Gdje li su nestali ovi... "mixed" iz 1991. godine

Kwaheri

Post by Kwaheri »

Fair Life wrote: Na potpuno ste krivom tragu.

Ovdje se pod "mixed" nije mislilo na mjesovite brakove i njihove potomke "od zla oca i gore majke" po Laticu.

Haj' sad iz pocetka...
Fair Life wrote: Ovi "Mixed" su bili Bosanci i njih nema vise na karti, bas kao sto ih nema ni na popisu stanovnistva.

Ostali... su ostali i mozes ih na karti iz 1997. godine lako razabrati.
Stari:
Mislim da vi svi skupa zajedno ili vecina od vas ...poprilicno pogresno tumacite one gore postavljene mape. A mape je opet pravio neko kome treba potkovati neke daske u glavi.

Da uzmem na primjer onu "mixed" teritoriju vidljivu na karti u zapadnom dijeli zemlje...dakle teritorija nekadasnjih opstina/opcina Sanski Most i Prijedor. O kakvim mixed ljudima ...toboznji kartograf a s' njim pomalo i Fair Life prica? Licno sam uzeo aktivnog ucesca u prpremama za popis stanovnistva na kojem se mapa "temelji" ....i slusajte dobro sta cu vam reci. To mixedje prdacina i to ona uzegla od mahmurluka..... Pseudo kartograf izgleda nije imao zgodan izraz za podrucje gdje pripadnici ni jedne od konstituivnih nacionalnih kategorija ne cine natpolovicnu vecinu, pa je tu teritoriju onda nazvao mixed (mjesovitom). U opstini Prijedor je recimo bilo cirka 40% Srba i cirka 40% Muslimana (taj se izraz tada koristio) dok je 20% islo na Hrvate i ostale (pod ostale su brojani svi oni koji su se izjasnili drugacije ...recimo jevrej, ukrajinac, rusin, cincarin,).

Vecina vas koji sad tumacite gornju mapu na taj nacin da su najbrojniji bili ljudi u mjesovitim zajednicama ...se ili grdno varate....ili namjerno pokusavate (iz razloga koji su vama valjda poznati) manipulativno tumaciti gornje mape. Da ne bi bilo zabune.... oni koji su nestali sa te teritorije (bilo da su protjerani ili ubijeni ili na neki drugi nacin uklonjeni) nisu dominantno nikakvi ...mjesanci (mixed)....nego vecinom ljudi iz grupe koja se na tom nesretnom popisu stanovnistva knjizena kao Muslimani.

Jos jednom ....u Prijedoru (a slicno je bilo i u S. Mostu)...mixed - znaci osobe u mjesovitim zajednicama- nisu cinili vecinu u ukupnom udijelu stanovnistva. Nadpolovicnu vecinu u nacionalnom smislu na tim (tamno zelenim) podrucjima nije imao niko. To sto je onaj ko je crtao kartu to stanje definisao (sto je , ako vas interesuje moje licno misljenje, malcice maloumno) kao mixed je mozda slucajno a mozda namjerno....u svakom slucaju neispravno.

Ovim ne zelim ni najmanje poricati faktum da je medju onima koji su nestali sa tog podrucja bio i nemali broj ljudi u mjesovitim brakovima kao i naravno dijece iz tih brakova. Medjutim vecina je nasto sasvim drugo. Jos uvijek mi je poprilicno nejasno .... zasto se to ovim postom htjelo preobraziti u nesto drugo?
Dobro, FL...nismo procitali kartu onako kako je ti vidis...Stari to objasnio...al vidim da je i on na "krivom tragu"....i konacni odgovor je?
privremeni

Post by privremeni »

Fair Life wrote:Na potpuno ste krivom tragu.

Ovdje se pod "mixed" nije mislilo na mjesovite brakove i njihove potomke "od zla oca i gore majke" po Laticu.

Haj' sad iz pocetka...
Za vecinu izgleda pretesko :-)
Laticev fasizam (al jos nisu skontali da je to) poznaju, a vecina bila i u pelenama kad su karte pravljene.

Elem, te mix sredine, gdje nitko iz nase "principijelne" koalicione trojke nije mogao preuzeti vecinsku vlast su najvise i stradale u ratu jer ih je valjalo prilagoditi nekim drugim, samo njima poznatim kartama.

Kao primjer, Krajine se centralna vlast odrekla i prije rata u mnogim aspektima.
Sijecam se kad SDS bira po Krajini lokaciju za novu ergelu lipicanera, opljackanih u susjednoj Hrvatskoj, a ostala dva partnera u vlasti ni da mrdnu. Nije bio njihov rat, njihovi konji a izgleda ni njihov obraz u pitanju, jer eto oni tamo nisu imali "odlucujuci" glas.
Stari

Post by Stari »

Znate sta .... cijenjeni citaoci....ovo ovdje ne valja...nikako.

Hajde da vidim ko ce me to prvi proglasiti za fasistu i sljedbenika Dz. Latica.

Oni koje se ovdje pokusalo etiketizirati sa "mjesoviti" (a sad se to vjesto pokusava izmanevrisati) ....koji su zatvarani u koncentracione logore (Keraterm, Omarska, Manjaca) , koji su ubijeni ili protjerani sa tog podrucja....su bili (u kvalifikovanij vecini) Muslimani. U mijesanim brakovima, izvinjavajuci se svima koji su u takvom braku sto ih uopste spominjem i bihuzurim, stradali su oni bracni drugovi koji su bili Muslimanske nacionalne pripadnosti ili su oboje bili protjerani. Ne mogu se sjetiti da je u Prijedoru i Sanskom Mostu u periodu od 30 :D svibnja :D do 30 :D kolovoza :D ljeta gospodnjeg 1992 poginuo i jedan covjek ili zena srpske nacionalne pripadnosti bilo u ranije spomenutim logorima ili u onom cuvenom velikom lovu na ljude koji se odvijao po prijedorskim i sanskim stambenim naseljima tokom prve polovine :D lipnja :D mjeseca 1992.

