Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hakazvaka

#1 Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by hakazvaka »

Image
hvala :D
kurty

#2 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by kurty »

Milimetarski papir mozes nabaviti u svakoj knjizari...ili ona sa reklama, u svakoj boljoj knjizari...
Odes i trazis "milimetarski papir"....

Ono sto mi je poznato jeste da ga ima u A4 i A3 formatu...drugi formati mi nisu trebali, pa za njih ne znam

U jednoj knjizari na Grbacici... ja sam kupio 5o komada A3 formata, i cijena je bila 3,40 ili 4,30 KM

p.s. doduse bio je plavi :D
Macak U Cizmama

#3 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by Macak U Cizmama »

Probaj u knjizarama i trazi "milimetarski papir". To je spc. vrsta papira sa vidljivom milimetarskom podjelom i sluzi ili je bar sluzio za tehnicke crteze radjene u tusu.

A sta ce ti to ? To vrijeme je proslost !
kurty

#4 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by kurty »

Macak U Cizmama wrote:Probaj u knjizarama i trazi "milimetarski papir". To je spc. vrsta papira sa vidljivom milimetarskom podjelom i sluzi ili je bar sluzio za tehnicke crteze radjene u tusu.

Bome nije proslost... Ja ga i dan dan stalno moram koristiti...Na faxu
nellington

#5 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by nellington »

Uhh, i ja, kurty, i ja :D
kurty

#6 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by kurty »

nellington wrote:Uhh, i ja, kurty, i ja :D

Malo off topic, ali profile crtamo na njemu, da nam kasnije provjere kubaturu da li je ok ili smo je stimali :lol:
Macak U Cizmama

#7 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

kurty wrote:
Macak U Cizmama wrote:Probaj u knjizarama i trazi "milimetarski papir". To je spc. vrsta papira sa vidljivom milimetarskom podjelom i sluzi ili je bar sluzio za tehnicke crteze radjene u tusu.

Imas programe za tehnicko crtanje i samo ti je potreban printer u A3 formatu ( neko ga mora imati, pa platis printanje ) .Patnja je to crtanje i brljanje , a i postalo je besmisleno danas.
kurty

#8 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by kurty »

Macak U Cizmama wrote:
kurty wrote:

Imas programe za tehnicko crtanje i samo ti je potreban printer u A3 formatu ( neko ga mora imati, pa platis printanje ) .Patnja je to crtanje i brljanje , a i postalo je besmisleno danas.

Ja vrlo dobro znas sta je AutoCad... I vrlo dobro znam sve te ostale programe za crtanje..
Ali isto tako znam citati, i kada pise "PROGRAMSKI ZADATAK URADITI RUCNO"., to znaci da se radi rucno i da se i printeri i PC-evi mogu zaboraviti
Macak U Cizmama

#9 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

kurty wrote:

Ja vrlo dobro znas sta je AutoCad... I vrlo dobro znam sve te ostale programe za crtanje..
Ali isto tako znam citati, i kada pise "PROGRAMSKI ZADATAK URADITI RUCNO"., to znaci da se radi rucno i da se i printeri i PC-evi mogu zaboraviti
Dignite Revoluciju !

To je tolika besmislica i maltretiranje u danasnje vrijeme da je neopisivo. Bolje je da to profuckano vrijeme iskoristite za nesto drugo nego da visis satima iznad nekakvog crteza koji je sam sebi svrha. Jebes profesora koji ne predaje, ne drzi nastavu ispred svog vremena i koji koristi prahistorijske metode.
Ne znam sta ucite ali ja kao graficar sam izludio crtajuci rucno. ! Jebes skolu kojoj je svrha da se profesori naprdjuju i da od ucenika pokusavaju napraviti ono sto oni sami nisu uspjeli.
Osnova skolstva je ; UCI UCENIKE ONAKVE KAKVI JESU A NE ONAKVE KAKVE BI TI HTIO DA BUDU !!!
kurty

#10 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by kurty »

Macak U Cizmama wrote:
kurty wrote:

Dignite Revoluciju !

To je tolika besmislica i maltretiranje u danasnje vrijeme da je neopisivo. Bolje je da to profuckano vrijeme iskoristite za nesto drugo nego da visis satima iznad nekakvog crteza koji je sam sebi svrha. Jebes profesora koji ne predaje, ne drzi nastavu ispred svog vremena i koji koristi prahistorijske metode.
Ne znam sta ucite ali ja kao graficar sam izludio crtajuci rucno. ! Jebes skolu kojoj je svrha da se profesori naprdjuju i da od ucenika pokusavaju napraviti ono sto oni sami nisu uspjeli.
Osnova skolstva je ; UCI UCENIKE ONAKVE KAKVI JESU A NE ONAKVE KAKVE BI TI HTIO DA BUDU !!!
Znas ti onaj grafit..."Baba, đaba ti krečit"...
Pokusavamo mi to objasniti, ali jok.... Al najbolje je kada jedan crtez (rucno nacrtan), na formatu A1, asistent gleda, i hemiskom olovkom zaokruzi sta treba ispraviti...i nema druge nego sve ponovo crtati...
Macak U Cizmama

#11 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

kurty wrote:
Macak U Cizmama wrote:
kurty wrote:

Dignite Revoluciju !

