ne zna, ali da mu to nije prijeko potrebno. Na to ga jedan clan komisije upita da obrazlozi zasto smatra da mu nije potrebno. On odgovori da oni primaju projektante, da on zna da projektuje i da ima vec 15 g iskustva u projektovanju, te da mu za CATIU treba 30 sati kursa da je moze koristiti kao "aktiv user" a jos 70 da je savlada kao aktivni crtac. Zatim je dodao da je on projekovao u timovima i da njegov tim mora obavezno imati vrhunskog tehnickog crtaca koji "razvaljuje" CATiU, a ne moraju nista da znaju da projetuju. Napomenuo je da je u biografiji naveo da je radio kao tehnicki crtac na CAD-u (CAD je nastao prije CATIE) i da ga jako dobro koristi, ali da u zadnjih 15 godina nista nije projektovao u CAD-u, vec je bio aktiv user. Svi osim njega su koristili CATIU. Ja sam mislio da si je takvim odgovorom pokopao sanse za prijem, ali je sef- koji je ujedno bio i jedan od vlasnika biznisa- primio njega uz obrazlozenje da njemu treba prvenstveno projektant. Covjek je za tri sedmice uspio koristiti CATIU onliko koliko mu je bilo potrebno za pocetak a narednih par mjeseci je, vecinom sam i uz pomoc jednog - kojem je sef naredio da ga mora obuciti- savlado bolje od nekih koji su par godina radili na tom software-u.