Kad se sve ovo ili barem jedan dio svega toga spomene - obicno se dvije grupe ljudi osjete "ko viljuskom ubodene". Jedna je ona koja navija za pocinioca tog zlocina iz prostog razloga sto je na neki nacin i sama dio te strane (srpske da se razumijemo) u citavoj toj nocnoj mori. A druga grupa je ona ...koja bi sve na ovom svijetu dala samo da taj zlocin nisu pocinili Srbi , mogao je to pociniti bilo ko drugi samo ne Srbi pa i sami Muslimani ...i njima to nebi padalo toliko tesko koliko u ovom slucaju, jer su emocionalno vezani za sve to.

Cijenjeni citaoci, postovani moderatori te dragi administratori, ....dame i gospodo....ovime htjedoh reci da ako me neko sada pocne zvati fasistom Laticevskog tipa ....psovati mi sve po spisku.... i svasta nesto....moja je zelja da nikoga ne banujete ma sta mi porucivali.
Fair Life

Post by Fair Life »

Stari, ako si kojim slucajem mislio na moj komentar i primjedbu o Laticu... mogu ti iskreno reci da nisam mislio na tebe ni u primisli.

Uostalom... Manjaca je i meni bila samo polazna stanica na putu za Australiju.

Da pojasnim... U maju '92. odem na posao od kuce, a nekoliko godina poslije kuci se po prvi put vratim iz Australije.
krkan

Post by krkan »

ja se sjecam da su ove mape iz 91 godine izgledale kao leopardova koza

dok ove sto ih je F.L. postavio izgledaju ko krava sarava ilti indijanski konj

no i dalje smo ostali krava muzara :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Evo i tekst koji je prethodio mapama...

The Yugoslav War: The Bosnian Phase
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

krkan wrote:ja se sjecam da su ove mape iz 91 godine izgledale kao leopardova koza

dok ove sto ih je F.L. postavio izgledaju ko krava sarava ilti indijanski konj

no i dalje smo ostali krava muzara :D
I uskoro se nece imat sta must od te krave muzare, jer je gotov krepala! :D
CrazyNeddo

Post by CrazyNeddo »

Pod broj jedan...Bosnjaci cine imaju vecinu u Bosanskom Petrovcu...

Pod broj dva...Vecina MIXED podrucja bila su pod bosnjackom vecinom... Prijedor, Sanski Most,Mostar,Stolac,Doboj,Travnik, Brcko, Tuzla, Ilizda... Te tek nesto pod hrvatskom Derventa, Vares....Eto, uporedite cije su te uglavnom sada opcine... Eto,ko je vjerovao u bratstvo jedinstvo...
plavi9

Post by plavi9 »

Fair Life wrote:Stari, ako si kojim slucajem mislio na moj komentar i primjedbu o Laticu... mogu ti iskreno reci da nisam mislio na tebe ni u primisli.

Da pojasnim... U maju '92. odem na posao od kuce, a nekoliko godina poslije kuci se po prvi put vratim iz Australije.
Koja si bio stala jarane?
Ja sam iz srednje prvi logor.
BECHO

Post by BECHO »

CrazyNeddo wrote:Pod broj jedan...Bosnjaci cine imaju vecinu u Bosanskom Petrovcu...

Pod broj dva...Vecina MIXED podrucja bila su pod bosnjackom vecinom... Prijedor, Sanski Most,Mostar,Stolac,Doboj,Travnik, Brcko, Tuzla, Ilizda... Te tek nesto pod hrvatskom Derventa, Vares....Eto, uporedite cije su te uglavnom sada opcine... Eto,ko je vjerovao u bratstvo jedinstvo...
Cuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svog! Cuvajmo 'multinacionalnu' Banja Luku, Zvornik, Bijeljinu, Focu i ostale 'mixane' gradove. :D
Fair Life

Post by Fair Life »

plavi9 wrote:
Fair Life wrote:Stari, ako si kojim slucajem mislio na moj komentar i primjedbu o Laticu... mogu ti iskreno reci da nisam mislio na tebe ni u primisli.

DO "KUHINJE" ... isti logor (do puta).
plavi9

Post by plavi9 »

Fair Life wrote:
plavi9 wrote:

DO "KUHINJE" ... isti logor (do puta).
Odakle si?
Ja sam iz Sanice.
Fair Life

Post by Fair Life »

plavi9 wrote:Odakle si?
Ja sam iz Sanice.
Tako sam i mislio, jer uglavnom su Sanicani bili u srednjoj stali.

Pozdrav !
plavi9

Post by plavi9 »

Fair Life wrote:
plavi9 wrote:Odakle si?
Ja sam iz Sanice.
Tako sam i mislio, jer uglavnom su Sanicani bili u srednjoj stali.

Pozdrav !
I u tvojoj sva desna strana je bila Sanicka.
ti si iz Sane?
Glavu dole -ruke na leda.
E, lepo bogami sve cu da vas pobijem... :lol:
Sad ce godisnjica mam..im je....
Post Reply