Znas ti onaj grafit..."Baba, đaba ti krečit"...
Pokusavamo mi to objasniti, ali jok.... Al najbolje je kada jedan crtez (rucno nacrtan), na formatu A1, asistent gleda, i hemiskom olovkom zaokruzi sta treba ispraviti...i nema druge nego sve ponovo crtati...
To su te "pedagoske metode" krkana koji se izivljavaju nad ucenicima. Takav postupak je cisti MOBING . Napravite pismenu zalbu savjetu skole i trazite zastitu protiv takvih postupaka. Zbog takvih krkana ovo drustvo ne moze dalje. ... :twisted:
suncica24

#12 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by suncica24 »

Joj, ja sam imala dvije velike rolne tog papira, poklon za faks, totalno nekoristan (a poklonu se u papir ne gleda), provjerim jesu li jos zive, pa ti javim na pp
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#13 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by ladyblue18 »

Knjizare, brat ga stalno kupuje.
Ma.Le.Na

#14 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by Ma.Le.Na »

na kom faxu se jos uvijek koristi milimetarski papir??? :shock: :?
alica.k

#15 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by alica.k »

ima u merkatoru kad tek udjes pa onaj skolski pribor.
cak je i iste boje.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#16 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by Toto »

Nije bitno jel' milimetarski ili binarni papir - ako se ima sta stavit na njih. Na fakultetima bi se trebalo uciti projektovanje a ne crtanje. Studenti bi trebali voditi racuno o tome da im CAD ne obezvrijdi sve ulozeno u studiranje. CAD od vas u moze u sekundi napraviti tehnicke crtace, pa ce te se pitati sto ste studirali 4 godine kad ste mogli zavrsiti kurs od 4-5 mjeseci.

Onome ko vam u danasnji vakat hemiskom svrlja po crtezu i trazi da sve ponovo crtate mozete komotno iste sekinde zabiti saku u zube ili derat gume na autu nek pjeske ide na fakultet isto onoliko godina koliko i vi na fakultet ili dok ne nauci nauk.
nellington

#17 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by nellington »

Ma.Le.Na wrote:na kom faxu se jos uvijek koristi milimetarski papir??? :shock: :?
Na ETFu, npr (laboratorijske vježbe iz OET, EK, OOEK, i sl.) Crtanje rukom ipak razvija neki osjećaj za fizikalnost :)
tech10

#18 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by tech10 »

AutoCAD je zakon.
Amazonka27

#19 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by Amazonka27 »

mene je ova tema sinoc natjerala da ugasim kompjuter uz psovke. jah...nije to zbog milimetarskog papira nego zbog vaseg nastupa "jaaaaaaaaaa znam...jaaaaaaa sam najpametniji".

vi bi da postanete inzinjeri na klik klik? oooooo, nece ici.

Upravo ovo rucno crtanje me je otjeralo od gradjevinskog faxa...ali zaista to ima svoje "zato".
sigurno nebi isli kod doktora koji vam uz pomoc softwera odredjuje dijagnozu...pa to moze i KV radnik...klik - klik i evo vam lijek.

Ja bi licno nogom u guzicu nabila svakog inzinjera koji ne zna drzati dva trokuta pravilno. I ne mogu da vjerujem da postoje takvi.

ali, interesantno je da niste ni pitali zasto mu treba

mozda coj'k hoce da napravi mustru za kukicanje a vi odma predlozili AutoCad
nellington

#20 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by nellington »

Amazonka27 wrote:mene je ova tema sinoc natjerala da ugasim kompjuter uz psovke.
Mene obično teme sa Lj&S ili sporta natjeraju na to.

A što se papira tiče, kako već rekoh u gornjem postu, crtanje rukom je nezamjenljivo u pedagoškom pristupu tehničkim naukama /a često neophodno i u inženjerskoj praksi/ Stoga, komentari o prevaziđenosti istog su dosta deplasirani.
EnglishmanInBosnia

#21 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by EnglishmanInBosnia »

Amazonka27 wrote:mene je ova tema sinoc natjerala da ugasim kompjuter uz psovke. jah...nije to zbog milimetarskog papira nego zbog vaseg nastupa "jaaaaaaaaaa znam...jaaaaaaa sam najpametniji".

vi bi da postanete inzinjeri na klik klik? oooooo, nece ici.

Upravo ovo rucno crtanje me je otjeralo od gradjevinskog faxa...ali zaista to ima svoje "zato".
sigurno nebi isli kod doktora koji vam uz pomoc softwera odredjuje dijagnozu...pa to moze i KV radnik...klik - klik i evo vam lijek.

Ja bi licno nogom u guzicu nabila svakog inzinjera koji ne zna drzati dva trokuta pravilno. I ne mogu da vjerujem da postoje takvi.

ali, interesantno je da niste ni pitali zasto mu treba

mozda coj'k hoce da napravi mustru za kukicanje a vi odma predlozili AutoCad
Vidis da se zalio nakav graficar, inzenjeri bi trebali prihvatiti mm papir kao neminovnost, mada su ovi danasnji inzenjeri,
ruku na srce, trube.
holger

#22 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by holger »

radio sam ja na takvom papiru i logaritamskom papiru laboratorije iz fizike na dalekom evropskom sjeveru.
kurty

#23 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by kurty »

Ma.Le.Na wrote:na kom faxu se jos uvijek koristi milimetarski papir??? :shock: :?

Gradjevinski fakultet

Na prvoj godini ubise sa crtezima iz nacrtne geometrije... Kad sam je polozi, ass mi je rekao, "ovo ti nikad nece trebati"...
Dalje, jasno mi je da na tehnickim fakultetita treba da se rucno crta, ali zna se i sta je prevazidjeno... Postoje skice i crtezi sto treba rucno da se crta, ali projektovati saobracajnicu od recimo 1500 m, i na njoj morati uraditi 80 profila, nema smisla...
Toto wrote:Nije bitno jel' milimetarski ili binarni papir - ako se ima sta stavit na njih. Na fakultetima bi se trebalo uciti projektovanje a ne crtanje. Studenti bi trebali voditi racuno o tome da im CAD ne obezvrijdi sve ulozeno u studiranje. CAD od vas u moze u sekundi napraviti tehnicke crtace, pa ce te se pitati sto ste studirali 4 godine kad ste mogli zavrsiti kurs od 4-5 mjeseci.

Onome ko vam u danasnji vakat hemiskom svrlja po crtezu i trazi da sve ponovo crtate mozete komotno iste sekinde zabiti saku u zube ili derat gume na autu nek pjeske ide na fakultet isto onoliko godina koliko i vi na fakultet ili dok ne nauci nauk.
Lahko je nauciti crtati u Cad-u, al sta dalje...Neko zna Cad, al sta ce on njemu kad pojma nema sta je recimo niveleta, sta je trasa, sta je tehnicko, a sta saobracajno rjesenje
Vidis da se zalio nakav graficar, inzenjeri bi trebali prihvatiti mm papir kao neminovnost, mada su ovi danasnji inzenjeri,
ruku na srce, trube.

Kako ti to znas???
Amazonka27

#24 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by Amazonka27 »

kurty wrote:
ruku na srce, trube.

Kako ti to znas???
Mozda misli na AutoCad inzinjere
otvori se jedna takva firmica...gdje postoji jedan covjek sa dipl.ing i potpisuje autocad rjesenja koji naklikcu ko.zna.koja.struka.ing

takav jedan projekat je kupio i moj tata...bio jeftin...donjeo kuci i ja se nisam mogla nacuditi...

po projektu - nema hodnika nego iz sobe u sobu ulazis...
onda sam ja (gradjevinski tehnicar) uzela taj projekat...i prepravljala - rucno
Last edited by Amazonka27 on 17/12/2009 18:10, edited 1 time in total.
kurty

#25 Re: Gdje mogu nabaviti ovaj papir ?

Post by kurty »

nellington wrote:
Amazonka27 wrote:mene je ova tema sinoc natjerala da ugasim kompjuter uz psovke.
Mene obično teme sa Lj&S ili sporta natjeraju na to.

A što se papira tiče, kako već rekoh u gornjem postu, crtanje rukom je nezamjenljivo u pedagoškom pristupu tehničkim naukama /a često neophodno i u inženjerskoj praksi/ Stoga, komentari o prevaziđenosti istog su dosta deplasirani.
Potpisujem, ali pogledaj sad jedan, po meni paradoks.

Ako Bog da, za neko vrijeme postanem dipl.ing.gradjevine... Pocnem raditi u recimo IPSI... Dodjem na posao, i dobijem da projektujem neku trasu... Ja lijepo fino u knjizaru, kupim par metara kvadratnih papira, ocistim sto, i pocnem crtati.. (olovka, linijar, 2 trokuta, sestar..)... Ko ce primiti rucno nacrtani crtez... niko
A kad me neko iznad po hijerarhiji u firmi pita, zasto ne radim u Cad-u, Via-i ili sl... Ja kazem:" Ja na faxu nisam naucio Auto-Cad, nisam imao taj predmet, nit mi je ko od predavaca to objasnio"... Sta cu dobiti kao odgovor???
Post Reply